"Газпром" спира доставките по "Северен поток" до отстраняване на повредата на турбината

"Газпром" спира доставките по "Северен поток" до отстраняване на повредата на турбината

"Газпром", докато е работил по последния работещ компресорен блок на "Северен поток", е открил повреда и е принуден да спре напълно газопровода до отстраняване на повредата, се казва в изявление на холдинга.

По време на работата по газовия компресорен агрегат (GCU № 24) на КС "Портовая", извършена съвместно с представители на "Сименс", "Газпром" открива редица течове на масло: на клемните съединения на кабелните линии на сензора за скорост на ротора, на кабелния съединител на съединителната плоча, включена в двигателя, и в областта на кабелната линия във външния клемния шкаф на системата за автоматично управление на GCU. "Актът за откриване на течове на нефт беше подписан и от представители на "Сименс"", отбелязва Газпром.

"До президента и главен изпълнителен директор на Siemens Energy AG Кристиан Брух е изпратено писмо относно установените неизправности на блока Trent 60 (№ 24) и необходимостта от отстраняването им. "До отстраняването на неизправностите в оборудването транспортирането на газ към газопровода "Северен поток" е напълно спряно", заявиха от руския холдинг.

"Получено е предупреждение от руския Ростехнадзор, в което се посочва, че откритите неизправности и повреди не позволяват безопасна безаварийна експлоатация на газотурбинния двигател. Във връзка с това е необходимо да се предприемат подходящи мерки и да се преустанови по-нататъшната експлоатация на газовия компресорен агрегат Trent 60 поради установените груби нарушения", подчерта компанията.

По-рано подобни повреди бяха открити на ГКПП с двигатели #075, #076, #120, които бяха подложени на заводски ремонт и в момента са извън експлоатация.

"Според информация от Siemens тези двигатели могат да бъдат напълно ремонтирани само в специализиран сервиз", заявиха от Газпром.

В същото време ръководителят на Газпром Алексей Милер заяви по-рано, че в момента "Сименс" няма почти никаква възможност да ремонтира редовно агрегатите за "Северен поток"; просто няма къде да го прави. Западните опоненти вече са издали толкова голям брой документи за санкции, че самите те вече са се оплели в тях и са попаднали в собствения си санкционен капан, отбеляза ръководителят на Газпром.

За ситуацията около "Северен поток

"Газпром" спря всички доставки по "Северен поток" от нощта на 31 август до нощта на 3 септември. Преустановяването е било необходимо, за да се извърши техническо обслужване на единствения останал в експлоатация газов компресорен агрегат, което Siemens трябва да прави на всеки 1000 часа, заявиха от Газпром. След приключване на работата и липса на технически неизправности в оборудването преносът на газ трябваше да бъде възстановен до 33 млн. куб. м на ден.

От 27 юли насам тръбопроводът работи само с 20 % от максималния си капацитет. Тази ситуация се дължи на нарушаване на договорните задължения от страна на Siemens и на западните санкции. Една от турбините - произведена в Канада от Siemens Energy - е изпратена за ремонт в Монреал. Заради санкциите на Отава срещу Москва производителят първоначално отказва да върне ремонтираното оборудване на Германия, но след многобройни искания от страна на ФРГ все пак решава да го върне.

Сега обаче турбината е блокирана в Германия, тъй като "Газпром" не разполага с пълен набор от документи, разрешаващи транспортирането и ремонта на двигателите за "Северен поток". Останалите двигатели са изведени от експлоатация в очакване на сервизно обслужване от страна на Siemens.

За тръбопровода

Експортният газопровод "Северен поток" от Русия за Европа, с общ капацитет от 55 млрд. куб. м газ, минава по дъното на Балтийско море от Виборг в Русия до Грайфсвалд в Германия. Операторът е Nord Stream AG, в която дъщерно дружество на Газпром притежава 51%, германските Wintershall Dea и E.ON - по 15,5%, а холандската N. V. Nederlandse Gasunie и френската Engie.

Доставките на газ по "Северен поток" през 2021 г. са на същото ниво като през 2020 г., което е исторически рекорд от 59,2 милиарда кубични метра. 

 

Източник: ТАСС

 


 

Коментари

  • thenewone

    02 Sep 2022 20:51ч.

    Таман си понапълниха газохранилищата, ся ще трябва да ги разопаковат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    02 Sep 2022 22:20ч.

    Нали се пънехте за договор с Гъзпром, бе Мунчо. В Германия вече искат демонтаж на самите тръби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    02 Sep 2022 23:37ч.

    Ами да размонтират бе Мунчо, никой не мое ги спре. Сега щели да национализират Газпром Германия, дано им помогне с нещо, ама едва ли...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    03 Sep 2022 1:08ч.

    Могат да ги демонтират и да си ги монтират отзад. Малоумници. Егати и тъпаците управляват ЕС

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • копейка, мамин-сладък,

    03 Sep 2022 8:54ч.

    джендърче недоклатено, кои са тези, дето искат това? Обикновените хора или евроджендърската управляваща измет? Слабо, Козяк, слабо! Опорките за днес много нефелни! А и, копейка, днес козяшки надник няма да има! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    03 Sep 2022 14:02ч.

    да размонтират!!!Няма по сигурна работа от търговията с жилязу и рязането на заводи да скрап.Европа начело с дойчланд уверено се движат в тая посока

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димитров

    02 Sep 2022 20:55ч.

    Стига с тая турбина.Не разбрахте ли, че турбината е за парлама.Трябва да се махнат санкциите. Ако доставят турбината това е равностойно на премахване на санкциите. Изодзадзе на краварите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смерш

    02 Sep 2022 21:08ч.

    Турбините са 6 на брой. Производител Ролс Ройс - обслужват се от Сименс. Само една е в Германия да може Шолц да се снима с нея и да се оплаква, че Русия им е спряла газта. Повредите са по работещите турбини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами, ами

    03 Sep 2022 9:21ч.

    Ще пуснат руските турбини, като на ген. Кузнецов! Е, малко ще пушат, ама да оди!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "С вашите камъни

    02 Sep 2022 21:17ч.

    по вашата глава (проста)." Това бих казал ако исках да съм по-благопристоен. А ако не искам, ще кажа, че руснаците любят през гащите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Некои странности

    02 Sep 2022 21:30ч.

    "Актът за откриване на течове на нефт беше подписан и от представители на Сименс." Как успяха да открият теч на нефт от газопровод за мен е съвсем невнятно. Също и "...не позволяват безопасна безаварийна експлоатация на газотурбинния двигател" Не ставаше ли дума за газов компресорен агрегат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Некои странности

    02 Sep 2022 21:31ч.

    ГТД се използват основно в авиацията, но може и да не съм прав, може компресора да се движи от турбина, а не от електродвигател, по-нататък наистина се говори за някаква турбина. Изобщо, манджа с грозде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    02 Sep 2022 21:44ч.

    Става въпрос за машинно масло. Oil от английски значи масло или нефт. Зависи колко е свестен преводача.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази сервилност не ви прилича

    02 Sep 2022 21:32ч.

    Българи сте в края на краищата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и ние мислехме, че сме българи,

    02 Sep 2022 21:54ч.

    ама в последните месеци вече не знаем кои сме. Объркахме се, бе, пич. Харвардци ни управляваха, американци ни посещаваха, европейци ни подкукуросваха... Тъй се губи националната идентичност и накрая станахме... граждани на света, които си купуват свещи, за да си светят в тъмното:(((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    02 Sep 2022 21:58ч.

    И? Какво трябва да означава това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аз мисля, че тези течове

    02 Sep 2022 21:50ч.

    са си нещо обичайно. Проблемът е, че в последните дни течовете станаха политически и Газпром ги видя, а Сименс нямаше как да отрекат, че тече масло. Тече ли, тече. Газ тече ли по газопровода, не тече. Здравей, Урсулке, как си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 3 септември :)

    02 Sep 2022 22:12ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=Kv-tbdVOuOA&t=92s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    02 Sep 2022 22:24ч.

    Газохранилищата в Германия са пълни, имат 6 терминала да бият шута на това кагебистко джудже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    02 Sep 2022 22:28ч.

    е, да, ама днес почнаха да ги изпразват. Дръндьо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    02 Sep 2022 22:43ч.

    Имат таз немците до пролетта вече. Ще си го горите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йога асана

    03 Sep 2022 9:46ч.

    Имат, ако спрат да се къпят и започнат да си светят със свещи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    03 Sep 2022 12:03ч.

    копейкин, само за инфо - газ не се използва само за горене...без него няма пластмаси, водород, и куп други полезни неща като азотни торове например...:)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    02 Sep 2022 22:32ч.

    Прекрасно е, че се спуска монументална желязна завеса между Русия и ЕС и няма да има никаква търговия между тях! :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    02 Sep 2022 22:47ч.

    Явно съвсем скоро ще спрат и тръбите през Украйна и през Турция. Беше адски налудно да се води гореща война между Европа и Русия а търговията да продължава! :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    03 Sep 2022 1:12ч.

    Съгласен. Идва времето на голямото шамаросваме. Да видим някой му е по здрав суратя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината е,

    02 Sep 2022 23:31ч.

    че на руснака не знаеш какво ще му мине през ума. Какво беше казал един германец някога за договорите с тях?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    03 Sep 2022 0:24ч.

    Беше казал: не се опитвай да ги минеш, ще дойдат за своето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чао, чао

    03 Sep 2022 9:19ч.

    Каквото си направиш сам, никой друг не може!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • къде е повредата

    03 Sep 2022 9:39ч.

    Да се провери за повреда главата на жужето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • оптимистичният трол с още няколко скътани ваучера

    03 Sep 2022 9:48ч.

    Ще е интересно, когато урките останат без газ и най вече без петролни продукти за войската. Ако съдим по борсовите цени, войната за западната коалиция ще се оскъпи минимум 3 пъти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възможно е да не го пуснат ИЗОБЩО

    03 Sep 2022 11:25ч.

    Акушерката иска да наложи ограничение на цената и това ще е нарушение на договорите. Газпром ще спре да продава газ на хитреците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бърбън Брадърс

    03 Sep 2022 11:58ч.

    Предполагам,че ако въпросната турбина от Канада все пак им бъде доставена ще кажат,че са и подменили частите и тя вече не е тяхната...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • друг

    03 Sep 2022 21:46ч.

    Ся,и аз да използвам тоя шаблон,време е Путин да спре кранчето газ за целия Запад.Дори да знаят,че САЩ ги натискат да скъсат с Русия.Защото те вече спечелиха много от тая ''война''.Но руснаците все пак имат договори и не мое изведнъж са врътнат крана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи