Германия отстъпи и ще изпрати танкове в Украйна

Германия отстъпи и ще изпрати танкове в Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц е размислил след дълъг натиск и продължил с месеци дебат и ще се съгласи да бъдат изпратени танкове в Украйна.

Това първо написа сп. "Шпигел", според което правителството на Шолц се готви да даде зелена светлина за износ на германски танкове към Украйна от други държави - последното не може да стане без одобрението на Берлин.

Последва и потвърждение от източник на "Ройтерс", запознат с въпроса. По-късно това съобщи, като се базира на "правителствени кръгове", и ДПА.

Подробности се очакват в сряда в комисията по отбрана в Бундестага. Пред германския парламент се очаква да говори и самият Шолц.

Решението може да не е обявено, но Шолц вече получи поздравление от поне един коалиционен партньор: Кристиан Дюр, председател на групата на Свободните демократи. "Днес канцлерът взе решение, което никой не взема с лека ръка. Фактът, че Германия ще подкрепи Украйна с танкове "Леопард", е силен знак на солидарност", казва Дюр пред германска медия.

"Леопардът е освободен", написа Катрин Гьоринг-Екард, заместник-председател на Бундестага от "Зелените", в "Туитър". И други представители на партията коментират публично, макар все още да няма коментар от германските институции.

Ако решението е взето, това означава, че след утрешния дебат в Бундестага коалицията - социалдемократи, либерали и зелени - ще подкрепи единодушно тази стъпка. Миналата седмица заседание на парламента по темата приключи без резултат.

"Ханделсблат" отбелязва, че е взето решение и че ще бъде изпратена "поне една рота" - или най-малко 14 танка. Толкова е заявила засега намерение да прати Полша от собствените си "Леопард", както и Великобритания - от "Чалънджър".

Моделът, който Германия се готви да изпрати, според публикацията на "Шпигел" е "Леопард 2А6" - модификация със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие L55 и някои други промени, според "Шпигел".

Този модел обхваща в Германия 225 машини, модернизирани в периода 2002-2005 г. като компанията "Райнметал" (Rheinmetall) сменя 120-милиметровото гладкостволно оръдие L/44 с по-дългото (още 1.3 м) и по-смъртоносно L/55.

Досега от Германия идваха разнопосочни сигнали по темата. В неделя външният министър Аналена Бербок - от "Зелените" - обясни, че Берлин няма да пречи на други, които искат да изпратят "Леопард". По-късно от канцеларията на социалдемократа Шолц дойде съобщение, че решение още не е взето.

Дори в редиците на социалдемократите имаше разнобой: министърът на отбраната Борис Писториус допусна решение "до няколко дни" още в четвъртък, преди срещата в базата "Рамщайн" на съюзниците за обсъждане на помощта за Украйна, но не се разбра дали това е позиция на партията, на правителството или лична.

Публикацията на "Шпигел" се появява часове след като в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Съединените щати обмислят да изпратят "М1 Ейбрамс" на Украйна - стъпка, от която дълго се въздържаха. Тази информация се появи и в "Асошиейтед прес" и "Ройтерс". Според германски медии решението на Шолц за танковете "Леопард" зависи от това дали САЩ ще направят същото с "Ейбрамс".

"Решението е взето" и то в момент, когато и съюзници - от Полша и други като страните от Скандинавия - обявиха планове да изпратят (Финландия е сред тях, Норвегия може да изпрати общо 8 от 36 танка "Леопард" на Украйна по информация на норвежкия вестник "Дагенс Нерингслив"). За достигането до него, изглежда, са се водили интензивни разговори със съюзниците в последните дни и то особено с Вашингтон. "Шпигел" също изтъква, че Шолц е изразявал готовност за тази стъпка само ако я предприемат и САЩ.

Танковете "Леопард" трябва, по информация на "Шпигел", да дойдат от резервите на Бундесвера. Средно- или дългосрочно може да се осигурят още от резервите на индустрията.

По-рано днес "Райнметал" обяви, че е готов да изпрати 136 такива машини. , ако е необходимо, но в съобщението се говореше за "Леопард 2А4" (до април/май), 22 от същия модел в края на 2023 г. и 88 по-стари "Леопард 1" (но неизвестно кога). Това е промяна в позицията на компания, която настояваше, че не би могла да изпрати танкове до началото на 2024 г.

Украйна по свои оценки се нуждае от най-малко 300 западни танка и 500-600 бойни машини на пехотата.

 

Източник: "Дневник"

 

 

Коментари

  • Стефан Караджа

    25 Яну 2023 9:25ч.

    На 22ри юни или веднага тръгват танковете?!? Трябва да приготвят и репарации, че няма да им се размине като през 1945та....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    25 Яну 2023 9:41ч.

    1812 - Наполеон 1941 - Нацистка Германия 2022 - Либерастка Америка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1856,

    25 Яну 2023 12:40ч.

    1918, 1940, 1989. Да продължавам ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши коментар

    25 Яну 2023 9:44ч.

    Още едни подлоги на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • червена шапчица Арматка

    25 Яну 2023 14:32ч.

    Руснаците БЛАГОДАРЯТ за предоставеният им СКРАБ за новия завод в Мариопол !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    25 Яну 2023 9:46ч.

    Генерал Суровикин обратился с министру обороны Великобритании Бену Уоллесу с просьбой передать два танка Челленджер сразу России. "Два танка как минимум все равно будут у нас, - объяснил Суровикин свою необычную просьбу, - но какой смысл везти их сначала в Польшу, потом на Украину, потом на фронт? Итог один, а логистика - разная."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    25 Яну 2023 9:59ч.

    Лавров е прав, че войната вече е реална, а не хибридна. И си е направо световна. Не знам защо Западът реши да се занули именно сега, но си е тяхна работа. Пророците и този път се оказаха прави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на фюрера тейка му

    25 Яну 2023 9:59ч.

    Сега, ако някой може да обясни какво е "погрешната страна на историята" ще го черпя една боза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • страна на историята

    25 Яну 2023 12:45ч.

    "Погрешната страна на историята" е когато ти (в часност), твоето семейство, народ, държава, коалиция сте загубили дадена война. Тази оценка може да се даде само, след като войната е приключила. За нас, в частност, това е едва след собствената ни смърт - гледа се, дали си се придържал към истината или към лъжата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охи

    25 Яну 2023 10:09ч.

    Според руски анализатори Леопард 2 не е нещо ново като техника,особено модификацията А4,но имат нещо,което е мн.сериозно-боеприпаси с обеднен уран.Ако такива бъдат използвани, означава, че конфликтът минава на ядрено ниво и ескалира.Вече се говори в руските сайтове за открита ядрена война.РФ разбира се,си запазва правото на реципрочност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бог да е с велика Русия!

    25 Яну 2023 10:12ч.

    Загубиха и малкото противници на СВО в Русия. Самите те съдействат за патриотичното надъхване на руснаците. Жалкото е, че започва нов етап в кръвопролитието, но това ще ни донесе и окончателния крах на нападащите. Защото тия танкове ще тръгнат не да освобождават, а да завоюват. И никога повече няма да се върнат там, откъдето са тръгнали - не защото ще успеят завладеят нещо, а защото ще бъдат унищожени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    25 Яну 2023 10:25ч.

    Колко е животът на един танк на бойното поле? В щабовете и на двете страни знаят, че се измерва в минути. Какво може да промени една рота, две роти или батальон. Нищо. И двете страни, Америка и Русия, прекрасно го знаят. Танкът е настъпателно оръжие и има смисъл да се използва, ако непрекъснато компенсираш загубите. Русия може. Америка - не. Щом са стигнали да натискат Мароко и Колумбия, работата отива на изуй гащи. Остават им само пингвините от Антарктика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И защо реват

    25 Яну 2023 12:50ч.

    руснаците, щом не са толкова страшни танковете?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миро

    25 Яну 2023 15:30ч.

    Що си решил че реват? А, явно четеш само украинските новини или български.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който търси, намира

    25 Яну 2023 10:39ч.

    И те ще си го намерят, и тези, които ги подкукуросват също, а ние вече сме си го намерили, но още не знаем. И един много тъп въпрос - кой ще работи с тези танкове? Ихтамнети?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    25 Яну 2023 10:42ч.

    Германците ще настъпят мотиката отново, независимо от разумните гласове, които ги предупреждават да не повтарят исторически грешки отново. Изкушението е огромно, а и натиска от страна на екзалтираните кравари и техните евро лизачи надделя... Е, да му мислят швабите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глас

    25 Яну 2023 11:28ч.

    Историята се повтаря. Дали немците са съгласни с идиотските решения на нещастни Шолц?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    25 Яну 2023 11:44ч.

    Американците водят хитра политика на изместване на Германия от бизнеса с танкове. Германските танкове трябва да бъдат изпратени в Украйна, където вероятно ще бъдат унищожени. На тяхно място американците ще доставят "Абрамс" и ще подменят Германия като доставчик на танкове. Където се настанят американците, Германия повече няма да може да се върне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Е, да му мислят швабите!"

    25 Яну 2023 11:45ч.

    Сякаш, че ние сме в по-изгодна позиция, и на нас не ни извиват ръцете... Партнерите си построиха цяло летище за дронове, на хвърлей разстояние от възрожденския ни град Жеравна, и никой не разбра! Шепа отявлени русофоби и малодушни политици успешно лъжат цял един русофилски народ и с лекота го натъпкаха в братоубийствената месомелачка! Интересно е дали сме такива "късметлии" и за релокацията на 30-те био-лаборатории от Украйна (В. Нюланд призна в Сената им, че бързат да ги преместят, за да не попаднат в руски ръце след началото на СВО) - дали не преместиха и у нас някои от тези сатанински лаборатории, в които проучват и произвеждат особено вирулентни субстанции (биологични оръжия!!!) и ги изпитват върху неподозиращото МЕСТНО население, както до преди една година правеха в Украйна! Кой може да отговори на такъв въпрос: Преместиха ли у нас такава лаборатория след началото на СВО? Ако да - в кой край на България? КОЙ може да знае това, освен Киро&Кокоро? Сербезова ли, или Янев/Заков? Или Радев? Или специалните служби? Н.в. Х. Мустафа и Л. Остин със сигурност знаят; но на нас кой ще ни каже?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мартин

    25 Яну 2023 12:09ч.

    В София във ВМА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Май няма да стане така

    25 Яну 2023 11:46ч.

    Германия избира да сключва договори за газ с Русия чрез танкове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миро

    25 Яну 2023 15:31ч.

    Германия е обречена да загуби ВСИЧКО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    25 Яну 2023 11:48ч.

    у Хоремаго на село не си ли ги изяснихте вече тия загадки?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И там има Интернет вече

    25 Яну 2023 12:36ч.

    беше тя когато имахме илюзии, за марките цигари също. Лука 12:2 "Няма нищо скрито, което да не се открие, и тайно, което да не се узнае." А ти си плямпай, не ни пречиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    25 Яну 2023 12:42ч.

    И Германия е поробена от ФАЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    25 Яну 2023 14:32ч.

    Не постъпва правилно Шолц, трябва да даде веднага на Украина абсолютно всичкото оръжие дето го има в Германия. Така ще има най-малко жертви сред германците, след като руснаците влезат пак в Германия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миро

    25 Яну 2023 15:32ч.

    кАКВОТО ПОВИКАЛО ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    25 Яну 2023 15:11ч.

    Германците не поумняха, не си научиха урока, преподаден им през втората световна...Не дразни мечката безпричинно, защото няма никаква полза за народа ти, а обратното, а само му вредиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи