ГЕРБ внесе сигнал до ДАНС и МВР за меморандума с "Джеймкорп"

ГЕРБ внесе сигнал до ДАНС и МВР за меморандума с "Джеймкорп"

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Депутати от ГЕРБ-СДС внесоха сигнал до ДАНС и МВР за меморандума с Gemcorp, подписан от правителството на Кирил Петков, съобщиха от централата на ГЕРБ. Народните представители настояват да се направи проверки за извършени закононарушения и дали, ако има такива, те са неправомерни деяния по силата на Наказателния кодекс, съобщава БТА.

Агенцията припомня, че в края на миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и част от депутатите от партията дадоха брифинг, на който обявиха, че разполагат с данни, че договорът между държавата и Gemcorp не е прекратен и компанията може да предяви претенции за неустойки.

На 23 март 2022 г. в Гранитна зала на Министерския съвет е подписан Меморандум между Министерството на енергетиката, Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation. Предложението за меморандум е входирано само два дни по-рано в министерството, се посочва в сигнала на ГЕРБ-СДС.

С подписания меморандум се урежда разработване и съфинансиране на проект за индустриален комплекс "Марица"; проект за възстановяване и реиндустриализация, проект за интерконекторната връзка между Гърция и България за втечнен природен газ; проект за "Топлофикация-София" за подобрения и модернизация на системите, малки модулни реактори и други. 

От писмото на министъра на енергетиката до депутата от ГЕРБ Десислава Трифонова става ясно, че министерството не разполага със следната информация: по какви критерии е избрана компанията Gemcorp Holdings Limited; предоставяна ли е информация за наличие на квалифицирани експерти за изпълнение на предмета на меморандума и съответното приложение; направена ли е проверка за надеждност; как е определен обхватът на меморандума; наличие на предварителни анализи за необходимостта на неговото подписване, се казва в сигнала на ГЕРБ. Към него са приложени над 100 страници документи, касаещи меморандума и кореспонденцията около него, посочват от партията.

В сряда по предложение на ГЕРБ-СДС парламентът реши да се създаде Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума.

Комисията ще е от 14 народни представители на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група. Тя ще работи един месец и трябва да изготви доклад какви факти и обстоятелства е установила.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Хубавото е, че не могат да се разберат евроатлантиците

    25 Ное 2022 17:49ч.

    Печелим отсрочка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха

    25 Ное 2022 22:09ч.

    А за кодовете на Киро кога ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи