Германия дава бойни машини на Гърция, а тя праща старите си на Киев 

Германия дава бойни машини на Гърция, а тя праща старите си на Киев 

Кръговата сделка е 40 нови германски "Мардер" срещу съветски БМП-1, които отиват в Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Германия изпрати първата партида бойни бронирани машини "Мардер" (Marder) в Гърция, които заменят съветските БМП-1 на Атина. Старите машини ще бъдат прехвърлени в Украйна, съобщава Euractiv.

В неделя първите 6 "Мардер"-а от планираните четиридесет са потеглили към Гърция. Следващата пратка ще съдържа 14 машини и ще тръгне към Атина в близките дни, най-късно на 21 октомври. Атина от своя страна трябва да даде четиридесет съветски БМП-1 на Украйна в помощ на Киев във войната срещу Москва. И новите, и старите са от типа бойни машини на пехотата.

Канцлерът Олаф Шолц обяви такъв „кръгов обмен“ в края на май 2022 г., а окончателното споразумение беше постигнато през септември.

Обсъждани са и „циркулярни обмени“ с други страни, които имат оръжия от съветски тип. По отношение на Словакия и Чехия процесът вече е започнал, а в Словения вече се подготвят първите стъпки.

"Трябва да е ясно, че предоставянето на въоръжения от българската армия за Украйна в момента, без да са въведени нови образци като заместване, ще задълбочи дефицита от способности, за дълъг период във време и то в условия на влошаваща се среда за сигурност, не само на север от нас, а и на Балканите". Това обяви само ден по-рано президентът Румен Радев след церемонията на полигона "Ново село", с която Италия пое командването на бойната група на НАТО в България.

"Мантрата, че предоставяйки въоръжение на Украйна, веднага ще получим подарък натовско въоръжение, издава опасна наивност или тежка некомпетентност. Това са сложни процеси, които ще отнемат години и ние за всичко това ще трябва да си платим", заяви още държавният глава, давайки да се разбере, че е срещу предоставяне на тежко въоръжение на Киев, каквото искане бе потвърдено и през последните дни. Такова тежко оръжие и такива системи има именно само българската армия.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • Рошавата гарга

    18 Окт 2022 17:00ч.

    Не ги драпайте! И най-вече - не си търсете оправдание!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    18 Окт 2022 17:18ч.

    Marder на немски значи "пор". Сега гърците, ако са възпитани, трябва да благодарят за поровете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    18 Окт 2022 17:21ч.

    Червеният президент РРадев с путинолъчката на чело пак се издаде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спрете с идиотската пропаганда

    18 Окт 2022 18:13ч.

    Радев няма нищо общо с Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киропитек

    18 Окт 2022 17:57ч.

    Стига са държали на склад старите бойни машини богатите и затънали в бюджетни излишъци от дълги години гърци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    18 Окт 2022 17:57ч.

    Брей, тоз голфаджия, от „сега или веднага“, акъл море, глава шамандура! Нощес не спал, но измислил как все пак да си дадем пушкалата на Украйна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От такъв „кръгов обмен“

    18 Окт 2022 18:35ч.

    гърците и другите може и да не загубят. При нас обменът е благотворителен: плащаме авансово, даваме безвъзмездно и чакаме. Да цъфнат налъмите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи