ГЕРБ: Горивата поскъпват, защото някой си прибира в джоба по 10 млн. лева дневно

ГЕРБ: Горивата поскъпват, защото някой си прибира в джоба по 10 млн. лева дневно

През последната 1 година няма изменения на цените на горивата на борсите, няма изменение на акцизите и на ДДС. А горивата у нас са много по-скъпи - с 36 и 37 процента са скочили цените на дизела и най-масовия бензин. Това заявиха на брифинг от ГЕРБ.

"Защо за последните 6 месеца бензинът и дизелът скочиха с 1 лев. Защо купуваме евтин руски петрол, а плащаме скъп американски Брент? Един лев на литър някой ни дере и си ги прибира в джоба. Ако заредите 40 литра, в нечии джоб влизат 40 лева. 10 млн. литра горива се продават на ден у нас, което означава някой да прибра само от това по 10 млн. дневно", заяви Делян Добрев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Защо Асен Василев се бори срещу евтиния руски петрол за сметка на скъпия "Брент"? Ако днес заредите 40 литра в резервоара си, 40 лева ще отидат в нечий джоб. Така се помпа инфлацията и при храните. Василев е имал 4 срещи в "Лукойл", не знам какво са си говорили, но горивата започнаха да се вдигат преди 6 месеца - от толкова е и "промяната" на власт. При всяка среща на Асен Василев цената се покачва, съобщи депутатът. 

„Българската рафинерия работи с уралски нефт. Цената му през последната 1 година няма изменение. Няма изменение на цената на акцизите, нито на ДДС. А горивата са 1 лев по-скъпи. За последните 6 месеца цената на масовия бензин и дизел са скочили с 36 и 37%”, заяви Добрев.

Той показа данни на „Блумбърг”, според които от февруари уралският нефт е поевтинял и средната цена през май е била 78 долара на барел. 

„След войната в Украйна уралският нефт е с 30% по евтин. Питаме защо за последните 6 месеца бензинът и дизелът скочиха с 1 лев”, заяви Добрев. 

„Защо купуваме евтин руски петрол, а плащаме скъп американски Брент? Това е разлика от 1 лев на литър. Някой ни дере и ги прибира в собствения си джоб”, заяви Добрев. 

„Общата консумация в България на година е 3,5 милиарда. Всички ние купуваме на ден около 10 милиона литра. По 1 лев разлика – някой прибира по 10 милиона на ден. Управляващото мнозинство ни занимава с всичко друго, но не и с това какво се случва на пазара на горива”, каза Добрев. 

Депутатът каза, че от ГЕРБ са предложили още миналата седмица да се създаде комисия в НС, която да провери въпроса. Получили са подкрепа за това и от „Демократична България”. Внесена е била докладната. В петък е трябвало да влезе като първа точка създаването на такава комисия. „НЕ само, че не беше разгледана в петък, но я нямаше като точка в седмичната програма”, каза Добрев.

„Имам информация, че Асен Василев се е срещал 4 пъти с „Лукойл”. Горивата започнаха да скачат последните 6 месеца. Откога е това правителство? От 6 месеца. Среща се кабинетът с „Лукойл” и цената започва да расте. Едно производство в КЗК е дълго. Ако нямаше срещи на кабинета с „Лукойл”, нямаше да имаме съмнения. Но има срещи, има лобизъм от страна на Асен Василев в ЕК да продължим да купуваме руски петрол. За газа казваме: „В никакъв случай руски газ”. Защо? За да вкараме посредниците и да върви далаверата. 100 милиона само за месец май”, каза Добрев.

"Трансферът на един депутат предизвика по-бурни реакции в държавата, а 1 лев отгоре върху литър гориво не вълнува никого в тази държава. Все едно да сложиш в пощенската кутия на някой безплатни билети за кино, а след това да му обереш апартамента. Така ми изглеждат нещата", коментира от своя страна Томислав Дончев и добави:

Ако това правителство се занимава с нещо, това е собственото му оцеляване. В ролята на опозиция не можем да се справим с пороците, можем само да опишем щетите! Каквито и пари да се инвестират, само ще направят агонията на хората по-дълга.

Каквито и усилия да се полагат и каквито и пари да се влагат, дните на това правителство са преброени и това само ще удължи агонията, категоричен бе той по темата дали Кирил Петков ще успее да убеди още депутати от ИТН да подкрепят правителството му.

Източник: "Епицентър"

 

 

 

Коментари

  • Костов

    17 Юни 2022 21:10ч.

    Тъпа спекулация. Цените скачат в цяла Европа, у нас са почти най-ниски, само Унгария и Словения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    17 Юни 2022 21:47ч.

    Костов, нищо не си разбрал. Цена на горива е резултат от цена на нефт и акциз. България/Нефтохим Бургас купува евтин нефт и цената на горивата не могат да се сравняват с тези в някои държави в Европа. Би могло да се сравняват с цени на горива в Унгария. Направи справка колко струва бензина в Унгария.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бахура

    17 Юни 2022 22:01ч.

    Цената е 2.40 лева но само А коли с унгарска регистрация. В момента съм в Унгария и зареждам на 4 лева. Никакне е приятно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вели

    18 Юни 2022 8:35ч.

    Не се лъжете от тия лисици. В БГ в момента е най-евтино от цяла европа, освен ако не оближеш г**а на Путин, което бат Бойко иска да прави отново. Бенза е по 4лв литъра. Едно могат ГЕРБ - да се оправдават с някой преди тях и те сега трябвало да оправят бакиите. За необразования българин винаги избора ще е ГЕРБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи