Ген. Зарудницки: Конфликтът в Украйна може да прерасне във война в Европа

Ген. Зарудницки: Конфликтът в Украйна може да прерасне във война в Европа

Развитието на конфликта в Украйна може да доведе до разширяване на участниците с „прокси силите“, използвани за военна конфронтация с Русия, или да се превърне в широкомащабна война в Европа. Това пише в статия за списание „Военна мисъл“ началникът на Академията на Генералния щаб генерал-полковник Владимир Зарудницки, съобщава ТАСС.

"Днес е трудно да се предвиди по-нататъшното развитие на ситуацията, свързана с нарастването на противоречията, чието разрешаване практически винаги води до използването на военна сила. Не може да се изключи възможността за ескалация на конфликта в Украйна - от разширяването на участниците с „прокси силите“, използвани за военна конфронтация с Русия, до широкомащабна война в Европа“, смята ген. Зарудницки.

„За да отслабят нашата държава, Съединените щати и западните страни се опитват по всякакъв начин да дестабилизират обществено-политическата ситуация в Русия, използвайки религиозни, етнически и цивилизационни противоречия, което може да доведе и до използване на военна сила“, посочва началникът на Академията на Генералния щаб.

Ген. Зарудницки добавя, че по време на протичащия процес на трансформация на съществуващия световен ред са възникнали много нови съюзи и двустранни междудържавни отношения. "В същото време не се случи сериозно разцепление в света, което доведе до появата на голяма група неутрални държави, които се стремят да постигнат политическа и военна независимост (автономия) от Съединените щати и техните съюзници. С редки изключения, Това са краткосрочни съюзници на Русия, но потенциалът на тези страни, включително военният, трябва да се вземе предвид при планирането на мерки за осигуряване на военната сигурност на нашата държава“, подчертава началникът на Академията на Генералния щаб. Зарудницки уточнява, че „отделни страни от африканския континент, редица страни от Латинска Америка и Югоизточна Азия представляват несъмнен интерес в тази област“.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • ЗИП

    07 Март 2024 9:02ч.

    Може, ама няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истина

    07 Март 2024 9:07ч.

    то затова големец е при абуригените, те обача миришат въжето, 3 март им държи и сега? парите взети, норада май не толкова глупав! боклуци долни! едно време учихме: Смърт на фашизма

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майната и на Европа

    07 Март 2024 9:14ч.

    Кой го е грижа пък за нея?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    07 Март 2024 10:43ч.

    Европа и Вики, излязоха в пенсия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    07 Март 2024 11:17ч.

    Отдавна войната е на НАТО срещу Русия. Повече не би могла да бъде, защото държавите от НАТО свършиха оръжието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    07 Март 2024 11:21ч.

    Не е за пренебрегване варианта пиян хохол или кацап да нареди обстрел на АЕЦ или град в Беларус или Румъния(примерно) отказ на британска ракета да доведе до отклонение и вместо Кримският мост да попилее пълно училище в Краснодар...ескалацията често е неизбежна, макар и непланирана, като струпаш въоръжени мъже на едно място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Judge Dread

    07 Март 2024 12:19ч.

    Подобен вариант е възможен, но пак не може да доведе до война в Европа. Война в Европа означава ядрена война. Никой няма да си сложи главата в торбата. Ако има някакви провокации в тази посока, ще си останат изолирани инциденти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    07 Март 2024 13:19ч.

    ВСВ е име, дадено от историците на възприемани в началото като 'изолирани инциденти" военни кампании с обща логика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наблюдаващ

    07 Март 2024 21:52ч.

    Европейците отдавна показват всички признаци на лудост и самобичуване, така че според мен, преди и последният глупак в Гермния и Фрнция да са разбрали кой ги тика във войната, същият този ще ги натика. Правят се сметки възможно ли е организаторите да оцелеят. Ако ДА, то тогава никой не го е грижа за Европа. Важното е да няма съюз мржду европейските държави и Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    07 Март 2024 13:23ч.

    не трябва да забравяме: САЩ са световна сила (а Китай и Русия са регионални държави). само икономиката или само ядрените оръжия не са достатъчни. американското глобално господство е подкрепено от сложна мрежа от съюзи и коалиции, която буквално оплита целия свят. в допълнение е и глобалната мрежа от т. н. „международни“ организации, особено финансовите институции МВФ и Световната банка, OOH, НАТО, 800 военни бази зад граница и т.н., които също са елементи от американската система. но основните козове за световното господство на американците са доминацията на английския език, печатницата за долари, Интернет, Холивуд... и тази комплексна система служи за „опитомяване“ и подчиняване на страните по света. за съжаление тази безпрецедентна американска глобална хегемония в момента няма конкуренти…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    07 Март 2024 13:33ч.

    Освен самите САЩ .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • виждали сме го

    07 Март 2024 14:01ч.

    Тези - путин и военните около него са като група пияни хулигани, които обикалят квартала и търсят с кого да се сбият! Такива обикновено си намират майстора...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Комуниста

    10 Март 2024 9:03ч.

    Ей фашист Тагарев денков Зеленски така търсят атомна бомба

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Комуниста

    10 Март 2024 9:07ч.

    Фашистко турското правителство трябва народа да го измете наслагаха и наслагват мюсюлмани сирийци афганистанци и всякакви националности мюсюлмански продадоха държавата на турция

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи