"Газпром" спира доставките на газ за Дания

"Газпром" спира доставките на газ за Дания

Снимка: ТАСС

На 1 юни „Газпром експорт“ ще преустанови доставките на газ за водещата датска енергийна компания, Ørsted, поради неплащане на газ, доставен през април, и отказ да плати в рубли, се казва в изявление на „Газпром експорт“. Също от утре "Газпром експорт" ще преустанови доставките на газ за Shell Energy Europe Limited по договор за доставки за Германия поради неплащане на газ, доставен през април, и отказ да плати в рубли, съобщиха от компанията,​​​​ съобщава ТАСС.

„Към края на работния ден на 31 май (срокът за плащане, предвиден в договора), „Газпром експорт“ не получи плащане от Ørsted за доставките на газ през април. В тази връзка „Газпром експорт“ уведоми Ørsted за спирането на доставките на газ от 1 юни 2022 г. и до извършване на плащането по реда, установен с гореспоменатия указ (на президента на Руската федерация)“, се казва в съобщението.

Датската компания е уведомила "Газпром експорт", че не възнамерява да извършва плащания за доставен газ в рубли в съответствие с указа на Путин и в съответствие със схемата, предложена от "Газпром експорт".

На 1 юни "Газпром експорт" ще преустанови доставките на газ за Shell Energy Europe Limited по договор за доставки за Германия поради неплащане на газ, доставен през април, и отказ да плати в рубли, съобщиха от компанията.

„Към края на работния ден на 31 май (срокът за плащане, предвиден в договора), „Газпром експорт“ не е получил плащане от Shell Energy Europe Limited за доставките на газ през април. В тази връзка „Газпром експорт“ уведоми Shell Energy Europe Limited за спиране на доставките на газ по този договор от 1 юни 2022 г. до извършване на плащането в съответствие с процедурата, установена с гореспоменатия указ [на президента на Руската федерация]“, се казва в изявлението. Максималната годишна доставка по този договор е 1,2 млрд. куб.м. м, посочен в "Газпром експорт".

Shell Energy Europe Limited уведоми Gazprom Export, че не възнамерява да извършва плащания за доставки на газ в рубли в съответствие с указа на президента на Руската федерация и в съответствие със схемата, предложена от Gazprom Export.

Източник: ТАСС

 

 

 

Коментари

  • Виктор

    31 Май 2022 18:36ч.

    Има нещо гнило в Дания, скоро ще се появи датският принц с череп в ръка, и ще има "да бъдеш или да не бъдеш"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    31 Май 2022 18:39ч.

    Дания добива газ. Има газопровод от Норвегия. Защо внася от Русия? Дали защото руската газ е по-евтина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еее

    31 Май 2022 19:11ч.

    Ееее жалко :( Сега Дания ако беше в еврозоната нямаше да го има тоя проблем. Пхахахах :-)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    31 Май 2022 19:45ч.

    Някак не е по партньорски. Тия "цивилизовани" сатрапи още ли избиват ритуално стотици делфинчета и всички загрижени псевдо защитни организации мълчат пред кървавите вакханалии?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    31 Май 2022 21:15ч.

    Естествено е да им спрат газта. Датчаните пък дават противокорабни ракети Харпун на укрите защото уважават гей ценностите и зелената сделка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи