Ген. Атанас Самандов: Руското командване извършва мобилизация, за да отстоява взетите позиции

Ген. Атанас Самандов: Руското командване извършва мобилизация, за да отстоява взетите позиции

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Руското командване извършва мобилизация, за да може да отстоява тези позиции, които към настоящия момент са взели (в Украйна - б.р.). Затова привежда 300 000 човека, за да се извърши контрол над тези територии, които са ги освободили в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област".

Това мнение изказа пред БНР ген. Атанас Самандов. До 2014 г. той беше командващ на Съвместното командване на силите, бил е на мисии в Ирак и в Афганистан, а след това секретар по отбраната на президента Росен Плевнелиев в периода 2014 - 2016 година.

Според него армията на Украйна е с по-голяма численост, но руската армия ще разчита на нови технологии и по-голямо въоръжение и техника:

"Предполагам, че ще започне да действа и фронтовата авиация. Ще започнат да се нанасят удари и по цивилната инфраструктура в Украйна, която е с двойно предназначение. Най-вероятно ще започне да се унищожават граничните контролни пунктове с Полша (по границата на Украйна с Полша - б.р.), за да не може да се получава въоръжение и техника от НАТО". 

По думите на ген. Самандов управляващите в Русия "се борят и срещу петата колона в страната":

"Голяма част от олигархията и културтрегерите в Русия се изнесоха - някои в САЩ, други в Германия, Англия, а не малка част и в Израел".

"След референдумите за присъединяване на украински територии към Русия, ако има посегателство върху тях, това ще е посегателство върху територията на самата Русия. Тогава вече ще се тълкува, че е нападната самата Русия и нищо чудно да се употреби ядрено оръжие, тъй като това е залегнало в Доктрината на началник щаба на Русия", коментира още той.

Мнението на ген. Самандов е, че не може да се очаква украински пробив във военните действия, но "могат да се очакват повече украински жертви".

Неговото очакване е за руски удар в Донбас, Николев и Одеса, "за да могат да се съединят с Приднестровието". 

Интервюто на Петър Волгин с ген. Атанас Самандов в предаването "12+3" можете да чуете тук.

 

Източник: БНР

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • bodar4uk

    22 Sep 2022 8:29ч.

    За всеки нормално мислещ човек, е разбираемо, че хората от частичната мобилизация ще служат за защита на отвоюваните територии, което всъщност Путин каза. Ама охохавелия Запад пак нищо не разбра и наду свирката на пропагандата за ескалация на войната. Кой каквото си проси, все някога го намира, Тъй било е и тъй ще бъде, независимо от дрънканиците за омразия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педерчук

    22 Sep 2022 10:40ч.

    Самандов беше секретар по отбраната на савецкото мекере Роско Плевнелиев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    22 Sep 2022 9:42ч.

    Този очевидно е съветски възпитаник, т.е. ватенка : “ Според него армията на Украйна е с по-голяма численост, но руската армия ще разчита на нови технологии и по-голямо въоръжение и техника “ !?!? Сигур от Иран и Сев.Корея, или ? И по-голяма численост на ВСУ !?!? Как ги преброи ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    22 Sep 2022 11:02ч.

    Не е нужно. Украйна казва, че е мобилизирала 700 000 души. От тях поне 350 000 са на фронта. Руската армия е с численост 150-200 000 души. Изводите си ги прави сам. Хубаво е човек да преглежда и други източници, преди да пише и да оплюва когото и да било.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От "първа ватенка" до "първи каубой".

    22 Sep 2022 9:48ч.

    Какво ли не правят хората за (много) пари?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    22 Sep 2022 10:25ч.

    Абе като се замисля, навремето генералите бяха дори по-тъпи. Знам че е невъзможно да се повярва, но е факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е важно тъпи ли са или не генералите

    22 Sep 2022 12:27ч.

    Важно е с каква армия разполагат. Най-високите чинове в сегашната българска армия би трябвало да са полковниците. За генералите НЯМА армия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • О.р. генерал-лейтенант Самандов е от най-прочутите майстори на военни анализи, рекогносцировки и чумлек. Практикува занаята чрез метода за гадаене по артефакти от изследвания ареал. Например, искате от Самандов да анализира Донбаския фронт.

    22 Sep 2022 10:56ч.

    Носите му няколко фуражки патрони и остатъци от полевите кухни от изследвания терен. Генералът оглежда събраните артефакти, души ги, мери с джобния си шублер, мисли, пак души, мери, бърчи вежди и накрая отсече: Бахмут-реми, Авдееевка-реми, Херсон-черните печелят, Сухая Балка - супа от червено цвекло, киевски котлет и украински блини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ????

    22 Sep 2022 11:46ч.

    Анализирай го ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това, което казва този военен,

    22 Sep 2022 11:40ч.

    го мисли и знае и Институтът за изучаване на войната на САЩ. С какви изявления тази институция излиза за пред простите разбирачи като изказалите се по–горе е друга работа. Цивилните от гледна точка на военните са тъпи копелета и не заслужават никакви усилия. Генералът просто не казва каквото искате да чуете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И този говори за ядрено оръжие

    22 Sep 2022 12:22ч.

    Остави тези наща на ЗИП. Той се вдъхновява от крайни мерки. На терен в Украйна има много малко руска пехота. Пехотата е предимно от доброволци от Донбас. Те дори са на предна линия в херсонска и запорожка области. Допълнителните руски войници ще са предимно пехота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще продължа за българските военни сили

    22 Sep 2022 12:44ч.

    Знаете ли, че действащите генерали и адмирали в България са 43. На всеки се пада по 700 войници и офицери. А адмиралите са 6 и навярно командват рибарските лодки на Несебър. Познайте колко са генералите и адмиралите от запаса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    22 Sep 2022 13:58ч.

    Не са 43, а 48. Броят на генерали/адмирали в България се определя с нарочен указ. През 2016 г. те са 36, а днес вече са 48, като в това число влизат четиримата тенор генерали от НСО и НРС. В секретна притурка към указа за висши звания е записано, че общото живо тегло на генералитета не бива да надхвърля 4512 кг - през 2016 то е било 3509 кг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    22 Sep 2022 13:36ч.

    "руската армия ще разчита на нови технологии и по-голямо въоръжение и техника:" От къде изровихте този червен бацил? Каква технология в раша или армия? Те обувки нямат, разграбват дрехите от украинските магазини за да се облекат... Този е като лектор по политпросвета от 80 години в казармата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо ти има

    22 Sep 2022 13:47ч.

    Консултирай се със специалист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха, не е гледал

    22 Sep 2022 15:03ч.

    как Вита Завируха, видна азовка/ако още е жива/, през м. април нарежда ше неразопаковани тигани до уж руски танк, обгорял така, и реди нещо на украниски като вещица. Записчето е как прави фейка и това изтече така, че да го видя аз, но forsavet си живее спокойно в паралелната веселена.Майната им на всички информирани от Ukraine=

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи