ГЕРБ вика Кирил Петков в НС да каже какъв форсмажор за държавата готви Нинова

ГЕРБ вика Кирил Петков в НС да каже какъв форсмажор за държавата готви Нинова

Снимка: БулФото

 

ГЕРБ-СДС настоя премиерът Кирил Петков да дойде спешно в Народното събрание и да обясни какъв закон за форсмажор готви правителството. Притесненията на опозицията са, че това означава всичко в държавата да спре да функционира. Искането формулира председателят на ПГ на формацията Десислава Атанасова.

Поводът е изказването на вицепремиера Корнелия Нинова пред икономическата комисия в сряда. Нинова обяви: "Ще предложим на Министерския съвет да се обяви форсмажор заради войната, за да се облекчи българския бизнес. Така ще могат да се предоговарят договори за доставки, да се отлагат неустойки и да се отлагат срокове". По думите й документът е готов и ще се гласува още на следващото правителствено заседание идната сряда.

Тя уточни, че правителството може да обяви форсмажорни обстоятелства не за определена стока, а за период от време, и ще предложи този период да бъде от 24 февруари 2022 година до месец март.

Форсмажор се обявява за определен срок - като в момента става въпрос за времето от 24 февруари, когато започна войната, до март, обясни Нинова.

"Вчера, когато беше обявено това от ресорния вицепремиер, буквално телефонът ми се запали от директори на лечебни заведения", заяви от трибуната проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. "В Конституцията не съществува форсмажор", каза той и допълни, че такъв текст има само в Търговския закон. "Без да е обявена война в България, заради намерението на нашето правителство да запали такава търговска война, да дойде премиерът и да обясни", призова бившият здравен министър.

Ангелов даде пример какво би последвало в здравната система от обявяване на форсмажорни обстоятелства. "Една фирма може да не достави кислород и ще се постави в риск живота на пациентите", предупреди той.

"Това е много лош знак към международните пазари и означава, че никой инвеститор няма да стъпи тук",

отправи предупреждение и бившата шефка на агенцията по инвестиции Десислава Трифонова, сега депутатка от ГЕРБ. "Ние държава със свободна стопанска инициатива ли сме, или не сме? Инфлацията целите трицифрена ли да я направите и какво налага обявяването на извънредно положение?", попита тя. И беше категорична, че "форсмажор по този закон няма, има извънредно положение".

Форсмажор означава край на правната система на страната, която се разпада, каза и колегата й Радомир Чолаков и изреди, че ще спрат да функционират и държава, и общини, и бизнес.

"Корнелия Нинова каза, че законът вече е на съгласувателна процедура и ще бъде вкаран в следващата сряда на МС. Настояваме да изслушаме премиера Кирил Петков за предвиждания форсмажор, тиражиран от вицепремиер на това управление", включи се и депутатът Александър Иванов.

От БСП реагираха в подкрепа на лидерката си.

"Ако някой каже, че ситуацията е съвсем нормална при двегодишна пандемия и война в Украйна, ако всичко това не са форсмажорни обстоятелства, кое са форсмажорни обстоятелства?", попита проф. Георги Михайлов. Той призова, "не да слушаме упражненията по риторика от А до Я" и да се заиграваме с обстоятелства, като вкара ирония в предложението по повод притеснението на депутатите от ГЕРБ за определението на "форсмажор".

"Нека да направим комисия по лексика - какво е като понятие, какво е "намалям", "преценям" и всички силогизми, които се ръсят и да влязат всички мажоретки, които се изявяват от трибуната", отсече депутатът от БСП.

Парламентарният председател Никола Минчев прие предложението на ГЕРБ и се ангажира, че веднага ще се свърже с министър-председателя.

 

 

 

Коментари

  • Марк Шикългрубер

    17 Март 2022 10:55ч.

    Предвид, че в Русия за НЕприятелските страни вече НЕ важи Закона за интелектуалната собственост, китайските компании имат правото да ползват/продават/произвеждат 621453 обекта на интелектуалната собственост принадлежащи на САЩ, 307969 на Япония, 218975 на Южна Корея...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боко каза, че ще пратим оръжие - каквото си поискат украинците

    17 Март 2022 11:50ч.

    Нинова готви манджи у тях си. Форсмажора, по-известен като извънредно положение го готвят други, а тя само го е казала. За съжаление не се съобщава кой как съветва правителството - не само от посолството на САЩ, но и от други посолства. Зам-министърката на отбраната каза, че България е завладяна държава, а прокуратурата не реагира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • проф. Мирчев

    17 Март 2022 11:51ч.

    Поне можеха да я извикат да обясни какво е имала предвид. Не! Тия отказват да си вършат работата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    17 Март 2022 12:03ч.

    Странно поведение имат от ОПГ ГЕРБ. Вчера слушах от икономическата комисия въпроса на депутат от тази групировка и отговора на Нинова за форсмажора и реакцията на цялата комисия без изключение беше положителна, а днес идиотите на мутрата са изпаднали в истерия. Чии указания следват кретените?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 008

    17 Март 2022 12:22ч.

    Харесва ми нахъсеността на тези политически трупове от гроб. Вчера някакво социологическо проучване в платен от самите парцал. Днес ала бала не морете гейберчета няма да видите власт повече. Чекмеджибашията да си пази съдържанието в чекмеджетата в банкянския зайчарник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    17 Март 2022 12:50ч.

    трупове ще бъдат когато Бойко каже стига толкова!! Щото ако се нелъжа пак имаха повече гласове от всички други, което е жалко но както виждаме Промяната се оказа проста подмяна и стани за да седна аз!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    17 Март 2022 12:48ч.

    Започва да запраличваме на Царство България малко преди започването на Втората световна война !! И тогава са ставали спекули и тогава българите не са искали да участват на страната на фашистите както сега но никой не ги е питал! Е накрая да не стане пак репарации и членове на нов икономически и военен блок!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи