"Галъп": ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с изравнени резултати, спор за третото място

"Галъп": ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с изравнени резултати, спор за третото място

Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти идентична подкрепа с 27,2% и 26,6%, ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4% и 12,3%. Със 7,3% БСП е на петото място според данни от изследване на "Галъп" за БНР.

В битка за възможност за прескачане на бариерата са "пакетирани" "Български възход" с 3,7%, "Има такъв народ" – с 3,4% и "Левицата" – с 3,2%. 

Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио (БНР), показващо нагласите на старта на кампанията. Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент следва, както винаги, да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., възможни са динамични развития, включително в последния момент. 

Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,6%. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори – доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни – но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци. 4,4% са онези от заявяващите, че ще гласуват, които биха предпочели „Не подкрепям никого“, ако изборите бяха днес.

Изследването на "Галъп" е проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Ретранслатора

    10 Март 2023 14:38ч.

    Абе за какво ще се ходи на избори?! Направо да се спуснат нужните евроатлантически изборни проценти и това е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде, одете си от България и Герб, и ПП, и ДБ, и всякакви евроатлантици. Стига сте шикалкавили, че вече писнахте на хората. Кога приемете долуспоменатия закон, може да се завърнете под име ново и пълна кошница с обещания!

    10 Март 2023 14:47ч.

    Това е Законът за регистрация на чужди агенти Foreign Agents Registration Act, действащ в САЩ от 1938 година.Мисля, че е един изключително полезен закон, който осветлява лицата, медиите и партиите, финансирани (или според американците - корумпирани) отвън - нещо задължително за една здрава държава. Та в тази връзка не разбирам протестите срещу такъв закон както в България, така и в Грузия. Та американците са умни хора, защо да не последваме техния пример и да въведем един важен за националната сигурност закон?Грузинският вариант на закона е доста по-мек от американския. Грузинците искат да бъдат осветени всички организации, които получават над 20% от доходите си от чужбина (докато американският закон изисква осветляване на каква да е сума), грузинският закон касае медии и юридически лица, които не се занимават с търговия (докато американският закон визира медии и всички физически и юридически лица).Понеже съм семпъл човек, нека попитам - какъв е точно проблемът да се знае кои са организациите, чиито пари идват от чужбина? Защо това е проблем? Защо НПО и фондациите скачат срещу закон, който осветява милионите, които получават за "гражданската си позиция"? Нали казват, че всичко е прозрачно и отчетено до последния цент? Защо? Какво ги притеснява?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз не разбирах,

    10 Март 2023 15:01ч.

    ама под статията на Шкварек имаше един коментар със сайт със списъци с НПО-та, човекът ги беше изкарал над 14000! Та, да посмятаме. Едно НПО - поне 3-4 човека, спокойно можеш да смяташ, че с грантоядство се прехранват над 100 хил. човека в София, плюс няколко немалки медии. Като включиш още няколко десетки хиляди оспаунени и добре промити мозъка (познавам такива), работещи във велики западни компании, пак най-вече в София, суперспециализирана дейност, повечето без фундаментални знания в областта си като цяло - нещо като хай-тек редачи на рафтове в Уолмарт (не, че повечето не работят високотехнологична работа, а просто, че е неприложима никъде другаде и за нищо друго), кукловодите би трябвало да могат да извадят поне 200 хиляди човека при нужда. Освен това имат мощна финансова и организационна подкрепа. А това си е сила, както и да го гледаш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    10 Март 2023 14:47ч.

    Takaaaaa.... и ПП и ГЕРБ подкрепят участието на България в конфликта в Украйна... и се оказва, че и 60% от гласоподавателите подкрепят войната и имат неистово желание да се включим и да се бием..... мдааа.... пак ще има национална катастрофаааа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    10 Март 2023 14:59ч.

    Нацистката коалиция от професионалните крадци герб+ЛГБТ(дб/пп) ще довърши България! Вчера се видя, колко са единни в София!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "и се оказва, че и 60% от гласоподавателите подкрепят войната"

    10 Март 2023 15:41ч.

    Оказва се според този, който е поръчал и платил на "Галъп" да съобщи тези резултати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти да видиш:

    10 Март 2023 16:12ч.

    БНР е поръчало и платило "проучването".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва да можеш да виждаш

    10 Март 2023 18:13ч.

    БНР е само параван.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    10 Март 2023 19:35ч.

    Простичко е, но само с лалане не става. Ръководствата, членовете и електората на тези организации да отиват на фронта и да разгромяват агресора. После се връщат в България, кой в черен чувал, кой вързан на Кинжал и оправят положението в милата ни Татковина. Еврейския и европейския парламенти се местят в София и всичко е ток и жица. Бойчето ще контролира целия "цивилизован" свят, Кирчо и баща му ще се разполагат в сараите на Ердоган и ще консултират Бойчето. Асенчо ще е перманентно на гости в сараите и ще се отдаде на научни изследвания относно възможноста индивид роден с пол мъжки да забременее. Фасулска работа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    10 Март 2023 14:59ч.

    Ами той Американският кораб е във Крит вече и разтоварва орижието вече ,уж за воени учения във Румъния . Ама ма че е въвличане във войната на Румъния и България във Украйна .Пред прага сме на много важни събития и пред началото на третата световна война .Народ изборите наближават и партиите на войната с готвят да ни въвлекат във тази война .Внимавайте как ще гласувате след има няма двадесет дена .Да не се окаже после че много от в2ас ще бъдат мобилизирани уж под формата на доброволци .А накрая и върнати във черни чували във България .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • --------

    10 Март 2023 15:39ч.

    Ти пък да не мислиш, че от Козяк и Сорошови ще допуснат да спечелят популисти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    10 Март 2023 15:04ч.

    Ами аз ще гласувам и за двете десни коалиции! Ех, защо не се обединиха в едно, че да ни е по-лесно с гласуването ?❤️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    10 Март 2023 16:06ч.

    Гласувайки за ГЕРБ получавате двойна порция Семерджиевци, Симонки и Кристиан Ивановчовци, през следващите 4 години. Гласувайки за петоколонната секта ППДБ+, калашник с 4 пълнителя, еднопосочен билет към фронта и уникалната възможност да браните корпоративния западен фашизъм и киевските наркомани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • винкело

    10 Март 2023 15:06ч.

    Само морално деградирала консуматорска плява гласува и за едните и за другите!!! Нормален човек, надали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами "нормален човек" според съвременната дефиниция

    10 Март 2023 15:17ч.

    означава материалист, интересчия и конформист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    10 Март 2023 15:07ч.

    И да знаете ВСИЧКИ, КОИТО ГЛАСУВАТ ЗА ГЕРБ, ДПС, ПП, ДБ, БВ И "ЗАЕДНО" - ГЛАСУВАТ ЗА ВКАРВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. КАТО ПУШЕЧНО МЕСО! КАТО БОЙНО ПОЛЕ!. Вие някога държали ли сте пушка? Виждали ли сте даже на картинка ракетна установка? Знаете ли как изглежда руски войник наяве, а не в електронна игра? Стиска ли ви да го срещнете лице в лице? Кире, Мравояда и Гнома - в комплект с Лорер и Паси - ви готвят тъкмо такава незабравима среща! Само че те няма да присъстват. Картечът ще дупчи само вашите задници! Бомбите ще разкъсват само вашите гениталии. Дори ако сте се припознали като 101-ви пол и оная ви работа е окачена за по-сигурно под мишницата ви! Ако не сте видели истинска смърт - гарантирано ще видите. Вашата собствена! На 2 април си стойте в кухнята и се наслаждавайте на мекиците на мама! Дано моето обръщение стигне до вас. По "околни пътища", защото знам, че "по принцип" не четете. Вие сте компютърни "специалисти", програмисти и финансови "експерти", но не сте прочели и една книга. Дори "Винету". Българският ви правопис е катастрофален. Както и английският. И да знаете партиите на войната няма да с изпратят синовете на война ,ще изпратят вас които гласувате за тях .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • винкело

    10 Март 2023 15:09ч.

    Коалиция антибългария от милиционери и сектанти - ГЕРБППДБ+

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галъп

    10 Март 2023 15:10ч.

    Както винаги греши Други проучвания показват че партията на младите и незрели мъже сега вече коалиция ще вземе 16,1% от гласовете На мен не ми се вярва че и толкова може да събере нима има толкова много хора които не могат да мислят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    10 Март 2023 15:12ч.

    ПАК НИ ЛЪЖАТ: 11 мъртъвци „подписали“ изборните книжа на ГЕРБ Няма политическа партия, в чиито списъци с подписи за участие на изборите на 2 април да няма починали хора, т.нар. „мъртви души“. Сред нарушителите са и парламентарно представените партии, показва проверка на комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Според проверката на Комисията най-голям е броят на починалите в списъците на „Национално движение Единство“ (обединяваща правата и интересите на циганите в страната) – 441, следвана от „България на труда и разума“ със 176 и Съюз на свободните демократи със 166. След тях са инициативният комитет за издигане на фолкпевицата Луна Йорданова за независим кандидат със 161, „Атака“ със 154 и коалиция „Български дух и традиции“ със 124. По повече от 100 имат още „Движение на непартийните кандидати“ – 122, „Българско национално обединение“ – 121, „Правото“ – 117, Коалиция „За теб Бълтария+ – 112, Български национален съюз „Нова демокрация“ – 108 и Глас народен, на рокмузиканта Светослав Витков – 105. И това наистина е така, според КЗЛД – такива нарушения имат всички 7 партии, представени в 48-ото Народно събрание. Сред тях най-много са починалите в списъците на „Български възход“ на Стефан Янев – 54. ГЕРБ-СДС и БСП имат по 11. ПП е с 5 такива лица, по трима са в списъците на ДПС и „Възраждане“, докато при ДБ са двама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    10 Март 2023 15:14ч.

    властта е завзета от нищожества, които постоянно прилагат „идеите“ на дребнавото си мислене в политиката – т.е. те вземат решения не според принципите на политическия рационализъм, а според своите страсти на ниво лично мислене... и заради тези нищожества животът ни вече е застрашен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те НЕ вземат решения

    10 Март 2023 19:58ч.

    само изпълняват инструкции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • винкело

    10 Март 2023 15:19ч.

    Гласувайки за ГЕРБ получавате двойна порция Семерджиевци, Симонки и Кристиан Ивановчовци, през следващите 4 години. Гласувайки за петоколонната секта ППДБ+, калашник с 4 пълнителя, еднопосочен билет към фронта и уникалната възможност да браните корпоративния западен фашизъм и киевските наркомани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    11 Март 2023 3:51ч.

    Отлично обяснено,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    11 Март 2023 3:52ч.

    Отлично обяснено, не се нуждае от повече коментари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мадаг

    10 Март 2023 15:24ч.

    И как точно 1% от 1008 души се равнява на 54000 човека? Стъкмистика, та дрънка. И аз направих соц проучване. Интервюрах 2.19 човека и според отговорите установих, че Великденския Заек води убедително със 78.987% при 89.99% избирателна активност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЦИК

    10 Март 2023 15:30ч.

    Много са ми любопитни онези, които ще отидат на място за да заявят, че не покрепят никого. Чисто технически може да има разлика между тях и негласувалите, но се изисква сериозно ниво на мотивация и липса на каквото и да било друго полезно занимание за да загубиш два часа от живота си за да не гласуваш за никого, гласувайки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези бюлетини

    10 Март 2023 15:45ч.

    формално се броят като невалидни - не участват в разпределението на мандатите (няма да се разпределят 230 мандата вместо 240, щото примерно 5% са драснали "не подкрепям никого"), но участват в общата бройка, която определя избирателната активност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    10 Март 2023 15:41ч.

    Стъкмистите продължават да ни манипулират. Най-лошият и по-по-най-лошият на фотофиниш!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    10 Март 2023 15:43ч.

    От "Сиела" си знаят най-добре

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ейй, добре че са изборите,

    10 Март 2023 15:43ч.

    та да се сещаме чат-пат за рибарските такъми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американците искат да контролират изборния процес

    10 Март 2023 16:10ч.

    "Оказва се, че някъде по същото време, случайно и почти незабележимо, шефът на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов, който е несменяем на поста вече близо десетилетие, отива на посещение в САЩ. Стои близо седмица и се прибира в понеделник. Никой не го пита защо. Какво точно е правил представителят на тази фирма, която брои гласовете на българските граждани, защото ЦИК не брои - да го кажем ясно. Та какво е правил този високопоставен български чиновник в САЩ? Дали не е ходил там да получи инструкции кой и колко да получи на тези избори? Защото финалът на намесата във вътрешните ни работи се ознаменува точно с броенето. И като припомним и списъка "Магнитски", който много удобно беше пуснат преди кампанията в нашата страна, нещата си идват на мястото"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос:

    10 Март 2023 16:10ч.

    В бюджета на БНР предвидени ли са пари за такива "проучвания"? Кошлуковизията дали също ще ни зарадва с подобни поръчкови " изследвания"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И какво се оказва накрая:

    10 Март 2023 16:19ч.

    Изборът на нормалния човек е сведен до две партии - с номера 1 или 3. Всеки гласувал за другите от "класацията" е абсолютен самоубиец! Гласува за унищожаването на България! Хора, мислете за себе си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 5623

    10 Март 2023 16:27ч.

    Как така ГЕРБ навсякъде водеше с 2-3 %, а след посещението на ББ на Козяк и на шефа на фирмата, дето отчита резултатите от гласуването в САЩ, изведнъж ПП-ДБ станаха първи. Май на ББ му е отредено само да им държи шлифера, ама засега го е срам да го признае - затова пее тази песен, че ще подкрепи всяко парвителство в името на България. В името на България никой не трябва и да помисля за ПП и ДБ - либерал фашисти и шарлатани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    10 Март 2023 16:33ч.

    „Не гласувам за никого” е единствения начин да се противодейства на тези отпадъци..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И това не е начин, просто няма никакъв начин; примката е стоманена и съдбата ни е решена.

    10 Март 2023 16:37ч.

    Покайте се, причастете се и се молете. Друго не остава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евоатлантически милитаристи идиоти

    10 Март 2023 16:54ч.

    Просто бегай, бегай! За да няма "куфар - гара - укроландия"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    10 Март 2023 16:36ч.

    Тотално извращение е това. В политиката, в обществения и в медийният живот. Неолибералите станаха новите фашисти, а социалистите станаха демократи. Гласувайте, защото всеки глас е против тези от снимката, глас против войната, глас за достойнството за България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Единствената опция за справедлив вот е включването на опция против

    10 Март 2023 16:39ч.

    Тогава ще лъснат истинските нагласи на населението..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    10 Март 2023 16:43ч.

    мдам... чини ми се, че който иска да е на скамейката на подсъдимите при следващия народен съд, може да се съеши с к.ирчо, ко.корчо, г.нома и присъдружни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дани

    10 Март 2023 17:40ч.

    Хора, лъжат ни, ама така ни лъжат, забравили, че лъжата е грях. Социологическите агенции изпълняват поръчки. Време е да се ядосаме. Да станем от удобните дивани и да гласуваме. Ако българите не гласуват, има голяма вероятност ДПС да стане втора политическа сила. Защото в Турция всички с български паспорти гласуват под строй, без значение, че не знаят български. Гласуват, после подменят истинските резултати и накрая излиза, че в техните секции с една машина са гласували 1900 човека, което е невъзможно. Ако ние не се ядосаме сега, ще се ядосваме след изборите, но ще бъде късно. Спомнете си какво каза Байдън преди дни - вие сме прифронтова държава. Американските ястреби няма да се поколебаят да ни хвърлят като пушечно месо на фронта, заради собствените си интереси. Ще го допуснем ли? Трябва да направим избор между мира и войната. Една е партията, която няма да позволи въвличането ни в чужда война и това е Възраждане. Ако сега допуснем съставянето на коалиция на войната, как ще се противопоставим, когато повиквателните за фронта завалят? Много ми е криво, не искаме да гласуваме, а очакваме Господ да ни спаси... Гласувайте, макар и ядосани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще стана от удобния диван, ама друг път

    10 Март 2023 17:50ч.

    Екстра съм си, мрънкам от лицемерие и за да се сливам с масата. Ракийката, салатката, далаверката, да изучим и уредим дечинята и да има кинти за нова дограма и пържоли. Нек'сме живи, нек'ни еб@t.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ScRuB

    10 Март 2023 18:22ч.

    Преставителите на САЩ ,Сорос,Блинкен,Нюланд и ЦРУ у нас ПП се изравнили с представителите на българските мафиоти ДС.Българското псевдо ДС което направи Бойко Генерал,като се подигра жестоко с званието и паметта на тези които са го носили защитавайки България,като Ген Вазов,се били изравнили. Вие за идиоти ли ни имате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да.

    10 Март 2023 18:26ч.

    Че какви сте?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бат Ваньо

    10 Март 2023 18:24ч.

    Докога българския гласоподавател ще търпи ДПС да е преди Възраждане?????Народе.......????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народът си гледа далаверката.

    10 Март 2023 18:27ч.

    И му е през шперца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честито!

    10 Март 2023 18:46ч.

    Някои коментиращи твърдят, че това са нагласени социологически данни...но аз пък съм сигурен, че резултатите ще са точно такива, плюс-минус 2%. Това да настъпваш мотиката безброй пъти е национален спорт.:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква мотика бе, българинът си живее екстра.

    10 Март 2023 18:55ч.

    Всичките му оплаквания и възгласи против са прах в очите и да не събужда завист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галяма мъка,

    10 Март 2023 19:15ч.

    Че руския агент Копейкин е на 4 място. Ми просто лумпените сте толкова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • верваме ви

    10 Март 2023 19:20ч.

    Както винаги точна прогноза от Галъп. Те винаги познават и ние им се доверяваме на 200%! Какви късметлии сме, че ни насочват тези достойни мъже!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прави вречатление,че има

    10 Март 2023 20:57ч.

    Нарастващ тренд на процентите за всяка една от първите 5 партии, а същевременно разликите между двойките се запазват в рамките на единия процент

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо

    10 Март 2023 22:03ч.

    Живеем в различни светове . Тези които гледат само нац. Телевизии хал хабер си нямат от реалната обстановка. Стена. Много дебела при това. Та затова и аз мисля , че данните са истински.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За ПП-то е абсурд, иначе ГЕРБ си имат родословни дървета по всички общини

    11 Март 2023 6:37ч.

    Но ПП-то, при тая инфлация и никой да не си задава въпроса защо, ...... не ми се вярва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Платили на Боец да направи статуя на Борисов и да стрелят в "него"!

    10 Март 2023 22:32ч.

    За първи път статуя от стиропор с образа на Бойко Борисов е поставена в центъра на Благоевград и обявените от ГАЛЪП за победители на изборите ПП+ДБ+ДСБ стрелят с пистолет в главата на статуята! .... Какво е ПОСЛАНИЕТО?! ... Шегичка ли е това или е долнопробна гавра с достойнството на човека, който и да е той! ....... Големи стрелци, големи войнолюбци се извъдиха тези демократи "българи". ... И в тази кампания на ПП+ДБ личи намеса на експерти от чужбина, на които не им пука за единството и уважението между българите. Напротив, целенасочено се търси разделението и омразата с подобна безподобна злостност и агресивност неприсъща за българския манталитет. .... С две думи: ГАЛЪП, ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ НАРОДА СИ, бе?! ................. п.с. Статуята с образа на Б.Борисов днес е разнасяна из Сандански, но воеводите там не са им позволили волности и простотии, то бива и бива продажничество и злостност, ама това минава всички граници на приличие. ... Снимки тук: https://epicenter.bg/article/Brutalna-proyava-na--Dobrite-sili--Gyurov-i-kompaniya-strelyat-po-pametnik-na-Borisov-v-Blagoevgrad/310674/2/0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак предизвестени резултати

    10 Март 2023 23:05ч.

    Всички са купени, дори и избирателите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    11 Март 2023 0:56ч.

    Купуването и продаването на социологически проучвания е престъпление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи