Ген. Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията е трудна

Ген. Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията е трудна

Украинските сили са изтласкали руските войски от село Орливка, западно от Авдeевка, но ситуацията на източния фронт остава трудна, заяви главкомандващият украинската армия Олександър Сирски , предаде Ройтерс. Орливка се намира на по-малко от 2 км северозападно от Ласточкине, населен пункт, окупиран наскоро от руските сили. Миналата седмица руските сили превзеха стратегическия украинския град Авдеевка след продължило няколко месеца нападение и настъпват към няколко други района по протежение на фронтовата линия, съобщиха украинските власти.

Тази седмица украинските военни заявиха, че са се изтеглили от две села близо до Авдеевка, губейки още територии на фона на недостатъчна подкрепа от западните съюзници.

"Противникът продължава активните настъпателни действия в много райони на фронтовата линия. Ситуацията е особено напрегната около Авдеевка и Запорожие", съобщи Сирски в Teлеграм. Той заяви, че руските щурмови части се опитват да пробият украинската отбрана и да превземат селищата Тоненке, Орливка, Семенивка, Бердичи и Краснохоривка. Сирски, който е посетил войските на източния фронт, заяви, че някои командири са разкрили известни недостатъци в своята "осведоменост за ситуацията и оценката на врага", което пряко влияе на устойчивостта на отбраната в определени райони. "Предприех всички мерки, за да коригирам ситуацията на място, с предоставянето на допълнителни боеприпаси и материални ресурси, както и необходимите резерви", заяви Сирски.

Украинските военновъздушни сили днес съобщиха, че са свалили още един руски изтребител-бомбардировач Су-34, предаде Укринформ, цитирайки  командващия ВВС Николай Олешчук.

"Победата на сушата се кове в небето!", завърши той поста си в "Телеграм", изразявайки благодарност за постигнатото от неговите подчинени. 

Както Укринформ съобщи по-рано, на 27 февруари украинските сили свалиха два руски Су-34. От 17 февруари насам Украйна е свалила общо пет руски Су-34 и два Су-35.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • хубаво, че ги има

    29 Фев 2024 11:16ч.

    БТА, за да ни осведомят с правилната информация от първа уста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    29 Фев 2024 11:27ч.

    Още по заглавието, лъхащо на оптимизъм, става ясно че БТА се е погрижила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    29 Фев 2024 11:23ч.

    Ех Съсирски, видяхме, как ги отблъсквате тези атаки, бягайки през галва от Авдеевка, през полета и планки, изоставяйки дори ранените си, както и факта, че след това не можахте за се закрепите дори в едно от съседните села по пътя на отстъплението ви!... Абе, едно "отблъскване" пада, само дето е в посока на Киев...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А какво беше това "Украйна"!?

    29 Фев 2024 11:35ч.

    Съветска Украйна отдавна я няма. Има Малоросия, Новоросия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Укрофейк

    29 Фев 2024 14:38ч.

    Нямат никакви фото или материални доказателства за свалени СУ 34. Твърдения изсмукани от пръстите, на юнашко доверие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    29 Фев 2024 15:46ч.

    Снимката горе: Опънали някакво черно платно за "военен" декор. Баш генералът главнокомандващ се изтъпанил отпред, въоръжен до зъби с пет автомата, 3 гранатомета, 10 пистолета и 50 пълнителя и със суров вид сочи нещо докато разговаря по мобилния телефон /?!/ На заден план двама с черни шапки от укрофолксщурма играят табла. Абе, холивудските постановчици, кой говори по мобилен телефон в обсега на военните действия ))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи