„Галъп“: Румен Радев остава най-харесваният политик у нас

„Галъп“: Румен Радев остава най-харесваният политик у нас
Румен Радев започва мандата си с традиционно високо доверие и остава най-харесваната фигура в политическия живот у нас. Правителството и президентът започват мандатите си с високо доверие. Това показват данните от проучване на независимата ежемесечна изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Извършено е „лице в лице“ сред 805 души между 6 и 14 януари, съобщава бТВ.

 

Доверието в правителството се повишава до 44,9% и е по-високо от недоверието. Това показва акумулиране на надежда за край на политическата криза, посочват социолозите.

 

Високи обаче са икономическите страхове – 86,4% очакват ръст на цените, след като години наред този показател се движеше под 70%, а за последно беше доближил 90% в края на първия мандат „Борисов“ и последвалите протести по повод високи цени

 

Високо институционално доверие на прага на втория мандат президента

 

Румен Радев встъпва в първата от петте години на втория си мандат с декларирано доверие от 58,5% от българите и неодобрение от 32,1%. Останалите не могат да преценят.

 

Така рейтингът на президента на прага на новия мандат е +26,4. Институцията е една от малкото в страната с положителен рейтинг, а фигурата на президента е с най-висок рейтинг сред останалите политически фигури в страната. Личното доверие в Румен Радев се движи близко до институционалното.

 

Останалите фигури с положителен рейтинг в последните месеци са Кирил Петков с растящо доверие, типично за нововстъпващ премиер, както Стефан Янев и Асен Василев.

 

Личното доверие във вицепрезидента Илияна Йотова също е високо на фона на традиционните за нашето общество негативни нагласи към политическите фигури в страната. През декември 44,2% от българите изразяват лично доверие към нея, 41,2% казват, че нямат доверие в нея, а останалите се колебаят. Минимален дял от българите не са чували за Илияна Йотова. Така рейтингът е +3. 

 

„Националният опит обаче показва, че това високо първоначално доверие, характерно за встъпването в длъжност на всяка нова президентска двойка, често бързо се изчерпва с напредването на мандата“, уточняват социолозите.

 

Стартов кредит на доверие към правителството

 

След първия месец работа на новото редовно правителство на Кирил Петков за пръв път от повече от десетилетие насам делът на българите, които имат доверие в кабинета, е по-голям от дела на тези, които нямат.

 

За последен път това се случи през 2009 г. при встъпването в длъжност на първото правителство на Бойко Борисов. Сега 44,9% от запитаните българи изразяват доверие в новото правителство, а 39% - не. Останалите не могат да преценят.

 

През последните години доверието в правителството се запази на трайни нива от около 30%. По-сериозен спад имаше в последните месеци на кабинета „Борисов 3“, последван от покачване на положителните оценки за правителството по времето на двата служебни кабината на Стефан Янев.

 

„Опитът показва, че развръзката на политически кризи обикновено носи успокоение, което дава отражение в по-високо стартово институционално доверие и надежда. Общественото мнение донякъде винаги следва победителя. Едва няколко месеца след встъпване в мандат обществото започва по-детайлно да оценява работата на властта по конкретните предизвикателства. Тази детайлна оценка ще наблюдаваме в следващите месеци“, посочват социолозите от „Галъп интернешънъл“.

 

Начални положителни сигнали за парламента

 

От началото на работа на новото 47-то Народно събрание е регистриран ръст в дела на одобрението. През януари 31,9% от запитаните изразяват доверие в парламента, а 56,9% изразяват недоверие. Останалите не могат да преценят.

 

Това е свиване на „ножицата“ между позитивни и негативни оценки в позитивна посока. Макар и при запазване засега на първенстващото положение на негативните оценки.

 

Това е типичният за старт на мандат „бонус“ доверие, както и очаквана инерция от наскоро отминалите избори. Електоратите на победилите партии са и основни ентусиасти по отношение на доверието в парламента. Тези бонуси доверие са обичайно по-големи, когато в политиката навлизат нови лица, посочват социолозите.

 

Парламентът традиционно е институцията с най-ниско доверие у нас. Преобладаващо доверие над недоверието за парламента в десетилетията е имало само два пъти – след кризата 1996-1997 г. и при идването на власт на НДСВ.

 

Парламентът се превръща във фокус на негативното отношение към партийната политика. В последните години доверието в парламента се запази около и над 20%, а от средата на 2020 г., заедно с протестите, делът на положителните оценки спадна и до под една пета, припомнят социолозите.

 

Казусът със Северна Македония

 

60,8% от българите са на мнение, че страната ни трябва да подкрепи членството на Северна Македония в ЕС, но само при условие, че най-близката ни съседка бързо изпълнява договора, който има с България.

 

15,3% от пълнолетните българи са на мнението, че страната ни при никакви условия не трябва да подкрепя Република Северна Македония да стане член на ЕС, а 7,6% избират опцията България да подкрепи Македония за член на Съюза без никакви условия. Останалите 16,3% не могат да дадат отговор.

 

Данните показват високи нива на принципна подкрепа в обществото ни за приемането на Северна Македония в ЕС, но при категорично условие за сговорчивост от страна на съседката ни преди това. Позицията по този въпрос е видимо втвърдена в сравнение с края на 2020 г. Тогава 6,1% от българите смятаха, че страната ни не трябва да подкрепя Северна Македония за членство в ЕС при никакви условия.

 

51,1% бяха на мнение, че България трябва да подкрепи Република Северна Македония да стане член на ЕС, но само след като изпълни условията по договора между двете държави бързо, а 8% смятаха, че трябва да подкрепим съседка ни за член на ЕС без никакви условия. Двойно по-голям (34,8%) беше делът на тези, които не можеха да дадат отговор. Оказва се, че сега, повече от година по-късно, колебаещите се всъщност са заели твърда позиция, отчитат социолозите.

 

Данните на „Галъп интернешънъл“ са от последната вълна на изследване „лице в лице“ между 6 и 14 януари с добавка от предходната вълна – през декември 2021 г., както и с ретроспекция от предходното близо десетилетие на изследвания. В последната вълна на изследване са участвали 805 пълнолетни българи лице в лице.

 

 

 

Коментари

 • Жив да не бях

  25 Яну 2022 12:24ч.

  Рейтингът на Кирчо растял. Най-вече сред северомакедонците, обаче...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То и Сталин беше

  25 Яну 2022 12:24ч.

  "бащицата" на народите.То култа към личността си е комунистически прийом.Що ли не се учудвам,че тези "статистически" данни ги изнася "КАЛЪП ИНТЕРНЕШЪНЪЛ".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стъкмист

  25 Яну 2022 12:31ч.

  Едва 805 човека да дават мнение за целия български народ, ето това се казва истинска стъкмистика. Браво, колеги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  25 Яну 2022 12:41ч.

  Най-харесван е Копейкин, следван от Мънгъров и баце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като ги

  25 Яну 2022 12:41ч.

  Свалите,машинките пак ще ги изберат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чужди мекерета

  25 Яну 2022 12:55ч.

  Както обикновено Галъп добре си заработва сребърниците. И това проучване ще остане само за тяхна консумация. Ако не бяха машините и президента и неговите проксита нямаше да ги има, факт! Никой и никъде не обичат предателите, особено нациосналните

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шумолог

  25 Яну 2022 13:01ч.

  Дрънчи единствено на поцинкована кофа, само че този път кофата не е кърджалийска и звукът, който издава е особен, бих казал чуждоземен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Другари, нещата не се развиват по вашите очаквания !

  25 Яну 2022 13:05ч.

  Тези, за които гласувахте в последните няколко избора са за НАТО и ЕС. Сега не ви остана нищо друго освен да плюете и да се проклинате избора си. Не забравяйте, че на тези избори гласува само 30% от населението. Даже и БСП е За НАТО, остана ви един Костя Копейкин, но и той вече си мълчи. Така че, плюйте на воля, дано да ви олекне, все пак българска майка ви е раждала, нищо че сега сте за Кремъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Тези, за които гласувахте в последните няколко избора са за НАТО и ЕС"

  25 Яну 2022 13:15ч.

  НАТО и ЕС ще изчезнат скоро по естествен път. След което ще има Народен съд. Много родословни дървета, минали метър на предния, тук ще дадат фира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ако стане обратното

  25 Яну 2022 13:22ч.

  ще ни отървете ли от себе си като заминете на матушката ви. Защо в бившите соц държави ние сме най-зле, щото нашите ченгета и номенклагури се оказаха най-простите, затова правим този луд преход, в който те стават все по-богати, а ние обедняваме. Вземете ги и тях в пътешествието си на Изток, не ги искаме. Все пак сте съпартийци, ще се разберете някак си !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  25 Яну 2022 13:26ч.

  2 мандат е с 1 милион по малко защо не гласуваха ами заради проекта 3 морета а ако изборите бяха след като каза че изказването на русия за българия и румъния е неуместно тои нямаше да е президент

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костадин Костадинов

  25 Яну 2022 13:31ч.

  Сигурно е скандално класирането по доверие в политици, че отдавна не излиза такава. Колко одобряват и не одобряват един политик или партия. Само с ДА или с НЕ, срещу всяка партия и политик в един лист. Тук е участвал само Радев сам срещу себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зОмБи аПоКаЛиПсИс

  25 Яну 2022 13:33ч.

  БСП е мъртва, от 15 години. Но енергията на антигерб духът ги съживи, като зомби което се мисли за живо. Енергията на антигерб духът роди и даде живот на други партии, та не остана за БСП. И с ГЕРБ си отиват и те, ако махнат ГЕРБ, ако не го махнат - енегията ще роди други. Нинова носи и отговорност за въвеждането в политиката на фалшивият русофил Р. Радев. След ГЕРБ времето, и Радев ще е политически труп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Излезе,че Радев е всенароден любимец.

  25 Яну 2022 14:16ч.

  Харесван 58 %, пък избран от 12% :D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добро проучване на

  25 Яну 2022 14:35ч.

  „Галъп фалшификейшън“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Галъп: Който плаща, той поръчва музиката

  25 Яну 2022 14:43ч.

  На вниманието на предстоящия НАРОДЕН съд И янев, както и радев са били "ухо и око" на Портиера на американското посолство. „Бивoлъ“ цитирa нeпубликувaни дoceгa грaми нa бившия американски пocлaник в Coфия Нaнcи Мaкълдaуни, кoятo днec e cъвeтник пo cигурнocттa нa вицeпрeзидeнтa Кaмaлa Хaриc. WIKILEAKS: ОЩЕ ОТ 2009 -ТА РУМЕН РАДЕВ ПОСОЧЕН ОТ САЩ КАТО ТЕХЕН ЧОВЕК – „ЕДИН ОТ НАЙ-АНГАЖИРАНИТЕ КОНТАКТИ НА ПОСОЛСТВОТО“! Грaмитe oбхвaщaт oгрoмeн пeриoд oт някoлкo дeceтилeтия дo крaя нa 2010 г. зaceгa. Дo мoмeнтa нe e публикувaнo и рaзкривaнo, чe Румeн Рaдeв, зaeднo c кoлeгaтa cи o.з.гeн. Cтeфaн Янeв, ceгaшeн cлужeбeн Прeмиeр, ca били oбeкт нa нaблюдeниe, кoнтaкти и кoмуникaция c aмeрикaнcкaтa диплoмaция у нac. Документи: И т.н. ttps://bivol.bg/wp-content/uploads/2021/11/Cable01.pdf Пo тeмaтa рaбoти и: Никoлaй Мaрчeнкo, „Бивoлъ“ https://afera.bg/wikileaks-%d0%be%d1%89%d0%b5-%d0%be%d1%82-2009-%d1%82%d0%b0-%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%be%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b0%d1%89/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Атанасов

  25 Яну 2022 16:00ч.

  Портиерът на американското посолство не разреши на слугата си румен мустафа радев да почете паметта на изгорените от фашистите в Одеса българи … Крим е Русия! Тук е моментът да призова за почит към паметта на 33-годишния бесарабски българин, инженера от Одеса Иван Милев, изпепелен редом с още петдесет православни граждани на Украйна на кладата в Одеса на 2 май 2014-та, подпалена от местните бандеровски неонацисти, за които Европа се прави на сляпа и глуха. По време на този „евро-атлантически“ Холокост е застрелян още един етнически българин – Александър Николов. Поклон пред тези неизплакани мъченици на рода и Вярата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАТО и ЕС ще изчезнат скоро по естествен път. След което ще има Народен съд.

  25 Яну 2022 16:46ч.

  Дрогарю, събуди се, 44та беше миналия век:)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи