Генчовска: България има две външни политики - една на премиера и съветниците му и друга на МВнР

Генчовска: България има две външни политики - една на премиера и съветниците му и друга на МВнР

Скандални разкрития за премиера Петков направи външният министър Теодора Генчовска, ИТН, пред депутатите, научи Епицентър.бг. България има две външни политики, едната е на премиера Петков и неговите  външнополитически съветници, а другата - на външно министерство! Това е заявила външният министър Теодора Генчовска на закрито заседание в парламента, поискано от депутатите във връзка с позицията на България по отношение на РСМ и появилите се отвън информации, че премиерът е обещал до края на юни България да вдигне ветото над Скопие.

Генчовска признала пред народните депутати, че ситуацията във външната политика е скандална. Тя разкрила, че като външен министър научава 80% от нещата по отношение на РСМ от Скопие. От приятели в съседната ни страна Генчовска научила, че Петков и Ковачевски са се договорили за ново междуправителствено заседание.

Това означава, че зад гърба на коалиционните партньори и легитимните държавни институции министър-председателят Кирил Петков и външнолитическият му съветник Весела Чернева прокарват външна политика в ущърб на националните интереси.

България има две външни политики. Едната е на Външно министерство, другата се провежда от премиера и неговите външнополитически съветници, казала Генчовска.

По отношение на междуведомствената Историческа комисия, за съжаление, бодряшките изказавания на премиера Петков, са тотална неистина. Свършената работа на тази комисия е НУЛА, заявила Генчовска.

Пред журналисти министърката не отрече тези слухове, но подчерта, че депутатите, които са изнесли тази информация от закритото заседание, трябва да носят отговорност. Имаме различия, каза тя на въпрос има ли несъгласие между нея и вижданията на съветниците на премиера.

В България има само едно Външно министерство съгласно конституцията, законите на страната. Формално няма как някой друг да провежда външната политика, заяви Генчовска.

На друг въпрос наистина ли е коментирала пред депутатите, че получава новините за външната ни политика, водена от правителството, от РСМ, тя отговори така: Новините не ги получаваме от Скопие, а от разговори с наши колеги. Тоест, това не са новини, а позиции, които се различават от националната ни позиция. От разговори с Въшното министерство на РСМ или от разговори с нашите европейски партньори, продължи тя. Генчовска отново настоя и, че не е правила никакви договорки с немската си колежка Аналена Бербок - България да пусне Северна Македония на преговори за ЕС до юни. Срещата в понеделник била поискала Бербок, за да види как върви прогресът с РСМ.

По политическите въпроси трудно може да се каже, че има някакъв прогрес. По секторните политики обаче със сигурност има. Още първите дни на кабинета имаше нота, която страната ни изпрати, а съответно и югозапдната ни съседка, да не се използва името Република Северна Македония, а само Северна Македония, но това е нещо, което е направено и преди няколко години по линия на ОССЕ и НАТО. Това е формална стъпка, припомни Генчовска.

Никога не съм казвала, че премиерът е изразил алтернативна позиция. Казвам ви какво чувам в рамките на официалните срещи, каза Генчовска. Външно не говори за срокове. Очевидно има амбиции до края на френското председателство, каза тя. На въпрос на премиера ли са тези амбиции, тя каза: На неговия екип, който го съветва по външнополитическите въпроси. Запитана за Весела Чернева ли става въпрос, Генчовка отвърна: Никога не съм казвала нейното име.

Външната министърка обясни още, че не трябва да се забравя, че Албания е в пакет с РСМ за преговорите за ЕС. Критикува обаче македонската страна, че е изгубено много време от междуправителствената среща през януари, в което е можело те да отворят конституцията си, за да бъдат вписани българите в преамбюла ѝ. Засега не се обаъждало обаче второ заседание между българското и македонското правителство.


Източник: epicenter.bg, "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • Люба

    15 Апр 2022 14:33ч.

    Дарлинг, не можеш да ходиш като разплетена дамаджана - все още си вънкашен министър

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я, ти да видиш!

    16 Апр 2022 0:47ч.

    Генчовска ми се вдигна в очите и най-сетне стана министър на външните работи! Простото и лъжливо Кире да си хване Кокорчо под ръка и юдейчо Лорер с другата ръка и да се пръждосват от правителството! За незабавна промяна на Изборния кодекс и премахване на машинните фалшификации с машинките на SmartMatic, USA!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Том Сойер

    15 Апр 2022 14:38ч.

    Карлуково да не са затворили

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Простокиро - лицемерен или шизофреник?

    15 Апр 2022 14:51ч.

    Ако всичко това е било казано на всеослушание, продажното правителство приключва. Избори - в края на юли

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде е края? Къде е началото?

    15 Апр 2022 15:00ч.

    Тези неща не се казват случайно, още по-малко случайно стигат до обществеността. Ясно е на къде се бие въпреки премиум мега-лъжите на премиера. За чест даже да не говорим. Трябва да има ябълка на раздора, за да се обявят уж нови избори. А след това? Нови паляци? Внимавайте!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво очаквахте

    15 Апр 2022 15:30ч.

    от Шоуто на Слави?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ако пък имаше и прокуратура, че и съд,

    15 Апр 2022 15:34ч.

    Щеше да е арестуван, разследван, съден и осъден за нарушение на Конституцията и които се сетите закони. И за държавна измяна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    15 Апр 2022 15:37ч.

    Ако това наистина е вярно, готова си да заемеш поста на Борелчо и да оправиш външната политика на ЕС ! А тия ПЕНСИИ , да се омитат и да си пият хапчетата дом !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гешев

    15 Апр 2022 15:47ч.

    Ако това е вярно, Киро изгърмЕ. Крайно време е за обвинение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гешев

    15 Апр 2022 15:51ч.

    Тука гледам, че голям брой коментатори едновременно пишат едно и също, сигурно е случайно. Онова брадатото от партията на Атанасов да го питат защо сега не трябва да има избори в България. И зам-министърката на отбраната, която каза, че България е завладяна държава. Реакция не последва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шушу-мушу къща разваля

    15 Апр 2022 16:19ч.

    явно и за правителство важи. Не можа да се научи Киро, просто му иде отвътре да плямпа и обещава, особено пък на одобрените от Харвард събеседници. А българска история той нито е учил, нито напира да знае, за географията да не говорим, той извън София въобще знае ли какво има? Съмнявам се, щом от Враца за Видин минава през Шумен. Не е час, Кирето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съдба

    15 Апр 2022 16:40ч.

    Мръсотия, мърлящина, позор, фарисейщина, двуличие, лицемерие, предателство и ... отново ПОЗОР, ПОЗОР! Прекратете моментално това долно, отвратително и мръснишко поведение и сборище. Пръждосвайте се през девет планини в десета. Оставка ДНЕС, СЕГА, МОМЕНТАЛНО и да не ви се виждат повече лъжливите морди! Ако в трите Бг партии още има нещо българско, прогонете веднага промяната!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно ръкуване с Байдън и

    15 Апр 2022 16:44ч.

    вече започна да забравя на коя държава беше Мин. председател на България ли, на Македония л

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • stevo

    15 Апр 2022 16:49ч.

    ХАОС! БЕЗУМИЕ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    15 Апр 2022 17:12ч.

    Не стана ли ясно вече че ветото ще бъде отменено. Така заповядва всесилната Европейска Комисия во главе с Урсула. Македония е предпочитаната. Стремленията на"съюзницата" България нямат значение. Явно в плановете на Запада няма място за такава държава като нашата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисъл и емоция

    15 Апр 2022 17:20ч.

    Ако някой чуе за организиран протест с/у това безумие, моля споделете! Изпитвам потребност да изразя погнусата и отвращението си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво ака някой чуе!?

    15 Апр 2022 18:30ч.

    Да се събираме пред Мин. Съвет още в 10. ч. в понеделник и - да ги накараме да си подават оставката! Всеки ден, в който предателят простокиро е на власт, Родината е в огромна опасност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тайното очарование на протеста

    15 Апр 2022 21:00ч.

    Колега, след 9-ти юли 2020 около 9 месеца бях на улицата. Беше от жизненоважно значение за България да бъде прогонена крадливата и тъпа шайка на ЕТ Геппс-БМБ. Накрая останахме една шепа и все по-трудно туширахме различията си. Докато те държи лепилото на омразата, нещата някак се случват. Ако няма елемент на институционалност и посветени 24/7, бързо иде краят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    15 Апр 2022 21:52ч.

    Събуждането ще дойде в денят, когато се разбере, че всичко що е пари в касата на България е изчезнало! И няма диря, ни мирис, ни отговорност - тогава и шайката "политици", на повикване в Козяк, ще се изфиряса със същата скорост както парите. Чета и не вярвам: -Милиардите и за смачкани петолевки ги нямат вече! Дали осъзнавате пропастта в която падаме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пъклен план

    15 Апр 2022 22:21ч.

    Силно включване, Леден! Търси жената, после търси парите! Няма да е погрешно и да е в обратен ред :)) И като намериш отговорите, схемата бързо ти се подрежда в главата. Не случайно либералният Запад поощрява педерастията, тънкият замисъл е да премахнат жените от картината и по този начин всичко ще потъне в мъгла и релативизъм :(((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    15 Апр 2022 22:36ч.

    Как му хрумна на това външно недоразумение, че България имала две външни политики! Според мен България има само една външна политика - тази, която и налагат отвън, нали затова и викат "външна".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Загубен в превода от канадски

    15 Апр 2022 23:18ч.

    Братко, хубаво си ги подредил лакардиите, находчиво. Гледах репортаж тази вечер, в който момчето от Канада опонираше на Генчовска, че външната политика на Бг била една и се правила от НС. Последното не е много според Конституцията на страната, та започвам да се чудя, кого са ни пратили "въшните".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Долу БКлП

    16 Апр 2022 5:07ч.

    Пази Боже от БКлП-чалгарски ДС-рептил (-ка) в министерско кресло! Явно ОПТИМИЗАЦИЯТА на свъх-наедрялата партийна бюрокрация чрез ЛУСТРАЦИЯ до 6-та степен на родство трябва да се приложи ВЕДНАГА! Долу Българските Клептомански Партии (БКлП) - наследнички на БКП!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи