Ген. Мили: Украинското контранастъпление се развива по-бавно от прогнозите, но напредва

Ген. Мили: Украинското контранастъпление се развива по-бавно от прогнозите, но напредва

Украинското контранастъпление се развива по-бавно от прогнозираното, но напредва уверено, заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Марк Мили, цитиран от Ройтерс.

"То се развива по-бавно, отколкото бяха прогнозите. Това не ме учудва", каза Мили пред аудиторията в Националния пресклуб във Вашингтон.

Той добави, че настъплението "напредва уверено и целенасочено, проправяйки си път през сложни минни полета и други" препятствия.

"Войната на хартия и истинската война са две различни неща. В реалната война умират реални хора", каза още американският генерал.

Според него всичко това ще отнеме "шест, осем или десет седмици и ще бъде много трудно". "Ще бъде много дълго и много, много кърваво. Никой не трябва да си прави илюзии", предупреди Мили.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски заяви, че контраофанзивата върви "по-бавно от желаното", припомня Ройтерс.

Украйна твърди, че е освободила 130 квадратни километра в южната част на страната, но това е малък процент от териториите, завладени от Русия.

Снощи Зеленски посочи, че силите му напредват "във всички направления", а украинската заместник-министърка на отбраната Ханна Маляр заяви, че армията "напредва по план" и че контраофанзивата трябва да се оценява с оглед на "много различни военни задачи". 

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да удостовери данните за ситуацията на бойното поле. Русия не признава твърденията на Украйна за отвоювани територии и казва, че силите на Киев търпят тежки загуби, допълва Ройтерс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • джони инглиш

    01 Юли 2023 12:28ч.

    И на къде точно напредва. Към Киев ли. Към Плша ли . Или към Берлин. Над 30 държави със огромен капацитет и БВП над 50 трилиона долара и "уникална съвременна високотехнологична военна промишленост" срещо руските перални и лопатки. Русия с БВП 2 трилиона и 11 пакета санкции им разказа играта на джендърите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    01 Юли 2023 12:54ч.

    Загубите на Киев в жива сила са 800-1000 човека на ден. За един месец това са 24-30 000 убити и тежко ранени. Накъде напрадва точно "контранастъплението", към гробищата, или конкретно към 20-те мобилни крематориума, закупени от украинската армия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    01 Юли 2023 13:26ч.

    Путин такъв къч ви удари с коня, само не можах да разбера дали беше с левия или десния, та се изпокрихте като къртици за няколко дни, но пак изпълзяхте като скунксове храбри от дупките и пак запилихте на същата струна на пропагандата на неосъществимите мечти! Геополитическият шах е сложна игра и не зависи от нечии напразни мераци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Счетовод Волков

    01 Юли 2023 13:26ч.

    "но това е малък процент от териториите, завладени от Русия." ... Не е процент, да смятаме. Русия контролира около 100 000 кв.км площ, която Киев претендира да "освобождава". Колко са 130 кв.км от тази площ ? Правилно - 0,13 % ! За колко време ВСУ "освободи" тези 0,13 % ? Активната контраофанзива започна преди месец, в началото на юни - значи за един месец. Пита се в изчислението, колко време ще трябва на Зеленски с тези темпове на настъпление да "освободи" цялата територия от 100 000 кв.км ? Някъде около 750 - 800 месеца , приблизително 65 години !!! Какви са загубите в жива сила на Украина за година и половина война ? Безвъзвратни загуби от 400 000 убити и тежко ранени. Колко загуби ще даде Украина за 65 години "освободителни" действия ? Правилно - 17-18 милиона убити и тежко ранени !!! Но колко е актуалното население на Украйна ? 21-22 милиона ! Следователно сметката на Зеленски излиза, ако е решил да остави Украина след "Победата" с 3-4 милиона население накрая... Ех, Володимире, ех Володимире ! Защо ти дадоха диплома за средно образование при тези математически способности ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Юли 2023 13:34ч.

    Търси се повод за нови "помощи"... Иначе настъпление няма - има локални действия, премествания на един-два километра, които след това се отвоюват от противника, изобщо.. Позиционна война. Къде го видяха това "настъпление"? Но пък украинците спазват указанията на шефовете - щипят руснаците, независимо, че ядат пердах за това. Но когато човек е глупак, обикновено е за дълго, чак до края на живота. Няма как да избягаш от това житейско и обективно правило.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путинфилите, фенове на рашисткия канибализъм няма как да разберат това

    01 Юли 2023 13:50ч.

    Украинските сили ценят живота на своите много повече от километрите отвоювана земя, богато "засадена" с мини. Ако за рашистите и Z-канибалите животът на другите няма значение, за Президент Зеленски и неговия екип е безценен, и минимизират загубата в жива сила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путинфилите, фенове на рашисткия канибализъм няма как да разберат това

    01 Юли 2023 15:43ч.

    Освен тоав, Елвис е жив!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    01 Юли 2023 17:22ч.

    Ти луд ли си, бре? Точно обратното, въпреки че нямат достатъчно бронетехника, и липсва каквато и да е въздушна подкрепа, "Зеленски и неговият екип" пращат хиляди украинци на ден в месомелачката, без да им пука, че ги пращат на сигурна смърт, само и само да симулират дейност пред западните си Господари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов, наистина си куц "анализатор", sorry

    02 Юли 2023 4:11ч.

    Контраофанзивата затова върви бавно, защото украинският щаб на Президент Зеленски цени живота на ВСЕКИ украински войник в защита, отбранат и отблъскване на рашистките окупатори. Освен това украинците имат различна от предполаемата военна тактика. Да ви открехна, подобна при отбоят и отвоюваната при Херсон:) Ама, добре е, че се нервите и ползвате несъстоятелни рашистки опорки, на които не ми е известно някой да вЕрва, по-конкретно за симлациите. Украинците първо, ен цепят басма дори на американците; второ, нещо сте се объркЯли, явно при логореята да повтаряте рашистки опорки, не украинците, а рашистите имат навик да пращат за "пушечно месо" своите в "месомелачката". Защото намениците в Рашата воюват за пари и облаги, а укрианците - за Родината си, децата, смейството, суверинитет, воля за свобода и незавимост от Рашата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Контранастъплението на въоръжените сили на Украйна е успешно на изток и юг - анализ на бойните действия от ISW (карта)

    01 Юли 2023 14:35ч.

    На 30 юни украинските сили проведоха контранастъпателни операции в най-малко три сектора на фронтовата линия. Украинските сили продължават настъпателните операции в направленията Мелитопол (западна Запорожка област) и Бердянск (източна Запорожка област). Постигнали са частичен успех по линията Левадне-Приютне на административната граница на Донецка и Запорожка област и на линията Мала-Токмачка-Очеретувате в западната част на Запорожка област. Съобщава се също, че украинските сили са консолидирали новодостигнатите линии в посоката Привилия-Зализянске северно от Бахмут и продължават да упражняват натиск върху фланговете на Бахмут. Руското информационно пространство реагира непропорционално на неуспеха на руската армия да прогони малка украинска сила от източния (левия) бряг на Херсонска област. Руски милиблогъри се оплакват от близо две седмици, че руските сили не са успели да изтласкат много малка украинска сила – според съобщенията до 70 души персонал – от техните укрепени позиции под източния участък на Антоновския мост. Залужний каза, че украинските сили постигат успехи на бойното поле, дори ако напредват само с 500 метра на ден. Той отбеляза, че Украйна се нуждае от самолети, за да подкрепи усилията си за контранастъпление, които са възпрепятствани от липсата на превъзходство във въздуха. Wagner Group все още активно набира персонал в Русия, въпреки че не е ясно дали нови служители подписват договори за Wagner или военни договори с Министерството на отбраната. Wagner Group ще управлява три големи полеви лагера в Беларус, включително наблюдавания преди това полеви лагер в Асиповичи, Могилевска област. Строителството на лагера в Асиповичи е завършено и персоналът на Wagner Group ще се разположи в лагера на неуточнена близка дата. Местоположенията на другите два полеви лагера все още не са определени, но ще бъдат в западна Беларус, разположени срещу Полша. Пригожин е разпуснал "ФАБРИКАТА ЗА ТРОЛОВЕ" за манипулация и фалшификация, изпълняваща от 2009 г. геополитически хибридни задачи на Кремъл по света и в Русия, оформяща общественото мислене - местната си медийна компания Patriot, Patriot Media Holding и е съкратил всички негови служители. Роскомнадзор е блокирал достъпа до няколко от уебсайтовете на "Патриот", включително РИА ФАН , Политика Сегодня , Икономика Сегодня , Народные новости и други, руската президентска администрация вероятно ще поеме контрол върху медийните активи на Пригожин. И сега Z-омбираните "наши" путинофили от къде ще се кърмят и гълтат рашистка пропаганда:) >>> https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-june-30-2023

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Юли 2023 15:18ч.

    На война пожелателното мислене не е добра стратегия. Всичко може да бъде представено като успех, но истината е винаги горчива. Всяко настъпление има цел. Ако нямаш дефинирана цел с ясни срокове за постигането й, няма начин да не си успешен... Дори и да стоиш на едно място... Всъщност това е към момента ситуацията и тя напълно съответства на руските тактически и стратегически очаквания. Хайде, извадете си най-сетне главите от задниците и спрете с дезинформацията и пропагандата, защото заради вашата тъпотия гинат безсмислено млади хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помните ли какво се случи с билбордовете "Русия е тук завинаги" в Херсон?

    01 Юли 2023 15:53ч.

    Сега е същото става в посока Бердянск: https://t.me/Netvru/23286

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искането не е като моженето, надежди говежди -много.

    01 Юли 2023 15:04ч.

    Врио губернатора Херсонской области Владимир Сальдо сообщил, что Армия России полностью зачистила территорию на левом берегу Днепра у Антоновского моста от украинских боевиков.«Минувшей ночью военнослужащие группировки войск „Днепр“ окончательно зачистили территорию на левом берегу у Антоновского моста. Бойцы спецподразделений провели внезапную атаку с тыла, подойдя со стороны реки на лодках. К 3 часам ночи опорный пункт и гостиница, где засели украинские боевики, были взяты. В боевой операции участвовали бойцы отряда „ШТОРМ“, 61-й бригады морской пехоты, 126-й бригады береговой обороны, 127-й бригады резерва и 205-й мотострелковой бригады. Наши воины, как всегда, проявили смелость, решительность и находчивость, Противник оказался ошеломлён и разгромлен. Всё, никаких „плацдармов“ на левом берегу нет. Если попробуют сунуться крупными силами — будут так же получать, но в большем масштабе», — заявил Сальдо утром 1 июля. Напомним, вчера «Русская Весна» сообщала, что по скоплению боевиков ВСУ под Антоновским мостом был нанесён удар «Искандером». Источник: https://rusvesna.su/news/1688192918

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    01 Юли 2023 22:21ч.

    Този "генерал" да се върне във военното училище.Там се учи теорията на тактиката и основните видове бой.Контранастъпление е когато ние све в отбрана и проведем настъпление срещу настъпващ противник.Има и срещне бой но нова не е контранастъпление (и ние и те настъпваме и се срещаме).А контранастъпление е когато сме в отбрана,те настъпват и решаваме да ги ударим.В случаят Украйна провежда настъпление срещу отбраняващите се противник. И ако Русия ги удари, вече ще е контранастъпление. Учудвам се на това лико отношение към понятията и то от генерал.Използва се и понятие контраудар.Като в бокса-да контрираш ударите на противника и същевременно да го удряш а не да стоиш като боксова круша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    01 Юли 2023 22:50ч.

    Какъв Ви е коментара за ситуацията във Франция ? С уважение: Чоли-Боли

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франция ке падне !

    02 Юли 2023 0:36ч.

    Едновременно с кочовите мъде ! Гаранция Франция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи