"Гардиън": ЕС е подложен на натиск да забрани влизането на руски туристи в Европа

"Гардиън": ЕС е подложен на натиск да забрани влизането на руски туристи в Европа

Премиерките на Финландия и Естония, Сана Марин (вляво) и Кая Калас. Снимка: АП

Европейският съюз е подложен на натиск да забрани влизането на руски туристи в Европа, пише в. "Гардиън".

Британското издание обръща внимание на думите на украинския президент Володимир Зеленски, че руснаците "трябва да живеят в своя си свят, докато не променят своята философия". Европейският съюз бе приканен да въведе забрана за влизането в Европа на руски туристи, като някои държави от ЕС заявиха, че посещаването на Европа е "привилегия, а не човешко право" на екскурзиантите. В интервю за в. "Вашингтон пост" украинският лидер заяви, че "най-сериозната санкция" е "затварянето на границите, защото руснаците отнемат чужда земя".

Към призива на Зеленски се присъедини естонската премиерка Кая Калас, която написа в Туитър: "Време е да сложим край на туристическия поток от Русия. Да спрем да издаваме туристически визи на руснаци."

Премиерката на Финландия Сана Марин заяви пред държавното радио и телевизия, че "не е правилно руснаците да живеят нормален живот, да пътуват из Европа, да се отдават на туризъм, докато Русия води агресивна и брутална война в Европа".

По-рано финландските власти съобщиха, че откакто са били отменени коронавирусните ограничения, все повече руснаци прекосяват границата между двете страни, за да пазаруват в магазини или за да продължат към други дестинации в ЕС, припомня "Гардиън".

Европейският съюз забрани полетите от Русия, след като нейните въоръжени сили нахлуха в Украйна през февруари. Пътуването с влакове по железопътната линия, свързваща Санкт Петербург с Хелзинки, бе преустановено през март, но руснаците все още могат да влизат във Финландия с автомобили.  

Миналата седмица Финландия оповести план, съгласно който ще ограничи броя на туристическите визи, които издава на руснаци, но изрази съмнения дали има право да въвежда директна забрана за влизане. Други страни, които са част от Шенгенското пространство за свободно движение и които имат граница с Русия, като например Естония, Латвия, Литва и Полша, вече сериозно затегнаха правилата за издаване на визи на нейни граждани.   

Всички тези държави обаче изразиха позиция, че е необходимо да бъде взето решение на ниво Европейски съюз, тъй като виза, издадена от една страна от ЕС, не може да не бъда призната от останалите страни членки.

В. "Гардиън" цитира вчерашно изявление на служебния министър на туризма на България Илин Димитров, че над 50 хиляди руснаци, основно собственици на апартаменти и други имоти, и които в много случаи са минали през Истанбул, са посетили България до края на юни. "Препятствията и скъпите билети не ги спират", изтъкна той. 

Очаква се външните министри на страните от ЕС да обсъдят въпроса, когато се срещнат в Чехия в края на този месец.

"На бъдещите заседания на Европейския съвет въпросът ще бъде поставян още по-сериозно. Личната ми позиция е, че този туризъм следва да бъде ограничен", заяви финландската премиерка.  

Други страни от Европейския съюз обаче не са на същото мнение. Някои от тях, които имат традиционно близки отношения с Русия, като например Унгария, вероятно ще се противопоставят сериозно на идеята за забрана, докато други държави от ЕС, в които има големи руски общности, като например Германия, твърдят, че подобна забрана би довела до разделяне на семейства и до наказване на хора, които са против войната и са напуснали Русия.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • СМЕХХХ

    11 Авг 2022 9:50ч.

    Да избереш държавата ти да се управлява от жени, си е живо самоубийство! Пример - финландия и естония. Вместо да говори разума, говорят женските измишльотини...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Авг 2022 9:57ч.

    Жени, ама веднага задействаха влизането в НАТО и ще почнат строителството на 1300 км. стена с Матушката. Предстои да отрежат и достъпа на руснаци до Финландия. В същото време някои мъже се крият в бункера от години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евроидиоти

    11 Авг 2022 10:32ч.

    В тези държави не се знае със сигурност кой е мъж и кой жена. Сигурно е само, че всички са евроидиоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    11 Авг 2022 10:45ч.

    наблюдател, за такива жени като теб говоря!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уточнение

    11 Авг 2022 10:53ч.

    Още по-добър пример: Нова Зеландия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъповати женки,

    11 Авг 2022 11:25ч.

    по-тъпи и от нахалния Наблюдател

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    11 Авг 2022 9:54ч.

    На тези премиерки им измислиха "новина" за да ги покажат. Хайде здраве да е...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    11 Авг 2022 9:59ч.

    доктрината 'Stay Behind' на САЩ в цялата прелест и блясък. Нека провалени държави като Прибалтиките, България и един куп корумпирана и рекетирана соросоидна сволоч правят мега глупости, които основно ще им излязат през носа, а САЩ ще си седят кротко и ще казват - ние нямаме нищо общо с това. Това е изказ на свободната воля на целия цивилизован свет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евросатрапията

    11 Авг 2022 10:01ч.

    Ма какво да ходят в тия трибалтийски вымираты бе, те даже собствените си хора призовават да не се къпят. Кой, освен еврогеец оттук нататък ще стои некъпан, само за да си надвие на масрафа да повтаря глупостите на диктаторите си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Авг 2022 10:26ч.

    Тоталната омраза между европейци и руснаци тепърва започва! И двете страни страшно се надъхват и дехуманизират противника.Ще бъде уникално ШОО.Омразата е брутално силно чувство което замъглява съзнанието и парализира разума... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    11 Авг 2022 10:33ч.

    по-скоро подобна политика показва тотална импотентност у Запада и определено сплотява руснаците около управленското им ядро. ясно е, че държави като Прибалтиките, България и в ЕС като цяло се управляват отвън и не са субектни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омразата не започва сега

    11 Авг 2022 11:17ч.

    ВИНАГИ я е имало. От хилядолетия. Сега е възможно свободно да я изразяват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Авг 2022 10:43ч.

    Сплотява и двете страни! За всяка от страните кризата ще бъде оправдавана с "варварския противник".Соловьов е изключителен в това отношение.Всяка вечер тотална гавра с немския език и същевременно втълпяване на "чувство за жертва" на руския народ.Играе с най-тънките чувства на хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • .Всяка вечер тотална гавра с немския език и...

    11 Авг 2022 11:19ч.

    според мен напълно нормална реакция, след всичко, което немците правят със себе си. немския на Соловьов определено е забавен, но е напълно безобиден, докато западната русофобия не е - тя е открито наци-расистка и агресивна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Авг 2022 10:44ч.

    Показва в праймтайма видеа които могат да доведат до "състояние на афект" бая хора.Тва до нищо добро няма да доведе планетата.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    11 Авг 2022 11:20ч.

    показва нещата, каквито са. кой ги е бил през устата западняците да говорят и правят глупости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • комплексарки, предимно бездетки

    11 Авг 2022 11:07ч.

    Пази Боже от жени в управлинието, особено на върхови места! Фондерлайнен, Хиена Клинтън, Тереза Мей, Дявола Меркел, Курвелия Нинова, ето тия кифли…Списъакът е мнооого дълъг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слави

    11 Авг 2022 11:09ч.

    По голяма простотия не бях чул и чел. Мислех, че живеем в 21 век и някои в този век ми обяснява, че посещението на Европа е привилегия, а не право??? Какво стана със свободното предвижване на хора и стоки??? Ами да разделим тогава предвижването на европейци и цветнокожите? На кой му идват такива ,, гениални" идеи описани в по-горната статия???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво стана със свободното предвижване на хора и стоки???

    11 Авг 2022 11:16ч.

    оказа се, че е фалшиво, квази, менте, ако не слушкаш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    11 Авг 2022 11:14ч.

    Посещаването на Европа е "привилегия, а не човешко право''. Според това разбиране, може ли да се направи извод, че "поканените" от фрау Меркел са с привилегии,спрямо останалите граждани на ЕС?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добра новина

    11 Авг 2022 11:16ч.

    Не трябва руснаци да вливат пари на Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    11 Авг 2022 11:16ч.

    Както би казал покойният Задорнов: Ну тупые ... ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питащ

    11 Авг 2022 11:18ч.

    Ако и другите континенти решат, че посещението в Азия, Близкият Изток, Африка и Латинска Америка е привилегия, а не право в какво ще се превърне света??? В едно затворено пространство. Така се получава когато европейските народи остават не много умни, даже бих казал елементарни хора да ги управляват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изолиране на Русия

    11 Авг 2022 11:24ч.

    Политиците от Запад си въобразяват, че в Света няма други държави освен техните. В Русия провеждат Международни Армейски Игри. На конференцията за игрите са присъствали 115 представители от 37 държави. За справка, в НАТО членуват 30 държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е само Фани Хорн - и аз така

    11 Авг 2022 11:47ч.

    "Внепно изпита зловещото усещане, че е попаднала в страна, където някой бе отключил и пуснал лудите на свобода, които от своя страна бяха взели по някакъв начин властта и сега преследваха нормалните хора." Димитър Димов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДЯВОЛЪТ И ЕВАНГЕЛИОТО

    11 Авг 2022 11:49ч.

    Посещаването на Европа е привилегия, ЛЕЛЕ, а да им работиш ангария, КАКВО Е... сигурно е чест и задължение! Фюрерът ще спи спокойно, борбата му се увенча с успех.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тц-Тц-Тц

    11 Авг 2022 13:44ч.

    Те това се нарича фашизъм. Е как европейските “лидери” да не защитават фашагите в Украйна? Краставите магарета се надушват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи