Германия отбеляза 33 г. от падането на Берлинската стена

Германия отбеляза 33 г. от падането на Берлинската стена

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Германия отбеляза днес 33 години от падането на Берлинската стена по време на церемония на Мемориала на Берлинската стена, намиращ се на улица "Бернауер Щрасе" в германската столица, предаде ДПА.

На събитието присъстваха кметът на Берлин Франциска Гифай, парламентаристът Клаус Ледерер и министърът на културата Клаудия Рот.

Около 200 ученици от Германия, Франция и Норвегия поставиха рози около останките от стената, част от които продължават да се намират на мястото, на което едно време тя е разделяла Берлин на две части. На събитието пя и беларуският хор “Волни“, създаден през август 2020 г. в знак на протест срещу репресиите в страната. Изпълнителите пяха забулени, за да запазят анонимност и да не бъдат преследвани от беларуската държава.

След голяма вълна от масови демонстрации на опозицията на 9 ноември 1989 г. тогавашното ръководство на Германската демократична република отвори границите на Източна Германия, включително и тези между Източен и Западен Берлин. След по-малко от година двете части на Германия се обединиха.

Германската история е белязана от още две значими събития на същата дата. През 1918 г. в Берлин Германия бе обявена за република, а 20 години по-късно хиляди еврейски синагоги и други институции  бяха конфискувани и унищожени, а около 30 хил. евреи бяха депортирани в концентрационни лагери. Това събитие е останало в историята като „Кристалната нощ“. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Мартин

    09 Ное 2022 20:54ч.

    Дано скоро да празнуват и освобождението от хамериканския колониализъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи