"Галъп": ГЕРБ изпреварва "Промяната" със 7 %, "Възраждане" се бори за третото място, Янев с 5,6%

"Галъп": ГЕРБ изпреварва "Промяната" със 7 %, "Възраждане" се бори за третото място, Янев с 5,6%

При избори днес влизат същите партии и новата партия на Янев. Закономерни предизвикателства за рейтингите на политическия елит, но без желание за нови избори. Продължаващи мнозинства срещу руската инвазия. Почти единодушие по темата „Северна Македония“. Това сочат данните от независимо социологическо проучване на "Галъп интернешънъл" за месец май. 

Сред онези, които са направили своя избор да гласуват (където се изчислява бариера от 4% и се вижда кои са формациите с изгледи за влизане в парламента), ГЕРБ води с 24,9% срещу 18,2% за „Продължаваме промяната“. ДПС и „Възраждане“ са изравнени, съответно с 11,1% и 10,5%. При „Възраждане“ обаче може да се очаква и известен „скрит вот“ в реална изборна ситуация. При ДПС пък следва да се има предвид потенциалният вот от Турция. БСП има 9,7% от „твърдите“ гласоподаватели. Тук ясно проличава високият старт на формацията на Стефан Янев – с 5,6% тя е своеобразен водач в пакета с ДБ (5,5%) и ИТН (5,4%). ВМРО е с 1,5%, а „Изправи се, България“ – с 1,1%. Така, ако изборите бяха днес, формациите, влизащи в парламента, биха били осем. Новият участник е партията на Стефан Янев, чийто потенциал тепърва ще се развива.

По традиция, агенцията следи всеки месец и личното доверие на основните фигури. Най-харесвана фигура сред лидерите в политическата власт е Румен Радев (46,4% заявено доверие), следван от Стефан Янев (29,6%), Кирил Петков (28,9%) и Асен Василев (25,2%), Бойко Борисов (13,9%), Слави Трифонов (12,5%), Корнелия Нинова (12,3%), Костадин Костадинов (11,1%), Христо Иванов (9,1%), Мустафа Карадайъ (8,5%), Никола Минчев (7,9%), Атанас Атанасов (5,3%). По традиция у нас голямата част от дяловете до сто са недоверие, а също и известни дялове колебание и незапознатост. Радев е и единствената фигура с положителен рейтинг, т.е. доверието е повече от недоверието. Никола Минчев пък още не е в достатъчна степен познат на българите и данните за него тепърва ще показват каква е реалната оценка. Общата ерозия на доверието в политическия елит, породена и от задълбочаващата се поляризация, като че ли създава предизвикателство за доверието в повечето политически фигури.

Устойчивостта в правителството. Традиционният стартов кредит на доверие на правителството също традиционно свършва. Идните месеци ще докажат дали става дума за стремителен спад или за обичайната ерозия. Пред перспективата оставка обаче общественото мнение е по-скоро неохотно. Още по-неохотно остава то, когато се постави въпросът за нови избори. Към началото на май доверието в правителството е 26%, а недоверието 62,4%. Оставка искат 35%, но други 41,1% не искат. Останалите се колебаят. Новите избори пък продължават да отблъскват. 24,3% ги искат, но 44,1% не искат. Очевидно, ниското доверие в правителствата у нас застига и този кабинет, но липсата на оформила се алтернатива, както и нежеланието на обществото към външните опасности да се добавят и вътрешни трусове, го запазва от още по-сериозни изпитания. И по показателя „оставка“, и по показателя „предсрочни избори“ обаче, „ножиците“ се свиват с времето в негативна за властта посока.

По най-важната текуща тема – войната в Украйна: 47,1% казват, че не са съгласни с действията на Владимир Путин в Украйна. На обратното мнение са 28,6%. Останалите се колебаят. Въпреки немалката зона на колебание отчетливото становище на хората с декларирано активно мнение е против. Следва да се има предвид, че част от отговорите може да съдържат елемента на „желателния отговор“.

По темата „Северна Македония“ не се наблюдава промяна. Общественото мнение у нас за пореден месец през настоящата година показва условно съотношение 10 към 1 (61,8% срещу 6,1%), че Скопие трябва да е в ЕС, но само при изпълнение от страна на Скопие на договора между двете ни страни, срещу мнението, че Скопие трябва да получи нашата подкрепа без условия. По традиция, има и осезаем дял (10,7%), които дори биха се съгласили България въобще да не допуска Македония – при никакви условия.  

 

На директен въпрос кое е по-важното: бързият европейски път на Македония или първо уреждането на двустранните ни отношения, съотношението е 6,4% срещу 69,7%. И по двата цитирани индикатора позициите в последните месеци са по-твърди, в сравнение с времето преди две години, която за пръв път бяха приложени – когато темата отново беше ескалирала.  

------

Изследването е независимо. Вълната на интервюиране бе сред 805 пълнолетни българи, между 29 април и 6 май 2022 г. – чрез пряко интервю „лице в лице“ с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната. Възможно отклонение: ±3.5% при 50%-ови дялове. 1% от цялата извадка е приблизително равен на 54 хил. пълнолетни българи.    

 

Коментари

  • рукола Z

    18 Май 2022 13:38ч.

    Избори ли ще има, че отворихте торбата с лъжите? ПП, ДБ, ИТН и БСП изобщо не влизат в следващ парламент!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще има избори, само че агенциите е време да питат хората преди да обявяват проучвания.

    18 Май 2022 13:57ч.

    А старата власт трябва да си отиде с присъди, а не с вот на недоверие. Нека новата власт, която и да е тя, да си знае, и да не прави нови грешки. Грешките се наказват. Така е било, така ще бъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    18 Май 2022 14:01ч.

    За да демонстрират последователна политика, ГЕРБ трябва да разкарат СДС. Дърпат ги надолу. Народа се напати от СДС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тошко

    18 Май 2022 14:19ч.

    Защо пробутвате пак образувание без структури - само с една шапка - шапкаря Стефан Янев? Не ви ли е срам? Не ви ли стига това което става в България?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лесно може да се провери

    18 Май 2022 17:13ч.

    Посочените в статията проценти и нагласи са абсолютно неверни, изкривени, манипулативни. Нека всеки проучи сам нагласите на познати хора в три кръга по десетина човека около себе си - роднини, колеги, съседи. Картината е КОРЕННО различна. Тази пропаст в представителността на нашата полит.система е категорична причина за смяна на обществения строй и геополитическата ориентация на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Особенности на българското ибрикчийство

    18 Май 2022 14:19ч.

    Да живей К.К ,Свети неистинник.Следващий министър председател. Според ем би ,Ем не би. Да живей Костя. Националний спасител.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    18 Май 2022 16:04ч.

    какво си се разревал ?? Ибрици в сегашното правителство колкото щеш!! Я виж илиси кьорав щото и ти си ибрик??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очевидно всички вече знаят, че избори предстоят в скоро време.

    18 Май 2022 14:34ч.

    Пропагандата бълва вничение с пълна сила и ежедневно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    18 Май 2022 14:38ч.

    Ооо, Янев взима поне 10 % от раз при избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И щооо?

    18 Май 2022 16:16ч.

    Понеже България е НАТО и НАТО е България ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    18 Май 2022 14:39ч.

    Ако данните са верни, те само потвърждават теорията на проф. Христов за 80% дебили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    18 Май 2022 15:04ч.

    Не са 80%, ако предоставената статистика е вярна, 99 са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явно ни подготвят, че герб ще замести кирил в правителството.

    18 Май 2022 15:08ч.

    Много им се ще да ни минат, че разбираш ли ние искаме герб, но не е така. Резултатите са манипулирани, а ние не сме глупави. На нова подмяна на правителството не сме съгласни. Само на съд и затвор за цялото правителство барабар с баце и герб. Абе пълна чистка. За назидание на следващите. А са кривнали, а сме ги сгащили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой има ли идея

    18 Май 2022 15:44ч.

    Как е възможно Кирил Петков да има 28,9 % одобрение? Демек почти 1/3 от населението (предполага се, че извадката е представителна), тоест всеки трети одобрява Кирил Петков? Сред най-широкуя кръг от моите познати и даже сред шофьорите на такситата, с които пътувам, няма ни един. По-скоро всички не го одобряват, меко казано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пепо

    18 Май 2022 16:50ч.

    Толкова го одобряват, че скоро ще ни управлява от клетка. И на вратите има дебели решетки. Просто любов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Граждански размисли и чувства

    18 Май 2022 15:48ч.

    Не ме изненадва гепп. Културните "особености" на лидера, нач(инът на рекрутиране на член. състав и практиките предполагат наличието на фенове. Няма да ги описвам, че ще е грозно. При ПП е друго - там още има някакви заявяващи подкрепа, защото поддръжниците им не искат да си признаят ... пред себе си. Трябва да признаят НЕВМЕНЯЕМОСТ, а то си е трудно. ДПС е ясно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 117

    18 Май 2022 15:49ч.

    Звездите ми говорят се оказало доста доходоносно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Граждански размисли и чувства

    18 Май 2022 15:51ч.

    Голямото неизвестно е Възраждане. С оглед на близката ни история и особеностите на националния бит и манталитет, не трябва да се приемат с безкритичен ентусиазъм. Най-малко заявената готовност за управление е доста подозрителна. Трябва да се следи, да се мисли, да се внимава. Последната изява на КК https://www.youtube.com/watch?v=A_odSbQ9DaI

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    18 Май 2022 16:16ч.

    и каква е последната му изява?? Че каза истината за САЩ се месят в живота на България и на много други държави, това ли е проблема за теб?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Най-малко заявената готовност за управление е доста подозрителна. "

    18 Май 2022 16:24ч.

    Вашите писания са подозрителни. Кирчо, като заявяваше свръхентусиазирана готовност за управление, не Ви ли беше подозрителен? А Славчо? А Ристю с Гнома? А Нинова? А другите преди тях? Вий вероятно познавате партии, които влизат в политиката, за да не управляват? Боже, прибери си вересиите от форумите поне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Граждански размисли и чувства

    18 Май 2022 16:44ч.

    Жорко, в мига на подаване на линк да прочетеш за най-актуалната изява на политически лидер, за която ти категорично няма да разбереш, не ти ли светва една една лампа в главата, че може би приемам казаното. От казването да свършената работа пътят е огромен! Приемам, но отказвам да квича от възторг и трепет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Граждански размисли и чувства

    18 Май 2022 16:49ч.

    Кажи още бе, Жорко, ти какво знаеш за капацитета на Възраждане. Видяхме много упражняващи се на наш гръб, които реално не могат да управляват. Вкл. ПП, въпреки подг. и подкрепа от разни високи места! На протеста на Възр., на който бях, а ти не си, видях и чух над полов. от ПГрупа. КК и Цончо Ганев стават, останалите НЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Явно ни подготвят"

    18 Май 2022 16:17ч.

    За подготвените вече резултати от евентуални избори вместо реалните резултати от нашия вот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денацификацията продължава успешно

    18 Май 2022 18:04ч.

    Манипулацията не спира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой ликвидира България

    18 Май 2022 18:44ч.

    Незабавна оставка на протежета и оставка на Радев. Друго решение няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи