"Галъп": Повечето българи не искат избори

"Галъп": Повечето българи не искат избори

Действията на Слави Трифонов са дошли всъщност на фона на осезаемо обществено нежелание за нови резки политически движения – общественият фон не е в полза на нови избори и дори на правителствени промени. Новото френско предложение за Северна Македония пък е дошло на фона на продължаващо категорично убеждение, че Скопие не е направило достатъчно, за да бъде премахната българската „спирачка“. Остава неяснотата по голямата тема от последните години – антикорупционна политика, остава и декларираното обществено противопоставяне на действията на Владимир Путин в Украйна.  

Това са обобщенията от редовната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено от 2 до 10 юни сред 806 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети. Теренът обхваща само частично политическите сътресения от последните седмици, но е показателен за устойчивите фонови настроения в обществото ни.

41,3% от пълнолетните български граждани споделят, че по-скоро не са съгласни да има нови предсрочни избори. 26,5% са на обратното мнение. По отношение на оставка на правителството българите не са толкова категорични, но дори и там изглежда, че нежеланието за оставка все още надделява, макар и с малко – 39,8% срещу 36,7%.

И по двата въпроса личат сериозни дялове на колебание сред българите. Въпреки колебанието обаче личи, че настройка за радикални политически промени от страна на обществото в първата половина на този месец няма. Как ще се отрази втората половина – тепърва ще проличи.

62,8% от пълнолетните българи смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото. Под една десета смятат, че РСМ е направила достатъчно. Данните затвърждават наблюденията, че позицията на българското общество по темата остава твърда и непроменена. Това са традиционните нива по тези въпроси. 

Мнозинството от потенциалните гласоподаватели на всички парламентарно представени партии, смята, че РСМ не е направила достатъчно. При по-малките електорати, разбира се, натрупването не е достатъчно за финални изводи и данните имат по-скоро ориентировъчна функция, но подобни данни се появяват и в други месечни вълни на изследване по този индикатор и показват твърда структура. Сред по-младите личи по-слаба осведоменост по темата, но и там мнозинствата са очевидни. При по-възрастните мненията са изключително твърди.

 

Ниска е осведомеността по другата основна тема – антикорупционната политика. Например, по идеята за разделяне на ресорната комисия на два нови органа не е малък делът на тези, които не могат да отговорят категорично на въпроса – 40,7%. Идеята се подкрепя от 24,3% от пълнолетните българи, но 35% са на противоположното мнение.

По голямата външнополитическа тема – войната – структурна промяна в мненията у нас няма. Както наскоро „Галъп интернешънъл болкан“ публикува, 58,8% у нас твърдят, че не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% обаче не крият, че одобряват тези действия.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 2 и 10 юни сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

 

Източник: gallup-international.bg

 

 

 

Коментари

 • Христо

  22 Юни 2022 13:20ч.

  не искаме, но е напълно очевидно, че трябва да има...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преведено на простоцарски, това означава, че Козяк не са сигурни какво ще стане на едни избори при смяната на гаулайтера

  22 Юни 2022 13:53ч.

  Следователно най-подходящият момент за избори в България е докато се сменя генерал-губернаторът на Козяк

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искаме

  22 Юни 2022 14:27ч.

  и още как. Плакнат но с хладка водица, че видиш ли изборите биха де-стабилизирали страната.... А неграмотното правителство и Инфлацията стабилизират страната?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • луси

  22 Юни 2022 13:28ч.

  Излишни милиони на вятъра и то за какво? Да се види, че избирателната активност е паднала до дъното и накрая парламента пак ще го твори Козяк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нужни са избори след избори до дупка с клоняща към хич избирателна активност, затрудняваща представянето и като ~51%

  22 Юни 2022 13:57ч.

  За да се види добре от всички, че членуващата в ЕС и ОТАН пета българска държава е напълно изпразнена от съдържание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Луси,

  22 Юни 2022 14:29ч.

  заблудили са те с милионите на вятъра. Сега милиони и милиарди -- 9 милиарда за 9 дена през дек 2021 бяха откраднати от Подмяната -- нима това не е на вятъра?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Повечето българи

  22 Юни 2022 13:28ч.

  искат социална сигурност (СОЦИАЛИЗЪМ), достойно заплатен труд ЗА ВСЕКИ, качествени и безплатни здравеопазване и образование, достойна външна и вътрешна политика в интерес на народа. Повечето българи искат крадливата демокрадлива либерастка педерастка пасмина да се измете, а на нейно място да види умни, достойни и патриотични ръководители. Повечето българи казват НЕ на нато и ДА, РОССИЯ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Повечето българи искат назад в това, което беше преди 1989 г.

  22 Юни 2022 13:50ч.

  Медицински факт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Социален медик

  22 Юни 2022 14:00ч.

  Щом са повечето, не ще да е медицински фактът. Медицинските факти се появиха впоследствие - филипдимировци, сугаревци, момата данчо, колев-босевци и т. н. "медицински факти", предимно от демократичната десница.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  22 Юни 2022 13:35ч.

  Защо точно сега публикуват тази манипулация? Кой ще се съобразява с такова проучване, когато всеки ден се сблъсква с реалната действителност? Да си тръгват Кирчови, че така ни обгрижиха, аха да ни оправят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Погледнете им алчните дегенератски сурати на тия сичките от кадрото

  22 Юни 2022 13:41ч.

  Господи, помилуй! Бог да пази България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • факъри

  22 Юни 2022 13:48ч.

  Онзи, зад кирото, как гледа страшно само!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обективен

  22 Юни 2022 13:51ч.

  Това проучване е ПЪЛНА ЛЪЖА - все пак в това правителство са г-н и г-жа Лъжа заедно.. над 80% от българите искат този никаквец с цялата му орда помияр да заминават по затворите. Искаме избори, ново правителство, защитаващо националния интерес и да спрем с надупването ни към ЕС и САЩ - България вън от ЕС и НАТО

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България вън от ЕС и НАТО

  22 Юни 2022 15:56ч.

  и вътре в росия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pontifex Maximus

  22 Юни 2022 13:52ч.

  Що пък да не искаме нови избори- напротив, искаме ги. Това е начинът нещо да се промени. Не знам какво точно ще се промени, но ще се промени със сигурност. Достатъчно е 5 от министрите да не са същите (в това число този на културата) за да е налице промяна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смит Адам

  22 Юни 2022 14:00ч.

  Повечето българи са здравомислещи хора, лъжите за дИмУкрациЪтЪ се обезсмислиха, ясно им е, че нищо с гласуване не могат да променят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нека

  22 Юни 2022 14:01ч.

  Нека, нека да не мине ветото. Тия канадски симпатяги да се осерат до ушите. Далеч по забавно ще е изгонването им от властта есента или най-добре за Коледа. До Коледа има точно 6 месеца, колкото са нужни да минат до следващия вот на недоверие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛЪЖА

  22 Юни 2022 14:22ч.

  100% лъжа. Кой е Галъп, от кого е платен, за кого работи? -- отговорът на тези въпроси показва доколко може да му се вярва. За мене, 0 (нула) доверие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проучванията са избори с машинно гласуване

  22 Юни 2022 14:32ч.

  са скрити медии/вестници/пропаганда.... Факит изнасяли -- какви факти, кой брои гласовете и процентите -- със сигурност не се брои ръчно, а МАШИННО, т.т. компютърно програми правят ресултатите от Проучванията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Охубоху

  22 Юни 2022 14:37ч.

  Каквито оценяваните, такива и оценителите - смешни лъжци! Важното е да падат кинти за оценката, а резултата все ще се нгоди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искаме и още как!

  22 Юни 2022 14:59ч.

  Плакнат ни с хладка водица, че видиш ли изборите биха де-стабилизирали страната.... А как неграмотното правителство и слугинажа на европа и сащ стабилизират страната?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искаме ИЗБОРИ

  22 Юни 2022 15:02ч.

  над 85% искат ИЗБОРИ, според последното изследване на БАН. Което показаха за 1 час и скриха, сигурно са уволнили този, който е допуснал да излезе в медиите, като светкавица и угасна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • повечето българи искат и

  22 Юни 2022 15:12ч.

  Кирчо да си ходи откъдето е дошъл

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тая анкета ще да е правена

  22 Юни 2022 15:14ч.

  сред депутатите от управляващото малцинство и близките им роднини. Па и повечето от ИТН си дават сметка, че няма да попаднат никога отново в оная сграда с неудобните кресла.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  22 Юни 2022 15:55ч.

  Атракция е да вееш българското знаме пред хората с почти нулева политическа култура, както и да бълваш клишета .... Много по-трудно е да разглеждаш договорите за доставките на продукти на прилчна цена, така че народът ти горе-долу да преживее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вече работещ беден благодарение на Кирчо

  22 Юни 2022 16:02ч.

  Всички стъкмистици и техните проучвания трябва да се забранят. В момента се получава нещо като ден година храни. Който дава парите, има право на повече проценти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи