ГЕРБ ще бойкотират парламента заради уволнения шеф на "Пирогов": Денков очевидно не взема решенията в правителството

ГЕРБ ще бойкотират парламента заради уволнения шеф на "Пирогов": Денков очевидно не взема решенията в правителството

ГЕРБ отвърна на удара с уволнението на директора на "Пирогов" с бойкот на пленарните заседания. Депутатите от групата ще участват само в заседанията за гласуване на промените в Конституцията, стана ясно от изявление пред медиите.

"Нашата парламентарна група ще участва единствено в заседанията, които засягат приемането на промените в българската конституция. Няма да подкрепим нито един законопроект на Министерския съвет, докато няма реален механизъм, по който се вземат решенията", каза пред медиите в кулоарите на Народното събрание председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова. Тя не уточни дали бойкотът важи и за приемането на бюджета.

По думите ѝ вече се спекулира с темата "Здраве". Тя посочи, че вече започва политическо кадруване в търговските дружества, което считат за недопустимо. От формацията отбелязаха ооще, че партньорите им, с които заедно подкрепят кабинета, не спазват обещанията си. 

"За пореден път не се спазват ангажименти. Взимат се еднолични решения от министъра на здравеопазването, въпреки че имахме изричното уверение на премиера Денков, че няма да има политически намеси не само в здравеопазването, но и във всички обществени сектори. Изглежда, че не Денков, а някой друг взема решенията", заяви Десислава Атанасова.

"Вероятно министърът на здравеопазването, защото на лидерска среща имаше ясна договорка между Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, че не ни трябват повече трусове в управлението, а да работим за приемането на държавния бюджет и конституционните промени", коментира депутатката от ГЕРБ.

В отговор на въпроса дали ще искат оставката на здравния министър, Атанасова уточни, че няма да го направят, защото тогава ще трябва да си я подаде и премиерът Николай Денков.

Атанасова призова партньорите си в управлението да преосмислят действията си и да ги синхронизират с ГЕРБ.

"Не сме в ролята на спасители, защото на всички ни дойде в повече. Виждаме как спасяват София. Ние сме в ролята на партньори", коментира още Атанасова.

"Нашите колеги трябва да са наясно, че думите в политиката означават отговорност. Действията в политиката носят последици. Ако искат да носим тази отговорност заедно, а не чрез други мнозинства, които сме наблюдавали многократно като тяхното мнозинство с БСП и "Възраждане" по темата "Лукойл", то е редно отново да седнем на масата и да се изясним по всички тези теми", посочи Атанасова.

И добави: "Очакваме да преразгледат отношението си към мнозинството, ако считат, че това е коректно отношение, може да продължат".

Тя допълни, че Бюджет 2024 не е одобряван от никого, но са си дали сметка какво означава държавата да няма бюджет. Много по-важният въпрос е обаче как ще продължим оттук-нататък. Без доверие не може да се продължи, всеки трябва да преосмисли действията и думите си, призова Атанасова.

"Започва политическо кадруване в търговските дружества. Считаме, че това е недопустимо. В мой личен разговор с премиера Денков по отношение на болница "Пирогов" от миналата седмица и заявката от него, че това няма да се случи особено ако има доклад, който не е подплатен с никакви доказателства", каза тя.

Атанасова заключи, че явно не акад. Денков, а министърът на здравеопазването взема решенията, защото на лидерска среща в началото на миналата седмица Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев се разбрали, че не им трябват повече трусове в управлението, а трябва да работят по приемането на бюджет 2024 и конституционните промени.

За да продължи нормално работата, ГЕРБ иска от партньорите си да "преразгледат абсолютно всичките си действия и да ги синхронизират с нас". Колко ще ги чакат, Атанасова не посочи, но "цялата тази недопустима злоупотреба с доверие все някога ще се изчерпи".

"Нашите нерви са здрави. Конституцията ще бъде подкрепена от парламентарната група на ГЕРБ. Надявам се, че никоя от останалите групи няма да си намери причина да не присъства в зала и да не я подкрепи, защото това е общ законопроект, зад който стоят гласовете на това мнозинство", коментира тя и припомни отговора но лидера си Борисов на въпроса колко ще издържи правителството. Тогава той каза, че срокът е колкото издържат нервите на всички, но тези на ГЕРБ били здрави заради Шенген, еврозоната и останалите приоритети на кабинета.

Партията на Бойко Борисов нямало да задвижи процедурите по избор на други регулатори.  

По повод смяната на директора на "Пирогов" председателят на здравната комисия Костадин Ангелов заяви, че „Пирогов” е на печалба, а основата в смяната на директора е обявяването  случая със съветника на военния министър Мустафа Емин. Няма скандал с конкурсите в болницата, заяви Ангелов.

В отговор на журналистически въпрос депутатът Делян Добрев заяви, че темата за дерогацията за "Лукойл" вече е и европейска тема. "Не изключвам в следващите дни да се опитат да провокират протести", коментира Добрев по повод намерението на компанията да продаде активите си в държавата.

 

 

Коментари

 • Guest

  05 Дек 2023 14:04ч.

  Денков взима, много взима, но не и решения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  05 Дек 2023 17:49ч.

  И у тях той не взема нито едно решение без санкция на Премиершата !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  05 Дек 2023 14:10ч.

  директорите на болници са с почти 100 хиляди лева заплата, борисов навремето се изпусна, че мутафчийски дължи назначението си за директор на ВМА лично на него, така че наистина ГЕРБ се чегърта, добре платената герберска администрация си заминава, борисов унищожи своите създатели от НДСВ, сега води ГЕРБ по същия път, щом ПП-ДБ се молят за ЕНП

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Шамаров

  05 Дек 2023 14:13ч.

  ГЕРБ продължават да играят опозиция, за целта се превръщат във шизофреници. Сто пъти игра на шизофреници и вече се приема за нормално. Стратегията е същата - маркетингов враг, за да са готови за следващите избори. Един ги е правил всичките - който не го разбира

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербави клоуни

  05 Дек 2023 14:18ч.

  Заради магнитския на Буцо - всички са намагнитени да клоунадстват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А на тези идиоти, подкрепили, евентуално, промяната на Конституцията,

  05 Дек 2023 14:21ч.

  ръцете и чурките да им изсъхнат! Боже, не им разрешавай, прибери си ги! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво бойкотирате бе, я сядайте на местата и гласувайте срещу България и народа, който ви избра

  05 Дек 2023 14:39ч.

  Ей, сегиз ще доприпка Лидерът и ще ги нахока, да не му задават въпроси и да са приятели диалогични с ППДБ (както се изцепи на младото герб) и готово. Безсрамници. Млъквайте и не си отваряйте устите повече, понеже е подигравка вече със самите вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  05 Дек 2023 14:54ч.

  вземаите си парцалите и се махаите вашите номера нямат краи ама си вземате заплатите до кога ще търпим 240......... оставка и нови избори с нови хора

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не се издържа

  05 Дек 2023 15:57ч.

  За пореден път се доказа, че когато си честен, почтен и способен човек, ставащ трън в очите на ППДБ. За тях трябва задължително да бъдеш некадърник, крадец, разбойник, най-вече лъжец, джендър и обратен - това са техните ценности, по които избират кадрите си. А Бойко как не го е срам да продължава да ги крепи тези на власт. За един Магнитски стана за резил и подкрепя всичките им безумия, включително съсипването на образование, здравеопазване, икономика и т.н. Гордее се, че нямал министри, а те били на ППДБ. Що за позиция е това - да гледаш как унищожават държавата и народа ти, а ти да ги държиш на власт и по пет пъти да си сменяш позицията според това, какво ти свирнат от посолството. Вече е повече от срамно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  05 Дек 2023 16:52ч.

  "Нашата парламентарна група ще участва единствено в заседанията, които засягат приемането на промените в българската конституция..." - Очевидно дават мило и драго да ни омажат или направо заличат конституцията. И никакви конфликти или дори пълна несъвместимост с НеКоалицията няма да им попречат. Ще бойкотират само маловажните за тях заседания. ? Абсолютно политическо театро. Постановка за простолюдието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • You are the circus, but where is the clown?

  05 Дек 2023 17:21ч.

  Нямало да им подкрепят законодателните предложения, ама щели да им подкрепят КОНСТИТУЦИЯТА?!?!? "Смешници" и "шизофреници" са най-миловидните определения, които ми идват на акъла! И тия са седнали да си играят на "управление"!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  05 Дек 2023 17:23ч.

  Пак димни завеси, от Борисов- "Българоубиец" и футболния му отбор. Кой знае какво зло се случва за нас, зад пушилката? Пак, зло!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи