ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ се разбраха за бюджета и "Лукойл". Край на дерогацията от 1 март, но срещу пари за магистрали и общини

ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ се разбраха за бюджета и "Лукойл". Край на дерогацията от 1 март, но срещу пари за магистрали и общини

Следвайте "Гласове" в Телеграм

ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България", се разбраха и за бюджета за следващата година, и за това как България да се откаже от вноса на руски петрол. Това стана известно от изказвания на Десислава Атанасова и Теменужка Петков от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС и министъра на финансите Асен Василев в Народното събрание.

Стана ясно още, че ГЕРБ и ДПС ще участва в кворума в сряда, но срещу определени условия: 

"Условията са следните: първата тема беше дерогацията на "Лукойл", втората - Закон за държавния бюджет, трета тема - демонстрация на евроатлантическото мнозинство", обясни Атанасова.

"Получихме гаранции от колегите, от ПП-ДБ, в лицето на г-н Василев, че занапред няма да има случаи, в които тяхната парламентарна група ще гласува заедно в различно мнозинство с "Възраждане", БСП и ИТН", заяви Атанасова.

По темата с дерогацията, Атанасова каза, че тя ще бъде отменена в две стъпки - първата стъпка от 1 януари спиране на квотите за износ, а втората от 1 март окончателна отмяна на дерогацията. За този преходен период са се съгласили единствено и само за да няма финансови сътресения на пазара, а именно тези щети от повишение на цената на дизела и бензина. "Намерихме възможности всички искания на парламентарните групи да бъдат удовлетворени", допълни тя.

Тя каза, че получили уверение от колегите от ПП-ДБ в лицето на Асен Василев, че занапред няма да има случаи, в които тяхната парламентарна група ще гласува заедно в различно мнозинство с "Възраждане", БСП и ИТН.      

От нейните думи стана ясно, че са се разбрали дерогацията да бъде отменена в две стъпки: от 1 януари спиране на квотите за износ, а от 1 март окончателната й отмяна. 

"За този преходен период се разбрахме единствено и само да няма сътресения на пазара финансови, а именно тези щети от повишение на цената на дизела и бензина да бъдат приети от българските граждани", добави тя. 

"ГЕРБ постави условие проходите да бъдат направени по-реалистично  и в тази връзка ще бъдат намалени с 2,4 млрд. лв., точно толкова, колкото е планираната вноска за таксата за газа. Второто условие беше да има списък с национални приоритетни инвестиционни обекти и в него ще бъдат включени магистрала "Струма", пътят Плевен-Русе, магистрала "Хемус" и други обекти. ДПС пък постави такъв приоритетен списък за инвестиции в общините", обясни председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.  

От неговите думи стана ясно, че тези два списъка ще бъдат уточнени между първо и второ четене и ще бъдат неразделна част от бюджета, подсигурени със съответния ресурс. 

"Капиталовата програма става от 12 на 10 млрд. лв., достатъчна да покрие всички тези изисквания и да помогне икономиката на страната да не влезе в рецесия", допълни той и каза, че също така се прецезирали тавана на поемането на дълг с почти 1 млрд. лв., така постигнали съгласие за рамката и за капиталовите разходи на държавния бюджет, който ще бъде внесен следващата седмица. 

Финансовият министър Асен Василев се е съгласил да преправи представеният от него проектобюджет като от приходната част се извадят планираните 2 млрд. лв. от допълнителната такса за транзита на руски газ по тръбата "Турски поток". 

В същото време планираните 12 млрд. лв. капиталови инвестиции ще бъда намалени с 2 млрд. лв. 

По повод новият фонд за общински инфраструктурни проекти от 1 млрд. лв. като неразделна част от бюджета ще се приложи списък с конкретни проекти на общини и те ще бъдат определени от народните представители. "Така ще се гарантина, че тези проекти са подсигурени с финансиране", поясни Йордан Цонев от ДПС.

Освен това ще се приложи и списък с приоритетни национални проекти, които да бъдат финансирани от бюджета. Сред тях са магистралите "Струма" и "Хемус".

Трите политически сили са си обещали повече да не гласуват в коалиция с Възраждане и БСП. "В откровен разговор с ГЕРБ се разбрахме, че не е добре да формираме мнозинство с Възраждане и БСП, защото това е нездравословно", посочи Асен Василев.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Теменужка Петкова също изрази благодарност, че в рамките на един експертен разговор са успели да се разберат по темата с бюджета и са изчистени всички притеснения на парламентарните групи. 

Източници: "24 часа", dariknews.bg, dnevnik.bg,  segabg.com

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Гражданин

    17 Ное 2023 14:52ч.

    Този Лукойл, кой ли му е хвърлил око?! Скоро ще стане ясно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има хубава руска поговорка по повода

    17 Ное 2023 15:31ч.

    Милие бранятся - только тешатся (Когато любовници се карат - и с това се забавляват). И нашата компания содомска на снимката караха се, плашиха се, па накрая се разбраха полюбовно как да делят марфата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантически идиоти!

    17 Ное 2023 15:34ч.

    ИЗРОДИ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отдалеч

    17 Ное 2023 15:40ч.

    Парламентарен коан на деня: "Ни Лукойл, ни лук мирисал"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    17 Ное 2023 15:48ч.

    от бюджета няма да остане стотинка оставка и нови избори с нови лица

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    17 Ное 2023 16:00ч.

    Тези като ги видя, ме избива на наругация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • адолф путлер

    17 Ное 2023 16:07ч.

    Абсолютно политическо порно от страна на двете съставки на сглобката, показали безгръбначност, цинизъм и дупедавство. Единственото оправдание е, че иначе следва нова хунта на мунчо. Сега е редно ПП, ГЕРБ и ДПС да импийчнат най-после въпросния, за което имат достатъчно гласове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    17 Ное 2023 20:05ч.

    Адолф, кой е тоз твой Мунчо и коя е таз мунчова хунта, бе мискинино? Айде, зиг Хайл шизофренико!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    17 Ное 2023 16:26ч.

    Май Делян Добрев не е успял с доноса във Вашингтон щом Баце и Шиши клекнаха на ПП-тата за 1 март.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    17 Ное 2023 16:38ч.

    Не се е получило да прескочат Галя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    17 Ное 2023 16:37ч.

    Тези не са сглобка ,а спойка и поради почти еднаквата си същност, така са се слели, че няма да могат да се разделят, дори да им разпоредят от центъра за управление!Тези етюди, които ни разиграват са за достъп до най-гледаното време по медиите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо не се разбира!

    17 Ное 2023 16:41ч.

    Как точно ще делят? По равно или по братски? На Тулупа и стинка да не дават. Тоя е разложен труп, но бъбрив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    17 Ное 2023 16:53ч.

    За тях - далаверата,за стадото - сладките приказки и обещания.И стригане до голо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    17 Ное 2023 17:20ч.

    Вотът им помогна, да станат " заварка". А Нинова и Костадинов са явно "невнятни" или скрити участници?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сега РАZБРАХМЕ,че

    17 Ное 2023 18:42ч.

    ЩЕ ИМА ПАК "пачки" ЗА ЧуВАЛИ и ЧЕМЕжЕТА!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    17 Ное 2023 20:57ч.

    Решението е против интересите на обикновените хора, значи против интересите на България! За хората най- важно е да се купува което е най – евтино, всичко друго е от Сатаната! Управлява ни триглава зла ламя ГЕРБ, ДПС и ПП! Ламята я интересуват само пари, власт и пак пари! Засега ние не можем, дано Господ им въздаде най – тежкото наказание! Заслужават го!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е как

    18 Ное 2023 22:00ч.

    В ада няма българи , понеже самите демони и изчадия ще избягат от там , и понеже адът ще бъде повлечен още ПОВЕЧЕ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гост

    20 Ное 2023 10:57ч.

    всеки с всеки е положението много грозно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марина

    20 Ное 2023 11:56ч.

    ПП-ДБ специално винаги могат да се отметнат, въпреки че са се "разбрали"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боян

    20 Ное 2023 14:31ч.

    Цирка на ДБ продължава с пълна сила

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Таня

    22 Ное 2023 9:30ч.

    Продажниците явно разделиха едни пари под масата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванова

    26 Ное 2023 19:31ч.

    Много правилно. От всички партийки ДБ са най-малките и ако не беше ПП нямаше и да влязат в Парламента. Така че, с толкова мижава подкрепа да стигнеш до управлението на страната и министерските кресла, си е просто много голяма победа. На малцина им се случва този невиждан късмет, още повече ако са и толкова големи лицемери като Христо Иванов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи