Гълъб Донев: Започваме разговори с ЕК за процедурата след решението на парламента за Плана за възстановяване

Гълъб Донев: Започваме разговори с ЕК за процедурата след решението на парламента за Плана за възстановяване

„Това е прецедент. Нито една друга държава, член на Европейския съюз, не е поставила въпроса за преразглеждане на техните национални планове“, коментира служебният премиер. „Това е любимото занимание на Народното събрание – да възлага на служебното правителство да извършва някакви действия“, заяви още Гълъб Донев. 

Още следващата седмица вицепремиерът Атанас Пеканов започва разговори с Европейската комисия и отделните нейни структури за това каква процедура да се следва по решението на Народното събрание. Това заяви пред журналисти служебният премиер Гълъб Донев, коментирайки вчерашното решение на парламента да задължи Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в частта с въглищните централи. 

„Това е прецедент. Нито една друга държава, член на Европейския съюз, не е поставила въпроса за преразглеждане на техните национални планове“, коментира Донев. 

„Това е любимото занимание на Народното събрание – да възлага на служебното правителство да извършва някакви действия“, коментира още премиерът. 

С приетото решение парламентът задължава служебния кабинет в срок до 31 март 2023 г. да предприеме всички необходими действия за отправяне на обосновано искане до Комисията за предоговаряне на плана. Целта на предоговарянето е от документа да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., взимайки изходните нива от 2019 година, беше посочено по време на вчерашните дебати в законодателния орган. 

Премиерът Донев коментира още, че целият процес ще отнеме време. „Много е важно да не забавим реализацията, започването и изпълнението на другите проекти, които са от Националния план за възстановяване и устойчивост. Те са в сферата на социалната политика, здравеопазването, регионалното развитие, електронното управление и други сфери от обществено-икономическия живот. Тези проекти трябва да продължат да се реализират и да се работи по тях“, каза още Донев. 

Служебният премиер коментира темата с предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост по време на посещение на терена в квартал „Горна баня“, предвиден за бъдещето изграждане на Национална детска болница. 

 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • 123

    13 Яну 2023 13:16ч.

    Айде изгоре санирането

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ало, това е български форум!

    13 Яну 2023 14:12ч.

    И официалният език в БГ го знаеш кой е, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я се скрий. Всички истински българи знаят руски

    13 Яну 2023 15:53ч.

    Ходи си в "Дневник". Тук не си нужен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    13 Яну 2023 13:41ч.

    Тримцат хубавци от снимката приличат на измъчвани от студ и махмурлук подуенски каруцари, чакащи мющерии на площада пред гарамата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Курти

    13 Яну 2023 14:24ч.

    По-скоро приличат на изнасилени от "Козяк"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • похвално е да сме прецедент

    13 Яну 2023 15:19ч.

    Самият план е порочен, неговото изпълнение води до задълбочаване на кризите и превръщането им в устойчиви кризи. Спирането на Плана , първо у нас, а после и в други държави, именно ще доведе до възстановяване и устойчивост. Ако европейците продължат да се деиндустриализират с тези темпове, а ние запазим енергийната си база и промишлените си темпове, бихме могли скоро да ги настигнем по жизнен стандарт, че и да ги задминем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един ден няма на има посолство на САШ в столицата на България и тогава ще ни управляват българи

    13 Яну 2023 15:55ч.

    Сега ни управляват американски еничари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Парламентарист

    13 Яну 2023 16:13ч.

    Настрана качеството на настоящия Парламент, но на Гугутков трябва много ясно да му се обясни, ако се налага и по трудния начин, че като ти разпореди ПАРЛАМЕНТА изпълняваш! Точка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гугутка Донева

    13 Яну 2023 16:17ч.

    Родителите на гугутката трябва да са му имали страшен "зъб" за да го жигосат до живот с подобно име! Представете си, отива да се запознава и започва разговора с "Добър ден, аз съм Гълъб...". Аз лично ще се напикая от смях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • klkl

    13 Яну 2023 17:02ч.

    Незабавно изгонване на сащническия посланик! Незабавно закриване на сащническото посолство в България! Незабавно обявяване на сащ и на англия за сатанистки държави! Незабавно обявяване на Русия за приятел на България и за носител на християнските ценности! Незабавно изгонване и незабавна забрана на сащническите нпо-та в България, както и незабавна забрана на "бхк". Незабавно спиране на България за еврозоната и незабавно започване на процедура по излизане на България от "ес" и незабавно излизане от "нато"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи