Гълъб Донев: Водим преговори с "Газпром" доставките да бъдат разсрочени за целия отоплителен сезон

Гълъб Донев: Водим преговори с "Газпром" доставките да бъдат разсрочени за целия отоплителен сезон

“Целта е да гарантираме целия отоплителен сезон. Ще се опитаме да довършим договора, който имаме с „Газпром“. Това каза служебният премиер Гълъб Донев специално пред bTV. Той обясни, че се водят преговори тези доставки да са разсрочени и през зимата, за обхванат период и през 2023 г.

"Енергийният министър очаква отговора на "Газпром". Ние като служебно правителство искаме да довършим това, което имаме като договореност и не водим разговори за нови договори, това ще го прави редовното правителство. Целта ни е да гарантираме целия отоплителен сезон. Няма геополитически завой", добави Донев. 

Той обясни, че ще се обяви прогнозната цена за газа през октомври. 

"Скоро време ще бъде обявена прогнозната цена за количествата и за цената на газа през октомври месец. Българските граждани и бизнесът могат да познаят по цените, които ще имаме за доставките на газ през октомври доколко правителството върши своята работа, търси надеждни и сигурни източници на доставка", обясни Донев. 

Той коментира и евентиалното арбитражно дело заради газовите доставки. 

"Дали ще има арбитражно дело, или не, е въпрос на бъдеще. Едно е да имаш 7 танкера, които плават, съвсем друго - къде могат да бъдат разтоварени и включени в газопреносната система. Ето това нещо не беше осигурено, да осигурим за октомври един танкер бе пределът, с който разполагат терминалите за регазификация на втечнен газ и в Турция, и в Гърция. Водихме разговори и с двете страни, както и с Италия. Проиграли сме абсолютно всички възможности, най-важното без посредници. Слотовете са уговорени и изтъргувани много преди Петков и Василев да поискат офертата за втечнен газ", допълни служебният премиер. 

Азерският газ и диверсификацията

Относно азерския газ служебният премиер обясни, че и в момента България го получава през друга точка на доставка.

„Това, което направихме и регионалният министър, и министърът на енергетиката и съответно министърът на вътрешните работи е да ускорим процесите по строителство на тази интерконекторна връзка с Гърция, така че нещата да се случат от 1 октомври и България да получава азерският газ през новата връзка. Направени са няколко етапа. Подписана е заповед от регионалния министър за поетапно приемане в експлоатация на съоръжението всички съпътстващи на цялата инфраструктура, която съпътства това съоръжение. Той е действително много съвременен газопровод, който ще осигури над милиард кубични метра газ за България от друг източник - това е азерския газ", каза Донев.

Служебният премиер допълни, че днес е постигнато споразумение през новостроящия се терминал в Александруполис България да запази капацитет за още доставки на втечнен газ към газопреносната система на България.

"Вече 1 милиард кубически метра ще можем да доставяме през терминала в Александруполис. Това ще стане, разбира се, от 2024 година, но това са стъпките, които ние правим, за да осигурим пълната диверсификация на доставките на газ към България", обясни Гълъб Донев. 

Служебните министри

"Всички министри се справят добре със своите задължения. Изборът за този Министерски съвет се пада на президента Радев и казах, че ако някой от министрите не работи в полза на хората и не оправдае доверието, ще бъде сменен. На този етап оценката, която давам на всички тях е много добра. Енергийният министър е натоварен с най-много очаквания. Още в първите дни бе създаден кризисен щаб, който да овладее тази разруха и хаос в енергетиката, баха направени и първите стъпки. Много бързо бе овладян финансовият колапс, който имаше в "Булгаргаз", довършва се и газовата връзка с Гърция, направени бяха и редица срещи с "Лукойл България", за да се направи опит да бъдат свалени цените на горивата. Ще се опитаме да довършим договора с "Газпром", който имаме за доставки на газ, водим и преговори тези доставки да бъдат разсрочени и през зимата, за да обхванат период и през 2023 г. Енергийният министър очаква отговора на "Газпром". Ние като служебно правителство искаме да довършим това, което имаме като договореност и не водим разговори за нови договори, това ще го прави редовното правителство. Целта ни е да гарантираме целия отоплителен сезон. Няма геополитически завой".

"В никакъв случай правителството ни не може да бъде обвинено в чистка и връщане на някакви модели. Това са нормални професионални персонални  рокади, винаги има необходимата аргументация защо се правят", категоричен бе Донев.

 

Източници: бТВ, "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • давай, гълъбе!

    29 Авг 2022 18:50ч.

    Че не остана полюс, към който да се трипосате и пак да цуцате от някой голям брат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    29 Авг 2022 18:55ч.

    Ей, сополи, защо винаги трябва да се оправдавате, че "няма геополитически завой" ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    29 Авг 2022 18:57ч.

    Поста по-горе, се отнася към надупената ни политическа класа ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Rex

    29 Авг 2022 20:15ч.

    За, малко е унизително, но е мъдро. Ние завоите ги правим на 8 срещу 9 септември.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    29 Авг 2022 18:54ч.

    Тези малоумници нищо не са направили, освен да се дупят на ЛилиПутин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    29 Авг 2022 19:06ч.

    Нали щото простокиро беше първа храбра амбразура на ЕС, та така демократично ни оноди. Значи пак трябва да сме първи , за да се опитаме първи да си извадим Големия ЧЕП, а другите евроатландидци да го духат солидарно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неразбрал?!

    29 Авг 2022 19:07ч.

    Договорът не изтича ли декември месец? Как ще покривате и 2023 година при изтекъл договор? Въобще кьорфишеци за бълъци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    29 Авг 2022 19:24ч.

    Събитията показват, че страхът за топлото и пълният стомах надделява над всякаква идеологическа вярност и чиновническа политкоректност. Без Русия няма топло, няма мамбо за широките народни маси. Който има много откраднати пари, той явно виси в тоя форум да ни убеждава колко са велики американците или си праща откачените и полуграмотни лакейчета от тролетариата да ни убеждават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво! ?

    29 Авг 2022 19:25ч.

    И никога повече власт на фукливи пишлегари със засукани дипломи от майна си Райна, които дори Априлското национално въстание на народа си не знаят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ядосан

    29 Авг 2022 19:26ч.

    С кого преговарят? Щото Газпром не преговарят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    29 Авг 2022 20:00ч.

    директно с вова вович

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поглед

    29 Авг 2022 19:31ч.

    На местото на Газпром ако съм отговор просто няма да имате. Днес вие същите селяни забранихте да се чествувува 145 г Една велика битка на Руси иБългари за освобождението НИ от Турско робство пиша ти го бе селянин защото не го знаеш мозъка ти е пропит от соросоидна пяна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Агентът на ЦРУ Радев няма да избере някой свестен човек я

    29 Авг 2022 19:35ч.

    И тоя е същия предател като самия Радев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    29 Авг 2022 19:58ч.

    нещо си в грешка радев е агент на фсб и гру спомни си крим е руски какъв да е за българите крим е украински

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • омекваме, като истински еврогеюве

    29 Авг 2022 19:36ч.

    Нидерландия е дала разрешение на Хага за временно закупуване на газ от Газпром поради липса на алтернатива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нидерландия разрешила на Хага

    30 Авг 2022 7:59ч.

    А България забранила на София. Кви са тия глупости?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Феномена

    29 Авг 2022 19:55ч.

    Аз много филми съм гледал, дори рубинята Изаура. Ама такъв филм, дето роби да приговарят с господарите си, не съм гледал...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • я си виж правописа, прилича на гъжва

    29 Авг 2022 20:06ч.

    Шо роби бе, руби...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що не!

    29 Авг 2022 20:09ч.

    "Господарите", ако са умни, биха се съгласили с предложението за разсрочване на доставките и през зимата на 23-та, както и да не искат неустойка. Така биха дали едно рамо на служебното правителство и биха спечелили симпатиите на българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Rex

    29 Авг 2022 20:21ч.

    Добра новина е, стига да е вярно. Аз малко съжалявам обаче, че на нашите жълтопаветни грантаджии няма да им измръзнат трътките тая зима.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    29 Авг 2022 20:25ч.

    Да не станеш на супа от гълъб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гургулица

    29 Авг 2022 20:36ч.

    Изчезни, менте проклето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може супа, ама НЕ и евро-

    29 Авг 2022 23:32ч.

    Джендърска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пепе Ескобар

    29 Авг 2022 21:27ч.

    "Москва дори не мисли за преговори с Брюксел, защото няма какво да преговаря – имайки предвид, че слабите еврократи ще бъдат изхвърлени от зомбираните си държави само когато ужасните социално-икономически последици от „края на изобилието“ най-накрая се трансформират в селяни с вили, вилнеещи из континента."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гълъбът на мира

    29 Авг 2022 21:41ч.

    Гълъб да вземе едно кученце под мишница и да отиде да чака пред вратата на Володя. Ако го пуснат да влезе, ако му приемат подаръка, може и да видим и ние милост височайша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Авг 2022 23:55ч.

    Така мисли не гражданин на България, а жалък русороб. Пфу!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Следва

    29 Авг 2022 23:29ч.

    "Водим преговори за нов 30-годишен взаимоизгоден договор ". Така и трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Авг 2022 23:52ч.

    Тая вечер за пореден път имаше митинг пред президентството, организиран от Боец, с основен лозунг - С терористи не се преговаря! Тия, дето очакват правителството да си изуе гащите и да плати на терористите в рубли, да се събудят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    30 Авг 2022 0:12ч.

    "Харесва ви или не - продължаваме преговорите с руснаците за увеличаване на газовите доставки за Унгария. Има оферта, ще изчистим детайлите с "Газпром" в следващите няколко дни и ще подпишем споразумение, с което ще получаваме от септември увеличено количество руски газови доставки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    30 Авг 2022 0:13ч.

    Повтарям - независимо дали ви харесва или не!", заяви външният министър Петер Сиярто.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И Газпром ни отряза

    30 Авг 2022 7:57ч.

    И що временното правителство отказа корабите? Русия не се трогна, а ние оставаме на сухо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    30 Авг 2022 9:06ч.

    Щот сме путинофили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи