ГЕРБ отговориха на управляващите: Знаем, че сме виновни за всички провали на "Промяната"

ГЕРБ отговориха на управляващите: Знаем, че сме виновни за всички провали на "Промяната"

Известно е, че Бойко Борисов и неговите правителства са виновни за всички минали, настоящи и бъдещи управленски провали на Асен Василев и "промяната".

Това, което се опитваме да разберем е, защо година и половина преди крайния срок за сключване на договори по Националния план за възстановяване, правителството Петков - Василев не е сключило нито един договор и не е платило и една стотинка. Това е същественият въпрос.

Това коментират от ГЕРБ по повод  обвиненията от министъра на иновациите в оставка Даниел Лорер, че опозиционната партия поставя под риск целия ресурс по Плана за възстановяване. На въпросите му защо ГЕРБ блокира работата на НС и защо Бойко Борисов продължава да говори за европейските средства като негови лични, които да "спира" и да "пуска", от ГЕРБ също отговориха с въпрос.

От Министерство на финансите също обявиха, че Борисов е виновен за по-малкото пари от ЕС. От вемоството обясняват, че намалението на безвъзмездните средства с близо 580 милиона евро е заради правната рамка, подписана от кабинета "Борисов" 30 % от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетени икономически растеж през 2021-ва. Данните за този растеж са финализирани към юни 2022 г., на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС. Промяната в средствата от ПВУ е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г. Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията, и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка, към тях бяха пренасочени средства между държавите членки.

По - рано Бойко Борисов заяви на брифинг: 

"Това правителство и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване и вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция 578 милиона евра. Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност". Министерството на финансите е напълно съгласно с определението "некадърност и безотговорност", но то се отнася за правителството на Бойко Борисов, което през февруари 2021 г. е подкрепило и е гласувало в ЕС задължението за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост, пишат от финансовото министерство.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • бандеровка

    05 Юли 2022 17:35ч.

    Хунтата на Тиквата беше малко по-поносима от сегашната хунта, единственото хубаво на която е антипутинската позиция и презрението им към бензиностанцията с ракети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    05 Юли 2022 18:38ч.

    Не можеш без да споменеш Путин. Лекувай се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    05 Юли 2022 18:48ч.

    Може просто за всяко споменаване на Путин , да се получва допълнително заплащане. Но разбира се може и да има медицински проблем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    05 Юли 2022 19:51ч.

    Посочвам кое е доброто при правителството, а два путинозавъра, кланящи се на тоя Сатана, нещо грухтят. Вие путиноидите сте невменяеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    06 Юли 2022 6:29ч.

    Дачков показва елементарно уважение към различните мнения, оставяйки всякакви коментари, а тоя, дето заплашва, да се свре в путинската клоака Афера, където се трие всяка дума, която е срещу чудовищния рашизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кеворк кеворкян

    05 Юли 2022 21:42ч.

    Няколко човека във властта бяха гангстери, убийци и бандити. Тези са просто ДЕМОНИ! П П, ПП-ПП. Путки и Парапети! в това число и шизофреничката курнелея.. Рошкев-Корнелия: радев създаде кирчо и сие! (а кой създаде радев, и даде власт на Кирчо и Кокорчо, не е ли курнелия, и като са лоши що ги крепите?)А

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи