"Гъливеър" спира да продава билети за самолетната линия София-Скопие

"Гъливеър" спира да продава билети за самолетната линия София-Скопие

Българската авиокомпания Gullivair прекрати резервациите за двуседмичната си линия от София до Скопие от 21 май и вече не продава билети. Маршрутът беше открит само преди четири седмици с много фанфари след дипломатически усилия. Не е ясно дали полетите са преустановени. От авиокомпанията не са отговорили на въпросите относно съдбата на маршрута. Превозвачът също така прекрати резервациите за другата си редовна международна линия до Тирана от 14 май. Полетите до Скопие се изпълняват с турбовитловия самолет ATR72-600.

Източник: exyuaviation.com

"Епицентър" коментира:

Очакван скоростен провал претъпря идеята на премиера Кирил Петков и неговия транспортен министър Николай Събев за авиолиния София-Скопие. Вторчвайки се в този проект, който през годините не е успявал да проработи, двамата продъниха ушите на българите, че това е част от новото българо-македонско сътрудничество като стъпка към сваляне на ветото над РСМ. Петков така и не се вслуша в гласа на разума и въпреки аргументите, че този проект е икономически неиздържан, го наложи. Но, както обикновено става, пазарът доказа, че е по-силен от политическия инфантилизъм, който излъчва българският премиер. 

Според македонски медии полетите се осъществяват със 7-8 пътници, а е имало случаи, когато са борда е имало само двама-трима души, по-малко от екипажа. 

Засега не е ясно дали полетите се отменят окончателно, тъй като няма обяснение от българската авиокомпания, която е спряла да продава билети и за Тирана от 24 май. Скопие и Тирана бяха единствените чужди дестинации на "Гъливер". 

Авиокомпанията поддържаше маршрута София-Скопие с турбовитлов самолет ATR 72–600, който е с капацитет 65 места. Полетите бяха в понеделник и в събота. Цените - от 128 до 300 лв. за двупосочно пътуване. 

Самолетната линия бе открита с фанфари на 11 февруари т.г. и бе изтъквана като първото голямо постижение на кабинета "Петков" по пътя към нормализирането на отношенията със Скопие. На борда на самолета до столицата на РСМ пътуваха македонска и българска делегации. Тя бе първата конкретна стъпка в сътрудничеството, което обявиха на първата си среща в Скопие на 18 януари премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски. На 25 януари двете правителства поведоха в София и съвместно заседание, подписвайки меморандум за укрепване на инфраструктурната свързаност между двете държави. 

Това не е първата авиолиния, която директно свързва двете столици, припомня БТА. 

На 25 април 1965 г. е открита международна въздушна линия на ТАБСО по маршрута София - Скопие. В 08:00 ч. от аерогара София излита първият самолет ИЛ-14, който след 51 минути каца на летището в Скопие. Пътниците са посрещнати от официални лица, начело с републиканския секретар по транспорта и съобщенията Георги Русковски, от журналисти и много граждани. Първият курс по новата линия е извършен от екипаж в състав: командир Владимир Владов, втори пилот - Христо Костадинов, радист - Петър Кунов, механик - Лазар Ташков и стюардеси - Мария Иванова и Любка Стоилова. Полетите от София до Скопие се изпълняват в неделя. 

Години по-късно, след като на 15 януари 1992 г. България официално признава Република Македония, през м. март същата година министърът на транспорта Александър Александров се договаря с министъра на транспорта и съобщенията на Република Македония Александър Лепавцов въздушната линия по маршрут София-Тирана, открита година по-рано, да бъде с директно кацане в Скопие. На 6 май 1992 г. в София министърът на транспорта Александър Александров официално открива линията. С първия полет на 6 май 1992 г. от Скопие пристига министърът на транспорта и съобщенията на Македония Александър Лепавцов. 

На 21 май 1992 г. вечерта по новооткритата редовна линия София-Скопие е извършен полет на държавната авиокомпания "Хемус ер". Със самолет "Як-40" пътуват 25 пътници, като полетът продължава около 20 минути. Полетите от София до Скопие се изпълняват в четвъртък, петък и събота сутринта, а в обратната посока в понеделник, вторник и сряда. Билетът в едната посока струва 60 долара, а в двете посоки - 90 долара. Авиокомпанията "Пал Еър" също извършва полетите до София също със самолети "Як-40". 

На 14 декември 2007 г. министърът на транспорта Петър Мутафчиев открива авиолинията по маршрута София-Скопие, която се обслужва от авиокомпанията "България ер". В приветственото си слово Мутафчиев посочва, че откриването на авиолинията цели да бъдат нормализирани авиовръзките на България с всички европейски столици. На летището в Скопие са посрещнати от Миле Янакиески - министър на транспорта и съобщенията на югозападната ни съседка, заместник-министъра на транспорта и съобщенията Скендер Палоши, и посланикът на България в Македония Михо Михов. Линията София - Скопие се покрива три пъти седмично и има много добра връзка в София по дестинациите за останалите европейски столици. Цената на билет по линията София-Скопие в едната посока е 39 евро. Полетите са прекратени от превозвача през 2009 г. поради нерентабилност.

 

 

Коментари

  • Уилт

    03 Май 2022 11:48ч.

    То и без това не беше много разумно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    03 Май 2022 11:54ч.

    Това са великите идеи на "А отбора", новата идея е да се запише България в коалицията за третата световна война срещу Китай и Русия, и ние тука ще имаме гЕЙеостратегическо предимство, че сме по близо, тоест като почнат да мерят с ядрени ракети, може и да ни се размине(според Асен)... Промяната наистина променят, много са гнусни и надменни като истински тъпаци! Оставка тъпаци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поредният спукан балон

    03 Май 2022 11:55ч.

    От намеренията на управляващите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Санде Македонски

    03 Май 2022 11:58ч.

    Е що така? Вервам Радев да е сторил таз уйдурма, да го прéкърши устремот на Киро Харвардецо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SapunRK

    03 Май 2022 12:03ч.

    Шарлатанинът от снимката ( с бялата коса, дето я няма много - за да е ясно) да обясни и да организира. Ама ако може със собствени пари, не с нашите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    03 Май 2022 12:24ч.

    Великите идеи на неграмотния сульо от Канада винаги са такива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    03 Май 2022 12:25ч.

    И другия великан, еконтьора Nik Sabev.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Slavi

    03 Май 2022 12:30ч.

    Маке-космонавтите, отиват при Каримански да се подлагат на ДПС. Стюарди в приземената авиолиния Скопие-София.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Събев

    03 Май 2022 12:31ч.

    Не унивайте братя! Сега с Киро и Асен пускаме подводница!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    03 Май 2022 12:31ч.

    Казано им беше предварително, че линията ще бъде непечеливша . Иначе много други преди тях да са я разкрили. Но, да живее крепката българо-македонска "дружба" !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    03 Май 2022 12:42ч.

    Копейкаджиите, говорите колкото да не заспите. В момента транспорт до СМ просто няма. Тия са спрели рейсовете, влакове няма, а самолета лети през Виена за 500 лв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 03 Май 2022 12:42ч. Копейкаджиите, говорите колкото да не заспите. В момента транспорт до СМ просто няма.

    03 Май 2022 15:14ч.

    И?! Кой нормален ще се натиска да пътува без нужда до албанската БЮРМ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    03 Май 2022 15:29ч.

    но от Сърбия има и влак и рейс, явно там има много луди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не трябва дребнавата корпоративна корист да пречи на великите политически планове

    03 Май 2022 12:42ч.

    Ами как ще се прекарат сега материалите за строежа на магистралата и ж.п. линята, които хронологически следваха в плана, а всичко заедно щеше да провокира безкрайната любов и хармония в българо-македонските отношения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    03 Май 2022 13:26ч.

    Ж.п. линия към Македония от наша страна е построена още по царско време. Достига до границата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За да се спестят средства...

    03 Май 2022 15:12ч.

    ...сега ще включат маршрута до Скопие в строителните дейности на софийския Метрополитен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    03 Май 2022 13:30ч.

    Това не е болка за умиралка, никакви инвестиции нямаше. А и Гъливер спокойно може да замени Скопие с полети до страната на Лилипутите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    03 Май 2022 13:36ч.

    Че това беше ясно от първия миг. Действително да пуснеш самолет до Скопие, с такъв мъж дори не бих разговаряла..... Не ми е ясно дори как е пращал торбите по "Еконт"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шарлатани

    03 Май 2022 13:46ч.

    ЕКОНТ капут!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    03 Май 2022 13:51ч.

    Един предизвестен край, за който предупреждаваха всички експерти. Сега Киро да върне от джоба си пропилените пари на българския данъкоплатец. Ако оставим тези неграмотници във властта, скоро може да спре цялата държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • министър ЕКОНТ

    03 Май 2022 14:01ч.

    Аз чакам ледоразбивача! Шест моста на Дунав, четири тунела под Шипка, летище Русе, евтин пътнически ЖП транспорт (печеливш) и предлагам още плавателен канал Дунав - Русе - Варна - Бомбай - Калкута.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • само питам (за един приятел)

    03 Май 2022 14:02ч.

    Колко ни струваше тая екзотика (въздушната линия до Скопие)?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българската авиокомпания Gullivair прекрати резервациите за двуседмичната си линия от София до Скопие от 21 май и вече не продава билети.

    03 Май 2022 15:10ч.

    Буда от Еконт ли поема линията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Управляват ни идиоти

    03 Май 2022 15:36ч.

    Резултатът е разорение на българите в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи