"Газпром" изненадващо намали с 60% газа по "Северен поток"

"Газпром" изненадващо намали с 60% газа по "Северен поток"

Доставките на природен газ по "Северен поток" бързо намаляват и ще се свият в следващите часове до 60% от планираните обеми. Причината според "Газпром" е, че пет от осемте помпи в компресорна станция "Портовая" в балтийското пристанище Виборг на северозапад от Санкт Петербург не са върнати от ремонт от германската компания "Сименс".

Планираният обем за пренос в момента е 167 млн. куб. м на ден, а заради проблема не може да бъдат осигурени повече от 100 млн. куб. м, допълват от руския газов монополист. Регулаторът "Ростехнадзор" нареди заради технически дефекти временно да не се използват заместващите агрегати за времето на ремонта. От 11 юли Германия е планирала да спре за две седмици преноса на газ по "Северен поток" във връзка с годишна инспекция и профилактика.

Това е нова фаза в газовия конфликт между Русия и Европа, коментира руската секция на Би Би Си. Проблемите се появиха в първия уикенд на юни, когато вместо обичайните около 170 млн. куб. м на ден обемът падна до 155 млн. куб. м. Седмица по-късно нивото слезе на 145 млн. куб. м, за да рухне на 13 юни до 117 млн. куб. м.

"Ямал-Европа" е изключен отдавна заради руските контрасанкции срещу EuRoPol Gaz, собственикът на полския участък, и той сега се използва в обратната посока - от Германия към Полша. Транзитът през Украйна намаля с една трета през май, тъй като властите в Киев отказаха да приемат газ през пункта "Сохрановка", контролиран от окупаторите на Луганска област от руската армия и проруските сепаратисти. През останалите пунктове сравнително стабилно се пренасят на запад около 40 млн. куб. м . дневно. По близо 20 млн. куб. м. на ден пренася и "Турски поток" и продължението му през България, посочва британската медия.

От "Портовая" през 2011 г. бе дадено началото на експлоатация на преминаващият през Балтийско море до германския пункт "Грайфсвалд" газопровод "Северен поток" с годишен капацитет от 55 млрд. куб. м.

През март "Сименс" обяви, че спира работа над нови съвместни бизнес проекти в Русия. Но източник на "Файненшъл таймс" обясни, че продължава изпълнението на "малък обем сервизна дейност". В средата на май бе обявено напускане на руския пазар и начало на процедури за прекратяване на деловата активност там.

"Ройтерс" уточнява, че не е съвсем ясно коя е обвинената от "Газпром" за забавения ремонт германска компания - Siemens AG или Siemens Energy, която промишленият гигант напусна преди години и си запази 35% дял.

В Киев гледат на намаления пренос през "Северен поток" като засилване позицията на Украйна като транзитираща страна в енергетиката и за преговорите с Русия за спиране на войната, по принцип. Договорът на "Газпром" с "Нафтогаз" е за пренос по 40 млрд. куб. м годишно. И Русия, и Украйна често подчертават, че преносът на газ на запад върви стабилно и нормално въпреки войната.


Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    14 Юни 2022 19:11ч.

    Извод: За Русия не е много необходимо да продава газ на ЕС. Продължава да го прави, за да спазва договорите. Държави, които сами се отказват да купуват газ от Газпром й правят услуга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    14 Юни 2022 19:16ч.

    Гадни западни компании. Не може да се разчита на тях. В импортозамещението е спасението. Кофти ще е ако откраднатите Боинги и Еърбъси почнат да падат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    14 Юни 2022 19:28ч.

    Днес целуна ли безплатно маратонките на BLM?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те Боингите MAX си падаха и преди

    14 Юни 2022 20:19ч.

    ......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Сименс" обясни причините за забавянето на турбината за "Северен поток 1"

    15 Юни 2022 6:37ч.

    "Сименс" обясни причините за забавянето на турбината за "Северен поток 1"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Юни 2022 19:22ч.

    тов. Путин е виртуоз, сега да видя как ще си посрещат безработицата - ханс и гертруде разбира се ще се борят със заплахата от Комитата, даже ще спрат да ядат и да се къпят, ама асан, моамед, айше и ко ще са много разочаровани да не ползват тези блага на неверниците които принципно са безплатни за "диаспората", "комюнититу" и прочие термини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    14 Юни 2022 19:24ч.

    Дневникарът Карабоев, изживяващ се в ролята на журналист бранещ еднственста права либерална линия отново е написал тъпня

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    14 Юни 2022 19:25ч.

    Как точно това е вярно? "В Киев гледат на намаления пренос през "Северен поток" като засилване позицията на Украйна като транзитираща страна в енергетиката и за преговорите с Русия за спиране на войната, по принцип."...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    14 Юни 2022 19:26ч.

    По скоро това е сигнал към Шолц и зелената шляка да си опичат акъла и да не правят глупости. без евтин газ Германия е сдал-дал до 4-5 месеца, а ЕсщС донкрая н годината

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-кой владее света

    14 Юни 2022 19:26ч.

    Москва, 14 июня - АиФ-Москва. Российский президент Владимир Путин одобрил выделение определенного количества зерна Афганистану в случае необходимости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • има ли за какво да им се извиняват на тия западащи негодници?

    14 Юни 2022 19:30ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=AZABdw3SKsk

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • странни дни за "свободния" свят

    14 Юни 2022 19:48ч.

    Борсите рязко падат, нефтът рязко дръпна нагоре и се очаква поскъпване до 140 долара на барел, курсът на долара и еврото спрямо рублата пак рязко надолу. Англичаните адски кисели и се заяждат с Макрон и френскоговорящите държави, Байдън пак се спъна на стълбата на самолета. Не отиват надобре работите за цивилизования свят, една топлийка и ще се издуха балонът на демокрадцията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Товарищ Путин

    14 Юни 2022 19:49ч.

    Лекичко почуква по нослетата Урусписулите. Засега лекичко. На вас какво ви казаха, бе - руснаците винаги идват за парите си. А вий ги обрахте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Запада влезе във всички капани на Русия

    14 Юни 2022 19:56ч.

    Бавно и неумолимо Русия отрязва европа. Всъщност я поставя на мястото и-в периферията. Европа не е нужна никому вече. Хубаво е, че България е свързана и с изтока и със запада. Ние винаги ще си бъдем на мястото. Без бандитите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дръжки е свързана

    14 Юни 2022 22:40ч.

    На запад се кланя, а на изток си изгори всички мостове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • безпаметната омраза спрямо опонента действа като кьоравост

    14 Юни 2022 20:00ч.

    Наистина на западняците, преди да ги накаже, Господ им взе ума. Американски анализатори изтъкват, че никога в историята Западът не е изпадал в такъв цайтнот заради чудовищната недооценка на икономическата мощ на Русия. Сравняването на последната по икономически възможности с Италия и Нидерландия дълги години действаше като приспивателно за цялата западна експертна общност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И за тукашния

    14 Юни 2022 20:11ч.

    Грантов умнокрасивитет. Не е спирало да действа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    14 Юни 2022 23:12ч.

    Това са партенките които разпространяват разведчици като агент Ивайло Минджев (руския Джеймс Бонд, и модерен Щирлиц) Той ги пускаше тези опорки, той успа всички местни соросоиди на принципа да я бутнеш и ке падне...и ке остане само вата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "...никога в историята Западът не е изпадал в такъв цайтнот заради чудовищната недооценка на икономическата мощ на Русия. "

    15 Юни 2022 6:41ч.

    Кадрите решават всичко - Йосиф В. Сталин, а в момента на позициите на меринджей чета в страните от цивилизования Запад са момчета и момичета от Шваб Шулето - лоялни, изпълнителни и тъпи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Газпром" изненадващо намали с 60% газа по "Северен поток"

    14 Юни 2022 20:17ч.

    SIEMENS е причината за изненадващо намали с 60% газа по "Северен поток"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Око за око. Зъб за зъб!

    15 Юни 2022 6:38ч.

    "Сименс" обясни причините за забавянето на турбината за "Северен поток 1"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Меркур

    14 Юни 2022 20:56ч.

    Немците изпращат едрокалибрени оръжия. Да, уж не са във война.. ама май са. С тези номера няма да има газ. Зимата иде и в германия ще се търкалят глави по улиците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зависимостта е обратно пропорционална:

    15 Юни 2022 6:46ч.

    Повече гаубици следователно по-малко газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    14 Юни 2022 22:21ч.

    А пък Северен поток-2 има чисто нови помпи .... Готов е за използване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нам газ не е нужна

    14 Юни 2022 22:31ч.

    Нам еврогейците газ не е нужна. Стига ни удоволствието да се разведем с Русия в името на благоденствието на Сащ. Вместо с технологичните възможности на Европа и суровините на Русия да владеем света, нам е важно тлъстаците от щатите да са добре. Даже на студено и без индустрия ни е по-добре. Да живее русофобията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Германското правителство е решило да постави "Газпром Германия" под дългосрочно външно управление и да отпусне многомилиарден заем, за да я спаси от възможен фалит

    15 Юни 2022 3:38ч.

    Германското правителство е решило бла-бла, обаче това не е решение, а само временно отлагане на фалита, първо на "Газпром Германия", после и на Германия, а после и в други градове. Интересно дали ще им уврат някога главите да вземат истинските решения или като Гюро Михайлов до пълно удавяне ще отстояват американските национални интереси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Газпром" изненадващо намали с 60% газа по "Северен поток"

    15 Юни 2022 16:55ч.

    Е, кое му е изнзнадващото, след като Сименс са нарушили договр за поддръжка, ремонт и доставка на оборудване за компресорната станция на СП2 ?? Няма нагнетатаелни турбини - няма газ. Това е просто дори за алтернативно-умни със западно образование, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рем Вяхирев

    15 Юни 2022 18:28ч.

    Ще има наказания. Бях наредил да затегнат кранчето докрай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи