ГЕРБ без подкрепа за втори мандат, бламират ветото на президента и прогнозират избори

ГЕРБ без подкрепа за втори мандат, бламират ветото на президента и прогнозират избори

Следвайте "Гласове" в Телеграм

ГЕРБ няма да даде подкрепа за втори мандат. Това каза в студиото на „Здравей, България” зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков. Той уточни, че причината е, че такава не им е искана от „Продължаваме Промяната”.

По отношение на идеята Надежда Йорданова да бъде предложена за премиер с втория мандат, който се връчва на "Продължаваме промяната", Биков каза: "Самият Христо Иванов отрече това. Това е разговор на хипотези. На фона на предложението на проф. Николай Габровски, трябва да е ясно каква е нашата летва и нашата концепция. Не мисля, че г-жа Йорданова стига тази летва. "

По думите му няма да се стигне и до предложение за правителство: "Всички тези писма са една пушилка, за да могат ПП да върнат накрая мандата неизпълнен". "Вчера се оформи една нова коалиция, в която ние не участваме очевидно. Те да си намерят подкрепата от партиите, с които до вчера бяха в коалиция", призова Биков.

Пред Нова тв той посочи, че ГЕРБ възприема "Продължаваме Промяната" като свой основен политически опонент, а съвместно управление между двете формации е "на ръба на невъзможното".

"Можехме да издигнем два партийни кабинета. Правили сме го. Вдигали сме и Даниел Митов за кандидат за министър-председател. Безспорно можем да издигнем веднага г-н Бойко Борисов за министър-председател, даже това щеше да бъде по-стандартният ход. Преценихме, че е добре да дадем възможност на тези, които са ни опоненти, които не ни харесват, да могат да се хванат за нещо, за да има редовно правителство", каза още зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Според него вероятността българите да отидат на нови избори след вчерашния ден е 90%.

„Един от огромните проблеми е това, че от едната страна на барикадата има хора, които говорят само с абстракции и не предприемат действия. Това, че някаква медия вчера е пуснала Надежда Йорданова като вариант за премиер, не е конкретика изобщо”, смята той.

„Не съм съгласен с твърденията на Румен Радев за амнезията на гражданите. Нека намерят по-добра кандидатура от тази на проф. Габровски. Ако намерят, готови сме да я подкрепим, но не е лесно”, допълни той.

По думите му управление заедно с „Продължаваме промяната” е на ръба на невъзможното – само при някакъв катаклизъм може да се случи.

„Нямаме намерения да правим повече компромиси. Ако ще предлагат формула и персонален състав, да направят по-добра структура от нашата”, каза още той.

На идеята Стефан Янев кандидат за премиер, Биков реагира: „Не ми се струва устойчиво, с цялото ми уважение – те имат 12 депутати. Много са неясни нещата. Не знаем кой ще вземе мандата. Нека да обсъждаме фактите – вчера беше отхвърлена най-сериозната възможност за излъчване на правителство. Това беше възможен компромис и всеки да направи крачка назад. Все пак ние имаме потенциал да излъчим поне три различни правителства.”

„Ако някой си измисля оправдания защо не може да предложи правителство, това си е негов проблем. Ние, както Кирил Петков, си спазваме обещанията към избирателите и няма да подкрепим ветото на Изборния кодекс”, категоричен е той.

На казуса за тайната на вота и това да е гарантирана, когато само един човек да гласува в секция или гласува само той с машина или бюлетина, Биков заяви: „Ще го обсъдим, но това никъде не се е случвало. Ще го проверим това.”

"Изборният кодекс не е библия. Той със сигурност ще бъде отварян, въпросът е дали има време за това. Аз твърдя, че сме го направили съвършен. Но ако приемем ветото, това значи още две седмици разговори за Изборния кодекс", каза още той.

 


Източници: NOVA, novini.bg, БНР

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи