Германия е против нов общ европейски заем за възстановяването на Украйна

Германия е против нов общ европейски заем за възстановяването на Украйна

Германия не подкрепя нов общ европейски заем по примера на плана за стимулиране на икономиката след КОВИД-19, за да се финансира възстановяването на Украйна, заяви министърът на финансите Кристиан Линднер, цитиран от Франс прес.
       
Европейската комисия обяви тази седмица, че обмисля възможността за нов общ заем в ЕС в подкрепа на Киев. "Германия отхвърля създаване на допълнителен фонд по модела на механизма "Следващо поколение ЕС" (NextGenerationEU), въведен в рамките на пандемията," изтъкна Линднер пред журналисти след срещата на Г-7 за помощта за Украйна в Кьонигсвинтер - потънало в зеленина предградие на Бон. 

По думите му, това е била уникална възможност, а фондовете още не са употребени напълно.

Правителството не подкрепя такова предложение, подчерта Линднер. Той уточни, че Берлин предпочита по-класическите механизми за финансова подкрепа за трети страни, вече изпитани от ЕС.

Планът, за който Комисията спомена в средата на май, се състои във финансов инструмент, опиращ се на европейския бюджет, който ще позволи да се отпускат на Украйна заеми и субсидии. Те ще бъдат обвързани с условия за реформи в сферата на правовата държава и борбата с корупцията, а инвестициите ще бъдат съобразени с европейските цели за цифровизация и защита на климата.

Комисията уточни, че този механизъм ще се опира на опита, натрупан от ЕС в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост - основен инструмент от европейския план за възстановяване в подкрепа на страните от ЕС за справяне с ковид кризата, финансиран по безпрецедентен начин чрез общ дълг. 

Но идеята за нов общ дълг предизвиква съпротивата на северните страни, определяни като "умерени", които трудно се присъединиха към европейския възстановителен план през лятото на 2020 г.

Исторически Германия е против всякакво съвместно поемане на дълг, но по време на управлението на Ангела Меркел изненада анализаторите, като стана инициатор, заедно с Франция, за този нов механизъм, припомня АФП.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • съждител

  20 Май 2022 18:00ч.

  Естеств Гер е против общ дълг. Сега ЕС тегли кред от паричен пазар и "дава" на страни пропорц. на вноски им. Към падежа ЕС ще си поиска пари обратно. Гер. разбира, че ако някой "взел" тръгне да напуска (+дифолт), товарът основно ще е върху нея. Самата тя би напуснала веднага ако усети, че ще я натоварят с чужд дълг. Ще плати своето и ще си излезе. Обаче за мноз., вземат ли, няма излизане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  20 Май 2022 18:07ч.

  как така ще харчите нашите пари на 500 милиона европеици без да ни питате сащ да плащат те започнаха воината с русия те са виновни за всички беди в европа украина е мюрето те не заслужават никакв а помощ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  20 Май 2022 19:25ч.

  Тия са тотални идиоти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Германостнска Канцлер-Актия нещо сякаш е недоразбрала

  20 Май 2022 20:58ч.

  Ще прави каквото и се каже и когато и се каже. Толкоз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи