"Газпром": Цените на природния газ ще се повишат почти двойно още преди отоплителния сезон

"Газпром": Цените на природния газ ще се повишат почти двойно още преди отоплителния сезон

Снимка: Офисът на Газпром в Санкт Петербург, 27 юли 2022 / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският енергиен гигант "Газпром" предупреди във вторник, че цените на газа вероятно ще се покачат над рекордните 4000 долара за 1000 кубически метра преди отоплителния сезон. Изявлението е факт, след като по-рао днес цената на газа на европейските пазари надхвърлиха границата от 2 500 долара за първи път от март насам.

"Бихме искали да отбележим, че на спот борсите в Европа цените на газа надхвърлиха границата от 2500 долара. Според консервативни оценки, ако тенденцията се запази, цените ще надхвърлят 4000 долара за 1000 кубически метра през зимата“, посочи Газпром, цитирана от ТАСС.

По-рано във вторник спот цената на газа в Европа на лондонската борса ICE надхвърли 2450 долара за 1000 кубически метра за първи път от 8 март. Това се случва на фона на нарастващите спот цени на газа в Азия, спирането на няколко съоръжения за производство и транспорт на газ в Норвегия за планирани ремонти до края на август, както и повишаващи се температури и намаляващо генериране на вятърна енергия в Европа.

Борсовата цена на газа в Европа на 7 март 2022 г. за първи път в историята достигна почти 3900 долара за 1000 кубически метра.

След изявлението на "Газпром" цената на септемврийските газови фючърси на нидерландската борса TTF поскъпнаха с близо 9% към 239 евро за мегаватчас, достигайки най-високо ценово ниво от 8-и март насам. Рекордните цени на газа бяха достигнати за кратко на 7-и март 2022 г. на нива около 345 евро за MWh.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


"Газпром" също така съобщи, че за първите седем и половина месеца на 2022 г. е намалил износа на газ за страните извън ОНД с 36,2% до 78,5 млрд. куб. метра. От 1 януари до 15 август 2022 г. производството на компанията е намаляло с 13,2%, по предварителни данни, докато търсенето е спаднало с 2,3% за същия период.

От 27 юли газопроводът "Северен поток" се използва с 20% от максималния си капацитет поради спирането на няколко газови турбини. Една от тях, произведен в Канада от Siemens Energy, беше изпратен в Монреал за ремонт. Заради санкциите на Отава срещу Москва производителят първоначално отказа да върне ремонтираното оборудване в Германия, но след многобройни искания от страна на Берлин беше решено да върне турбината. На 25 юли "Газпром" обяви принудителното спиране на друг газотурбинен двигател в компресорната станция Портовая. Така в изправност остава само една турбина, напомнят от руския енергиен гигант.

Междувременно доставките на руски газ за Китай надвишават дневните договорени количества по газопровода "Силата на Сибир".

Вчера Норвегия разкри, че доставя "всичкия възможен газ на Германия“, тъй като Берлин се стреми да намери алтернативни доставчици на газ преди зимата.

Осло прави всичко възможно, за да осигури на Берлин целия газ, който може да достави в момента, заяви в понеделник норвежкият премиер Йонас Гар Стьоре по време на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц. Двамата политици се срещнаха вчера в Осло, за да обсъдят текущите предизвикателства, пред които е изправена Европа в момента, като норвежкият премиер посочи Берлин като "най-важния партньор на Осло в Европа“.

"Норвегия и Германия се радват на широкообхватно сътрудничество в енергетиката от много години. Сега разширяваме това, за да включим области като водород, улавяне и съхранение на въглероден диоксид, офшорна вятърна енергия, производство на батерии и други", се казва в официалното изявление след тяхната среща.

Преди това германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че страната му ще се сблъска с предизвикателства по пътя си да спре енергийната си зависимост от Русия, като Берлин е готов да наложи данък върху цената на газа, за да предотврати фалита на свои компании като Uniper.

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • ха ха

    16 Авг 2022 14:52ч.

    За Чалгария 6000 долара за 1000 куб.м. Това заради ценностите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    16 Авг 2022 14:56ч.

    Съвсем не е изключено цената му да мине $36-40000 . Времето ще покаже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митко

    16 Авг 2022 15:59ч.

    през 2024 г. гладни руснаци ще предлагат газ по границата в цистерни по 2 долара цистерната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2024 ще е след края на ЕС и НАТО

    16 Авг 2022 16:32ч.

    Може и да разбереш какво е станяло, ако в Белене ви дават да гледате телевизия от време на време

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • карамфила

    16 Авг 2022 18:32ч.

    Не бе бай Митьо Очите,Русия и лично Путин ще подпише договор със запада за доставки на петрол и газ безплатно за 250 години като ще се задължи транспорта и логистиката да е за руска сметка и в допълнение ще предаде златния си резерв на наглосаксонците от лондон и червените вратове от Краварстан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    16 Авг 2022 15:06ч.

    Не мога да повярвам, че е възможна такава глупавост. Това е толкова немислимо глупаво, че почвам да си мисля, че Западът поставя някакъв капан с пропадането си. Некъв гамбит. Но не знам в шаха да има гамбит, където вместо жертва на пешка или лека фигура, да жертваш партията. Западен, евроатлантически гамбит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глобалния Предиктор не иска да довърши тегавата партия

    16 Авг 2022 15:15ч.

    Затова разбишква фигурите от дъската и се надява да започне нова игра на чисто. Не съм сигурен, че това изобщо е възможно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    16 Авг 2022 15:23ч.

    Както вече съм казвал, най-силният ход в шаха е с дъската по главата на съперника. И почва новата партия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това безспорно е така, в случая странното е, че противника се опитва да разбие собствената си глава с шахматната дъска

    16 Авг 2022 15:30ч.

    И това му се получава нелошо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Авг 2022 15:56ч.

    Щот си копейкаджия, затова се чудиш. Санкциите и въоръжаването на Украйна спряха орките на твоя Путин, нели ? А навремето финансирането на Хитлер от САЩ и безгръбначието на Франция и Англия доведоха дотам Хитлер да окупира почти цяла Европа. Е, хората са си извлекли някои изводи, които вие дъртите комунисти не можете да извлечете. Това не трябва да се повтаря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    16 Авг 2022 16:28ч.

    Крадльо. Един ник не можеш да си измислиш, зел си мнения да даваш. То и те не са твои мнения, а квото ти напишат на лишчетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • просто без анализ

    16 Авг 2022 16:40ч.

    не виждаш ли акъла на Урсула, на Лиз Тръст, на Камала, на Бербок, на Борел. А криминалното поведение на фамилията Байдън. Поведението на т.н. ЕС ? Тези са изначално сбъркани. Какво е учудващото? това са прости примати но алчни,без морал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    16 Авг 2022 18:22ч.

    Абе виждам ги, ама даже наште жълтопаветници не са толко, как да се изразя - неостри. Наште са по-схватливи, вече почнаха да се преобуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нас кво на бърка тва дет сми Майаме?

    16 Авг 2022 15:36ч.

    Тук рускинчитата са голички и грибът топла сперма по цела нош с трудувити си прулитарски рътшитшки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласове, този кретен да не работи в редакцията

    16 Авг 2022 16:33ч.

    Май май

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отсечи дърво - стопли семейство!

    16 Авг 2022 15:36ч.

    От толкова зелени сделки ще останем без гори в Европа. А газ ще се вкарва само контрабанда в туби и канчета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аха

    16 Авг 2022 16:33ч.

    Русия ще им дава дърва 10000 долара кубик по курса на рублата.Няма как , ценностите са такива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гуркити помпйат сперма ут нидрата на тъшатсити на едри западни мъже квит си ний

    16 Авг 2022 15:39ч.

    И викат Никога повичи убратно при Путир и любовника му Мидведиш, да му играй на мухлясалее пилон в Гилинжик а ний щти играйм в Майаме за доларе да си стегним чииза

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Редокцията, този май ваш служител

    16 Авг 2022 16:35ч.

    Евроатлантици такива

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха

    16 Авг 2022 16:30ч.

    Време е Русия да наложи своите пакети санкции на евромалоумниците и натовските престъпници. Пакет по пакет, без милост . Мачкане до посиняване. А за Българските братушки, специални изненади,като за подлеци и предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧИЧО ВИЧО

    16 Авг 2022 17:17ч.

    Рекет даден, рекет приет. Западът ще се настрои и ще изкара една зима, колкото и да е трудна. И рашките ще се настроят за дълги , гладни години. Имат спомени от обсадата на Ленинград....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миролюбив

    16 Авг 2022 17:43ч.

    Само една зима ли ще има от тук насетне за "Запада"? Сметките в UK са вече над 300 паунда на месец от средно около 34 миналата година. Ще се настроят, да, да живеят голи, боси и гладни. И тъкмо ще се научат и...ще вземат да умрат! Като магарета. А, Русия хляб и нефт има до края на вселената.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро

    16 Авг 2022 17:58ч.

    Това ще се случи, Европа вече си осигури газта и обяви, че повече няма да купува руски газ. А това е 90 % от пазара на мужиките. При срив на цената на пертола пък не ми се мисли какво ги чака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • любопитен

    16 Авг 2022 18:20ч.

    Я, да видим кой е бягал от час по математика. Та, казваш Европа си осигури нуждите от газ? Ти изобщо наясно ли си колко е дефицита на газ ако Газпром спре доставките изцяло? Ако ще и цялата излишна газ по света да се пренасочи към Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въх, че анализ

    16 Авг 2022 18:20ч.

    Боли ги руснаците за Европа, кандидати за евтин газ и петрол валяло.. Европейците като не искат евтин, да си пазаруват скъп.. Те са надупените в случая, щото изпитват вече недостиг на суровини.. А без евтини суровини, Европа бързичко ще се превърне в Индия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    16 Авг 2022 18:26ч.

    След едната зима, ще дойде другата. Никой няма да го чака Запада. Влакът вече ще е изфучал. Демек, не си изтървай сапуня в обществената баня.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    17 Авг 2022 0:28ч.

    Абе ако си оня чичо вичо добре дошъл в новата реалност където ще изкараш една зима и след това ще се къпеш колкото си искаш. Или пак няма да се къпеш? А чичо вичо как мислиш? Отговорите остават и ще ги намерим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    17 Авг 2022 0:34ч.

    Обърках ментето с Чичо Фичо. Извинявам се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    16 Авг 2022 18:47ч.

    "При срив на цената на пертола пък не ми се мисли какво ги чака." Аз знам два начина за срив на цена, ако знаеш трети - кажи. Та начините: 1. Образува се срив на търсенето на петрол = срив на световната икономика. 2. Взрив в предлагането - Тов. Байдън, отиде в Бл. Изток. Единствено СА кандиса да дигне със 150 000 барела/ден, а дедо искаше 1 500 000.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    16 Авг 2022 18:58ч.

    Фпрочем, нали в сий форум пишеше, че некъф саудитски принц станал акционер на терцата - Газпром, Роснефт и Лукойл. Не мий ясно, как ще стане падането на акциите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво падане?

    16 Авг 2022 20:14ч.

    Човекът е стратегически инвеститор, залага само на сигурно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоимость сентябрьского фьючерса на хабе TTF в Нидерландах выросла до 2618,6 доллара за 1 тыс. куб. м, или 249,65 евро за МВт·ч (исходя из текущего обменного курса евро к доллару, цены на ICE представлены в евро за МВт·ч)

    16 Авг 2022 19:14ч.

    В ходе торгов во вторник цена газа в Европе поднялась выше 2600 долларов за тысячу кубометров впервые с 8 марта, общий рост стоимости газа с начала дня превышает 13%, свидетельствуют данные лондонской биржи ICE.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както е казал народът

    16 Авг 2022 20:12ч.

    Присмял се хърбел на щърбел

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цената на газа щяла скоро да се удвои?

    16 Авг 2022 21:09ч.

    Нормално. В пазарното стопанство всичко се заплаща. Удоволствието да си нищо не разбиращ глъмар, втренчен в пъпа си или лицемерен мръсник, който дрънка кухи фрази за морал и евроатлантически ценности докато пречупва всичко през призмата на ганювския келепир също се плащат. По най-високата тарифа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    17 Авг 2022 1:32ч.

    Друго си е да си честен и откровен руснак, споделящ честно удоволствието да избиваш украински деца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    17 Авг 2022 5:02ч.

    Газпром предвиждал...до отоплителния сезон има 2,5 месеца. Дотогава светът ще е в рецесия, растежът на Китай ще падне и там рецесия, войната в Украйна ще е завършила и руснаците ще се чудят какво да правят с газа(те вече започнаха да горят излишния). На следващата година ще се разбере нещо просто, не може страна да копае дупки и продава изкопаното и да диктува на света

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    17 Авг 2022 5:06ч.

    защото техноогично ртазвитите държави ще купят газа, скъп или евтин, и с него ще създадат продукция, в която енергията е само едно перо, а висококвалифицираният им труд ще създаде това, което МАркс нарекъл ПАРИ ПРИМ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въх, овчия

    17 Авг 2022 12:31ч.

    бил марксист

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    17 Авг 2022 8:17ч.

    Някой знае ли дали в България още се залесява или само се сече за износ? Всички дърва от България се изнасят навън за пелети, защото ония зелените са ги сложили в графа "зелено" гориво ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи