Ген. Кривонос: Украинските военни са възмутени от уволнението на Залужни

Ген. Кривонос: Украинските военни са възмутени от уволнението на Залужни

Решението на ръководството на страната да освободи от длъжност главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни възмути военнослужещите от украинската армия. Това заяви генералът от въоръжените сили на Украйна в оставка Сергей Кривонос, предаде ТАСС.

Според него военните са реагирали на рокадите „лошо и много остро“. "Военните разбират реалностите и защо са отстранили Залужни. Те също така разбират, че замяната на Залужни със Сирски е просто опит да се изчисти образа на властите, да се отклони вниманието", каза Кривонос в ефира на телевизионния канал Прямой.

Кривонос подчерта, че властите се опитват да прехвърлят отговорността за мобилизацията на военните, но изобщо не участват в прехвърлянето на икономиката на военна основа. "Сирски има по-малка популярност, по-малко възприятие, много негативизъм директно към него. Що се отнася до нашата отбранителна способност, нищо не се е променило", заключи той.

Миналата седмица президентът Володимир Зеленски отстрани Залужни от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна и Сергей Шаптала от поста началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Бившият командир на Сухопътните войски Сирски стана главнокомандващ, а мястото на Шаптала беше заето от Анатолий Баргилевич, бивш командир на Силите за териториална отбрана на Въоръжените сили. на Украйна. След това Зеленски назначи заместник-главнокомандващи на украинските въоръжени сили и заместник-началници на Генералния щаб. Командващият обединените сили на Въоръжените сили на Украйна Серхий Наев също загуби поста си и призна, че е научил за оставката си от медиите. Максим Мирхородски беше освободен от поста командир на десантно-щурмовите войски.

Зеленски назначи Александър Павлюк за командир на Сухопътните войски, Юрий Содол за командващ на обединените сили на украинските въоръжени сили, Игор Скибюк за командващ на Десантно-щурмовите сили и Игор Плахута за командващ на Силите за териториална отбрана. Президентът мотивира кадровите промени със „стагнацията на въоръжените сили на Украйна на фронта и необходимостта от пренастройване на генералитета“.

Темата за възможната оставка на Залужни се обсъждаше в украински и чуждестранни медии от няколко месеца. Някои анализатори предполагат, че Зеленски възприема популярния генерал Залужни като вероятен политически съперник. В украинските социални мрежи решението на Зеленски беше посрещнато с критики, а приемникът на Залужни на поста главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна, ген. Сирски, беше обвинен за провали край Бахмут и понесените там големи загуби.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • smb

  12 Фев 2024 17:12ч.

  Язък, вече няма да умират щастливи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  12 Фев 2024 17:42ч.

  Вместо възмущение да отидат с шмайзерите при Зеления преход !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прав си му е "кривоноса',

  12 Фев 2024 20:12ч.

  явно не е скивал нашите "клюнове" да сравни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крумов

  12 Фев 2024 17:32ч.

  Тоя да не плямпа много, че миротвореца да не лу изправи носъ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боги

  12 Фев 2024 17:35ч.

  Като са възмутени, защо не му спретнат на зелето един военен преврат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ген Кривонос да мирува,

  12 Фев 2024 17:50ч.

  че Русия подготвя за командващ генерал Троекуров.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • два за денонощие

  12 Фев 2024 17:52ч.

  Британски търговски товарен кораб е бил ударен с противокорабни ракети на хусите край Баб ел Мандеб днес. Това става само броени часове след тежкото повреждане на американски товарен кораб в същата акватория.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Си назначи

  12 Фев 2024 19:43ч.

  Зелената жаба си назначи козли опущения. Две години той и Залужни натвориха простотиите и са си намериха глупаци за заколение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  12 Фев 2024 19:51ч.

  Аз пък съм възмутен, че Шойгу е още на поста си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Копейкин

  12 Фев 2024 20:19ч.

  Чакаме от теб лично да го свалиш в Москва заедно с новия ген. Кашкавалов и да се изфукаш тука и то най-подобаващо. Ех така за кеф, да ни накривиш шапката. До тогава спри пиенето, не ти помага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  12 Фев 2024 20:01ч.

  Ами тръгвайте към Киев, Кривоносов !!! Стига сте мрели мърцина !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  12 Фев 2024 23:06ч.

  По добре уволнен, отколкото на хемодиализа. Като кумира му Герасимов. Ако в Украйна има военни, то трябва да им е ясно защо е уволнен Залужни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ??...

  13 Фев 2024 16:56ч.

  'Щото на теб ти е ясно, така ли бе, боздуган?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  13 Фев 2024 16:53ч.

  Не знам дали му е прав или крив носа на тоя, но истината е, че който и да сложат начело на уСраинската армия, резултатът ще е един и същ - Разгром.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи