ГЕРБ предлага НС да разследва корупция на кабинета "Петков" и оръжията за Украйна

ГЕРБ предлага НС да разследва корупция на кабинета "Петков" и оръжията за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Ако ще се замеряме с комисии" - с тези думи Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС обяви на извънреден брифинг в парламента, че парламентарната ѝ група ще инициира създаването на временна комисия в НС, която да разследва корупция по времето на кабинета "Петков".

Тя се аргументира с изнесените пред "Свободна Европа" данни от българския разследващ журналист Христо Грозев във връзка с военната помощ за Украйна и оръжейните поръчки от първата година на войната, когато премиер бе Кирил Петков, а продажбата на оръжия минаваше през Корнелия Нинова - тогава министър на икономиката и индустрията. По-късно международни издания като "Ди Велт" определиха българската военна помощ като ключова за Украйна, докато БСП и Нинова повтаряха тезата за "нито един патрон за Украйна".

Инициативата на ГЕРБ-СДС за атака срещу доскорошните им партньори е в отговор на проекторешението на ПП-ДБ за създаване на комисия за Балкански поток. В отговор на въпрос на OFFNews Томислав Дончев заяви, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаването на тази комисия.

Зам.-председателката на ГЕРБ и енергиен министър от времето на подписването на пътната карта за Балкански поток Теменужка Петкова определи повдигането на темата днес като "жалки брътвежи на едни безсилни хора", които винаги, когато нямат какво да кажат, повдигат темата за пътната карта. Петкова отрече темата за инициирането на такава комисия да е присъствала в хода на преговорите за кабинет.

"Тази тема буквално бе поставена в последния ден, когато стана ясно, че всичко свързано с преговорите се проваля", каза тя и добави, че в последния ден темата е вкарана за да бъдат изнудвани ГЕРБ-СДС.

Петкова обаче си противоречи, тъй като на 20 март в ефира на БНТ тя заяви, че темата за "Турски поток" е била обсъждана, но ГЕРБ не се притеснявали и биха подкрепили не една, а дори четири комисии по темата.

Петкова каза още, Пътната карта не била нищо повече от подписана от нея паметна бележка от среща, която била предоставена на ПП-ДБ от ДАНС. Тя обаче заяви, че документът не бил гласуван в зала, защото нямало да остане време за законодателна дейност.

На свой ред Томислав Дончев каза, че разходите по проекта били само 2,6 млрд. лв., а приходите до момента са 1,7 млрд. лв. По думите му мащабни проекти като този се изплащал за 15 г., докато Балкански поток щял да е изплатен за 5 г. Той добави, че била опорка тезата, че заради Балкански поток започнала войната в Украйна, тъй като транзитът през страната не бил спирал.

"Това е жалък опит парламентът да се използва за предизборни цели... Да си дадем сметка, че ние не бива да докарваме НС в Съдебен спор, в имитация на правосъдие", добави той.

Даниел Митов на свой ред заяви, че заради остра липса на политически послания ПП-ДБ рециклират стари теми.

Източници: OFFNews.bg, news.bg

 

 

Коментари

 • Ето ви на работещ парламент по време на предизборна кампания в цялата му прелест

  29 Март 2024 14:16ч.

  Създателите на предишната конституция са знаели какво правят, когато са сваляли мръсните ръчички на партите от предизборните процеси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  29 Март 2024 15:42ч.

  а корупцията на герб кога софия е освинена отвсякъде защо не казвате кои взе чувалите с парите от гишето на банката и къде ги отнесоха кои подкрепяше парапета и геия кои гласуваше за техните простотии кои промени конституцията и вкара държавата в криза не се обаждаите повече и да ви няма вече в политиката

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • развейте пак синьо-жълтите парцали

  29 Март 2024 16:44ч.

  Тия в момента, по стар бай-ганювски обичай, водят предизборна агитация на принципа "ни лук яли, ни лук мирисали". Вие сте престъпници бе. Кой подкрепяше всичките щуротии на правителството на сглобката и месеци наред се подиграваше с българския народ? Кой незаконно събори паметника на СА? Да не би гражданите извън партиите? Вие, бюрократичната шайка негодници от ГРОБ. Човек трябва да си е плюл на дипломите и авторитета, за да заложи отново на вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Курнела

  29 Март 2024 18:08ч.

  Теменужка Петкова трябва да е в затвора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи