Газ няма, идва студена зима, предупреди шефът на Асоциацията на топлофикациите

Газ няма, идва студена зима, предупреди шефът на Асоциацията на топлофикациите

Икономията може да помогне, но няма да е решителна. Нейното действие няма да се усети в процентно изражение в разхода на горива. За мен все още е висящ въпросът дали ще има природен газ в България през зимата. Притеснително е, че вече "Булгаргаз" пращаше покани за подписване на годишните договори през септември – поне през последните няколко години, сега не е така. Това заяви Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Мазутът не е алтернатива, настоя Георгиев – това било за аварийна ситуация за 10 дни. 10 дни не е цялата зима, няма истинска алтернатива на газа, добави той пред bTV.

Припомняме, че МАЕ предупреди Европа незабавно да намали потреблението на газ преди предстоящата тежка зима.

Според Георгиев, газохранилището в Чирен не е достатъчно да издържим без друго цялата зима. Той не се нае да прави оценка колко дълго може България да изкара само с Чирен, дори да е нагнетено на 100%. Трябват ни доставки, е позицията на Георгиев.

Припомняме, че до момента, след доставката на два танкера с втечнен газ от САЩ, все още няма яснота какво ще се случва.

В микса за юли е включен втечнен газ, но не е ясно откъде идва той. За експерта е притеснително и, че газът поскъпва през лятото, когато по принцип би следвало да поевтинява, защото никой не ползва парно. Каквито и да е облекчения и държавна помощ да има за абонатите, все е добре, заключи Георгиев.

По БНТ Васил Велев, председател на АИКБ, заяви, че за август нямат уверения, че ще има газ за всички. Това, което знаем, е, че 20% от потребителите ще останат без газ, но не знаем кои са те, каза той. 

В понеделник  Ройтерс оповести, че в писмо от руската компания се заявява, че заради форсмажор тя не може да изпълни задълженията си за доставка поради “извънредни обстоятелства извън неговия контрол”. Според източник на агенцията писмото се отнася за доставките през газопровода “Северен поток”, който е основен маршрут за доставки за Германия и други европейски страни. “Газпром” към късния следобед в понеделник не е коментирал достоверността на информацията. Как ще се отрази този форсмажор на газовите пазари, ще стане ясно съвсем скоро. 

В неделя вечерта стана ясно, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен лети в понеделник за Баку, за да подпише споразумение за доставки на 20 млрд. куб. м газ на година с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Обмисля се и увеличаване на капацитета на Трансанадолския и Трансадриатическия газопровод, за да може да се транспортира това количество по две разклонения - към Италия и по IGB към България. 
В понеделник дойде новината, че Фон дер Лайен е подписала 
меморандума от името на ЕК

 

Източник: "Епицентър"

 

 

Коментари

  • ЗИП

    19 Юли 2022 10:27ч.

    Мазутът не е алтернатива ама ще се наложи да стане! Едно време инсталациите само на мазут бачкаха.Верно мръсно и едва докарваше до 20 градуса, но поне се живееше.Изстинала панелка през зимата е кат хладилник Мраз.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малък проблем

    19 Юли 2022 12:41ч.

    Мазута е вторичен продукт от нефт, а ЕС иска да спре да купува нефт от Русия. Затова и мазут няма да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Stolti

    19 Юли 2022 10:33ч.

    Сега Корни ще набута ПП на дебелия.. тя ще продължи да смуче яко комисион от оръжията.... а когато студа забръска... ще хване аероплана и айде у Доминикана на почивка... държава на автопилот... понеже винаги БЪЛГАРИНЪТ чака НЯКОЙ друг да му помогне... я руснак, я американец, я държавата... я китаец, я арабин... но ЧАКА.. и ЧАКА.. и ЧАКА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Организиран световен сатанистки голодомор и студомор !

    19 Юли 2022 10:59ч.

    Разгръщат го пред очите ни, а клакьори, мисирки и "експерти" само кудкудякат и навалят ПАНИКА ! Гадовете мълчаливо и с кеф наблюдават "подготовката" и как в същото време овцете блеят ! Вместо да хванат оръжия и да пуснат сатанистка кръвчица...Мрете овце ! Заслужавате си го !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    19 Юли 2022 11:06ч.

    Тъй, тъй я!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    19 Юли 2022 16:20ч.

    Да сте видели "овца стръвница".........Тъй, че овчиците си го заслужават.......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    20 Юли 2022 2:13ч.

    Според Вацев - Народът е тротил. Трябва капсул-детонатор. Какво означава овчиците си го заслужават?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    19 Юли 2022 11:10ч.

    Има спасение и то е добре известно - Пълно подчинение пред Русия! А който е много независим и свободолюбиив, да се оправя сам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • грешното либерално разбираане на свободата

    19 Юли 2022 11:24ч.

    Русия не иска подчинение, а разум и справедливост. Като си разумен, ти сам схващаш, че трябва да се подчиняваш на Божията Воля, няма нужда от никакво заслепение по Русия. Остава само едно уважение... защото който мрази Русия, той просто е грешен по природа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отечествен фронт

    19 Юли 2022 12:36ч.

    Пълно подчинение на ПедеРусия ще има само от страна на рубладжийската измет! Смърт на рашизма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    19 Юли 2022 11:13ч.

    https://www.investor.bg/surovini/365/a/es-shte-kupuva-gaz-ot-izrael-no-shte-go-vtechniava-v-egipet-354185/ Споко бе, Урси неуморно шета, тук 20 млрд, там 20 млрд и не само за тази зима, та дори нашият злощастен познайник Шеврончо се е вдъхновил да инвестира в израелските и египетски крайбрежни газови находища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • както винаги, хитри и нагли

    19 Юли 2022 11:22ч.

    Мръсна работа са туй американците в колонията. Нарочно тикат куклата си на конци Корнелия, за да обере БСП негативите от всичко лошо, което ще ни се стовари отгоре. Така хем унищожават партията, хем хвърлят кал по идеята за лявото, колкото и да е псевдолява днешната столетница.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в. Сега:

    19 Юли 2022 11:59ч.

    "Американската „Екселерейт Енерджи Инк.“ и "Овергаз Инк.“обявиха, че са се споразумели да работят за доставка на регазифициран втечнен природен газ (ВПГ, или LNG) на планирания терминал във Вльора, Албания. Двете компании са подписали меморандум, който предвижда двете страни да договорят доставката на до 1 млрд.куб. метра регазифициран ВПГ годишно за 10 години."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хехехехехехе...

    19 Юли 2022 12:04ч.

    Не споменават само от къде ще дойде този втечнен газ след като говори се, че в САЩ аварията на терминала за втечняване в Тексас била само върха на айсберга. Над 15 инсталации за втечнен газ и съхранение на петрол по непонятни причини са претърпели аварии в последните 12 месеца?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сашо

    19 Юли 2022 12:16ч.

    Моля да не споменавате в. "Сега" предвид на това, че се превърна в стопроцентово русофобско издание, тоест изначално ненадеждпо поради този факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дончев от Чистотата

    19 Юли 2022 12:26ч.

    Потвърждавам. Запуснат градски нужник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русофобско, ама правоверно втечнено

    19 Юли 2022 12:29ч.

    Не е лошо да се слушат втечнените новини от "Сега". ОверСашо ги разбира най-добре тия работи - особено след като се изпра от лошия руски газ и се нареди в правоверните евроатлантически редици. Оня ден нещо мрънкаше в Дневник, че трябвало свободен пазар на газа, държвата да не се занимава, частниците щели да си намерят газ и да го докарат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    19 Юли 2022 16:19ч.

    То като с бензина и дизела, "свободен пазар" и цените нагоре......Само не мога да разбера "протестиращите" защо реват срещу правителството а не срещу търговците на горива и Лукойл - те вдигат цените спекулативно, то е ясно и на децета........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    19 Юли 2022 12:37ч.

    Газ ще се намери, Рашистан отива на бунището,където е мястото на тази клоака!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малък проблем

    19 Юли 2022 12:44ч.

    Дали ще доживеете за да го видите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • веган

    19 Юли 2022 12:52ч.

    Не трябва ли по такъв важен въпрос дали да купуваме руски газ има референдум?И най-вече за отношението към Русия. Нали все още съществува такава възможност за референдуми? Ама някой трябва да ги поиска от партиите, да ги постави като условия,когато има избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • полиглот

    19 Юли 2022 13:11ч.

    Българите нямат национална кауза и са разединени и за това всеки олиг.офрен ги прецаква. Освен това българите през последните години успешно се циганизираха и опростачиха . От такива какъв референдум очакваш ? Те не знаят на кой свят са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    19 Юли 2022 14:32ч.

    Колонията, суровинен придатък, поставяла условия на метрополията. Да плачеш ли да се смееш ли ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    19 Юли 2022 15:34ч.

    Стига сте ни плашили със студа и глада. Зимите са меки и последните 3 години само за около 10 дни съм обличал по-дебело яке и риза с дълъг ръкав. В България гробища на умрели от глад няма. Може би се тревожите за бананите, те са един глупав евтин плод, който стана символ на т.н. демокрация. Ерзац демокрация- ерзац символи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смъртен акт

    19 Юли 2022 16:17ч.

    Няма смъртен акт с причина за смъртта - глад. Когато гладува човек, организма отслабва и човек умира от болест. За минута се развива пневмония и най-много смъртни актове са - пневмония. По време на Голямата Депресия в САЩ много народ е умрял от глад. Само няколко смъртни акта от болница в НюЙорк са с такава диагноза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Газ се ползва не само за отопление

    19 Юли 2022 16:19ч.

    Индустрията, най-вече химическата, ползва много газ. Без газ няма произвидство. Без производство няма работа. Без работа няма заплати. Без заплати няма ядене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    19 Юли 2022 17:39ч.

    аре стига ривл, нали имаме Банани, скоро и кафява субстанция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи