Генчовска: Вероятно следващата седмица корабът "Царевна" ще напусне пристанището в Мариупол

Генчовска: Вероятно следващата седмица корабът "Царевна" ще напусне пристанището в Мариупол

Вероятно следващата седмица корабът "Царевна" ще напусне пристанището в Мариупол, където все още е блокиран.

Руските официални власти са установили контакт с българското посолство в Москва по отношение на възможността корабът да се изтегли от пристанището в Мариупол.

За възможността блокираните плавателни средства да се изтеглят през сини коридори от пристанището, руската страна е информирала само Световната морска организация, каза пред медии министърът на външните работи Теодора Генчовска, оглавяваща ведомството, което подържа връзка с корабособственика:

"Защото корабният собственик трябва да осигури нужния екипаж на "Царевна". Нали знаете, че преди време бяха евакуирани 14 моряци, като в момента има петима на кораба, така че ще бъде необходимо допълнителен екипаж, за да бъде изведен кораба. По информацията, която обменихме с колегите, се очаква, може би следващата седмица корабът да излезе от пристанището", посочи Генчовска.

По-рано в петък от фирмата-оператор на кораба "Царевна" съобщиха за БНР, че няма проблеми с екипажа. Останалите на борда капитан и моряци са здрави, но трябва да бъде попълнен екипажът на кораба, за да се стигне до извеждането на плавателния съд от пристанището в Мариупол, уточниха от компанията.


Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи