Генчовска: Готови сме да понесем тежестите от санкции срещу Русия, заставаме изцяло в подкрепа на Украйна

Генчовска: Готови сме да понесем тежестите от санкции срещу Русия, заставаме изцяло в подкрепа на Украйна


Постоянно пристига информация от съответните служби на страните членки и партньори в НАТО и ЕС, ситуацията около Украйна е изключително динамична и затова ние имаме готовност да реагираме на всякакви сценарии в най-кратки срокове. Това каза в предаването „120 минути“ министърът на външните работи Теодора Генчовска след участието си в 58-мата Конференция по сигурността в Мюнхен.

 

По думите й все още има инструменти за диалог, когато от двете страни има желание за този диалог.

 

„В момента се наблюдава продължаващо увеличаване на руските сили и техника, което поставя в неприемливи условия и което е в противовес на международния ред, който е основан на ясни правила“, отбеляза външният министър.

 

„Байдън в петък заяви, че той продължава също дипломатическите усилия и в сряда предстои поредният кръг от разговори между секретаря Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров. В четвъртък е предвидена среща на Г-7, дипломатическите усилия продължават“, допълни Генчовска.

 

„Мюнхенската конференция по сигурността беше полезна и навременна защото даде възможност всички политически лица, лидери, министри от целия свят да се съберат в този важен момент и да излъчат едно много ясно послание към Путин, че всички ние заставаме зад Украйна и сме готови да продължим диалога, но в същото време сме готови за реакция, която ще бъде категорична и единна, ако не се случи деескалацията, която е изключително необходима в този момент“, обясни Теодора Генчовска.

 

Тя допълни, че процесът с подготовката на санкциите, в който България участва, стартира много отдавна. „Санкциите ще бъдат общи – икономически, финансови и индивидуални, и решението за тяхното налагане ще бъде взето от всички нас, в координация със САЩ и Великобритания, и това може да се случи във всеки един момент“, отбеляза Генчовска. Според нея новите санкции ще бъдат много работещ механизъм:

 

„Изключително сериозен пакет е от санкции, доста всеобхватни са, със сигурност всяка държава поема своята тежест“, каза тя.

 

Не се предвижда местене на българското посолство в Украйна в друг град. „На сайта на МВнР са регистрирани 83-ма българи от Украйна, просто да бъдат локализирани къде се намират, само 6 са заявили желание да бъдат евакуирани в случай на необходимост“, обясни външният министър.

 

„Готови сме да понесем тежестите от евентуални санкции но най-важно е европейската система на сигурност, базирана на правила, да бъде съхранена. Заставаме изцяло в подкрепа на Украйна.

 

Продължаваме нашите дипломатически усилия, като доказателство за това е  планираното ми посещение с мен и министрите на външните работи на трите балтийски държави в Украйна, като планираме да посетим Източна Украйна“, заяви Теодора Генчовска.

 

Тя каза още, че биха посетили и Москва и това също ще бъде елемент от продължаването на политическия диалог, но трябва да има две страни в този диалог.

 

По отношение на Република Северна Македония Генчовска заяви, че най-важният елемент е да бъдат гарантирани правата на българите в РСМ в конституционната и правна уредба на страната.

 

Това е изключително важно, защото в срещите ми с тях това е едно от основните им желания, допълни министърът.

 

Източник: бТВ

 

 

 

 

Коментари

  • ?????

    20 Фев 2022 18:10ч.

    Що се бута между шамарите не мога да разбера. Още повече в компанията на прибалтийските пудели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питанка

    20 Фев 2022 18:19ч.

    « Постоянно пристига информация от съответните служби на страните членки и партньори в НАТО и ЕС » - ами не ли се струва малко “едностранно” само от един източник да получаваш информация, още повече имайки предвид колко са достоверни тия натовски партньори ? Помниш ли колко достоверна беше епруветката дето Пауъл я размаха в ООН-то, и какви бяха последиците за 1 милион избити иракчани ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатор

    20 Фев 2022 18:29ч.

    "Готови сме да понесем тежестите от евентуални санкции ......"! Скъпа ми външна министърке, любопитен съм да видя дали USA ще се окажат от вноса на руски нефт, щото както чувам USA не смята да се отказва от пиринският нефт, ама натискат Европа да се откаже от пиринският Газ! Абе къде е Смит с неговата скрита ръка на конкуренцията!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатор

    20 Фев 2022 18:31ч.

    Имам предвид Путинският нефт и газ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    20 Фев 2022 18:37ч.

    Западът е в амок от страх за евентуалните последици на подобни санкции, а те могат да се окажат катастрофални за световната икономика, особено ако Русия реши да отговори подобаващо. Байдън е поискал спешна среща с Путин днес следобед.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mimy

    20 Фев 2022 18:38ч.

    Не. Вие не заставете зад Окрайна, а заставане против Русия и зад байалцхаймер!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Промяна няма, слугуването продължава

    20 Фев 2022 18:39ч.

    такива и във война да ни набутат хич не им пука.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатор

    20 Фев 2022 18:45ч.

    М даа! С всяко ново правителство външният министър на България придобива все по буквален смисъл!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    20 Фев 2022 18:50ч.

    Лесно се разпореждате с чуждите животи, живота на народа и съществуванието на държавата заради чужди криминални интереси. Но щом стане Горещо, гледате да избягате и да се скриете някъде на по-сигурно! Съд за вас и трибунали ще е съвсем заслужено... И със сигурност ще бъдат на дневен ред. Скоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    20 Фев 2022 19:06ч.

    Тази мисирка може и да е готова НИЕ да понесем последиците от санкциите срещу Русия, но ние не желаем и много моля да не говори от наше име! Ясно ни е, че каквито и санкции да има срещу нашата Освободителка тази от снимката няма да ги почуства, защото ще се качи на някой самолет за САЩ, но ние ще си останем тук и ще патим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    20 Фев 2022 19:56ч.

    Има право да говори от твое име, защото вие избрахте американските подлоги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    20 Фев 2022 21:45ч.

    Ние не сме ги избирали тези синергици с интересите на САЩ, а ги избраха изборните машини, които се управляват от едно посолство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен Робот

    20 Фев 2022 19:15ч.

    Колцина са готови, и как не? Та нали пак тези от които нищо не зависи ще плащат сметката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    20 Фев 2022 19:20ч.

    Ибрици, сър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • haho

    20 Фев 2022 19:28ч.

    Тази, госпожа веднага да си подава оставката, поне да не харчим пари за външен министър и да се срамим от от ....... които ръси. По добре напвао Херо Мустафа да поеме функциите и, поне официално заплатта и се плаща от САЩь, а резултата ще е същия, а може и малко по-добър, щото Херо няма толкова да се натяга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • оставка

    20 Фев 2022 19:30ч.

    Тя и нейният ментор са готови ,но българите дали са готови да ги търпят ? Не заслужават да бъдат дори коментирани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    20 Фев 2022 19:30ч.

    Боже, тези хора не знаят на кой свят живеят! Чудя се докога ще търпим наглост, неграмотност и безумие?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    20 Фев 2022 19:40ч.

    Да вземеш да обясниш преди това, що български снаряди, производство на " Арсенал" падат в Донбас ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шели ми го повдигна

    20 Фев 2022 19:44ч.

    А пък аз триумфирам! Това е една сбъдната мечта! Или сън! Или приказка, което едно духче ми разказа преди 12 години. Но мога ли да съм сигурен, че си спомням правилно? Аз ли бях тогава? И прочие плява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Danibus

    20 Фев 2022 19:46ч.

    Вънкашната мисирка да понася и да поема каквото си иска, но много моля, да не говори от името на държавата, защото, ако Русия реши да ни наложи санкции, на седмият ден нашата скрибуцаща икономика ще блокира. То все сме имали кухи лейки, ама такава сме нямали. Славуцата да си я прибира докато не е станало късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола

    20 Фев 2022 20:05ч.

    Тя икономиката няма да пострада, щот вече я няма, ама това нещастно правителство ще накичи дърветата ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • къса историческа памет

    20 Фев 2022 19:48ч.

    Дир.бг: "Украинската армия е обстрелвала Донбас с български гранатомети". Опс, още една черна точка в руския тефтер срещу България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде ги намират?

    20 Фев 2022 20:00ч.

    Тази нова калинка е доста под нивото на предната калинка с гърбавия нос (криптоюдейката) от Татар Пазарджик. Тя щяла да бъде страна в преговорите с Путин! Освен да е страна по слагане на памперси на Станислав Трифонов, след като я изгонят, за друга страна едва ли става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От съответните служби

    20 Фев 2022 20:04ч.

    По-гламава външна министърка не можахме да ви намерим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    20 Фев 2022 20:06ч.

    Резолюцията „Борба с възхвалата на нацизма, неонацизма и други практики“, които допринасят за расизма, ксенофобията и нетолерантността, беше приета със 130 гласа „за“ в ООН. САЩ и Украйна гласуваха против, а България - "въздържала се"…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Taзи не сме

    20 Фев 2022 20:19ч.

    я упълномощавали да рещава вместо нас , като иска да се бие с русия, да напуска службата и да ходи доброволка, аман от откачалки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в противовес на международния ред

    20 Фев 2022 20:29ч.

    От кога "международният ред" забранява на Русия да си движи армиите на собствена територия ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    20 Фев 2022 20:57ч.

    Какъвто е чалгаджийчето Славчо. такава е и вънкашната му министърка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коба

    20 Фев 2022 21:20ч.

    Сега разбирате ли защо назначават навсякъде идиотки!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    20 Фев 2022 21:40ч.

    В отбраната и външната политика абсолютно нищо не зависи от България, всичко е спуснато отвън, от Щатите и Брюксел. Като гледам тази министърка, мисля, че всяка втора с поне средно образование от улицата може да върши същата работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какво се случва

    20 Фев 2022 21:44ч.

    Дааа,през 44 година България помагаше на нацистите срещу Русия, днес режима в България помага на Бандеровските нацисти,помага на престъпната незаконна Киевска хунта срещу срещу собствения и народ.Помага им срещу Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ачо

    20 Фев 2022 21:47ч.

    Какво говори тоя плашипутарник? Защо говори от наше име? Била готова да понесе тежестите от санкциите. А ние дали сме готови да й бием шута?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    20 Фев 2022 22:31ч.

    Глуха и сляпа невежда, която няма никаква представа за света. Г-жо Ганчовска, преди да се изказвате в преса направете вояж в Донецк. Там на алея на Ангелите с надгробен паметник на убити от украинска фашистка хунта деца. Но по-добре е да сидиш и да повтаряш думите на украинския посланик който лъже и маже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анти

    20 Фев 2022 23:31ч.

    Жалко, че след време когато те изритат от политиката, барабар с другите мекутели, защото повече няма да има нужда от политици, нито от нови шефове на банки, няма да можем да видим тъжния ви край ;-(

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оттегли се от този пост

    21 Фев 2022 0:49ч.

    Оттегляй се, докато е време!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • потънала гемия

    21 Фев 2022 9:12ч.

    Тази леля кого пита, че е готова да се отказва от името на целия народ? Вчера гледах и една нейна зам. министърка, била завършила "биологически науки" по собствените й думи и се върнала в България да се занимава с външна политика. В това министерсво май няма нито един, който да разбира от дипломация. Иначе са съгласни, те затова и са ги назначили, да се съгласяват. Отврат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Болгарские матросовци,путинстьi,

    21 Фев 2022 9:29ч.

    Чемоданчикь,вокзаль,Белоруская гара и на Луганск с "Калашников" във руки,а не да бълвочите от компютъра и до чаша кафенце.Щото и в "бандеровска Окраина" живеят милиони обикновени хора и си искат нормалния и спокоен живота,а не да са крепостници на руския необуздан агресивен империализъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оставка!

    21 Фев 2022 9:38ч.

    Оставка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Професор доктор Пармаков

    21 Фев 2022 9:43ч.

    Господи! Всяка вечер те моля да си прибереш вересиите, но ти не ме чуваш. Какъв непростим грях сторихме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    21 Фев 2022 12:55ч.

    Коя си ти, че говориш от мое име! Ще ти отговоря, една семпла женица, кукла на конци. Нямаш право да говориш от името на народа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • иван йорданов кожа и костов

    21 Фев 2022 13:52ч.

    Българското МВнР държи да разберем, че нямаме Външно министерство. В кабинета на българския външен министър е бил кой ли не - като тръгнем от Иван Башев и Петър Младенов, минем през Стоян Ганев, извънземния Соломон Паси и свършим с хубавото Наде, но такова чудо като настоящия външен министър не е било! Никога! Никога българските външни отношения не са били управлявани изпод бюрото на министъра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Йорданов Кожа И Костов

    21 Фев 2022 13:53ч.

    https://epicenter.bg/article/-Prezidentat-e-dlazhen-da-se-razgranichi-ot-premiera--Tazi-vlast-e-sashtata-klientela-kato-GERB/274032/11/0 Времевият хоризонт на това правителство е докъм Великден, казва анализаторът пред Валерия Велева Вацев: Президентът е длъжен да се разграничи от премиера. Тази власт е същата клиентела като ГЕРБ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има такива некадърници

    21 Фев 2022 15:07ч.

    не сме се отървали от тях, поставиха ни своя министърка и то на външните работи в тези военни времена. Сега тя ни връзва към разпалвачите на войната, за трети път в нашата история. Въпреки че затова минахме през две национални катастрофи, сега некадърниците друго могат ли, освен нова катастрофа? Чалгарят ще ни пее тъжни песни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един българин

    21 Фев 2022 15:08ч.

    Кой предложи и прие това ПРИРОДНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ да бъде външен министър ? Радев да обясни защо неговата проста секретарка е предложена за външен министър ? Боже защо ни наказваш с такива боклуци ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    21 Фев 2022 15:52ч.

    Тази глупачка ли е или пълен идиот? Аз пък не заставам зад Украйна и поддържам Русия - какво ще направите с 80 % от българския народ, който мисли същото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    03 Март 2022 13:33ч.

    Тази ще бъде разчекната до славуца!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи