Германия и НАТО са готови да подкрепят Полша в защитата на източния ѝ фланг

Германия и НАТО са готови да подкрепят Полша в защитата на източния ѝ фланг

Германия и НАТО са готови да подкрепят Полша в защитата на източния ѝ фланг, заяви в Прага германският министър на отбраната Борис Писториус, предаде ДПА. "Там, където полските партньори се нуждаят от подкрепа, те ще я получат", каза Писториус на пресконференция с чешкия си колега в Прага. "Те са партньори от НАТО и надеждни натовски съюзници, така че можем уверено да кажем, че сме подготвени."

Тази позиция бе изразена, след като полската комисия по сигурността реши да премести военни части в източната част на страната заради наличието на бойци от руската частна военна компания "Вагнер"в Беларус.

Междувременно руският президент Владимир Путин обвини Полша, че има териториални амбиции в бившия Съветски съюз, и заяви, че всяка агресия на Полша срещу съседката на Русия и неин близък съюзник Беларус ще се счита за нападение срещу Русия, предаде Ройтерс.

Москва ще реагира на всяка агресия срещу Беларус, която образува "съюзна държава" с Русия, "с всички средства на наше разположение", заяви Путин на заседание на Съвета за сигурност, предавано по телевизията.

Във връзка с посочените от него като териториални амбиции на Варшава Путин подчерта, че Полша е получила значителна част от западните си райони  благодарение на решението на Йосиф Сталин, предаде ТАСС.

"Благодарение на Съветския съюз, благодарение на позицията на Сталин, Полша получи значителни земи на запад, земи на Германия. Точно така, западните територии на днешна Полша са подарък на Сталин за поляците. Нима нашите приятели във Варшава са забравили за това? Ние ще им го напомним", предупреди руският президент.

В сряда Комитетът за сигурност на Варшава реши да придвижи военни части в Източна Полша, след като членове на частната руска военна компания "Вагнер" пристигнаха в Беларус, съобщи агенция ПАП.

В сряда създателят на "Вагнер" Евгений Пригожин беше показан във видео, в което приветства бойците си в Беларус, като им казва, че те повече няма да вземат участие във войната в Украйна, но им нареди да съберат сили за Африка, докато обучават беларуската армия.

Вчера Беларус заяви, че наемниците от "Вагнер" са започнали да обучават беларуските специални сили на военен полигон, който се намира само на няколко километра от границата с Полша.

Путин заяви, че в пресата има съобщения за планове за полско-литовски части, които да се използват за операции в западната част на Украйна - части от която в миналото са принадлежали на Полша – и в крайна сметка да окупира територия там.

"Добре известно е, че те мечтаят и за беларуски земи", каза той, без да представи никакви доказателства, предаде Ройтерс. "Но що се отнася до Беларус, тя е част от Съюзната държава (с Русия); използването на агресия срещу Беларус ще означава агресия срещу Руската федерация", каза Путин. "Ние ще отговорим на това с всички средства, с които разполагаме."

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Илия о.

    21 Юли 2023 20:18ч.

    Пшиките явно плачат за шамари, но може и да ги пооблъчат с каквото трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврогейтаци

    21 Юли 2023 20:26ч.

    Полша няма да дръзне да нападне Западна Украйна, защото има много неизвестни в това уравнение. При всички случаи могат да ги тряснат с нещо неконвенционално, защото нямат основание да влизат там. Проверете за авария на самолет с полски десантчици на Варшавското летище. Има загинали, разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейската украинска мечта!

    21 Юли 2023 20:47ч.

    Напротив! И контингента им е готов! Това е като вълна! Украинците я подеха, наред са поляците и прибалтийците, Германия, а след това по списък! Голямото нашествие на Запада в Русия е факт! Въпросът е как ще приключи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    21 Юли 2023 20:58ч.

    С ядрена дубина, как... А какви още чудеса е приготвил Господ за ония, дето го любят - наистина да ги съжалиш тия дни ония, които избраха да служат на сатаната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Шиле

    22 Юли 2023 7:25ч.

    Ха сега малко по-сериозно, контингента им е готов да тръгне с кърмата напред, точно толкова колкото беше и украинският, от който нищо не остана .. така че, по-полека с прогнозите :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няколко стотин вагнеровци в Беларусия и натовци са в паника

    21 Юли 2023 20:59ч.

    А ако станат десетки хиляди?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скопената Кастратия ГФР пък къде се ръга!?

    21 Юли 2023 21:02ч.

    Щели да ми подкрепят. Евнуси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фръц

    21 Юли 2023 21:03ч.

    Измекярите на сорос са по върховете на всяка една държава от ЕС. Какво очаквате да каже единия от тях. Ще подкрепят? Както украйна ли? Нямат очи и уши за хорските страдания , служат безропотно на сорос и изпълняват всяко негово сатанинско желание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    21 Юли 2023 21:48ч.

    т. нар. „Запад“ изненадващо бързо се превърна във фашистка диктатура – и може да говори колкото си иска за "демокрация", но хората вече усещат, че това са просто лъжи... настъпи времето, когато този свят вече наистина се нуждае от връщане към нормалните човешки правила, създадени в продължение на хилядолетия чрез болезнени опити да се начертае границата между доброто и злото, като изрично се посочи и заклейми абсолютното зло. и от древни времена тази мисия е била поверена от Бог на Русия/ Православието. икономическата сила на Китай няма да спаси света от кафявата чума - фашизма...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • западните територии на днешна Полша са подарък на Сталин за поляците

    21 Юли 2023 22:10ч.

    Нека кажем имената на присъединените чужди земи, на Германия към Полша. Това са Силезия, Померания, Коридора Данцинг. Не са и дадени окончателно, а само за управляване до сключване на мирен договор. Такъв няма и до днес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    22 Юли 2023 10:47ч.

    Подарък? Няма такова нещо в историята. От столетия тези гранични територии между Изтока и Запада са обект на културен и военен сблъсък като и двете страни си мерят там достойнствата. Сталин елементарно е следвал старата политика да заложи поводи за бъдещи конфликти ако усвояването на териториите и асимилацията на коренното население претърпи неуспех. Да има, ей така за всеки случай. И да има храна за мисирките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наблюдаващ

    22 Юли 2023 13:56ч.

    Пълни глупости. И двете държави са слугинаж за американски цели и каквото им наредят, това правят - ще изгорят за САЩ. Ама германците 3-пъти настъпват мотиката само за 100 г. Преди месеци Полша обяви претенции за репарации 1300 млрд. (да!) евро. Кой ги ръчка за това? Оглупели европейци, наближава им краят, че и ние сме в този отбор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи