ГЕРБ след срещата с ДПС: Предлагаме правителство на споделената отговорност. Премиерът и председателят на НС ще са от ГЕРБ

ГЕРБ след срещата с ДПС: Предлагаме правителство на споделената отговорност. Премиерът и председателят на НС ще са от ГЕРБ

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм 

Разговорите, които проведохме до момента показаха, че имаме сходство с ДПС по отношение на основните приоритети на страната ни заяви на брифинга в Народното събрание Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ след разговорите с ДПС за кабинет с първия мандат..

Говорим за правителство, което е на споделената отговорност и документ, който евентуално ще предложим, ще е на този принцип - правителство на споделената отговорност по определени политики, посочи тя.

Изявлението пред медиите се забави значително, като по информация на "Труд news" причината за това е било разногласие относно местата, които ще заемат партиите в пленарната зала на новия 50-и парламент, както и дали въобще депутатите да заседават в сградата на бившия Партиен дом, където са сега, или да се върнат в старата сграда на Народно събрание.

На въпрос на „Труд news” Деница Сачева бе категорична - освен премиерът, както заяви Борисов преди дни, така и председателят на парламента задължително следва да бъде от ГЕРБ. 

„Както председателят на Народното събрание, така и премиерът ще са от ГЕРБ. А относно местата, да, действително имаше известни спорове, но предпочитам да не коментирам кухнята. Иначе най-голям дебат имаше да останем или не в тази сграда, като това в най-голяма степен ни забави, тъй като колегите от ИТН настояваха да се преместим. Оставаме тук, имаме и съгласие да относно разпределението на местата. Всички парламентарно представени групи се съобразиха с електоралната си тежест и се подписахме под взаимно съгласие с изключение на БСП“, отговори ни тя. И уточни – няма да има промяна в досегашните места на парламентарните групи в залата, а новата партия „Величие“ са се съгласили да нямат места на първи ред. Тези въпроси са били обсъдени на техническа среща между представители на всички партии, свикана по обяд, но за която обаче медиите не бяха предварително уведомени.

България има нужда от качествена промяна на политическото поведение, както и на начина на говорене и поведението на лидерите, отбеляза Сачева. Вече няколко поред избора, избирателите казаха едно и също, те не искат повече политика на конфронтация, те не дават своето доверие на нито една политическа партия и ясно казват, че трябва да има политика на съгласие, отбеляза Деница Сачева. Тя каза, че резултатите дават основание да се направи извода, че повече не може да се бяга от отговорност. Затова изпратихме покана за разговори по политики и по приоритети до всички парламентарно представени политически групи, на която се отзоваха от ДПС, а отказ е получен от "Продължаваме Промяната-Демократична България" и "Възраждане".

Преговорният екип на ГЕРБ - Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова обсъдиха приоритетите си пред бъдещото управлени на странат с Искра Михайлова, Йордан Цонев, Станислав Анастасов, Байрам Байрам, Ертен Анисова и Елван Гюркаш от ДПС.

Виждането е за четиригодишен мандат, допълни Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ. Относно съдебната реформа и борбата с корупцията първата задача ще е определянето на правила и избор на членове на Комисията за защита на конкуренцията, както и нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество, заяви Рая Назарян. Постигнато е съгласие, че за Закона за съдебната власт трябва да се изчака решението на Конституционния съд, необходим е и нов Наказателен кодекс, допълни тя.

България има нужда от качествена промяна на политическото поведение, на начина на говорене и на лидерите, и на ПГ. Няколко избора избирателите казват едно и също - че трябва да има политика на съгласие, обясни Сачева.

Повече не може да се бяга от отговорност. Затова от ГЕРБ изпратихме покана до всички политически сили, обясни Сачева.

Тя заговори за правителство на споделената отговорност - предлагат споразумение за такова, в което да бъдат разписани конкретни политики.

Имаме сходство в програмите с ДПС за Шенген, еврозоната, икономическо развитие, ясни политики за развитие на пазара на труда, образованието, отбраната. Ясен знак и сигнал, че проевропейския ни избор те препотвърждава, включително от избирателите на БСП. Хората очакват от нас резултати, работа по техния дневен ред.

Нямаме право да губим времето на гражданите, нито да продължаваме да пилеем доверието в институциите, каза още Сачева.

Обсъдихме различни теми от програмите на двете партии. Основен акцент - публичните финанси и икономиката. С удоволствие мога да отбележа, че.имаме сходство, коментира Теменужка Петкова. Членството в еврозоната е основен приоритет.

ДПС имат идеи за законодателни промени, които да преустановят административните пречки пред чуждите инвеститори. Ще се обсъдят и възможностите за привличане на чужди инвеститори.

Антикорупционната реформа ще е основен приоритет - виднага след конституирането на парламента внесени, разгледани и приети правилата за членове на Автикорупционната комисия, обясни Рая Назарян. 

Изцяло нов Наказателен кодекс - да бъде ревизиран, изчистен и направен както трябва. Това е дълъг процес, но затова виждането ни е за 4 г., за да бъдат изчистени всички въпроси.

Над половин милиард сме дали за избори в последните години, грешно е да даваме пари за още, обясни Сачева.

Йорданка Фандъкова има много качества, които я правят подходяща за всякакви позиции, каза още Сачева.

Източници: "24 часа", epicenter.bg, БТА, novini.bg, "Труд"

 

 

 

Коментари

  • блокиран

    17 Юни 2024 15:49ч.

    за това ли беше тая реклама на фандъчката? бедна, бедна популацийо, защо не... нататък знаете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пеевски пак ще управлява, докато свикнем

    17 Юни 2024 17:29ч.

    Познавам мюсюлмани, които не харесват ДПС, познавам българи, които гласуват за ДПС, най-вече защото са зависими в земеделието от тях

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демек

    17 Юни 2024 15:59ч.

    канят се да я чучнат за премиер. А майсторът да дърпа конците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    17 Юни 2024 16:13ч.

    "Стига избори че не остана кой да гласува "е целият рефрен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    17 Юни 2024 16:17ч.

    и двете не са легитимни-гроб-8%+дървената управляваща партия 4%=общо 12% и един хубав ретник! ( дял от 34% гласоподаватели)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не, не, не!

    17 Юни 2024 16:18ч.

    Туй което се забърква в столицата, не е по мерака на българите. Разминаването става критично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Софиянци допуснаха "Халите" да станат Кауфланд

    17 Юни 2024 17:31ч.

    То това най-малкото де, но определено софиянци не са никакви столичани и още по-малко са с българско самосъзнание. За тях Еврота и Криворазбраната циЛивизация

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йас

    17 Юни 2024 16:19ч.

    " Вече няколко поред избора, избирателите казаха едно и също, те не искат повече политика на конфронтация, те не дават своето доверие на нито една политическа партия и ясно казват, че трябва да има политика на съгласие, отбеляза Деница Сачева." Политика на съгласие върху какво по-точно? Що не попитате народа чрез референдуми какво мисли за еврозона, помощ за Украйна и т.н. и след като се изкаже, да следвате волята му? Пак нищо не сте чули и разбрали и отново ще паднете в същата дупка. Тоя омагьосан кръг няма край явно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    17 Юни 2024 17:31ч.

    Много точно са разбрали, обаче има едни пари за крадене. И не могат да се разберат, кой по колко да открадне. Пуста му алчност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тигър

    17 Юни 2024 16:20ч.

    Аз искам Рая за премиерка. Най-накрая да имаме красавица за баш шефка. Да ти е неудобно да и поискаш оставката.. но пък що псувни ще поеме..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баh

    17 Юни 2024 16:29ч.

    Ай нема нужда от още една Джорджа Мелони, дето ще побеждава Русия. С голо Д.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и ясно казват, че трябва да има политика на съгласие

    17 Юни 2024 16:28ч.

    Не, Сачева! Показват съвсем друга, от това, което се опитвате да внушите. Показват, че не могат да ви гледат всичките политически отрепки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 70% не ви признават изобщо

    17 Юни 2024 17:33ч.

    Какво съгласие! Или Борисов го тресе страха на стари години и търсим правилните думички!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    17 Юни 2024 16:43ч.

    Жалко, че Трифонов ще клекне и ще ги подкрепи, за да може да спаси кабеларката си. Ако има топки обаче, отиваме пак на избори и този път няма да има възпроизводство на същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отдавна е дал съгласието си

    17 Юни 2024 17:34ч.

    Иначе нямаше да има нови избори, а нова сглобка при старото НС

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    17 Юни 2024 17:02ч.

    Да бе, вие ще ги сервирате едни големи, а всички заедно ще ги ядат 🤣🤣🤭 ще ви се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тинтири-Минтири

    17 Юни 2024 17:23ч.

    А, не само по това са сходствата... И по печеленето на обществени поръчки, и по "усвояването" на евро-фондовете, и по "кръговете от фирми"... също! "Правителство на споделеното ограбване" на държавата ще е... с дпс пак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демос

    17 Юни 2024 17:38ч.

    Да ме прости демократичната общност, обаче Деси Атанасова много повече галеше окото от тая торба с говна, за разлика от ухото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти ми падна

    17 Юни 2024 17:57ч.

    в очите съвсем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демос

    17 Юни 2024 18:57ч.

    Това е добре! Значи от тука само нагоре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като чуя, че съгласували "политики" и ми става жал за дебилизирания електорат, който си го е заслужил"

    17 Юни 2024 17:44ч.

    Ами сега ИТН-то да попреговарят за "политики" и да сядат в рязания скут. Всичко е по програма. Н. Марков го съобщи преди два месеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи,

    17 Юни 2024 18:00ч.

    в животинския свят нещата са по-нормални сякаш. Ма може пък и при маймуните да има лицемерие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще изпрати ли Галя от ПосолствоТо български мъже като "пушечно месо" в Украйна?

    17 Юни 2024 18:09ч.

    Защо ли Галя от ПосолствоТО толкова бърза?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сачева

    17 Юни 2024 18:34ч.

    се прави на сербез. Явно понатрупала е мангизи и сега отегчено си играе ролята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хфй ъг

    17 Юни 2024 18:39ч.

    естествено че имат сходство. Всичко е по мафиотска линия. Те за политици не стават. Дори и за бизнесмени не стават защото нямат акъл и за две стотинки. Кражбите и престъпленията са им основна дейност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • още повече от същото

    17 Юни 2024 19:30ч.

    Тези крадци и престъпници не искат да признаят, че нямат никаква легитимност и нямат право да управляват и да продължат да крадат и да ни тикат към война. Всичките престъпни боклуци и отрепки на мутрата са набутани във властта и НС. Сачева, която години наред подложи на геноцид пенсионерите и работещите бедни, Фандуца, която 10-ина години окраде столичани с няколко милиарда и превърна София в кочина с вечни ремонти, Митов, розовото фламинго на американците, правещо се на ястреб и жесток военолюбец, Желязков сътворил аферата Костинброд и харизал летище София с ощетяваща хазната концесия, но срещу дебели комисионни и рушвети...пак ли боковите престъпници ще ни убиват системно до пълното ни затриване и изтребване?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама чакай,

    17 Юни 2024 19:48ч.

    нали в столицата сте есенцията, най-умни, за всеки служба и мазна заплата. Как допускате това? Аз с лека ръка бих харизал софия на сърбите срещу западните покрайнини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама

    18 Юни 2024 7:29ч.

    подреди го малко де!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • kuku66

    18 Юни 2024 8:39ч.

    Значи,екстрите за герб и дпс,а споделената отговорност за останалите!Гиди мискини недолатени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи