Георги Димитров-Жожо - единственият класически китарист със солов рецитал на престижния Бахфест в Лайпциг

Георги Димитров-Жожо - единственият класически китарист със солов рецитал на престижния Бахфест в Лайпциг

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм

В името на бъдещето: Б а х! 70 минути чиста обич, за Жожо

„Обикнах всяка една минута, изсвирена от г-н Георги Димитров-Жожо!“ – тъй възкликна една дама от Великобритания, от публиката на концерта. А тя, публиката, хич не се беше възпряла от това, че в същия час, в съседна зала на 100 метра, свиреше световната звезда, знаменитият чембалист Андреас Щайер, новият носител на Баховия медал. А три часа по-късно, на същото място, щяха да звучат любимите Голдберг-вариации, изпълнени от друга световна знаментост,

Кристине Шорнсхайм. Това не беше отклонило публиката да препълни прекрасната зала на Старата борса за концерт на
световно НЕизвестния български китарист Жожо. /авторката си позволява това фамилиарно назоваване заради лаконичността и превалиращата известност/

Нека се знае, че за 25-те години съществуване на Бахфеста Георги Димитров- Жожо /класическа китара/ е единственият български музикант със солов рецитал на престижния форум. Ще излезе, че също така е единственият класически китарист изобщо, получил поръчка да изпълни солова програма. Това обаче не е някаква случайност, а се дължи на обстоятелството, че през 2022 г. музикантът завоюва Европейската Бахова награда в Дармщат, бидейки само на 22 години.

Живи бяхме да доживеем – българин с рецитал на бахфеста !

Дългокосото весело и усмихнато момче Жожо беше подбрал никак нелека програма, само от транскрипции на Бахови творби, осъществени от най-големите съвременни майстори на класическата китара – жадни да се докоснат до творчеството на „гения с перуката“. Превъзходното изпълнение на Георги Димитров-Жожо доказва колко убедително може да звучи музиката от Бах на китара. Едно от големите предизвикателства на тези творби, покорено със замах и с лекота от Жожо, е как да се извадят отделни важни линии и отделни мелодии от гъстата плетеница от гласове в полифоничната тъкан на Бах.

Мощно и звучно, богато нюансирано, прозвуча гласът на чудесната китара Дамен под сводовете на Старата борса. Забележителният инструмент е предоставен на Жожо от Кралската академия за музика, Лондон, докато неговият собствен е на поправка. В тази академия Жожо понастоящем завършва магистратурата си. Слушателите завикаха „Браво!“ още на средата на програмата, което е необичайно изобщо, камо ли в Саксония. Ама съвсем необичайно! След концерта се продаваха компактдискове с произведения от Бах в изпълнение на Георги Димитров-Жожо. Разграбиха се.

Здравка Андреева, Георги Димиров-Жожо, Таня Иванова (БНР)

Бахфест 24 с отличие! 

Зала Старата борса, 14 юни 2024, 11.30 ч.
Йохан Себастиан Бах: Хорал В 645, Прелюд, Фуга и Алегро В 998, Партита в ре-
мажор В 1006.2, Соната в сол-минор В 1001, Шакона в ре-минор

от Лайпциг Здравка Андреева

 

Източник: obache.bg

 

 

 

Коментари

  • Читател

    16 Юни 2024 8:30ч.

    БРАВИСИМО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре, че има и такива новини...

    16 Юни 2024 11:32ч.

    ......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи