Галъп: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в битка за първото място, ДПС и „Възраждане“ - за третото

Галъп: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в битка за първото място, ДПС и „Възраждане“ - за третото

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ако изборите бяха сега, сигурно място в парламента щяха да имат пет политически формации. Две от тях са близо около 4-процентната бариера, а тепърва ще видим и докъде могат да стигнат амбициите на новосъздаващите се коалиции и завръщащи се играчи. Двете основни коалиции - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, пък на практика щяха да са с равен резултат и трудно предвидим изход от изборите. 

Това са част от изводите на независимото ежемесечно изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено в периода 2-12 февруари 2023 г. сред 808 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната, а проучването отчита моментите електорални нагласи. "Галъп" отбелязва, че то няма как да улови в пълнота потенциалните ефекти на санкциите "Магнитски".

Коалициите "Продължаваме промяната" - "Демократична България" и ГЕРБ-СДС щяха да разчитат на сходна подкрепа, съответно 27,1% и 26,1%, ако изборите бяха в средата на февруари. Новата коалиция - макар и уловена тук без все още да е разпознаваема и без почти никакво отражение на ситуацията "Магнитски" - показва изравняване на резултата спрямо ГЕРБ и по-голям резерв, отбелязват от "Галъп".

В същото време, поне засега не се вижда "добавка" от подкрепа. По традиция за това политическо пространство обаче, тази добавка може да се очаква дори и в последния момент. Също по традиция, хартиеното гласуване и свързаните с него елементи, могат да бонифицират в по-голяма степен отсрещната страна. Затова е важно, както обикновено, да се подчертае, че данните към този момент не са прогноза, а са единствено моментна снимка на нагласите, която няма как да отчете и поредица фактори на политическите технологии, казват още социолозите.

Снимка: GALLUP

ДПС показва подкрепа от 13,4%, а близо след тях вече са "Възраждане" - с 12,3%. БСП има 8,6%, но тепърва ще се види дали и какво влияние ще имат сложните процеси в партията. Около бариерата са "Български възход" - техният потенциален резултат, калкулиран заедно с ВМРО, би бил 4,2% - и "Има такъв народ", които се движат близо до това отново да са в Народното събрание с 3,9% в този момент и с добри перспективи с подписката и предстоящата кампания. 

Засега под линията личат най-вече перспективите на партии като новата лява коалиция, НДСВ и т.н., като техният потенциал тепърва ще проличава и идните вълни на изследване ще дадат по-ясни изгледи дали борбата е за по-долните стъпала, за бариерата или за нещо повече. 

3,8% са онези от гласуващите, които биха предпочели "Не подкрепям никого", ако изборите бяха днес. Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,7%. Това е близо до активността от предходните избори. Кампанията обаче тепърва предстои, а на числата към този момент следва да се гледа най-вече като на декларативна нагласа.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • тралала

    17 Фев 2023 14:12ч.

    Ей, стъкмист умора няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПП и ДБ второ място ....

    17 Фев 2023 14:14ч.

    Откровена нагласяне, кой ги понася тия? Откога Христо Иванов стана фактор? Пълни глупости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заслужи си го

    17 Фев 2023 15:04ч.

    и заради добро поведение му уредиха чували с фалшиви бюлетини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обявени са планираните резултати от изборите

    17 Фев 2023 14:15ч.

    Ако си нямате работа, губете си почивните дни да ви правят на ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    17 Фев 2023 14:16ч.

    Коалиция "КОЗЯК" на терористичната корпоративна организация ФАЩ, продължава да анихилира България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    18 Фев 2023 3:39ч.

    Надявам се след изборите да имаме повод да им се смеем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вярваме, "вярваме"...

    17 Фев 2023 14:38ч.

    Днешните социолози са като днешните журналисти, които са като днешните политици. Баш пък проамериканските партии все на първо място, че и се "борят" даже! :-D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    17 Фев 2023 14:48ч.

    Ех, мечтая за времето, когато десните сили в България ще се обединят, за да дадат достоен отпор на комунистическите попълзновения на левицата, довела до катастрофата 1996/1997, а преди това - до мрачната и кървава 1944. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да са заедно, под едно общо синьо знаме с ДСБ, за да победят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Загрижен

    17 Фев 2023 14:59ч.

    Лекувай се... всъщност няма смисъл - вече е късно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е на Дачков жена му

    17 Фев 2023 15:15ч.

    Бас ловя

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фъркатичко с подрязани крилцо, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано!

    17 Фев 2023 16:58ч.

    Козяк, козяк, незачет! Опорките днес много нефелни, бе! Както винаги! Не може ли нещо по-друго? А, и сакатичко безмозъчно момченце, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бас ловя,

    17 Фев 2023 16:59ч.

    че пак ти се обаждаш, Фъркатичко :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    17 Фев 2023 17:03ч.

    Малий, каква патетика. Направо ме върна на комсомолско събрание в соца

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    18 Фев 2023 3:45ч.

    Все повече си мисля, че това е сарказъм, ама имайки предвид нивото на днешните евроатлантици, нищо не се знае със сигурност. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие нормални ли сте?

    17 Фев 2023 14:55ч.

    Ако резултатите от това проучване са достоверни, това означава, че българите сме тотално деградирали. Първите две "формации" ще вкарат България във войната без никакви съмнения, а мъжете имащи военна квалификация до 65г възраст ще бъдат ловени като добичета по обществените места както в Украйна ще им връчват призовките и ще ги извозват директно на фронта. Имам чуството, че тази вълна на масово разпространение на дрога е напълно умишлено в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много се съмнявам

    17 Фев 2023 15:32ч.

    Кой ще е тоя луд, който ще даде оръжие на посочените набори, и ще се пробва да ги прати срещу руснаците? Знайш ли к'ва бела ще стане?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    17 Фев 2023 17:04ч.

    В Украйна е отработено. Карат ги на първа линия във окопите и там им дават оръжията. Отпред са руснаците, отзад са т.нар. заград отряди - ако някой тръгне да се връща назад или напред да се предава - пуцат на месо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    17 Фев 2023 14:58ч.

    Блажени са вярващите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    17 Фев 2023 14:58ч.

    Статистиката е съвсем реална. Като се вземе в предвид, че 80% от хората не понасят никого, нормално е да има 20% финансово заинтересовани, твърди ядра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз така

    17 Фев 2023 15:38ч.

    Го виждам. Най логичното обяснение е. Ще гласуват само заинтересувани, купени и дебили. И някакъв процент симпатизанти на Възраждане, смятащи, че поне трябва да се опитаме да променим нещо- колкото и да ни се струва нереалистично. Поне да сме пробвали, ако не друго- заради чиста съвест.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    17 Фев 2023 15:15ч.

    Престанете да се борите, като мазни пехливани за първото и второто място, ами се махнете и отстъпете щафетата на други политически сили, та белким сътворят нещо. За кой ли път, на поредните измекярски избори, додето народът окончателно се откаже да гласува!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 26 % ?

    17 Фев 2023 15:40ч.

    За джуджето, мравояда, патологичния лъжец с парапетите и мъжлето с мрежест чорапогащник на дупки ? Спрете се. Всяка лъжа трябва да е с мярка, това надминава всичко !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    17 Фев 2023 15:57ч.

    В едно криминале на Р. Чандлър, забравих заглавието, имаше един шериф. Той обикаляше градчето, където живееше, преди изборите за шериф, с един плакат на пикапа си: "Изберете ме, защото не мога да работя нищо друго". Ето, това е един честен и откровен човек. За разлика от мъжете с чорапогащи, с дупки и без дупки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цоциолог

    17 Фев 2023 16:00ч.

    Галъп подготвя публиката за фалшифицирането на изборите съгласно нареждането от ФАЩ. Ако искате да узаконите това, гласувайте. А за кого гласувате ще каже американския посланик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Решението

    17 Фев 2023 20:23ч.

    И да не гласуваме - пак не става. Ще извадят мъртви души, ще напомпят фалшива избирателна активност, и още по-лесно ще обявят тези за "победители". Този път трябва да се гласува масово. За "Възраждане". Но нека Костадинов да бъде така добър и да организира огромен собствен "екзит-пол" ! Само с масов екзит-пол може да се разобличи неизбежната фалшификация, която подготвят. Костадинов ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Осъзнал се урод

    17 Фев 2023 16:03ч.

    Урод до урода, мила моя, майнольо! Идиот до идиота, крадец до крадеца, лъжец до лъжеца, продажник до продажника, мръсник до мръсника, предател до предателя!!!!!!!! А летящата публика видимо е преживяла тежки церебрални увреди, щом още им се привиждат комунисти и седесари. Трябва да си пълен дебил за да разсъждаваш в тези разрези при настоящите развития на тотално провален и демаскиран за същността си свят. Ненормалници, богоборци, унищожители на човешката природа, стремящи се да заличат неизбраните, всякакви други уроди! Докато и идиотите не бъдат излекувани и не прогледнат, докато не излязат на улицата, но не да ми разказват за личната си корист и за тяхната "малка правда", а за далеч по-обемисти и важни неща - ще има само крушение след крушение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По Ботев

    17 Фев 2023 16:15ч.

    Настана време когато и нас лудите смятат за свестни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що си мисля, че всички сме виждали поне веднъж тия "представителни 808 души"

    17 Фев 2023 16:28ч.

    или поне дрънкащите им глави по средствата за дезинформация

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДО ГЕРБ

    17 Фев 2023 16:59ч.

    Б.Б. трябва да знае поне тези неща . 1. Всеки път, щом спомене "помощ за Украйна", губи 1 % 2. Всеки път, щом се натегне на американците, пак губи 1%. 3. На изборите гласуват българите, а не Козяк. 4. Избирателите на ГЕРБ са готови на коалиция със всеки, даже БСП, ДПС и Възраждане, но ненавиждат и мразят до дъното на душата си тия подлоги от ДБ. Ако не е разбрал, да го разбере. Ако го е разбрал, и продължава пак, значи е поел ангажимент пред козяците да съсипе умишлени ГЕРБ, за да може ПП и ДБ да направят правителство, а той да си спаси кожата от нов Магнитски. Да си каже, докато е време, за да знаем дали да се хабим да гласуваме за него. Ако не, да си правим нова партия, защото няма как избирателят на ГЕРБ да клекне пред краварите и техните марионетки от ДБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    17 Фев 2023 17:11ч.

    Б.Б. трябва да имигрира в Дубай или ЮАР, барабар с пачките, кюлчетата и ютиите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    17 Фев 2023 17:18ч.

    Магнитски е един предател, бил готов да продаде родината си, затова попаднал в затвора. Какво общо има това с нашите съотечественици. Пълен идиотизъм на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    17 Фев 2023 18:20ч.

    Както веднъж писах че не е важно за кого сте гласували , а е важно за кого е гласувала и отпечатала машината от ваше име . Почти никой не поглежда излязлата от машината бюлетина , а бърза да я прегъне и пусне в съндъчето .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Босилсковски

    17 Фев 2023 19:27ч.

    Не е вярно. Аз винаги гледам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    17 Фев 2023 22:43ч.

    Аз също!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз нищо не гледам.

    18 Фев 2023 3:29ч.

    Ходя за гъби. Който и да спечели, все съм добре. Да живее реституцията и дюгените на дяда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Индийска рупия

    17 Фев 2023 19:49ч.

    При условие, че в последните парламенти общия сбор на всички представени партии възлизаше на 15% от всички с право на гласуване в държавата, горните резултати са абсолютно вярни. Кое по-точно ви учудва? При избирателна активност между 18 и 22% това е картинката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истинските обществени нагласи могат да се видят във focus-news.net

    17 Фев 2023 22:34ч.

    33% за Възраждане

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    18 Фев 2023 5:35ч.

    Ами ние у дома ще си гласуваме пак за Костов и всички десни сили. От 33 години сме си все така, няма как. Само в тъмносините десни демократични сили е спасението на България и шансът ни окончателно да се присъединим към свободния демократичен свят, като ликвидираме последните остатъци от мрачния тоталитарен комунизъм и съвецко робство.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    18 Фев 2023 8:22ч.

    Пернатите форумни твари са индоктринирани мазохисти. Обичат да ги псуват и бият. Иначе щяха да са в Дневник, Капитал, Медиапул

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи