“Галъп”: ГЕРБ води със 7 % пред “Промяната”, “Възраждане” изпреварва БСП

“Галъп”: ГЕРБ води със 7 % пред “Промяната”, “Възраждане” изпреварва БСП

Последвайте "Гласове" в Телеграм

Осем формации са в "играта“ за места в Народното събрание, като изгледите на две от тях ще зависят от оставащите седмици на кампанията, от активността и от съпътстващи фактори. Под бариерата изпъкват две. 

Това е моментната снимка на електоралните нагласи от началото на кампанията. Към днешна дата се очаква да гласуват по-малко от половината имащи право на глас у нас, което е сравнително ниска за стандартите от последните десетилетия активност. С това и предвидимостта става ниска и са възможни размествания – с евентуалните колебания в активността и при различаващите се степени на мобилизация на различните типове електорати, които партиите имат.

Изводите са от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио - поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице".

Ако изборите бяха в първата десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,9% от потенциалните гласове, "Продължаваме промяната" – 19,2%. Тези две формации са в главната битка в тази кампания и подредбата им ще зависи от степента, в която ПП успее или не успее да мобилизира привържениците, с които разполага, да гласуват. ГЕРБ от своя страна изглеждат в достатъчна степен консолидирани, макар видимо да не растат.

ДПС и "Възраждане" засега изглеждат като преки конкуренти в класирането, съответно с 11,5% и 11,3%. Заради очаквания вот за ДПС от чужбина, например, както и заради трудно уловимите тенденции на потенциална мобилизация на по-радикални привърженици на "Възраждане", трудно предвидимо e мястото на тези партии, както една спрямо друга, така и в самата подредба.

БСП е с 9,8% от потенциалния вот. "Демократична България" като че ли укрепва и се доближава – със 7,6%.

Близо около бариерата са "Има такъв народ" и "Български възход", с по 4,3% и 4,2%. И двете формации имат своите ясни изгледи да са в парламента. Разбира се, тези изгледи много зависят от конюнктурата и най-вече от собствената им мобилизация.

Под бариерата измежду всички изпъкват "Изправи се, България" и ВМРО, съответно с резултати от 1,7% и 1,5%.

Очаква се в изборите да участват 49% от имащите право на глас (тепърва ще стане ясно какъв дял е това спрямо формалния изборен списък) или диапазон от около 2.6 милиона души. Разбира се, предвид цялостната напрегната ситуация, възможни са отклонения в широки граници.  

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 2 и 10 септември, сред 1002 души, по метода "лице в лице". Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.

"Сериозна битка може да има за всички места, не е свършила и битката за първото място", коментира пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

Според него най-трудно за улавяне от социолозите ще е числото на потенциално гласуващите.

Интервюто на Даниела Големинова с Първан Симеонов в предаването "12+3" можете да чуете тук.

 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • На стара коза яре

    13 Sep 2022 15:19ч.

    ГЕРБ ги оставям настрана. Но почти 20% да вярват на Продължаваме Простотиите това е необяснимо.Желая Ви успех в простотиите колониални.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    13 Sep 2022 15:27ч.

    Нищо подобно, Горски. Подмяната ще са с едноцифрен резултат, а ДБ са на кантар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    13 Sep 2022 20:06ч.

    а дано...Шики

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Octopusnol

    13 Sep 2022 20:22ч.

    бахилы в капсулах оптом от производителя бахилы высокие на резинке купить бахилы спанбонд оптом =http://100ras.ru/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    13 Sep 2022 21:44ч.

    МАШИНИТЕ!!! Всички ненавиждат ПП а те им пишат 20% ?!? На ДБ близо 8% ?!? Пълен абсурд! Това е една долна уйдурма, както каза Капитан Петко Войвода във филма. МАШИНИТЕ!!! Те са смъртна присъда за България! Чрез тях ще ни унищожат! МАШИНИТЕ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър

    13 Sep 2022 23:17ч.

    Социолозите отново тежко грешат! Моята скромна прогноза е: 1. ГЕРБ 2. Възраждане 3. ДПС 4. ПП и за 5 и 6 ще спорят ИТН и БСП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно,

    13 Sep 2022 23:46ч.

    Ама много точно! Ако ги няма "мадуровките" ще лапнат само 6-7, най-много 9% !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Vincent

    01 Фев 2023 2:25ч.

    striplife.ru

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    13 Sep 2022 15:19ч.

    За две години РРадев и хунтата му опропастиха държшавата. Време е да върнем ББойко на власт, да построи Хемус, да пооправи държавата, да отпуши европейските фондове към България..... после пак власта ще я вземе червената мафия за да окраде каквото събрал ГЕРБ в държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми тя коалицията готова: ГЕРБ + ПП + Възраждане

    13 Sep 2022 15:22ч.

    Втория иска да вкара първия в затвора, а третия иска да вкара на същото място предните двама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евоатлантически милитаристи идиоти

    13 Sep 2022 15:28ч.

    Не вярвам да има 19,2% глупаци, които да приветстват простотийте на Продължаваме Проституцията! Невъзможно е! За почитателите на Тиквата е ясно - той е ПРОСТ и те са ПРОСТИ и затова се разбират. За сметка на останалите, които са отвратени от тях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    13 Sep 2022 16:07ч.

    Ха ха ха, значи не може голяма част от отвратените от Тиквоний също да са прости, така ли ? Сега дали те са по-прости или по-малко прости от първите не е ясно.Особено при наличието на 80-те % споменати от Иво Христов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    13 Sep 2022 15:30ч.

    Доблестните украински войски са влезли в Лисичанск ! Това е краят, изглежда. Сега балсамират Путин, а утре или вдруги ден ще съобщят, че е паднал от балкона, докато си е завързвал обувката. Без съмнение, западна, гадна, подла и мръсна обувка. Произведена в Еврогейския Запад. Иначе - всичко е по план. До победата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    13 Sep 2022 18:12ч.

    "Доблестни"?В кое?Че избиват от 2014 една част от народът си?Че в уСрайна се извършване възродителен процес с всичките и прелести? Че от детската градина насаждат омраза към една част от населението си.Браво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пожелателно мислене. Така типично за нискочелите евроатлантици

    13 Sep 2022 21:40ч.

    След края на военните действия към средата на този век няма да има нито САЩ, нито ЕС, нито ОТАН, нито ООН, нито СЗО, нито МВФ, нито СТО, нито живи потомци на монархофашисткия режим в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    13 Sep 2022 15:31ч.

    Абе синковци.Какво толкова се вълнувате.Ако изборите решаваха нещо щяха да ги забранят!:)) Козяк 16 ще ви назначи кабинет.Уво, служба не остана... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    13 Sep 2022 15:34ч.

    ПРОГНОЗА - след изборите ще се бъде подходено НАЦИОНАЛНООТГОВОРНО - ще има правителство на КОМПРОМИСА израждано от Румен Радев - ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ Е - ГЕРБ+ПП+ДБ = 54%.... и после тотален американски БОТУШ... товае планът от КОЗЯК... то друг план и да има ще е пак под егидада на КОЗЯК.. На избори у нас се предлагат просто няклко различни начина на умъртвяване.. НИКОЙ НЕ НИ ПРЕДЛАГА ЖИВОТ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сашо

    13 Sep 2022 15:43ч.

    За огромно съжаление най-вероятно така ще стане. Само, че процентите на ГЕРБ няма да са чак толкова големи, колкото ги прогнозират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    13 Sep 2022 15:51ч.

    Не мога да си обясня как има толкова много гласуващи за Герб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вила вилекула

    13 Sep 2022 16:18ч.

    А за ПП как си го обясняваш? А за ГЕРБ? Отговорът е първо манипулация на агенциите за формиране на предварителни нагласи и второ- пак манипулация на резултатите с машините.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    13 Sep 2022 15:53ч.

    Синковеца по-добре да се отърси от фиксацията си да отиде да беси жужо в съседната одая - при зеленото джудже с белото. Тук става въпрос за изборите в България. Или пък по-добре да си пие редовно хаповете. Включително и за кръвното и простатата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не вярвам

    13 Sep 2022 15:54ч.

    Да има толкова лумпени да гласуват за Копейкин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай II

    13 Sep 2022 16:16ч.

    А гласуващите за промяната или за Слави не са лумпени? А за ГЕРБ които гласуват - с Бойко, който на ръце ще ходи само и само да му простят американците и да го оставят да си харчи накраденото? А за БСП - след безумията и лъжите на Нинова?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    13 Sep 2022 19:37ч.

    Лумпените-тролове са на хранилката на Козяк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    13 Sep 2022 16:57ч.

    Кой плаща, за да се надувам процентите на продължаваме простотията? Няма човек с повече от 2 мозъчни гънки, който би гласувал за тези еничери!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • IT election results

    13 Sep 2022 17:29ч.

    Остават само графиките за да ни замотат, че е такъв резултата подаден от Козяк-радев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • потънала гемия

    13 Sep 2022 17:30ч.

    19% за ПП - тата само машините могат да докарат. Очевидно ни подготвят за голямата измама. Тези избори ще са по - фалшиви и от предишните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    13 Sep 2022 17:43ч.

    на дб много им дават. сигурно проучването е правено в София

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що за мазохисти са българите?

    13 Sep 2022 18:20ч.

    Само за 8 месеца американските подлоги направиха непоправими бели. Окрадоха държавата. И въпреки това 18% ще гласуват за тях. Не се оплаквайте. Заслужавате да ви тъпчат и крадат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има изход

    13 Sep 2022 20:21ч.

    Не гласувайте! Наспете се, починете си и ще видите, че слънцето пак ще изгрее и нищо не се е променило. Хиляда пъти да отидете да гласувате за едни и същи мерзавци, нищо…..и пак нищо. Не се хабете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • избори до дупка

    13 Sep 2022 18:53ч.

    РР да се готви да управлява със служебни кабинети. Ситуацията е своеобразен "политически" безпартиен борд. В условията на колониална Конституция и просороски Закон за политическите партии и ЗЮЛНЦ, нищо здраво не може да се роди. Нужно е ВНС и принципно ново държавно-политическо устройство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    13 Sep 2022 20:52ч.

    Най-добрият коментар по темата до сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мачкай, Коце!

    13 Sep 2022 19:00ч.

    Ама както си трябва, а не наужким, както до сега!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    13 Sep 2022 19:54ч.

    Всички сметки трябва да се правят, изхождайки от един елементарен постулат: реалните резултати на "Възраждане" се оказват двойно по-високи от прогнозите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    13 Sep 2022 20:11ч.

    не забравяй, че важното е кой БРОИ... с машините работата ...ала бананова държава. за съжаление...има ли точно броене БСП, ДБ, ПРОМЕНИ са в киреча...спора ще е ГЕРБ, Възраждане

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    13 Sep 2022 20:40ч.

    Според мен, тези избори ще са много голяма изненада и тези социологически изследвания нямат нищо общо с истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бягайте, другари

    13 Sep 2022 20:44ч.

    Силни експлозии в Херсон, семействата на офицерите от ФСБ напускат Крим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей Райчев

    13 Sep 2022 20:48ч.

    Не вярвам 11% да гласуват за шарненския ром

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    13 Sep 2022 20:51ч.

    Латвия, Литва, Естония, Полша, Чехия, Словакия, Дания, Белгия и Холандия вече не приемат документи за туристически визи от руснаци, съобщава Асоциацията на туроператорите на Русия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кат мине сезона

    13 Sep 2022 21:13ч.

    и туристическите държави ще отсвирят мужиците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Страх социолози пази!

    14 Sep 2022 9:06ч.

    Ами те и на Царя даваха 17%, а той взе, че взе цели 50%+. Мачкай, Коце!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смело другари в гювеча

    14 Sep 2022 10:30ч.

    Питат кандидат на изборите: - Защо се кандидатирахте? - Как защо? Не виждате ли какво става наоколо? Властта тъне в разкош, корупция, безделие... - И вие искате да се борите с това ли? - Не, искам и аз да участвам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи