Георги Вулджев: Споразумението с енергетиците е бошлаф, позволява съкращаване на ТЕЦ „Марица изток 2“ с над 1/3

Георги Вулджев: Споразумението с енергетиците е бошлаф, позволява съкращаване на ТЕЦ „Марица изток 2“ с над 1/3

Аввтор: Георги Вулджев, Фейсбук Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Споразумението с енергетиците, което беше одобрено днес в парламента е бошлаф. То реално не изпълнява ключовите искания на протестиращите", това написа във Фейсбук икономистът Георги Вулджев.

Според него, ако са сериозни, протестите трябва да продължат. Ако не продължат то трябва да поставим под въпрос изначалната им цел. Например, в споразумението пише, че до 2035 г. базовите мощности на въглища трябва да са не по-малко от 1000 мВт. ТЕЦ „Марица изток 2“ сама по себе си има мощност 1600 мВт. Тоест споразумението позволява не само закриване на всички останали мощности, но и съкращаване в „Марица изток 2“ с над 1/3!

Дава се някакво мнимо обещание, че няма да се затварят ТЕЦ „административно“, само че това така или иначе не фигурира в териториалните планове, които предизвикаха протестите.

Целият проблем е в планираното съкращаване на въглеродни емисии, то е това, което на практика принуждава закриването на въглищни мощности.

Това обаче никакъв начин не е адресирано в одобреното днес споразумение. Правителството и НС не се обвързват с ангажимент да предоговорят планираното съкращаване на емисии.

В крайна сметка какво постигнаха тези протести, ако спрат дотук? Пореден епизод медиен пиар за Делян Пеевски?

Защото, нали, той бил този, който довел преговорите до успешен завършек, както Борисов не пропусна да подчертае днес.

Големият проблем остава. И той е, че от Брюксел ни налагат абсолютно ирационални изисквания, а нашите управляващи се съгласяват. България е отговорна за 0.12% от всички емисии на CO2 в света, по данни на самата Европейска комисия. Майката Земя въобще ѝ пречат нашите емисии и няма да усети абсолютно нищо като си затворим въглищните мощности. Ние обаче ще усетим.

 

 

 

 

Коментари

  • Кат се появили автомобилите

    04 Окт 2023 20:08ч.

    Кочияшите останали без работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само че

    04 Окт 2023 20:19ч.

    Сега затварят насила тецовете, а не по икономически причини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    05 Окт 2023 8:02ч.

    Поправка : Станали таксиджии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой си

    04 Окт 2023 20:52ч.

    Може ли да публикуваме ,без да ни трият тук

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обективен

    04 Окт 2023 21:45ч.

    Стига с тоя СО2 .. защо трябва да бъде улавян, защо трябва да има инсталации за него?? Стига с тази лудост бре хора! Вие имате ли основно образование, завършен 5'ти клас??? Срамота е да повтаряте като папагали, че СО2 е вреден или парников газ. Няма ли СО2 - няма живот на планетата осъзнайте го. СО2 = кислород = на растения = животни = храна = просперитет = свобода = благоденствие!!!! Спрете се с това безумие! Борете се с измамата наречена вредни емисии СО2 и зелен преход

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хартийки

    04 Окт 2023 22:58ч.

    за диплом и да имат какво значение има. Хартийки бол,хвърчат отвсякъде .Днес една хартия,па била тя и за 8 клас пукнат грош не струва.Хартийката прави само едно нещо, вдъхва самоувереност на тези дето си мислят ,че мислят,Само че една патка мислила мислила и взела, че умрялаВиж за това не помислили. Мислители много ,разсъждаващи малко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    04 Окт 2023 23:44ч.

    Виж сега, всяко нещо трябва да е с мярка. И най доброто лекарство в завишени дози става отрова. Та така и с въглеродния двуокис.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СО2

    05 Окт 2023 11:07ч.

    се консумира от растенията в процеса на ФОТОСИНТЕЗА. Логичният извод е, че трябва да се засаждат гори, но се прави точно обратното - целенасочено се опожаряват горите на Канада и САЩ, за да могат зелените талибани да се борят с глобалното затопляне. В историята на планетата Земя има не едно глобално затопляне и навярно - не един ледников период и без никаква човешка дейност. СО2 е 0,032% от 100% въздух и не е причина за глобалното затопляне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    05 Окт 2023 12:59ч.

    Опорката е научена - тревичките не могат без въглероден двуокис! Само че малко по-горе е казано какво е отровата. В този смисъл, ако бяхте потърсили инфо, а не да чакате да ви спуснат опорка, щяхте да научите, че нивото на въглеродния двуокис в момента е най-високо от... 14 000 000 години... А концентрацията се е повишила два пъти /100 %/ за последните десетина година... Ако тези цифри не ви говорят нищо... Освен това проблемът с ТЕЦ, работещи с кюмюр е и в твърдите частици. Което пък води до едни страшни други неща. Всъщност, прави България трета в света по починали от замърсен въздух. И ако това не ви стига...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи