Гърция е напът да узакони еднополовите бракове

Гърция е напът да узакони еднополовите бракове

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че иска да узакони еднополовите бракове и да предостави правото на осиновяване на еднополовите двойки, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ.  "Τова, което ще узаконим, е равенството в брака, тоест премахването на всякаква дискриминация, основана на сексуална ориентация, по отношение на сключването на брак“, каза премиерът от дясноцентристката партия Нова демокрация в интервю за ЕРТ. „Какво всъщност представлява бракът? Бих казал, че той е кулминацията на любовта между двама души. В същото време той е и юридически договор с права и задължения“, добави Мицотакис. Той не уточни кога ще бъде представен законопроектът за легализиране на еднополовия брак, но според гръцките медии това трябва да стане преди европейските избори през юни.

Гърция узакони гражданските партньорства между лица от един и същи пол през 2015 г., но при тези двойки само биологичният родител има права върху детето си. При това положение, ако биологичният родител почине,  детето се отнема от партньора на починалия.

„Еднополовите двойки имат деца и тези деца няма да престанат да съществуват, няма да изчезнат. Тези деца обаче нямат същите права“, отбеляза Мицотакис. Но той подчерта, че проектозаконът няма да разшири правото на родителство чрез сурогатни майки при еднополовите двойки.

Мицотакис отбеляза, че няма да се променя законът за асистираната репродукция."Концепцията за жените, които се превръщат в машини за производство на деца по поръчка ... това няма да стане,“ заяви гръцкият премиер.

Малко след като беше преизбран на през юни лидерът на Нова демокрация обяви намерението си да узакони еднополовите бракове, като заяви, че гръцкото общество вече е „много по-подготвено и зряло“, отбелязва Франс прес.

Правителството обаче вероятно ще се сблъска с опозиция от страна на най-консервативните редици в управляващата партия, както и на част от обществото. Затова премиерът специално подчерта, че иска въпросът за еднополовите бракове да не разделя гръцкото общество, а да даде възможност за намирането на общ език.

„Уважавам напълно нашите съграждани, които имат различно мнение, както уважавам и мнението на Църквата“, посочи той, цитиран от ЕРТ, и припомни, че „Църквата беше против гражданските бракове, Църквата беше и против кремацията на мъртвите, а държавата продължи напред и прие закони, уважавайки ролята на Църквата, а не диктувайки на Църквата да прави нещо, което противоречи на същността на богословския подход“. 

Миналия месец Гръцката православна църква излезе с официална позиция противеднополовите бракове и най-вече против осиновяването на деца от хомосексуални.

От 27-те държави членки  на Европейския съюз 15 са узаконили еднополовите бракове, а 16 – осиновяването на деца от хора от един и същи пол.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • бензинджия

    11 Яну 2024 8:20ч.

    християни били... не може хем да си за "оная" любоф, хем да си православен христиенин. всичката им работа е такава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно...

    11 Яну 2024 11:41ч.

    ...това свързано ли е с препълнените им бежански лагери?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Редно е

    11 Яну 2024 8:34ч.

    педофилите да почерпят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • солидният улегнал господин с бомбето и бежовия шлифер

    11 Яну 2024 9:05ч.

    черпя всички малки сладурчета с червено гумено петле на клечка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    11 Яну 2024 9:01ч.

    Различните искат да са като нормалните. Да живеят и правят всичко като нормалните. Пълна лудост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    11 Яну 2024 9:51ч.

    Нищо не искат различните, удрят основно по Православието... то е мишената, гейшите са просто маша в ръцете на циганина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    11 Яну 2024 9:11ч.

    Сега всички дето под всяка новина квичаха какви горди и непокорни са гърците и кви мърши сме ние, да хванат едно дилдо с оребряване и да го ползват по предназначение. Ние българите устояхме на соросячия натиск дори под управлението на марионетките ППДБ, а гърците клекнаха макар и под "дясно" управление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tи май мислиш,

    11 Яну 2024 9:25ч.

    че тая извратения няма да дойде тук? Хаха, стой и гледай. 10 години, не повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    11 Яну 2024 10:28ч.

    Да, последната надежда на гъркофилите е че от това няма да избягаме и ние, но аз мисля че ще избягаме. Още преди 15 години когато всички се захласваха по "гордите гърци", аз твърдях че гърците са по-мърши, и ето че са. Гърчинът само знае да тропа с крак за пари, това му е единствения принцип. Гей бракове, соросоидни попълзновения, разни войни цветни революции и трета световна дори, това не го интересува докато тече мазничкото. И вие гъркофилите се възхищавахте на тия преситени до наглост пудели на запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    11 Яну 2024 12:20ч.

    "и ето че са" -- винаги са били. знам ги от десетилетия, нема такава с.ган. и никой не ни мрази повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наследство им е

    11 Яну 2024 9:18ч.

    Лезбийството им е наследство от Древна Гърция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    11 Яну 2024 9:25ч.

    Това на снимката кир Кириакос ли е? Че той има ачик вид на джендър! А разсъжденията му относно какво всъщност представлявал бракът ни отвежда в дълбоки философски води. Според кир Кириакос бракът бил "кулминацията на любовта между двама души". А някои мъдреци твърдят, че ако любовта е светлината в живота, то бракът е заплащане на сметката за осветлението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    11 Яну 2024 10:20ч.

    "кулминацията на любовта между двама души" -- не може да се отрече, че тук е последователен. предшествиниците им са имали същото виждане, едва по-късно римляните са оплескали работата, като са вкарали в любовта и жената.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    11 Яну 2024 9:35ч.

    Приятелството и покровителството на САЩ си заплаща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грантаджиев Соросоид

    11 Яну 2024 9:37ч.

    В крайна сметка винаги исканията опират до разрешения за осиновяване. А в същото време социалните, дето го играят хем държавни служители, хем членове на НПО осигуряват децата за осиновяване. У нас вече има електронен регистър за осиновяване, в който попада след 6 месеца всяко дете "в риск" взето от социалните. И това без да се уведомят родителите. Това създава една златна среда за корупция, злоупотреби с власт и тормоз над родители, които не знаят как да се защитят от институционалния терор. Другарката Ша Лапа Това ни ни го натресе, тя самата бозае от две майки - държавата и собственото си НПО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    11 Яну 2024 9:53ч.

    От години въртят търговия с циганчета, това е бизнес за милиарди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Струна от пиано

    11 Яну 2024 11:15ч.

    За всеки, свързан с НПО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    11 Яну 2024 9:48ч.

    Чудесно, тъкмо на родните ни пеперуди няма да им се налага да ходят далеч ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благ

    11 Яну 2024 10:25ч.

    Помоща на САЩ за Гърция да сдържа Турция си има цена. Англо-сакасонците не правят нищо даром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    11 Яну 2024 10:30ч.

    Погледнете преди 23 години Гръцката църква какви митинги прави против глобализацията, и ЕС. „Първо православни и гърци, после европейци„ казва архиепископ Христодулос за новите европейски карти за самоличност, в които графата „вероизповедание„ отпада. https://www.youtube.com/watch?v=eZvXqY40f9U А в нашите карти за самоличност, които първо е ЕС, после РБългария, и никой не реагира на обезличаването и закриването на държавата. Сега съборили паметника на граф Игнатиев. Знак, че с ази формана вече дъжава и този народ трябва да се приключи. Защото по опредерение на Берлинският конгрес, България е православна държава, на правосланите българи. Това определение отдавна беше опразнено от съдържание, с което и България не съществува вече. Приравнена е на африканска територия. При цялото ми уважение към Африка, но там силните на този свят не са си направили трудът да развият каквато и да е цивилизация или култура никога. Случайно? Едва ли. Удобна територия за експлоатация, с робска психика и дивашки бит и нищета на населението. Кое е подтискащото в България? Не материалната, а духовната нищета. Как се получи така, че водени от стремежът към новото и прогреса унищожихме културата си, идентичността си? Себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евро-гей

    11 Яну 2024 10:58ч.

    Само за едно грешиш, Африка вече ни е изпреварила значително - там има огромни китайски инвестиции, а на всичкото отгоре не искат да си лгбт извратеняк за да ги получиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    11 Яну 2024 13:20ч.

    Ами нали за това говоря. Удобна територия за експлоатация. Китай не изнася идеология, нито се е заел да насажда култура. Култура. Културата се определя от вероизповеданието. Не насажда будизъм да кажем. Просто използва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    11 Яну 2024 13:40ч.

    Африка поне от 300 години е зона на отговорност условно казано на Англия. Първоначално на кланът Роудс, основателят на обществото на „Кръглата маса„. На негово име е кръстена и Родезия. По късно тази отговорност е прехвърена на Опенхаймерите. „Кръглата маса„ е знаков момент и в оформянето на нашата политическа „сцена„, на която и до сега се подвизават клоуните с голямо М. От тук и промяната на ценностната система, нулиране на културата, и превръщането на населението на територията в африкански диваци. Знамето на ЕС - син парцал с жълти звездички в к р ъ г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кофти матрял

    11 Яну 2024 10:40ч.

    Мицотакис: „Еднополовите двойки имат деца ...." Явно в Гърция опитите са стигнали до успех.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прост човек

    11 Яну 2024 11:16ч.

    Цитирам от написаното по го ре, еднополовите двойки имат деца, какви деца бе глупаци, просто риторичен въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДИМИТРОВ

    11 Яну 2024 11:42ч.

    А претендират за лидери в християнството,нали

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    11 Яну 2024 14:29ч.

    „Какво всъщност представлява бракът? Бих казал, че той е кулминацията на любовта между двама души.“ Двама души може да се обичат и да са сестри, братя, най-добри приятели. Условието да има брак е да са мъж и жена, които искат да имат общи деца, да искаш да имаш дете от някой е доста различно от това да искаш да гледаш неговото дете. Брачният партньор е този, който избираш да участва в осъществяването на твоето собствено дете, бидейки негов биологичен родител. Така любовта ражда живот и после полага грижи за него, иначе няма смисъл от нея, другият поглед е много егоистичен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи