Генералният секретар на ООН не спомена нито веднъж САЩ в реч за бомбардировката над Хирошима

Генералният секретар на ООН не спомена нито веднъж САЩ в реч за бомбардировката над Хирошима

Сянката на ядрената война отново надвисна над света, тъй като някои страни заплашват с възможността да използват ядрени оръжия. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в посланието си по повод 78-ата годишнина от американската атомна бомбардировка над Хирошима. При това той нито веднъж не спомена САЩ като страната, която е отговорна за случилото се, съобщава ТАСС.

„Барабаните на ядрената война бият отново. Недоверието и разединението нарастват. Ядрената сянка, която надвисна над света по време на Студената война, се появи отново и някои страни отново безразсъдно дрънчат с ядрения меч, заплашвайки да използват това средство за унищожение“, се казва в посланието на Гутериш, прочетено на събитие в Хирошима от неговия заместник, върховният представител за разоръжаването Изуми Накамицу.

Генералният секретар отново призова за пълен отказ от ядрени оръжия от всички страни. Той посочи, че ядреното разоръжаване е една от основните цели на ООН. „Единственият начин за премахване на риска от ядрена война е пълното премахване на ядрените оръжия (...). Отърваването от ядрените оръжия остава най-високият приоритет в областта на разоръжаването. Няма да се успокоим, докато ядрената сянка не изчезне веднъж завинаги“, обобщи Гутериш.

При това в посланието си той нито веднъж не спомена САЩ като страната, която е отговорна за случилото се. "Преди близо осем десетилетия ядрените оръжия превърнаха Хирошима в пепел. Но всеки, който е бил тук, знае, че спомените никога няма да избледнеят. (...) ООН се гордее с подкрепата си за хората от Хирошима и оцелелите от бомбардировките, за да запази паметта за случилото се тук, както и за уроците, които човечеството трябва да научи, за да осигури безопасно бъдеще. Очакваме с нетърпение да работим с народа на Япония в това жизненоважно усилие“, заключи Гутериш, като пропусна всякакво споменаване на Съединените щати.

Атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки бяха извършени от Съединените щати в края на Втората световна война с официално декларираната цел да се ускори капитулацията на Япония. Това са единствените примери за бойно използване на ядрени оръжия в историята на човечеството, припомня ТАСС.

В резултат на бомбардировката над Хирошима за един ден, според различни оценки, са загинали от 70 хиляди до 100 хил. души. До края на 1945 г. броят на смъртните случаи се е увеличил до 140 хиляди, като в болниците са починали много ранени и изложени на радиация.

Всяка година този списък се актуализира, когато умира някой от японците, оцелели след американските атомни бомбардировки. Почти 5000 нови имена са добавени към списъка през последната година. Освен това там са вписани имената на загиналите по време на самия удар, чиято смърт не е потвърдена. Общият брой на жертвите на бомбардировките надхвърля 350 хил. души, добавя ТАСС.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • malart

    06 Авг 2023 11:26ч.

    Защо да споменава САЩ? И малките деца вече знаят, че Путин ги е пуснал

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Варварска демонстрация на сила от САЩ"

    06 Авг 2023 18:17ч.

    спомена Захарова за бомбите в Хирошима и Нагасаки, право в целта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    08 Авг 2023 1:05ч.

    както и при нас на 3-ти март не се споменава, че всъщност сме се освободили от турците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ElCondor

    06 Авг 2023 11:30ч.

    Ама моля ви се, какво общо имат САЩ с атомната бомба и с Хирошима? Ибо, казано е: "Не хапи ръката, която те храни!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    06 Авг 2023 11:40ч.

    Не беше ли казал Джордж Оруел,че който владее миналото владее и бъдещето? Пренаписването и изкривяването на историята е характерна черта и на нашите евроатлантици. При честването на 3 март не се споменава,че ни е освободила Русия, не се споменава за жертвите и разрушенията от бомбардировките на САЩ над страната по време на Втората световна война и дори им издигнахме паметник, Ботев не стана ли терорист против законната турска власт, не е имало турско робство, а присъствие, с освобождението ни от турско робство Русия целяла единствено завоевателни цели и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    06 Авг 2023 13:08ч.

    АЗ не обичам да слушам речи на разни тържествени мероприятия и ги избягвам.Но преди години,на едно празненство на Петрова нива се заслушах какви ги приказва президента Първанов и тогава ми направи впечатление,че нито веднъж не каза срещу кого е това въстание.И след това политкоректността потече като огромна река и заля цялото ни общество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Медведь

    06 Авг 2023 11:42ч.

    "ядреното разоръжаване е една от основните цели на ООН" - много ви здраве от Баба Меца и нейните 6000 ядрени мечета !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То и Ссср

    06 Авг 2023 11:57ч.

    Ги имаше, ама къде сега е Ссср ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Където ще отиде ЕС

    06 Авг 2023 12:10ч.

    При провалените болшевишко троцкистки проекти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • термоядрен заряд

    06 Авг 2023 12:26ч.

    Аз съм си все така в хранилищата на военните на Русия, в Южен Урал. Като мене има над 6000 броя. Периодично ни обновяват - един го разглобяват и му пращат съдържанието за преработка или на АЕЦ. На негово място се ражда нов. Чакайте да ни няма ! Коча, топките...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оставете ЕС, гледайте къде ще отиде САЩ

    06 Авг 2023 13:49ч.

    Големия геноцид на този век ще е на Север от Мексико. Такава гражданска война още не сме виждали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПВО

    06 Авг 2023 11:49ч.

    А всъщност заповед за пускане на бомбите даде Хари Труман, президент на САЩ след смъртта на Рузвелт…Докато е бил вице не са му давали да чете дори и служебната поща. Толкова е бил “умен” ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ПВО 06 Авг 2023 8:49ч.

    06 Авг 2023 12:29ч.

    сцената със срещата между Труман и Опенхаймер (от едноименния филм) в Белия дом е показателна. Оливър Стоун в "Неразказаната история на САЩ" много добре описва личността на Труман и истинските причини за използването на ЯО над Япония. За Гутериш е ясно - наемна гоовреща глава. А Кисида? Срам и позор за японец да премълчи истинските извършители на бомбардировките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    06 Авг 2023 13:04ч.

    Япония, както и Германия е окупирана страна от 78 години, което може да обясни мълчанието им донякъде! Там също управляващите им елити са тотално подчинени на САЩ, както в Германия и цяла Европа и у нас! За сведение, Труман е станал президент с изборна измама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антон Сираков

    06 Авг 2023 13:18ч.

    Абе, вие да не говорите за Соломон (Хари) Труман - президента без висше образование, но един от основните активисти за изпълнението на плана на Херцел за създаването на изкуствената държава Ерец Израел? Че той си е наш човек. Стига, антисемити такива!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д-р Пърмаков

    06 Авг 2023 13:48ч.

    Японците не са ...... това, което са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Израел съгласно резолюциите на ОС на ООН от 1948 г.,

    07 Авг 2023 4:41ч.

    които предвиждат и Палестинска държава на територията на днешен Израел е решение, което би трябвало да удовлетвори и нормалните ционисти и юдаистите по света, и палестинците. Там проблемът е, че десните ционисти искат Велик Израел в граници значително надхвърлящи Ерец Израел (земите между р. Йордан и Средиземно море), а някои арабските семити искат да унищожат държавата Израел. Нама нищо по-естествено от това Израел да съществува в Ханаан, обещан на евреите от Бог, както и палестинските семити, в съответствие с резолюциите на ООН от 1948 г., да имат собствена държава също там, в Ханаан, където са живели от библейски времена, още преди народът на Израил, воден от Моше (Мойсей) да влезе в обещаната му от Бог земя. Там трябва да се разберат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OОН е Компрометирани

    06 Авг 2023 12:09ч.

    Време е в близките години за нова организация.Това ООН стана посмешище и инструмент на Сатанистите сащ и слугите им от една малка част на светът.Какви са тия "победители" от 2 световна като Франция или Англия? ???Най грандиозните сражения бяха на източният фронт , в тихия океан и Китай/Япония.Какво толкова е " победила" Англия? Със слабият африкански корпус(оставен без подкрепа)?Или Франция? - разбита и работеща за нацистите и воюваща с SS френски части?Подигравка.ВРИКС трябва да си направи нова, своя организация , а тия от групата на сатаната да си се разправят в Ню Йорк. Изобщо светът е виновен че лансирана Сатаната за лидер-и като валута и като седалища за политика и финанси.Сега берем плодовете от главозамайването на Сатаната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Генералният секретар на ООН не спомена нито веднъж САЩ в реч за бомбардировката над Хирошима

    06 Авг 2023 12:15ч.

    Нормално! Скоро ще стане ясно, че бомбардировките над Хирошима и Нагасаки са извършени от самите японци, за да провокират САЩ, а последните са хуманитарно помагали на пострадалото население.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не "скоро", а сега…

    06 Авг 2023 13:24ч.

    в японските учебници се внушава на децата, че СССР е отговорно за атомните бомбардиривки на градове в Япония. Внушението не е директно, но все пак е много силно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    06 Авг 2023 12:42ч.

    за тази огромна заплата смее ли да каже нещо против световния терорист това са лицемери по генезис

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    06 Авг 2023 13:11ч.

    А ако не слуша ще му отнемат визата и ще трябва дистанционно да ръководи говорилнята си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • коментар

    06 Авг 2023 12:43ч.

    Над 350000 жертви от бомбардировките над Хирошима и Нагазаки, но те са ,,демократично" избити, по американски. Като тоновете напалм, хвърлен над Виетнам и Камбоджа, той също е бил ,, демократично" хвърлен. И същите тези янки, сега ,, демократично" крещят, колко са ,, ужасени" от нахлуването на РФ в украйна. Тъй като това не е като тяхното ,, демократично" нахлуване в Ирак, даже и без решение на ООН. Но това са янките, само те могат да правят каквото си поискат в името на ,, демокрацията". Отврат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свобода на словото

    06 Авг 2023 12:44ч.

    "Повече от 440 репортери губят пропуските си за Белия дом, след като условията за притежанието им бяха драстичнжо променени от администрацията на Джо Байдън, пише Foxnews."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От нашето Асенчо Кокорски

    06 Авг 2023 12:54ч.

    Са взели терк в администрацията на Байдън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че да не би "нашите" премиери и президенти на 3 март в прав текст да казват,

    06 Авг 2023 12:52ч.

    Че Русия ни е освободила от турско иго. Нито Русия споменават, нито Османската империя, нито Руско-турската освободителна война. Всички назначенци на ръководни постове в Западния свят&Ко. са по един калъп изтипосани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки бяха извършени от Съединените щати в края на Втората световна война с официално декларираната цел да се ускори капитулацията на Япония.

    06 Авг 2023 13:09ч.

    Това не е вярно. Пускат ги за тест, щото мислят да ги ползват срещу СССР. Има документи. 204 бомби срещу 66 града.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И картата

    06 Авг 2023 13:12ч.

    https://blog.nuclearsecrecy.com/wp-content/uploads/2012/05/1945-Russian-and-Manchurian-Strategic-Urban-Areas.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И част от документите

    06 Авг 2023 13:14ч.

    https://www.globalresearch.ca/wipe-the-ussr-off-the-map-204-atomic-bombs-against-major-cities-us-nuclear-attack-against-soviet-union-planned-prior-to-end-of-world-war-ii/5616601

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Два свята

    06 Авг 2023 13:20ч.

    Оформят се два свята - новият, по-прогресивен и по-справедлив от стария, дирижиран от САЩ. ООН е ретроградна организация, контролирана от САЩ, обречена на разпадане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този може и да не знае. Все пак нали само прости хора заемат висши длъжности

    06 Авг 2023 13:29ч.

    По-важно е, че и в Япония отбелязват този ден без да споменават САЩ. Министър председателят на Япония не забрави да спомене заплахата от ядрена война от Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    06 Авг 2023 14:58ч.

    Чудя се, дали ако Бокова беше станала генерален секретар на ООН, щеше да пропусне да спомене извършителя на ужасното деяние? Надали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    06 Авг 2023 15:47ч.

    мълчи мръсникът и не казва, че руснаците са хвърлили атомните бомби - а всички младежи в япония вече съвсем уверено заявяват, че лошият Сталин е извършил това престъпление...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МИХАЙЛОВ

    06 Авг 2023 16:24ч.

    ...ООН ОТДАВНА СЕ ПРЕВЪРНА В ПОМИЯР И ЕНИЧАР НА САЩ... ...ПРЕВЪРНА СЕ В НЕЩО КАТО ПОЛИТИЧЕСКО НАТО НА САЩ... ....ТАКА КАКТО НАТО СЕ ПРЕВЪРНА ВЪВ ВТОРА АРМИЯ НА САЩ... ...ТАКА КАКТО ЕВРОСЪЮЗА СЕ ПРЕВЪРНА В КОЛОНИЯ, ПРИСЛУЖНИК, ПОМИЯР И РОБ НА САЩ... ...ООН СЕ ПРЕВЪРНА В РОБИНЯ И МЕТРЕСА НА САЩ В СОБСТВЕНОСТ НА САЩ И ПОД ПРЯКОТО КОМАНДВАНЕ, РЪКОВОДСТВО, КОНТРОЛ И ФИНАНСИРАНЕ НА САЩ... ...И ООН СЕГА СЛУЖИ САМО ЗА ЕДНО НЕЩО - - ДА БЪДЕ АДВОКАТ НА САЩ И ДА ОПРАВДАВА И НЕГЛИЖИРА ВСИЧКИ СВЕТОВНИ ЗЛОДЕЙСТВА НА САЩ - АГРЕСИИ, ВОЙНИ, КЪРВАВИ ДЪРЖАВНИ ПРЕВРАТИ ИЗВЪРШВАНИ ОТ САЩ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА, ГРАБЕЖИТЕ, ИЗНУДВАНЕТО, РЕКЕТА, БЛОКАДИТЕ, САНКЦИИТЕ, ИКОНОМИЧЕСКИТЕ И ФИНАНСОВИ ВОЙНИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ТЕЖКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ЗЛОДЕЙСТВА ИЗВЪРШВАНИ ОТ ТЕРОРИСТ РЕКЕТЬОР И ЗЛОДЕЙ НОМЕР ЕДНО В СВЕТА - САЩ... ...А САЩ ДОРИ СЕ САМООБЯВИХА ЗА СВЕТОВЕН ГЛОБАЛЕН ХЕГЕМОН / ГОСПОДАР НА СВЕТА / И ДЕМОНСТРАТИВНО И БЕЗНАКАЗАНО НАРУШАВАТ ВСЯКАКВИ МЕЖДУНАРОДНИ ЗАКОНИ И ДОГОВОРИ И УСТАНОВЕНЕ ПРАВИЛА И ДОРИ УНИЩОЖАВАТ ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ..., А ООН ИЛИ СИ МЪЛЧИ И СИ ТРАЕ ИЛИ ОПРАВДАВА ЗЛОДЕЙСТВАТА НА САЩ... ...СТРАНИТЕ ОТ БРИКС И ВСИЧКИ АРАБСКИ, АФРИКАНСКИ, АЗИАТСКИ, ЛАТИНОАМЕРИКАНСКИ И ЮЖНОАМЕРИКАНСКИ ДЪРЖАВИ ТРЯБВА В НАЙ - СКОРО ВРЕМЕ ДА СИ СЪЗДАДАТ НОВА СВОБОДНА И СПРАВЕДЛИВА РАВНОПРАВНА СВЕТОВНА ОРГАНИЗАЦИЯ БЕЗ САЩ, БЕЗ АНГЛИЯ И БЕЗ ЕВРОСЪЮЗА НА САЩ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    06 Авг 2023 16:43ч.

    Ако сред представителите на държавите в ООН има все още честни хора, те трябва да търсят всякакви средства за сваляне на тоя урoд !!! Той превърна ООН в посмешище, с откритото слугуване на САЩ. Пълен отказ да осъди укронацизма, пълен отказ да съдейства за спазването на Минските споразумения, пълен отказ да защити интересите на Русия, нарушаването на които доведе до провал на зърнената сделка, преди години пък призоваваше суверенните европейски държади да отворят границите си, за да пускат безконтролно всички мигри, които са решили да нахлуят в тях... дори прогонването му от този висок пост е твърде малко, той трябва да бъде затворен в клетка, за да се гаврят хората с него !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На Преображение Господне да си пожелаем здраве и късмет

    06 Авг 2023 17:21ч.

    Вижте днес как китайците уважават Русия, нейното минало и настояще и си правете изводите! А ние, тези които тя е освободила, с цената на хиляди жертви - и руски и украински, докъде стигнахме ... да пращаме оръжия срещу тях да се самоунищожават! https://www.youtube.com/watch?v=zx_0vBG5bO4&ab_channel=%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%8B

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    06 Авг 2023 18:43ч.

    Със своите действия и изказвания генералният секретар на ООН Антониу Гусериш напълно оправдава името си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zotov

    06 Авг 2023 19:54ч.

    Затова пък премиера на Джъпан предопредително каза на господин Путин да не говори на ангро за ядрено оръжие ако не иска да превърне Ленинград и Москва в ядрени пустини. А днес имаме брилянтен Асен Василев в Дарик радио където разказа за престъпленията на Радев и Росен Христов продали България на Турция и Газпром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интервюто на Василев продължило повече от час по Дарик

    06 Авг 2023 20:01ч.

    Беше толкова пространно и всеобхватно че го представи в светлината на вицепремиер и дори премиер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ПВО 06 Авг 2023 8:49ч. 06 Авг 2023 9:29ч.

    06 Авг 2023 21:32ч.

    по интересното е, че Япония НЕ Е ПОДПИСАЛА Договора за неразпространение на ядреното оръжие...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    07 Авг 2023 0:11ч.

    И защо се учудвате, след като и малките деца нзаят, че този е американска марионетка ?!? Как да се еманципира марионетката според вас ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Popi

    07 Авг 2023 7:51ч.

    Е,как така още не са издигнали паметник на американските летци,които са им пуснали бомбите?Да вземат пример от нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Внукът на Труман: „САЩ никога няма да се извини за атомните бомби над Хирошима и Нагасаки!"

    07 Авг 2023 13:02ч.

    На 06.08.2015 г. неговият внук Клифтън Труман Даниел, син на единственото дете на президента на САЩ Хари Труман - Маргарет Труман и съпругът й Клифтън Даниел, работили като мениджъри в New York Times, та казва внукът: ... „САЩ никога няма да се извини за атомните бомби над Хирошима и Нагасаки. Бомбите са голямо нещо. Те сложиха край на войната. (!) Те спасиха (?) стотици хиляди живота от двете страни и заради това моят дядо е заявил, че това е била причината за решението. Да се съкрати войната и да се СПАСИ американски живот, който най-вероятно е щял да бъде загубен при инвазията (на американците) на основните острови (на Япония). Това е историята, отбелязва той.“ .... ?!? .......... Ми не, не е това историята. ВСВ е свършила на 9 май 1945 г. Внезапно САЩ искат капитулация на Япония и приемат декларация. Император Хирохито изчаква отговор от СССР, защото иска на всяка цена да запази властта си, а от правителството обясняват, че в декларацията няма нищо ново от подобна, приета в Кайро. ...... Нооооо, президента Труман с прозвището Атомния, хвърля АТОМНИ бомби. ЖЕРТВИТЕ от Японска страна са ужасяващи - загиват 330 000 души на място! Близо 9 200 000 души остават без домове! ................. Нямаме думи. Такава извратеност е нечовешка. .... и още ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гутериш кой провокира появата на нова "сняка на ядрената война"? След като дори Папата отбеляза, че НАТО отиде да лае пред портите на Русия!

    07 Авг 2023 13:11ч.

    "Сянката на ядрената война отново надвисна над света, тъй като някои страни заплашват с възможността да използват ядрени оръжия." Неспоменаването на ИЗВЪРШИТЕЛЯТ на злодеянието = пускане на атомни бомби над градове, над невъоръжени човеци, от шефа на ООН Гутериш е израз на безчовечност! Защо не споменава САЩ г-н Гутериш, какво печели от това той и цялото човечество? Опита да се скрият САЩ извършили съзнателно и целенесочено престъпление най-страшното на Планетата, с какво допринася за мира?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За да няма нова "сянка на ядрената война" централата на ООН, трябва да се пренесе в Истанбул!

    07 Авг 2023 13:15ч.

    Мегаполисът Истанбул е свързващо място на ТРИ КОНТИНЕНТА - Европа, Азия и Африка, където са разположени почти 70% от държавите в света! Това ще гарантира равновесие и СПРАВЕДЛИВОСТ в отношенията между народите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    07 Авг 2023 14:07ч.

    На всички (с изключение на малоумните) е ясно, че ООН няма нищо общо с "международна организация", а отдавна е просто американски лост за влияние, а генералният секретар на ООН не е нищо повече от спикер на Вашингтонската политическа власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    07 Авг 2023 14:13ч.

    Ех, Гутериш, подлого мръсна! Не те ли е поне малко срам?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи