Галъп: Повечето българи биха предпочели еквивалента на една заплата веднага, вместо двойна след година

Галъп: Повечето българи биха предпочели еквивалента на една заплата веднага, вместо двойна след година

Следвайте "Гласове" в Телеграм

53% от българите предпочитат да получат еквивалента на една месечна заплата днес, а 30% биха предпочели двойно възнаграждение, но след една година. Останалите не могат да преценят. Това сочи проучване на "Галъп интернешънъл" за нагласите на гражданите за доходите им, като данните са част от специална изследователска програма в 56 държави по целия свят. Програмата отбелязва 75-ата годишнина от създаването на Световната асоциация "Галъп интернешънъл".

Общо 53 321 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода август-октомври 2022 г. са интервюирани около 1000 души по метода "лице в лице", по телефон или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал - 95%. В България изследването е финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл Болкан" за световната Асоциация "Галъп интернешънъл".

Предпочитанията към настоящето в България са далеч от регистрираните в проучването най-високи стойности от около 60-70 на сто, но все пак са и по-високи от средните за света. Нагласите у нас се различават и от регистрираните средно за Европейския съюз (ЕС), където 39% от запитаните изразяват уклон към настоящето, а 46% предпочитания към бъдещето.

Ситуацията в останалите държави от Европа, които са извън ЕС, също доста се различава. Там делът на респондентите с предпочитания към настоящето надвишава този на респондентите с предпочитания към бъдещето, но не толкова, колкото у нас (44% срещу 34%).

Сходни на нашите са нагласите в Косово, Молдова, Румъния и други държави, близки до нас географски или по икономически показатели.

Снимка: GALLUP

Теорията за уклон към настоящето работи най-добре, когато се приложи към хора, които са поставени в еднакви условия.

Мисълта за непосредствените финансови затруднения е водеща за хората от страните с по-ниски доходи, които изглеждат по-склонни да изберат някакъв бонус сега, дори и по-малък - 53% срещу 42%. Колкото по-висок е националният доход, толкова хората са по-склонни да изчакат по-голямо възнаграждение в бъдеще - 38% срещу 48% в най-богатите страни.

Възрастта изглежда има доста незначителен ефект върху възгледите на респондентите, въпреки че по-младите поколения изглеждат може би по-малко склонни да проявяват предпочитание към настоящето. Личните доходи и образованието са факторите, които изглеждат по-определящи в нагласите на хората относно дилемата бъдещо благосъстояние/настоящо подобряване. Колкото по-високи са доходите и образованието, толкова по-ниско е фокусирането в настоящето.

Проучването показва още, че 46 % от хората по света имат ясно изразено предпочитание към настоящето, докато 42% са по-склонни да отдадат на бъдещето си по-голямо значение.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Мери

    13 Апр 2023 16:45ч.

    1. 80 на сто не знаят какво е еквивалент. 2. Само ненормален може да се съгласи на отложено с 1 година плащане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все още израсналите след десети ноември не са чак 80%

    13 Апр 2023 19:10ч.

    Иначе в днешните условия никой не може да разчита, че след година ще е жив или че две днешни заплати- тогава ще му стигнат за нещо повече от хляб и мляко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква е целта на това проучване?

    13 Апр 2023 17:49ч.

    Имат ли някакво значение публикуваните твърдения?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нямат

    13 Апр 2023 19:11ч.

    Абе лаф да става

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-добре врабче в ръката,

    13 Апр 2023 19:27ч.

    отколкото орел в гората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Между Афганистан и Камерун!

    13 Апр 2023 21:32ч.

    Правилно, там ни е мястото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи