ГЕРБ-СДС няма да подкрепи правителство с какъвто и да е мандат в този парламент

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи правителство с какъвто и да е мандат в този парламент

ГЕРБ-СДС няма да води никакви разговори за подкрепа на правителство в рамките на този парламент с какъвто и да е мандат, заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание председателят на парламентарната група (ПГ) Десислава Атанасова. Считаме, посочи тя, че е редно по най-бързия начин да има предсрочни парламентарни избори.

За нас Кирил Петков, Асен Василев или който и да е излъчен от бившата четворна, а сега тройна коалиция, са персона нон грата в този парламент, обяви Атанасова, цитирана от БТА.

Томислав Дончев добави, че това Народно събрание (НС) не е в състояние да формира стабилно работещо правителство. Според него дори на база трансфери да се стигне до някаква подкрепа и да се избере нов кабинет, той ще е слаб, безпомощен и няма да може да свърши никаква работа.

Ако се сформира нещо, то нито ще е дълготрайно, нито би издържало следващ вот на недоверие, а поводи, по думите на Десислава Атанасова, и занапред ще има.

Томислав Дончев подчерта, че има и друга тема, свързана с дефицит в българската Конституция. Тя ни е дала алгоритъм какво правим, когато едно правителство загуби парламентарна подкрепа, но не ни дава отговор на въпроса какво правим, когато на най-висшите постове на държавата, особено на поста министър-председател, се окажат хора, които са функционално негодни да изпълняват всички отговорности, с които ги натоварва позицията, обясни Дончев. И тук трябва да има сериозен юридически и парламентарен дебат по темата, защото това е празнина в основния ни закон, смята депутатът.

Държавата все още се управлява от "абсолютно неадекватен човек", който с всяко свое действие предизвиква все по-голяма каша и катастрофи, посочи Дончев. И уточни, че трябва да се обмисли конституционна процедура, която да позволява НС или някой друг орган да вземе отношение и да реагира в тази ситуация. Кажете ми едно нещо, с което се е хванало настоящото правителство и да не е произвело катастрофа - във външната или във вътрешната политика, каза депутатът. По думите му това, че днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви подкрепа за решението във връзка с руските дипломати, не означава, че то не е произведено по най-безобразния начин, в пълно нарушение на правата, процедурите и законите.

Последното изречение от обръщението на руския посланик е, че цялата отговорност носи Кирил Петков - така Десислава Атанасова коментира думите на Елеонора Митрофанова, че ще предложи закриване на дипломатическата мисия на Руската федерация в София, което ще доведе респективно и до закриване на нашата мисия в Москва.

Ние подкрепихме правителството за реципрочността за отстраняване на дипломати, но всичко, което се случи през последните 24 часа и цялата информация, която бе получена на председателския съвет снощи, говори само за едно - тотална неспособност на Кирил Петков и правителството му да управлява тази държава, обобщи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • Маги

  01 Юли 2022 16:22ч.

  Веднаж и аз да се съглася с ГЕРБ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  01 Юли 2022 18:59ч.

  .........не е вярно. Херо Мустафа вече има достатъчно години преживяни у нас и с малка корекция на гражданството е готова за Премиер !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • путинофилите не са българи

  01 Юли 2022 16:34ч.

  С ред изказвания герберите и конкретно тая Деса се показваха като путинисти, но днешното изявление на Тиквата рязко издигна авторитета им. Това е достойна позиция - подкрепя прекрасното решение на Кирчо за путинските шпиони, но не и правителство на тия бандити от ПП! А позицията на БСП да подкрепя още ПП е срамна и малоумна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Юли 2022 17:17ч.

  Путинист, звучи гордо! Иначе един палец от мен за тиквите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нищо ново под слънцето!

  01 Юли 2022 18:28ч.

  Как са сценаристите? А контра-сценаристите? Голяма борба, голямо нещо! Хем Баци да си запази милиардите, хем мутрите да продават оръжие в Своя Полза, хем да сме в добри отношения със "съюзниците", хем с "враговете". Най-накрая Кръчмаря ще представи сметката на сценаристите, ама Баци ли ще я плаща или ние? Някой да е виждал Гешев напоследък?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  01 Юли 2022 18:45ч.

  я, чумата по нсо, по-известна като орало-либералката на боко тиквата с революционни заявления, иска си момичето, пък на козяк само лбгтм+.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • zazo

  01 Юли 2022 20:34ч.

  Групировка за е... на Република България с лидер Бойко челеби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • kamo

  01 Юли 2022 22:41ч.

  Пътищата в Унгария са като стъкло.Кога Деса ,Бойко и сие ще започнат да асфалтират вместо да стоят в парламента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кирчовците тук са ОК с Конституцията,

  01 Юли 2022 23:49ч.

  според която всяка неграмотна друсана откачалка, без проблеми и проверки може да стане министър или премиер, подтвърждава Томислав. Иначе за шофьор 1000 прегледи, проверки, глоби, една шапка документи. За кокошка няма прошка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  02 Юли 2022 6:09ч.

  Така, така, докато Борисов не се изкаже по темата и в името на Ес и НАТО, не прецени, че е добре да имаме някакво правителство.Той все за Европата мисли, защото се видя, че и тя за българските интереси е готова на всичко!Така че има време до петък, да не бързат с обещанията от ГЕРБ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  02 Юли 2022 7:29ч.

  Точно така. Няма да подкрепят, до като не им дръпнат каишката от Козяк. И не им наредят какво да направят в наш ущърб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  02 Юли 2022 9:35ч.

  Устата на тази могат да пръскат отровни слюнки срещу опонентите,мога и да служат и за друго нещо,с което те по-вече са заети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи