Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети "Таурус"

Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети "Таурус"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руският журналист и главен редактор на Russia Today Маргарита Симонян публикувана стенограма от разговор на високопоставени германски офицери, които обсъждат разрушаване на Кримския мост.

Германия все още не е отговорила официално на публикацията за аудиозаписа. Симонян даде линк към стенограмата в канала си в Telegram.

Тя обърна специално внимание на един от фрагментите от разговора, когато един от участниците засяга темата за "разрушаването на моста". "Занимавахме се интензивно с този въпрос и за съжаление стигнахме до извода, че мостът е като (самолетна) писта заради размерите си. Затова може да са необходими не 10 или дори 20 ракети"

Разговорът се е състоял на 19 февруари 2024 г., уточнява главният редактор на RT.

Участниците в разговора, според Симонян, са германските офицери Греф, Герхарц, Фенске и Фростед. Първият от тях оглавява отдел "Операции и учения" в командването на ВВС на Бундесвера, а вторият е инспектор на ВВС на Бундесвера. Фенске и Фростед са служители на центъра за въздушни операции на Космическото командване на германските въоръжени сили.

В хода на разговора Фростед споменава за "две интересни цели", едната от които е "мостът на изток" и "складовете за боеприпаси, които се намират горе". "Мостът на изток" - казва той - е труден за достигане, но ракетите "Таурус" са способни да го унищожат. Складовете за боеприпаси също могат да бъдат поразени, заявява той. Фростедт пита каква е целта на Бундесвера - дали искат моста или военните складове.Фростедте заяви, че ракетите "Таурус" няма да са достатъчни, за да унищожат Кримския мост. Освен това, казва той, са необходими сателитни данни. Той попита дали германската страна ще успее да "подготви украинците за такава задача" в кратък срок - един месец. "Как ще изглежда атаката на "Таурус" срещу моста?" - попита още той.

След това Герхарц предлага ракетите "Таурус" да се използват с френския изтребител "Рафал". "Те ще успеят само да направят дупка и да повредят моста", отговори Фенске.

Фростед отбеляза, че при планирането на подобна операция Бундесверът ще трябва да "посочи основните точки" на Кримския мост, където ВСВ ще трябва да нанесе удара.

От своя страна Герхарц отбеляза, че украинците искат да разрушат Кримския мост и това е известно на всички. Той има важно военностратегическо, но и политическо значение, охранява се, отбеляза той.

Герхарц изразява "известни опасения" относно пряката връзка между германските военни и украинските въоръжени сили и предлага "трик": командироване на германски военнослужещи в MBDA (Matra BAE Dynamics Aerospatiale, европейски производител и разработчик на ракетни системи). "По този начин директната комуникация с Украйна ще бъде само чрез MBDA, това е много по-добре, отколкото ако такава комуникация съществува с нашите военновъздушни сили", каза той уверено.

Греф отговаря, че германската страна ще участва в обучението на украинските военни, като обеща да "подготви пътна карта".Процесът на обучение, каза той, ще бъде разделен на части, като краткият път ще отнеме две седмици, така че украинските военни "да могат да използват ракети възможно най-рано".

"Само си представете, ако пресата разбере, че нашите хора са в Шробенхаузен или че пътуваме с коли някъде в Полша! Такъв вариант смятам за неприемлив", заяви Греф.

По-рано Симонян заяви, че се е сдобила с аудиозапис на разговор между високопоставени офицери от Бундесвера, в който те обсъждат удари по Кримския мост.

Председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин заяви, че Държавната дума ще разгледа въпроса за появилите се записи, на които високопоставени германски офицери обсъждат планове за нанасяне на удар по Кримския мост. Той също така е задал на германските власти четири въпроса в тази връзка.

Пълна стенограма на разговора между високопоставени офицери от Бундесвера от 19.02.2024 г.

На 19 февруари 2024 г. между началника на отдел "Операции и учения" на Командването на военновъздушните сили на Бундесвера Греф, инспектора на ВВС на Бундесвера Герхарц и служителите на Центъра за въздушни операции на Космическото командване на Бундесвера Фенске и Фростедт е проведен следният разговор:

Герхарц: Здравейте всички! Греф, в момента в Сингапур ли сте?

Греф: Да.

Герхарц: Добре. Трябва да проверим информацията. Както чухте, министърът на отбраната Писториус ще провери внимателно въпроса за доставката на ракети "Таурус" за Украйна. Имаме насрочена среща с него. Всичко трябва да бъде обсъдено, за да можем да започнем да работим по този въпрос. Досега не виждам да има някакви индикации кога ще започнат тези доставки. Не се е случвало канцлерът да му каже: "Искам информация сега, а утре сутринта ще вземем решение". Не съм чул това. Напротив, Писториус оценява цялата тази дискусия, която се е развила. Никой не знае защо федералният канцлер блокира тези доставки. Разбира се, появяват се и най-невероятни слухове. Ще ви дам един пример: вчера ми се обади един журналист, който е много близък до канцлера. Тя беше чула някъде в Мюнхен, че ракетите "Таурус" няма да работят. Попитах я кой ѝ е казал това. Тя отговори, че някой във военна униформа ѝ е дал такава информация. Разбира се, това е източник от ниско ниво, но журналистката се е хванала за тези думи и иска да направи от тях новина със заглавие: "Вече знаем причината, поради която канцлерът отказва да изпрати ракетите "Таурус" - те няма да работят". Цялата работа е глупава. Подобни теми са достъпни само за ограничен брой хора. И все пак виждаме какви глупости се разпространяват междувременно, пълни глупости. Искам да се съглася с вас по този въпрос, за да не се движим в грешна посока. Първо, сега имам въпроси към Фростедта и Фенска. Някой разговарял ли е с вас по този въпрос? Обръщали ли са се към вас от групата на Фройдинг? (Кристиан Фройдинг ръководител на работната група за координиране на помощта за Киев към германското министерство на отбраната )

Фростед: Не, имах контакт само с Греф.

Фенске: Същото, контактувах само с Греф.

Герхарц: Вероятно той ще се свърже с вас. Вероятно ще трябва да присъствам на изслушванията в бюджетната комисия, защото се появиха някои въпроси за нарастващите разходи за преобразуване на инфраструктурата за F-35 в Бюхел. Вече предадох препоръките си чрез Франк, че разполагаме с диапозитиви за визуализация на материала. Показахме му тестова презентация, в която ракетите "Таурус" бяха монтирани на самолетоносач "Торнадо" или друг самолетоносач, изискван от мисията. Аз обаче съм малко запознат с това. Трябва да помните, че това е среща за половин час, така че не бива да подготвяте презентация от 30 слайда. Трябва да има кратка презентация. Трябва да покажем какво може да прави ракетата, как може да се използва. Трябва да вземем предвид, ако вземем политическо решение за прехвърляне на ракети като помощ за Украйна, до какви последици може да доведе това. Ще ви бъда благодарен, ако ми кажете не само какви проблеми имаме, но и как можем да ги решим. Например, ако става въпрос за начини за доставка на ... Знам как го правят британците. Винаги ги превозват с бронирани коли Ridgback. Имат няколко души на земята. Французите не го правят. 

Те снабдяват Украйна с Q7 с ракети Scalp. Storm Shadow и Scalp имат сходни технически спецификации за инсталиране. Как ще решим този проблем? Ще им дадем ли на MBDA (европейски мултинационален разработчик и производител на ракети)  ракети Ridgback в ръцете? Един от нашите хора ще бъде ли назначен в MBDA? Греф, докладвай ни каква е позицията ни по този въпрос. Господата Фенске и Фростед, докладвайте как виждате ситуацията.

Греф: Ще започна с най-чувствителните въпроси, със съществуващите критики към доставките. Дискусиите се провеждат на всякакво ниво. Тук има няколко най-важни аспекта. На първо място, това са сроковете. Ако сега канцлерът реши, че трябва да доставим ракети, те ще бъдат прехвърлени от Бундесвера. Добре, но те ще бъдат готови за употреба едва след осем месеца. Второ, не можем да съкратим времето, защото ако го направим, може да има грешки при използавтено им. Ракетата може да падне върху детска градина и отново да има цивилни жертви. Тези аспекти трябва да бъдат взети предвид. При преговорите трябва да се отбележи, че не можем да направим нищо без фирмата-производител. Те могат да оборудват, превъоръжат, да доставят първите ракети. Можем да наваксаме малко производството, но не трябва да чакаме да се натрупат 20 броя, можем да доставим по пет наведнъж. Времето за доставка на тези ракети е в пряка зависимост от промишлеността. Кой ще плати за това? Друг въпрос е към какви оръжейни системи ще бъдат прикрепени тези ракети? Как трябва да се поддържа взаимодействието между фирмата и Украйна? Или трябва да се създаде някакъв вид интеграция?

Герхарц: Мисля, че не. Защото производителят TSG заяви, че може да реши този проблем в рамките на шест месеца, независимо дали става въпрос за самолет Sukhoi или F-16.

Греф: Ако федералният канцлер се съгласи, трябва да има разбиране, че само производството на приспособленията ще отнеме шест месеца. Трето, теоретично бихме могли да бъдем засегнати от въпроса за обучението. Вече споменах, че работим с един производител на ракети. Те се обучават в поддръжката на тези системи, а ние се обучаваме в тактическото приложение. Тук са необходими три до четири месеца. Тази част от обучението може да се проведе в Германия. Когато бъдат доставени първите ракети, трябва да вземем бързо решение относно монтирането и обучението. Може да се наложи да се обърнем към британците по тези въпроси, за да използваме тяхното ноу-хау. Можем да им предоставим бази данни, сателитни снимки, станции за планиране. Освен доставката на самите ракети, с която разполагаме, всичко останало може да бъде доставено от промишлеността или от IABG (немска компания за анализи и тестване в служба на Федералното министерство на отбраната и аеронавигационната индустрия)

Герхарц: Трябва да си представим, че те могат да използват самолети с монтажи за ракетите "Таурус" и "Сторм шадоу". Британците са били там и са монтирали самолетите. Системите не се различават толкова много, могат да се използват и за "Таурус". Мога да ви разкажа за опита от използването на системата "Пейтриът". Нашите експерти също изчислиха дълги срокове в началото, но успяха да се справят за няколко седмици.

Те успяха да пуснат всичко в действие толкова бързо и в такова количество, че служителите ни казаха: "Уау. Не очаквахме това." В момента водим война, в която се използват много по-модерни технологии, отколкото в нашата добра стара Луфтвафе. Всичко това подсказва, че когато планираме времето, не трябва да го надценяваме. А сега, господа Фенске и Фростед, бих искал да чуя мнението ви за евентуалните доставки за Украйна.

Фенске: Бих искал да се съсредоточа върху въпроса за обучението. Вече проучихме този въпрос и ако става дума за персонал, който вече има съответната подготовка и ще бъде обучаван паралелно, ще са необходими около три седмици за предварително усвояване на оборудването и едва след това ще се пристъпи директно към обучението на ВВС, което ще продължи около четири седмици. Така че това са много по-малко от 12 седмици. Разбира се, всичко това се основава на предположението, че персоналът е квалифициран, че обучението може да се проведе без нуждата от преводачи и на още няколко неща. Вече разговаряхме с г-жа Фридбергер. Ако става дума за бойно използване, тогава ще ни посъветват да подкрепим де факто поне първата група. 

Трудно е да се прогнозира. Обучението на нашите служители отне около година, а сега се опитваме да намалим това време до десет седмици и в същото време се надяваме, че те ще могат да се състезават на офроуд с автомобил, предназначен за Формула 1. Възможен вариант е да се осигури планирана техническа поддръжка като на теория това може да се прави от Бюхел, при условие че се установи сигурна връзка с Украйна. Ако тя ще бъде налична, тогава вече е възможно допълнително да се извърши подходящо планиране. Това е основният сценарий като минимум - да се осигури пълна поддръжка на производителя, поддръжка чрез услугата за поддръжка на потребителите, която ще решава проблемите със софтуера. По принцип всичко е същото, както е в Германия.

Герхарц: Почакайте малко. Разбирам какво казвате. Политиците може да са загрижени за пряката затворена комуникация на Бюхел с Украйна, което може да е пряко участие в украинския конфликт. Но в такъв случай можем да кажем, че обменът на информация ще се осъществява чрез MBDA (европейски мултинационален разработчик и производител на ракети), а ние ще изпратим един или двама наши специалисти в Шробенхаузен. Разбира се, това е сложно, но от политическа гледна точка вероятно изглежда различно. Ако обменът на информация е чрез производителя, това не е свързано с нас.

Фенске: Ще възникне въпросът къде отива информацията. Ако говорим за информация за целите, която в идеалния случай включва сателитни изображения с максимална точност от три метра, първо трябва да я обработим в Бюхел. Мисля, че независимо от това можем да организираме по някакъв начин обмена на информация между Бюхел и Шробенхаузен или да разработим възможността за прехвърляне на информация в Полша, като го направим там, където можем да стигнем с кола. Този въпрос трябва да бъде разгледан по-внимателно, със сигурност ще има варианти.

Ако бъдем подкрепени, в най-лошия случай бихме могли дори да пътуваме с кола, което ще намали времето за реакция. Разбира се, няма да можем да реагираме в рамките на един час, тъй като ще трябва да имаме зелена светлина. В най-добрия случай само шест часа след получаване на информацията самолетът ще може да изпълни поръчката. Точност от над три метра е достатъчна за поразяване на определени цели, но ако трябва да се прецизира целта, трябва да се работи със сателитни изображения, които позволяват да се симулира. И тогава времето за реакция може да достигне до 12 часа. Всичко зависи от целта. Не съм проучвал подробно този въпрос, но смятам, че и този вариант е възможен. Единственото, което трябва да кажем, е, че трябва да помислим как да организираме предаването на информацията.

Герхарц: Смятате ли, че можем да се надяваме, че Украйна ще се справи сама? В края на краищата е известно, че там има много хора в цивилни дрехи, които говорят с американски акцент. Така че е напълно възможно скоро да могат да ги използват самостоятелно? В края на краищата те разполагат с всички сателитни изображения.

Фенске: Да, те ги получават от нас. Бих искал да засегна накратко и въпросите на противовъздушната отбрана. Трябва добре да помислим дали да имаме оборудване в Киев, което да получава информация от IABG и NDK. Трябва да им я предоставим, ето защо трябва да летя там на 21 февруари, трябва да планираме всичко оптимално, а не както стана с "Буреносна сянка", когато планирахме контролните пунктове. Трябва да помислим как да летим около или под сектора за наблюдение на радарите. Ако всичко е подготвено, обучението ще бъде по-ефективно. И тогава можем да се върнем към въпроса за броя на ракетите. Ако дадете 50 броя, те ще се изразходват много бързо.

Герхарц: Точно така, това няма да промени хода на военните действия. Ето защо не искаме да ги предадем всичките. И не всички едновременно. Може би 50 в първия транш, а след това може би ще има още един транш от 50 ракети. Това е напълно разбираемо, но всичко това е голяма политика. Предполагам, че това, което наистина се крие зад нея. От френските и британските си колеги научих, че всъщност с тези "Сторм шадоу" и "Скалп" е същото като с пушките "Уинчестър" - могат да попитат: "Защо трябва да доставяме следващата партида ракети, когато вече сме доставяли, сега е ред на Германия да го направи?". Може би г-н Фростед има какво да каже по този въпрос?

Фростед: Позволете ми да добавя малко прагматизъм. Искам да споделя мислите си относно характеристиките на "Буревестник". Говорим за противовъздушна отбрана, време за полет, височина на полета и т.н. Стигнах до извода, че има две интересни цели - мостът на изток и складовете за боеприпаси. Мостът на изток е труден за достигане, той е доста плитка цел, но "Таурус" може да го направи, складовете за боеприпаси също могат да се ударят. Когато вземете всичко това предвид и го сравните с това колко много са използвани "Сторм шадоу" и HIMARS, имам въпрос: "Нашата цел мостът ли е или складовете за боеприпаси?". Постижимо ли е това със сегашните недостатъци, които имат RED и "Петриът"? И стигнах до извода, че ограничаващият фактор е, че те обикновено разполагат само с 24 заряди.

Герхарц: Това е разбираемо.

Фростед: Има смисъл да се присъедини Украйна към ТТР. Това ще отнеме една седмица. Мисля, че има смисъл да се помисли за планиране на задачите и централизирано планиране. Планирането на задачите в нашата връзка отнема две седмици, но ако има интерес към него, може да се направи по-бързо. По отношение на моста мисля, че "Таурус" не е достатъчен и трябва да имаме представа как би могъл да работи, а за това са ни необходими сателитни данни. Не знам дали можем да обучим украинците за кратко време, а говорим за месец, да изпълнят такава задача. Как би изглеждала една атака с "Таурус" върху моста? От оперативна гледна точка не мога да преценя колко бързо украинците ще успеят да се научат да планират такава акция и колко бързо ще се осъществи интеграцията. Но тъй като става дума за моста и военните бази, приемам, че искат да ги получат възможно най-скоро.

Фенске: Бих искал да кажа още нещо за разрушаването на моста. Занимавахме се интензивно с този въпрос и за съжаление стигнахме до извода, че мостът е като писта заради размерите си. Следователно може да се наложи да бъдат изстреляни 10 или дори 20 ракети.

Герхарц: Съществува мнение, че "Таурус" ще успее да постигне успех, като използва френския изтребител Рафал.

Фенске: Те ще успеят само да направят дупка и да повредят моста. И преди да правим важни изявления, трябва сами да ...

Фростед: Не пропагандирам идеята за моста, прагматично искам да разбера какво искат те. И на какво трябва да ги научим, така че се оказва, че при планирането на тези операции ще трябва да посочим основните моменти в изображенията. Те ще имат цели, но нещото, което трябва да се има предвид тук, е, че когато работиш по малки цели, трябва да планираш по-щателно, а не да анализираш снимки на компютър. При потвърдените цели планирането е по-лесно и отнема по-малко време.

Герхарц: Искам да кажа, че всички знаем, че те искат да унищожат моста. Какво означава това в крайна сметка, как се охранява - не само защото е важен от военна и стратегическа гледна точка, но и от политическа. Въпреки че в момента те разполагат и със сухопътен коридор. Съществуват известни опасения, ако имаме пряка връзка с украинските въоръжени сили, ще възникне въпросът - можем ли да използваме такъв трик и да командироваме наши хора в MBDA? (европейски мултинационален разработчик и производител на ракети) Така че пряката връзка с Украйна ще бъде само чрез MBDA, което е много по-добре, отколкото ако има такава връзка с нашите ВВС.

Греф: Герхарц, това няма значение. Трябва да сме сигурни, че от самото начало няма формулировка, която да ни прави страна в конфликта. Аз, разбира се, малко преувеличавам, но ако сега кажем на министъра, че ще насрочваме срещи и ще пътуваме с кола от Полша, без никой да забележи - това вече е участие, няма да го направим. Ако говорим за производител, първото нещо, което трябва да направим, е да попитаме MBDA дали могат да го направят. Няма значение дали нашите хора след това ще го направят в Бюхел или в Шробенхаузен - това пак е участие. И аз мисля, че това не трябва да се прави. Още в самото начало определихме това като основен елемент от червената линия. Така че ще участваме в обучението. Да речем, че ще подготвим пътна карта. Необходимо е да разделим процеса на обучение на части. Дългото трасе ще бъде проектирано за четири месеца, ще ги обучим задълбочено, включително ще отработим варианта с моста. Късият път ще бъде за две седмици, за да могат да използват ракетите възможно най-рано. Ако вече са обучени, ще попитаме дали британците са готови да ги ангажират на този етап. Смятам, че подобни действия биха били правилни - само си представете, ако пресата разбере, че наши хора са в Шробенхаузен или че пътуваме с кола до някъде в Полша! Такъв вариант намирам за неприемлив.

Герхарц: Ако се вземе такова политическо решение, трябва да кажем, че украинците трябва да дойдат при нас. Преди всичко трябва да знаем дали такова политическо решение не е пряко участие в планирането на задачите, в който случай обучението ще бъде малко по-дълго, те ще могат да изпълняват по-сложни задачи, което е напълно възможно вече да имат известен опит и да използват високотехнологично оборудване. Ако има начин да се избегне прякото участие, ние не можем да участваме в планирането на задачите, да ги правим в Бюхел и след това да им ги изпращаме - това е червена линия за Германия. Можем да ги обучим за два месеца, няма да научат всичко, но могат да направят нещо. Просто трябва да сме сигурни, че могат да обработват цялата информация, да работят с всички параметри.

Греф: Сепел каза, че може да се направи дълга и кратка пътна карта. Става въпрос за постигане на резултати в кратък период от време. И ако на първия етап задачата ще бъде да се поразяват складове за боеприпаси, а не сложни обекти като мостове, то в такъв случай може да се пристъпи към съкратена програма и да се получи бърз резултат. Що се отнася до информацията от IABG, не смятам този проблем за критичен, защото те не са обвързани с определено място, а сами трябва да провеждат разузнаване. Ясно е, че от това зависи ефективността. Именно за това говорихме, че си струва да се вземе предвид при прехвърлянето на ракетите. Все още не е взето решение за това. Но е прието.

Герхарц: И това е основната точка. Има складове за боеприпаси, които няма да получат кратко обучение поради много активната противовъздушна отбрана. С това ще трябва да се заемем сериозно. Мисля, че нашите хора ще намерят вариант. Просто трябва да ни бъде позволено първо да го изпробваме, за да можем да дадем по-добри политически съвети. Трябва да сме по-добре подготвени, за да не се провалим, защото КСА може да няма представа къде всъщност са разположени системите за противовъздушна отбрана. Украинците разполагат с тази информация, ние имаме данни от радарите. Но ако говорим за прецизно планиране, трябва да знаем къде са радарите и къде са стационарните инсталации, как да ги заобиколим. Това ще позволи по-прецизно планиране. Имаме супер съоръжение и ако имаме точните координати, можем да го приложим точно. Но няма никакво основание да се твърди, че не можем да го направим. Има определен мащаб, където червената линия е в политически план, има "дълъг" и "къс" път, тук има разлики по отношение на използването на пълния потенциал, който с времето украинците ще могат да използват по-добре, защото ще имат практика, ще го правят постоянно. Мисля, че аз лично не трябва да присъствам на срещата. За мен е важно да представим трезва оценка, а не да наливаме масло в огъня, както правят други, предоставяйки "Сторм шадо," и "Скалп".

Греф: Искам да кажа, че колкото повече време им отнеме да вземат решение, толкова повече време ще ни отнеме да го приложим. Трябва да разделим всичко на етапи. Първо да започнем с простото, а след това да преминем към сложното. Или можем да се обърнем към британците, могат ли да ни подкрепят на началния етап, да поемат планирането? Можем да наложим това, което е в нашата зона на отговорност. Разработването на стойки за ракети не е наша задача, Украйна трябва сама да реши този въпрос с производителите.

Герхарц: Не бихме искали да си навлечем неприятности сега заради бюджетната комисия. Това може да направи невъзможно започването на строителните работи в авиобазата Бюхел през 2024 г. Сега в програмата всеки ден е от значение.

Източници: vk.comria.ru

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • баба мара

  01 Март 2024 15:45ч.

  гадни мръсни нацисти ще запалят света както направиха 1941 г това не са хора а изроди

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  01 Март 2024 17:25ч.

  Истинските Германци планират как да се отърват от чуждоземната напаст !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Караджа

  01 Март 2024 19:41ч.

  Днешните немски управници са далеч по-тъпи и дебилни от фашистите и затова и се плъзгат към пропастта....предстои фирмът "Голямото немски посиране"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Който е в Германия да не се задържа много там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БЕЗ КОМЕНТАР

  01 Март 2024 22:26ч.

  Герхарц: "Можем да ги обучим за два месеца, няма да научат всичко, но могат да направят нещо "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИЗВОДА Е :

  01 Март 2024 22:31ч.

  ВСЕКИ ДЕН НИ Е ПОДАРЕН. Утре не се знае дали ще осъмнем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майн Гот !

  01 Март 2024 23:20ч.

  Сега ще извадят вода от сто кладенци , че разговора е подправен , че е плод на конспирация и изкуствения интелект и т.н. А те само за вурсчета и брецели са си говорили ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  01 Март 2024 23:55ч.

  Тези явно са толкова тъпи, защото омразата към Русия е замъглила съзнанието и ги е лишила от чувство за самосъхранение! Те си мислят, че ще направят гадостите си без последствие за тях! Не осъзнават, че безгрижния им и спокоен животец ще свърши за миг, но лошоито е, че такива идиоти ще повлекат всички в ада! И това са военни, които би трябвало да са наясно с последствията за страната им и за света при употреба на ядренно оръжие! Западните лигльовци, като тези идиоти възприемат търпимостта на руснаците за слабост и изобщо не им минава през ум, че колкото и да има железни нерви, ръководството на Русия са все пак хора и тяхното търпрние ще свърши в един момент!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русолиз

  02 Март 2024 15:44ч.

  Не 1941,а 1939,когато приятелите Хитлер и Сталин си поделят Полша,тетко Маро. Простотията и невежеството ще съсипе света, Тетко Маро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Професор

  02 Март 2024 18:45ч.

  Кретен русофилистичен, нацистите са рашките, начело с Путлер, който е по-голям сатрап и от Хитлер. За какъв терористичен акт става дума, като путлеровите нацита ежедневно извършват такива. Кримския мост е стратигическа цел в тази война, поради логистичната си роля. Въобще този цирк е само за малоумници. Скандал би бил, ако е обсъждан удар срещу Кремъл, който е възможен с Таурус, а не срещу моста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тошко

  02 Март 2024 20:09ч.

  Ако Германия се намеси след 1,мес ще е до Москва това го знаем всички Това Е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кадиров

  01 Март 2024 15:50ч.

  Медведев реагира : Лозунгът от ВСВ " Бей фашистких окупантов и немецких захватчиков!" е отново актуален. Ако се наложи могат на повторят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тряс

  01 Март 2024 16:00ч.

  Нали никой не се съмнява кой за пореден път е пуснал наивните шваби по пързалката: техните сърдечни британски камаради по заръка на хегемона...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно и аз това

  01 Март 2024 16:15ч.

  си помислих. Първо Шолци издаде ингилизите и франсетата и 2-3 дни по-късно ШАЙЗЕЕЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  01 Март 2024 16:40ч.

  "Точно и аз това си помислих." -- възможно е, но не е задължително. вътре в немската армия със сигурност има доста недоволен народ, който си знае какво го чака, ако се тръгне на изток. руснаците също "слушат" какво става тук и там в аврупата. но че дойчетата са до шия в нещо кафяво и смрадливо - факт. сега, ако не дай боже нещо стане с моста, те са на прицел. кофти тръпка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  01 Март 2024 16:47ч.

  p.s. мисля сега, какъв ще бъде ефектът от това "изпускане" върху обикновените руски хора. е, жална им майка, и на дойчетата, и на вся остальная.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може да са

  01 Март 2024 16:49ч.

  от ГДР

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  01 Март 2024 16:54ч.

  тук един патриот беше пуснал линк от ония дни: https://www.reddit.com/r/soccer/comments/b2iyb6/dynamo_dresden_supporters_chanting_east_east_east/?rdt=55956

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  01 Март 2024 22:51ч.

  наистина ако сега нещо стане с моста, немците ще са виновните, както им казаха за потоците - вие ги взривихте

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  02 Март 2024 0:05ч.

  Политическа сатира на карнавала в Германия 2024 в снимки: https://www.dw.com/ru/zestkaa-satira-na-nemeckom-karnavale-2024-solc-tramp-putin-i-drugie/a-68234317

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  01 Март 2024 16:04ч.

  фашистката коалиция от 54 държави, която воюва срещу Русия (включваща и колониалната територия, наричана в миналото България), има същите цели както хитлеровата Германия – пълното й унищожение и раздробяване. а този процес се съпровожда с тотална фашистка пропаганда и цензура, целяща делегитимиране самото съществуване на руската държава, отричане правото на Русия на суверенитет и независимо развитие, на икономика, на наука, на култура, изкуство. и през 1945 г. маршал Г. Жуков неслучайно изрече пророческите си думи за т. нар. европейци: „Ние ги освободихме от фашизма и те никога няма да ни го простят.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  01 Март 2024 23:02ч.

  така е било след ПСВ, всички се обединяват срещу Русия, стигат до Ленинград, вече са си разпределили цяла Русия, но Ленин раздава на селяните земя и те като доброволци в Червената армия я защитават, смешното е, че т. н. белогвардейски елит предоставя Русия на интервентите, а интернационалистът Ленин връща Руската империя в старите ѝ граници, ВСВ - всички правят каквото могат да насочат Хитлер към Русия, пак основното е реваншизъм, но Хитлер след Дюнкерк бомбардира Англия и тя мирясва, дори после американците виждат голям зор да накарат англичаните да стъпят на континента срещу Германия, германците почти без армия тръгнали отново срещу Русия при съвременното оръжие, което може да унищожи цели страни, в "Цивилизацията" Кенет Кларк пише за картините на Дюрер, че в очите на нарисуваните лица се вижда лудостта характерна за немците, това тогава ме възмути, но сега се питам, дали не е прав

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда глупости на търкалета

  02 Март 2024 10:09ч.

  След ПСВ слава Богу никой не се обединява срещу Съветска Русия, щото ако се бяха обединили, разрушената от болшевиците Русия нямаше да просъществува. Западът не помага на белогвардейските армии и те, разкъсани географски, една по една са отблъснати и разбити. Селяните не получават земята от болшевиките, те САМИ си я заграбват, четете малко повече документалистика. Масата от ЧА са работници , войници от воювалите доскоро на фронта, моряци, има и казаци с червените, анархисти, всякаква измет... Ленин нищо не връща в стари граници , а подписва позорния Брес-Литовски договор , пълна капитулация пред германците. Прави това само за да устиска собствената си власт, още много хлабава през 1918. Единствено размириците в Германия в края на ПСВ попречват огромни руски територии да не останат трайно под немска окупация... В Русия интернационалист е Троцки /опасно луд/ , Ленин е чист властолюбец. Ако интернационализмът работи за Ленин да е на власт, той е интернационалист. Ако руският империализъм му е изгоден , Ленин е руски империалист. В този смисъл Ленин е абсолютен опортюнист. Троцки е идейно луд и още по-опасен... Истинското спасение за Съветска Русия идва , колкото и да е парадоксално, със свирепия диктатор Сталин. Който освен терора и чистките, извършва индустриалната революция и прави СССР глобален фактор. Благодарение на довоенната политика на Сталин, СССР печели войната срещу технологично много по-напредналата Хитлерова Германия... Но това е друга тема

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  01 Март 2024 16:05ч.

  Вместо Сатановский и Кедми имаме Захарова и Симонян. Ахаха... Феминизмът е опасен за държавата.По-добре при тиганите и тенджерите в кухнята. Днес тетя Валя от Президиума се среща с гагаузката Гуцул. Разлигавили са се руснаците. :)) Не се гради империя с Маши и Маргаритки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калпазанче

  01 Март 2024 16:16ч.

  Гради се! И още как... Сталин доказа ,че жените са сериозен военен ресурс, от производството, до фронтовата линия- безстрашни, мотивирани и като снайпери ювелирни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смазвай халката за калашников

  01 Март 2024 16:21ч.

  вас чекат, натоварени на тагарета

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  01 Март 2024 23:09ч.

  тези са само говорителки, но доскоро министър на отбраната на германия беше жена, преди нея Лайен е била министър на отбраната и е била разследвана за нарушения, затова е изпратена в ЕС с имунитет, има още страни в ЕС където военните министри са жени, а като гледам Симонян добра работа е свършила, да прихванат такъв ценен разговор, хващат ги още като си говорят, кой ще им позволи да обучават, че ангажират и французи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  01 Март 2024 16:14ч.

  Кажи го на Симонян че да вземе тигана и да те навре в някоя тенджера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  01 Март 2024 16:19ч.

  "Именно за това говорихме, че си струва да се вземе предвид при прехвърлянето на ракетите. Все още не е взето решение за това. Но е прието."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колкото повече минава

  01 Март 2024 16:20ч.

  все по очи изваждащо става ясно за всички, че от самото начало целта е бла ВОЙНА с Русия. "Цивилизованите" опитаха по стар обичай да направят това чрез проксито Украйна (нито е пухкава, нито бяла а чисто с нацистка кърма отглеждана 80 години) и сега когато става ясно, че Укрорайха ще бъде капут наблюдаваме пореден рунд истерииии зад Океана и в Европа. Европа няма да се очисти докато не бъдат избесени всички проамерикански инсталирани мекерета като Лайнен, Борел, финландци, прибалтийци, Денковци, Тагаренковци и т.н. Чудя се КОЙ ще го отнесе първи ако продължават да правят глупости западняците и лакеите им!!!!???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Германия - умряла лисица

  01 Март 2024 16:26ч.

  Герхарц: "В момента водим война, в която се използват много по-модерни технологии, отколкото в нашата добра стара Луфтвафе." Нещо неясно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фоки

  01 Март 2024 16:30ч.

  След Втората Световна, Германия беше трудов лагер.Имаше репарации да изплаща.Явно на швабите не им идва акъла.Е ще си повторят урока ,щото имат най тъпия политически елит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докато не се

  01 Март 2024 16:33ч.

  избеси този инстлаиран англсаксонски елит в Европа, така ще е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  01 Март 2024 16:43ч.

  Аз не разбрах къде са се намирали записаните лица - някъде в Украйна или в Германия? При второто - чия точно разузнавателна служба ги е записала чак на германската територия? Руска или западна? И кой е "лийкнал" този запис? Ако е истински, де.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има ли значение, а и да няма такива лица

  01 Март 2024 17:00ч.

  Нали се вижда какво става в Украйна. САЩ чрез НАТО и будалите европейци срещу Русия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  01 Март 2024 20:01ч.

  Най-вероятно е вътрешна утечка свързана с желание за живот и в бъдеще...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  02 Март 2024 0:10ч.

  Това най-вероятно е вътрешна утечка! Не мислете, че всички немци са толкова безмозъчни, като тези в записа. Преди 20 години в интернет в руски сайтове бях чел за това, как в руски заводи работят немски инженери, които внедряват тяхна технология, която може да има двойно приложение и те виждат, как руснаците ще я използват за военни цели, но си траят нарочно, защото знаят, че това ще е срещу господството на американците, които са все още техни окупатори, макар, че руските армии отдавна са се изтеглили от Германия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко е ясно

  01 Март 2024 16:48ч.

  ФАЩ пращат юропата на поредното заколение. С надежда, че Жужо няма да посмее да им извърти и на тях един освестяващ шамар зад врата. А половината юропа може да стане радиоактивна пустия. С какво ще отговори? С американски атомни бомби и ракети? И тогава Жужо няма да прати една гореща честитка на Изкуфелчо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мухоморкин

  01 Март 2024 16:50ч.

  Докато Вова се лигави с "НЕпартньорите" така ще бъде. Представяте ли си , не Сталин - а Хрушчов или Брежнев да получат подобна разшифровка от съветските служби, където някакви смотани ГеФеРе-йци обсъждат как да ударят с ракети обекти на територията на СССР ! Че те на момента щяха да бъдат ликвидирани от ГРУ , а Аденауер щеше на колене да моли СССР да не удари с ядрени ракети заводите поизводители... А тука някакви , наистина тьотки, разнасят информации от службите, а от Кремъл гробовно мълчание ! Може би затова руските службаши дават тази информация на бабухите, щото ако я дадат по вертикалата нагоре - няма реакция ! Вова - мекицата. Вова - договорняковецът !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вова - мекицата

  01 Март 2024 16:59ч.

  Не му се мре на човекът. Има си и внуци. А и армийката му нещо не е много готова за голяма война. Та чакайте Минск 3,14.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Банджо

  01 Март 2024 20:37ч.

  Това е единствената армия в света, която реално може да воюва. Всички други армии са за парадни събития. Най-зле са Холивуд Пикчърс. Половината от тях носят рокли и се гримират. А, ако стане голямата патаклама, кой-колко армия има ще е последното важно нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  01 Март 2024 16:53ч.

  Путин да си изтегля по-навреме дипломатите и семействата им от осраната и опикана европа, че скоро може да стане напечено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига с тая Европа, Бе

  01 Март 2024 17:04ч.

  За резил са всичките там. Ползваха Русия десетки години за евтини ресурси и пак алчни за всичко. Европа, никой нямаше да иде да работи там, ако не съсипаха нашата икономика. Къде ще сравняваш Германия и България, тоя мрачен климат там!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  01 Март 2024 17:03ч.

  Швабите ще се наиграят с 1,2 Сармата в задния им двор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  01 Март 2024 17:03ч.

  Това е най-коварната и същевременно най-нравствено уродливата от хуманна гл. точка тактика - да се криеш зад гърба на единия от двата противопоставени изкуствено братски народа и да си отмъщаваш реваншистки, създавайки предпоставки руснаци да намразват украинци заради терористични разрушения на незаменима гражданска инфраструктура, а ти да излизаш от мръсната игра, която поддържаш сух и чист. Сами разбирате, че Кримският мост е нещо повече от мост - той е символ на руското национално възраждане и обединението на изконно руски земи. Съучастието на Запада в откровено терористични нападения срещу него е най-долнопробна фашистка тактика, която трябва да срещне противодействието на всички честни хора по света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинският елит е за бой!

  01 Март 2024 17:07ч.

  Както на времето съсипаха идеална държавна управленска система, вместо да прекороят комунистическата партия и да я сформират на друг работещ принцип, те изгориха юргана заради една въшка. ................ И сеха украинците направиха същото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  01 Март 2024 18:39ч.

  Значи ако руските палячовци успеят да съборят некой колхозен склад в Украйна, това е справедлива и оправдана операция. Ако обаче украинците пробват да съборят моста, по който агресорите доставят оръжия и боеприпаси, то това вече е тероризъм. Тавариши, такава тъпотия и това. Шчербаков не е можел да измисли. На война като война, украинците са в правото си да ползват всички средства да се защитят. В края на краищата не те тръгнаха да завладяват чужди територии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  01 Март 2024 20:06ч.

  Имаше навремето такъв персонаж, пълен, грозен, личен слуга на Дракула, като му порнаха корема от там се изсипаха всякакви гадни буболечки. Не беше красиво...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  01 Март 2024 23:27ч.

  Не разбрах, искате да кажете че тоя мухльо "д-р кьопав" е буболечка, или е слуга на буболечките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Плачат за денацификация

  01 Март 2024 17:04ч.

  Нямам съмнение, че думите са изречени от германци. Така както си редят мислите е неподправено. Някой бяс пак ги тресе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Охи

  01 Март 2024 17:07ч.

  Не може да не направи впечатление,рязката ескалация на напрежението от страна на обединеният Запад в конфликта в Украйна.Очевидно това е свързано с тоталното рухване и пробиви по целият фронт на украиските въоръжени сили и тяхното повсеместно паническо бягство.Явно Западът няма да се примири по никакъв начин и е готов с цялото си безумие да подпали ядрен холокост.Според мен ситуацията бавно излиза от контрол и като се има предвид нивото на западните ръководители и тяхната откровена лудост,третата световна изглежда все повече неизбежна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  01 Март 2024 20:12ч.

  Тъжната истина е, че губейки всичко западняците блъфират агресивно с надежда да се закрепят някакси. Проблема е, че руснаците не играят покер и за тях това е въпрос на живот и смърт. Както казва мъдрия български народ - кака Пена се ожени, джумбарето свърши. За съжаление всичко това ще продължи до първото плясване през ръцете,или може би второто. После - смяна на плочата и "музикални колесници" (самолетни)...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  01 Март 2024 17:07ч.

  "Разшифровката " е интересна преди всичко с публикуването си. Четирима висши щабни офицери обсъждат по открита? линия офанзивни планове без политическа санкция. И Симонян има запис. Или един от четиримата е изнесъл и предал записа(Щирлиц?) , или руснаците контролират телефонията в Германия. И се хвалят че имат шпион, или че подслушват. И двете са безумни-да си издъниш шпиона или да си компрометираш техническата система за събиране на чувствителна информация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  01 Март 2024 17:36ч.

  В началото става ясно че един от немците е в Сингапур. Така че тук май стърчат ушите на тов. Си. Иначе Симонян пише че записът ѝ е даден от хора с пагони. И записа на немски - https://vk.com/m_s_simonyan?w=wall561960677_950647

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  01 Март 2024 19:08ч.

  Записът е предаден от трета страна според мен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  01 Март 2024 17:10ч.

  Тук не говорим за инсинуации и намеци в стил Грозев, дето един проверим факт няма. Ако е имало такъв разговор самото публикуване осветяваха източника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западът е безнадеждна кадрова издънка от полезни идиоти, която едва се удържа от другата противопоставен страна да не направи фаталната глупост

  01 Март 2024 17:19ч.

  Абе ти не разбираш ли, че няма човек от елитите на днешния Запад и прокситата му, който да не е на твърда дрога или новотехнологично дистанционно управление? На такова безумие се отговаря само с много хитра зигзагообразна политика по временното им залъгване, до следващото им циклофренно изостряне. То затова и лупингите на Путин по отлагането на неминуемото приличат на договорняк. Представете си какво търпение и железни нерви трябва да имаш като глава на държавата си, и как трябва да си управляваш армията и тайните служби, защото заради управленското ниво във веригата на някои техни началници очевидно не им издържат нервите заради привидното бездействие на политическото началство и биват принудени да преминат на друга работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • екзампълс

  01 Март 2024 17:23ч.

  Примерите с Пригожин, ген. Суровикин и даже нискостоящия в постановката Игор Гиркин бяха достатъчно показателни, че кипването на буйната кръв, ако не може да бъде обуздано, довеждат до сбогуване със системата под различни форми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Март 2024 17:26ч.

  Нещата в този разговор са толкова дебели, че няма как да са измислени. Още повече, че има имена, длъжности, ЕГН-та и ЕГН-та на любовниците им. Много неща има, но две ми правят впечатление: 1. Никой не поставя въпроса за преодоляване на ПВО на руснаците, което е странно - или са сигурни, че С-400 са слаби, или и те си имат Щирлиц. 2. Ей това изречение: "Ракетата може да падне върху детска градина и отново да има цивилни жертви.". По-точно, думичката "отново". Това няма да е за първи път? Каква ракета е имал предвид хер Греф (надявам се, че това не е Герман Греф)?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • възможна е къртица сред военните, дори Пякин направо назовава имена в ГЩ

  01 Март 2024 17:34ч.

  Най-вероятно има предвид паднали останки от ракетата след нейното унищожаване на известно разстояние от моста. Наистина се получаваше така, че въпреки успешното ПРО-противодействие от руска страна, осколочни остатъци разрушаваха цивилна инфраструктура на градове и села в Крим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  01 Март 2024 17:19ч.

  Пхахахахах.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кръчмарят

  01 Март 2024 17:19ч.

  Тази сметка няма да излезе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Швабите са мазохисти!

  01 Март 2024 17:26ч.

  Търсят си го за 3·ти път. Луд умора няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемер

  01 Март 2024 17:26ч.

  Западната широко прокламирана демокрация се оказа най-обикновенен тероризъм, пиратство, кражба, потисничество, паразитизъм . Германия, Франция и всеки който е тръгнал срещу Русия винаги е бил победен. Нищо ново, всичко е едно забравено старо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  01 Март 2024 17:28ч.

  Не знам дали има някакви договорки между САЩ и Путин, но, ако няма, трябва да се молим за здравето и особено за нервите на Путин, защото се вижда, че само от тях зависи оцеляването на нашата изглупяла цивилизация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Март 2024 17:30ч.

  Иначе, хем ги е шубе, хем им се е*е

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЧОВЕК

  01 Март 2024 17:30ч.

  Пак започнахме с простотиите и плюенето по хора и държави.Някой си някъде без да е проверено пуска стенограма/която най-вероятно е партенка от самите немски офицери/ за малоумници като вас и хайде Немците-фашисти,нацисти.Абе Българино ти през Първата и Втората Световни войни чий съюзник беше,че нещо съм забравил.Вече нито се слуша,нито се замисля човек ,че официално Канцлерът на Германия казва каквото трябва,т.е.,няма да се дават ракети именно заради опастноста Украйна да не ги използва там където не трябва и че няма да се изпраща войници на Германия в Украйна,те нашите пак тяхното си знаят-фашисти,нацисти.......Забравихте ли кой ако не Германия ви прие в Европа,сега да си работите,учите и почивате свободно.Много неблагодарно племе сме ей.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наглото тънко удоволствие да се гаврят с Русия

  01 Март 2024 17:37ч.

  Дори да е партенка, е доста уместна, предвид циничния дебат, който се води пред лицето на световните медии от западащите куратори на тероризма - да дадат ли ракети с далечен обсег на Украйна или да не дадат. А се знае, че хазарската хунта не си поплюва и с готовност подема инициативи за терористични нападения над цивлини и цивилна инфраструктура в РФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  01 Март 2024 17:39ч.

  Прав си. 3 метра сателитна точност (без значение изображение или навигация) отдавна е отживелица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Забравихте ли кой ако не Германия ви прие в Европа"

  01 Март 2024 17:40ч.

  България е в континента Европа откак съществува, вкл. и като тракийско поето наследство от древността. Дори самото име на валутата на днешния ЕС изхожда от нашите земи. Ама отде недоучили папагали на статуквото като теб да го знаят това...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Март 2024 17:40ч.

  Ах! Какъв хуманистичен стон! "която най-вероятно е партенка от самите немски офицери" Демек, самите те са направили оперативна комбинация! И що, бе партнер? За да дискредитират Маргарита Симонян? За да изловят къртица? И то при положение, че в Германия сега няма да има сътресения, по-големи от ракетни попадения с Тауруси? Дали ще има, дали всички са разбрали елегантния германски хумор в тази шега, гениалността на капана за къртицата? Презумпцията Ви, драги ми Смехурко е, че даже ла*ната им са Шанел намбер файв - слугинска поза сте заел, срамотна поза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Човек

  01 Март 2024 18:10ч.

  Извинявам се за своята неукост, нищо че зная не по-малко от вас историята и то тази която е истинката а не тази която са писали другарте Комунисти,за кое искате са си говорим ,за Орфеизма или Зораастризма на Българския генофон,или за глаголицата. Не ги пиша тези мнения защото ми е хубаво да си плюя сънародниците,а защото ми е болно за такива заблудени които не защитават свободата на човека в България и по света, а се захласват по ДИКТАТУРА и диктатори, без значение от коя държава или народ произлизат. Това ми е болно, съжалявам, но се смятам за свободен човек, надявам се и вие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Март 2024 18:20ч.

  След два дена ще ви видим колко сте благодарни. А отъждествяването на "свободата на човека в България и по света" с правото на тероризъм, не е изненадващо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  01 Март 2024 19:28ч.

  Ако може уточнявайте за коя "ДИКТАТУРА" и за кои "диктатори" става дума - тези на Изток или онези на Запад? Че, no offence, но като ви чета, май диктатурозахласвачът вика дръжте диктатурозахласвачите... Особено щом смятате Германия, която създаде, легитимира и изпра режима на Тиквата за нещо добро за България. За обидните епитети, с които тъй високовъзпитано се обръщате към инакомислещите, поставяйки се уберменшенски над тях, няма да отварям дума, въпреки че и то е доста показателно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  01 Март 2024 22:39ч.

  "а защото ми е болно за такива заблудени които не защитават свободата на човека в България и по света, а се захласват по ДИКТАТУРА и диктатори" -- чиче, можеш ли внятно да поЯсниш - за коя свобода рИвеш? не, надеждите ти са напразни - не те смятаме за свободен човек, по-скоро - за зависим от догмите на съвременната либерастия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  02 Март 2024 0:35ч.

  Що за "човек" си ти дето не искаш да си спомниш елементарни факти от Историята! Нима България не претърпя две национални катастрофи, защото беше въвлечена в две световни войни от немския шовинизъм! Малко ли ти се струва, та искаш още? Приели ни немците в Европа! Що за глупост говориш! Приеха ни след, като си унищожихме армията, селското стопанство, промишлеността и енергетиката (най-вече атомната, но сега и ТЕЦ-овете) В същото време били готови да приемат Покрайна в ЕС! За какво им са тези уж високи критерии, като са готови заради политически интереси да плюяът на всичките си закони! За съжаление това е грозното лице без маска и грим на този ЕС и Германия в частност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  01 Март 2024 17:33ч.

  Прилича на аферата Цимерман НАТО си има агенция за защита на комуникациите.(ncia) . Подобни работни срещи минават по криптирани канали. И се протоколират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Март 2024 17:43ч.

  "И се протоколират." Уау!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  01 Март 2024 17:44ч.

  По-горе го написах. Май стърчат ушите на тов. Си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Март 2024 17:53ч.

  Може и тов. Си да е, но навремето Маркус Волф ги беше направил луди. Едва ли са подобряли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нека да не се правим на големи

  01 Март 2024 17:37ч.

  разбирачи за това как този разговор е бил прихванат. Както казват големите братя Стругацки - винаги има и трети вариант. А, защо не и четвърти и пети? Мен ме кефи, че "педантичните" шваби се изложиха с гръм, докато Шолц отрича възможността да предадат на У ракетите. Голяма галиматия!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  01 Март 2024 17:44ч.

  Всъщност записа потвърждава позицията на Шолц.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Март 2024 17:48ч.

  Когато не искаш да си признаеш за съседката - казваш заплашително на жена си: "Кой ти каза, ма?!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Март 2024 17:49ч.

  Накрая си признаваш, ама вече си изял два тигана по тиквата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Косев

  01 Март 2024 18:09ч.

  Кого заблуждавате, че сте в състояние да направите нещо със съседката?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Март 2024 18:13ч.

  Със съседи като теб - нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  01 Март 2024 17:55ч.

  Преводачи-трепачи! Ха-ха-ха, "самолетоносачи Торнадо" - те такова чудо още не сме виждали! Г-н Дачков, все пак статии с военна тематика трябва да се РЕДАКТИРАТ от редактори-мъже, при това, желателно НЕ-ЖЕНСТВЕНИ мъже! Редактирани такива статии от жени, се получава същото, каквото ще се получи, ако мъже редактират статии за дамски превръзки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  01 Март 2024 18:03ч.

  Би било добре да не е поне Гугъл преводач, а жив човек. Всъщност едва ли. Пипъла му е все тая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  01 Март 2024 17:59ч.

  Както и да го въртят предаването на Таурус не може да стане без ползването на немски персонал. Само разчета обучават година, дори краткият път за един удар ще отнеме месец и то ако немците кодират маршрута и целта. Всъщност системата за навигация по спътникова снимка си е ИИ. А снимките трябва да са "пресни". Опит от войната в Югославия. Плюс включване в операцията на конкурентна фирма, че и ВВС на Франция. И това за една цел. Шулц реши че не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Март 2024 18:11ч.

  Ся, интересен е и въпросът за втората възможна цел - складовете за боеприпаси. Кои са те, къде са? Да не би да са в Приднестровието?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  01 Март 2024 18:15ч.

  Крим. Близо до моста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейската украинска мечта!

  01 Март 2024 18:11ч.

  Анекдот: "Немец спрашивает у русского: "Вы зачем в 1945 напали на Берлин и разрушили его?". Русский отвечает удивленно:" Погоди, а ты не помнишь, что было в 1941-м?". Немец отвечает: "Причем здесь 1941?! Я тебя про 1945 спрашиваю?!". После да няма сърдити и обидени!:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  01 Март 2024 18:14ч.

  Влака Москва - Берлин се композира на трети ядрен коловоз. Моля пътниците за изстрелване на ракетите да заемат своите места.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  01 Март 2024 18:24ч.

  Явно тези са на страната на УкроРайха, тоест на фашизма! Може да са потомци на Хитлеристи. Но посегнат ли, „добрата“ Германия може да бъде посетена от Кинжали, Циркони и Авангарди! Ако трябва и с ядрен заряд! Може да се наложи в краен случай Берлин, ако го има да бъде посетен от руски войници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • montag

  01 Март 2024 18:27ч.

  Не се чудете кой е снесъл, знае се кой е. Има един дълбоко законспириран в Европа руски агент с германското име Руди. Фамилия Гела. Не му е за първи път. Вярно първият път нямаше ефект, но сега е друга работа ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  01 Март 2024 18:33ч.

  На този мост отдавна му е прочетена присъдата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еврогейташки комикс

  01 Март 2024 18:45ч.

  И тя е... автоприсъда за западната доминация... Тероризмът е съвсем явен признак на слабост и женчовщина...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Генчо

  01 Март 2024 18:48ч.

  Ама няма кой да я изпълни, защото не се намира идиот с такива възможности. Това се потвърждава и от разговора на швабите, за които най-първостепенната грижа е, да не ги обвинят, че са замесени, вероятно защото се опасяват от последствията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  01 Март 2024 18:53ч.

  Франция не произвежда ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  01 Март 2024 20:19ч.

  Разправят че дьо Гол като посетил СССР. Най-напред помолил да го оставят един с паметника на Сталин. А по нататък - https://obsfr.ru/report/15224/12579/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съдията

  01 Март 2024 22:05ч.

  Тя и твоята е прочетена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Март 2024 18:46ч.

  Навремето, модерният ляв каза: "Айн, цу цвайн, цу трайн дрън!!!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами какво да се каже

  01 Март 2024 19:05ч.

  на тия наследници на боклуците, дето предизвикаха война с 55 милиона жертви, кретени дано ви светне сияние единствено и неповторимо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  01 Март 2024 19:23ч.

  "Ако битката е неизбежна, трябва да удариш пръв" от в.в.путин, а от мен: бий, за да те уважават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мика

  01 Март 2024 19:28ч.

  Не са си научили урока по история немците. В 2 войни ги бият и все по един и същ сценарий: Не разпознават основния си враг - Англия, която ги манипулира,защото за нея е кошмар да види индустрията на Германия с ресурсите на Русия. Ако сбъркаш веднъж е грешка,втори път-глупост,трети път-идиотизъм,деградация.Нужна е Алтернатива за Германия !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  01 Март 2024 20:23ч.

  Не е сигурно за третия път - имаше навремето такъв виц за Ловеца и Мечката - свършваше така: Ти ловец ли си, пе#е&аст ли си...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  01 Март 2024 19:28ч.

  Денонсиране на договора за сливане на Германия, само това може да бъде отговорът... Щом швестерите си играят на вермахт, Путин да покаже, че е юрист!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  01 Март 2024 23:27ч.

  Тачър беше против обединяването на Германия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марин М.

  01 Март 2024 19:34ч.

  Малоумници от швабски произход,за разлика от 1945 година,днес Берлин може да беде изпепелен,ако все още си ползвате кратуните за подобни намерения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кочо

  01 Март 2024 19:46ч.

  Един по-горе ни призова да любиме горещо Германия. Ами да, има защо! Неоценимо благо ни направи с ГЕРБ и Г-н Борисов! """Фондацията "Ханс Зайдел" се включва много активно, включително и при измислянето на името на ГЕРБ - не мога да го докажа, но съм чувала, че то е предложено именно от експертизата на фондацията. Както казах, целта беше да се намери някаква центристка сила, която да работи за върховенството на закона - като противотежест на Тройната коалиция"""................ "Гудрун Щайнакер: Добре знам как възникна ГЕРБ" -DW

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  01 Март 2024 20:47ч.

  "Борисов се ползва с нашето доверие и с доверието на европейските граждани, затова гласувайте за ГЕРБ-СДС и Борисов!", каза германецът Манфред Вебер (Председателят на ЕНП/EPP) през март 2023 г. на закриването на предизборната кампания на ГЕРБ във Варна. А октомври 2023 г. същият рече "Моят приятел Бойко Борисов и ГЕРБ са доказали, че ги е грижа за гражданите и че полагат грижа за подобряването на качеството на живот в стотици български градове и региони. Бойко Борисов и ГЕРБ са тези, които стоят близо до хората, до гражданите, като истински представители на Европейската народна партия – партията на хората. Ние се застъпваме за ценностите и добродетелите, внасяме компетентност и професионализъм и знаем как да подобрим живота на хората и да осигурим качество, стабилност и сигурност. Затова на 29 октомври гласувайте за кандидатите на ГЕРБ за местните избори!" С такива приятели като Германия, на България не й трябват врагове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  01 Март 2024 22:47ч.

  доказано, през всичките години след Освобождението, ето и сега, пращат ни убийци и изнасилвачи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На никой не му прави

  01 Март 2024 19:47ч.

  НИКАКВО впечатление, че НИКОЙ от тези така наречени ЕЛИТИ на Запад, изобщо не пита населението????? Вече почти никой от простолюдието не вярва на вече открито видимата фалшива пропаганда? Нямаш ли населението на своя страна, никаква война не можеш да водиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • много точна констатация

  01 Март 2024 20:15ч.

  В тази връзка, препоръчвам прочитане и на всички останали, посещаващи този форум: https://pogled.info/svetoven/evropa/sred-grobove-koito-sa-im-chuzhdi-evropeitsite-obsazhdat-namesa-v-rusiya.166449

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  01 Март 2024 19:53ч.

  Мда. Май идва време руснаците да натискат други кнопки. Ние пак ще сме от оная страна за съжаление. И се стремим силно някоя от кнопките да е надписана на български. Сглобкаджиите си мислят че ще избягат. Няма да могат когато са натиснати кнопките. Па и няма кой да им праща въртолети като в посолството в Сайгон, щото те ще са последна грижа за хабибите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  01 Март 2024 20:12ч.

  След предната война, руснаците седяха в Германия 45 години. Сега може изобщо да не си тръгнат !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  01 Март 2024 21:12ч.

  Тъпи парчета сте рублофилите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  01 Март 2024 21:19ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=6pcMdCkgVAo

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако написаното в стенограмата е вярно,

  01 Март 2024 21:13ч.

  на Кримския мост не му остава много.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  01 Март 2024 22:45ч.

  съдейки по разговора, те самите не вярват че могат да го разрушат, твърде сложни комбинации, ударът трябва да е украински, което ще доведе до възмездие, всъщност нищо ново, самата меркел каза, че въобще нямали намерение да спазват Минските споразумения, трябвало им време да подготвят украинците за война с Русия, как са мислили да стане при съотношение 1:4, при това населението в засегнатите райони е руско, българската поговорка веднъж стомна за вода, втори път, трети път - строши се, така че заслепените от реваншизъм немци и французи нищо добро не ги очаква, толкова са близо до Русия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  01 Март 2024 23:17ч.

  че колко да му оства - най-много едно денонощие повече от на бундестага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълтохубавец

  01 Март 2024 23:38ч.

  Ехааа кееееф, кеееф да видя жълтопаветните гниди от тролските ферми на розовобузестия Прокопи да се гърчат в пяна от злоба. Скърцане на зъби и вой от тези жълто пембяни либерали. Кеф на душата! Чета им излиянията и се сещам за хрускащия звук на настъпени хлебарки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рокосовски

  02 Март 2024 0:41ч.

  Мъй в Берлине давно не бъйли!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПСВ, ВСВ, ТСВ... - аман от тия райхбунаци

  02 Март 2024 1:20ч.

  Тов. Сталин е трябвало да денацифицира тая сган до корен (без малкото оживели комунисти), а не Красная армия да храни берлинчани със супички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Влади

  02 Март 2024 4:37ч.

  Швабите отново се правят на велики и, отново ще ядат пердах!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русолиз

  02 Март 2024 15:39ч.

  По отзивите личи,че голяма част от българите са готови за поредното освобождение от братушките.Дано тези уроди,които сега избиват невинни ,да дойдат и освободят и нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лавров

  03 Март 2024 1:16ч.

  Знаете в чем состоиться проблем: Мъй в Берлине давно не бъйли!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи