Гълъб Донев: Състоянието на финансите е стабилно, няма опасност за доходите и пенсиите

Гълъб Донев: Състоянието на финансите е стабилно, няма опасност за доходите и пенсиите

Състоянието на финансите на държавата е стабилно. Няма опасност за валутния борд, няма опасност за курса лев-евро, няма опасност доходите и пенсиите да не се изплащат. Това каза в интервю за NOVA служебният премиер Гълъб Донев.

„Няма опасност да изпаднем в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно. Повишаваме събираемостта, която за януари и февруари е с над милиард и 300 от тази на редовното правителство”, добави той.

Относно доклада на Финансовото министерство, министър-председателят каза: „Това е един нормален доклад, който следва бюджетната процедура всяка година. В него няма нищо притеснително”, уточни Донев.

„Фалит на държавата е по-скоро заглавие, което излезе в медиите. В доклада никъде не се споменава такова нещо. Точно обратното - финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство”, подчерта премиерът.

Във връзка с призивите за оставка на финансовия министър Росица Велкова, Донев обясни, че това не е въпрос, който стои на дневен ред. „Тя е един професионалист, компетентен, който много добре води финансите на държавата”, е мнението му.

С предложените от служебното правителство мерки, премиерът прогнозира, че в бюджета ще влязат около 6 млрд., които да покрият свръхдефицита, получен от „погрешните политики, приети от партиите в 47-ото и 48-ото Народно събрание”.

Борбата с високите цени

По думите на Донев, след предприетите мерки от служебното правителство, диалогът, започнат с всички участници в процеса, е довел до тенденция да има трайни промоции на хранителните стоки от първа необходимост.

„В момента акциите и промоциите са на много повече продукти в магазините. Преди, ако имахме 4-5 продукта на промоция, сега те са 7-10, с намалени цени около 25-28%. Има и постепенно намаление на инфлацията”, добави той.

 

Източник: Нова телевизия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Средствата на пенсионния фонд не бяха ли инвестирани точно в американски съкровищни бонове?

    18 Март 2023 9:42ч.

    Ако е така, в скоро време можем да очакваме пенсиите да станат съвсем символични, ако изобщо ги има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре, че не са в руски фондове

    18 Март 2023 9:59ч.

    Че щяха да са изчезнали вече хаха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В момента на планетата няма по-сигурни фондове от руските

    18 Март 2023 10:20ч.

    И все по-сигурни ще стават с изчезването на неуспешния опит за създаване на цивилизация по западната перифепия на Евразия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Добре, че не са в руски фондове

    18 Март 2023 10:35ч.

    нема се плашиш. няма ги никъде. цялата финансова система е фира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенсионните фондове

    18 Март 2023 13:08ч.

    в България само събират пари и не плащат, така че нямат отношение към пенсиите. Те отдавна фактически са фалирали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колега

    18 Март 2023 13:09ч.

    Всички пари в Русия са обезпечени с РЕАЛНИ материални активи а не с измислици, крепящи се на нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    18 Март 2023 19:59ч.

    Те и на СССР бяха, абе как не ви увряха комунистическите чутури.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    18 Март 2023 10:00ч.

    Защо го интервюират това руско мекотело, така или иначе нищо не казва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че той е от вашите

    18 Март 2023 10:21ч.

    Тия служебните представляват директен интерфейс на ЦРУ към държавното ни управление. Румен Радев е вербуван още през 1992 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха ха ха

    18 Март 2023 13:10ч.

    Явно не може да познае своите само по миризмата. Заболял е от Ковид и няма обоняние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цифрово евро

    18 Март 2023 10:10ч.

    Нещо за ЦБанки и ЕЦБ? За цифровото евро? За излизане от ЕС, докато е време? За СЗО и срещата с български представители, приели ли сме частни спонсори да определят "пландемиите" и "бустерите", здравни ID-та?За пасортите с биометрични данни? За Давос, Римски клуб, Г-7? За Шваб, Атали, Варуфакис, Фитц? За "нулирането, презареждането, изхвърлянето на "ненужните"? Разследване, защо точно тези улични лампи се сложиха от г-жа Кмет? За 5G, къде са независимите изследвания, онези неспонсорираните от "лобитата и ТНК-тата"? Нещо за избиването на животните? За Белене и 2-та реактора? За торните бръмбари в храните? Българското земеделие съзнателно е в кома от "субсидии" и "квоти"? За малките и средни производители на Храна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Цифрово евро 18 Март 2023 10:10ч.

    18 Март 2023 10:37ч.

    Кристин Лагард пред "Зеленски" (разбирай Вован и Лексус) спомена октомври 2023 г. като дата за въвеждане на цифровото евро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да има Цифрово Евро!!!

    18 Март 2023 11:07ч.

    Цифровото евро няма да бъде ПАРА! още от 3 хилядолетия наличната пара има важното свойство - НЕ МИРИШЕ! А как си представяте разните държавни и прочие чиновници да получават рушветите си в цифрово евро, което веднага им се секвестира? Колко държави поддържат собствената си валута в която се плашат данъците в цифров формат? Да, има разни борси на Цифрови валути, но те действат на принципа на финансовата пирамита - кой намазал - намазал, всички останали ДУХАТ СУПАТА...Цифровата валута може да бъде само ЕДНОКРАТНА операция, която след това някой трябва да заменя с нещо друго , или просто да УМРЕ заедно със смъртта на цифровата валута...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ Няма да има Цифрово Евро!!! 18 Март 2023 11:07ч.

    18 Март 2023 13:00ч.

    Не леж' ти на тая кълка, програмируеми цифрови валути се готвят за цял свят. https://cbdctracker.org/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А някаква хипотеза

    18 Март 2023 15:01ч.

    Под каква форма ще бъде рушвата в цифрова финансова среда?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поживём - увидим

    18 Март 2023 15:43ч.

    CBDC няма да влезе рязко, ще влезе кротко и полека и плавно ще започне да измества кеша, или поне каквото е останало от него. Щото, гледам, все повече "модерни градски хора" (евфемизъм за овце, за който се чуди) употребяват безкешови плащания, включая и през телефона и смарт-часовника, щото им е "по-удобно". Засега няма да премахват кеша, та рушветите ще си прдължат постарому засега. Пък и виж какъв аргумент ще има за въвеждането на цифровите валути - премахваме основния корупционен източник на доходи! Сега, настрани остава факта, че във великата западна "демокрация" корупцията си е буквално узаконена и си върви съвсем легално, като същевременно ги държи на много къса каишка. А колкото до цифровите валути, още отсега се предвижда да "не могат да се използват за спестяване" (виж едно интервю от септември на един от борда на директорите на Бундесбанк за цифровото евро, има го на сайта им), а в Англия ще има максимум на цифворите "пари" - 10 или 20 хиляди паунда, не си спомням точно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    18 Март 2023 11:33ч.

    Разследване на Диляна Гайтанджиева потвърждава думите на Костадинов относно намерението на американците да вкарат България във военен конфликт. Диляна Гайтанджиева пише: САЩ подготвят влизането на България във войната. Това става ясно от обява за работа, според която американската армия търси лингвист с български език за мисия във „възможна военна зона“. Информацията е публикувана в обява за работа на компанията WorldWide Language Resources със седалище Файетвил, Северна Каролина. Компанията има договори за 529.2 милиона долара с Пентагона, като 501 милиона долара от тях са по договор с Американското командване за специални операции. Американската армия търси лингвист с български език за „мисия във възможна военна зона“ ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Соломон

    18 Март 2023 11:53ч.

    Недоразуменията на Радев продължават обилно да заливат обществото с безсмислици. Тяхната некадърност е толкова фундаментална, че всякакви надежди се изпаряват моментално. Подходът на Радев е систематичен. Затова и дава резултати. Катастрофални, да, но големия въпрос е защо. И тук трябва да припомним, че некадърниците нямат цели. Те просто искат да са на върха и да ни назидават. Те не са в състояние да оценят своята некадърност. Сами виждате докаде докара Радев държавата. Неговите проксита се радват на взети заеми и увеличени данъци. В техните лимитирани мозъци екселските изчисления се превръщат в реалност. Първото чудо на Радев. Второто е, че Борисов отново иска да спасява. Държавата от себе си. Но третото чудо на Радев бие предходните две. Тайната му ще бъде разкрита в изборната нощ и ще остави безмълвна България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Март 2023 16:51ч.

    ............ и лъже като проскубан паток !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СИД

    18 Март 2023 12:20ч.

    Абе, гълъбар! Не ми говори глупости за неква събираемост!Прибрахте ли си парите от ЛеWCки? Скоро ще излезе ГФО-то им и ще те видим! Или щавите само българските производители?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След като

    18 Март 2023 12:57ч.

    "Състоянието на финансите е стабилно, няма опасност" за каквото и да е, тогава няма да има нужда от теглене на нов дълг и анонсираниата подготовка за пладнешкия обир, известен напоследък като "данък свъхпечалба" (кой, по дяволите, и как дефинира "свръхпечалба")? Нали така?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    18 Март 2023 13:21ч.

    На времето премиера Д.Попов изрече крилата фраза "За Бога братя не купувайте". Но съм запомнил друга негова фраза, която кой знае защо не доби същата популярност -"Искам да заявя, че никой в България няма да умре от глад" или нещо подобно. Та в този ред на мисли до там ли я докарахме да се хвалим, че финансите на България са стабилни, като дори не можете да индексирате според инфлацията заплатите и пенсиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой

    18 Март 2023 15:57ч.

    А в Гърция за Великден се предвиждат по две пенсии. Гърция е яко задлъжняла, та се чудя как го постигат това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук, орнитолог

    18 Март 2023 14:27ч.

    Моля, внимателно се вгледайте в снимката на премиера г-н Донев! На мен ми се струва , че той съвсем е заприличал на гълъб, птица от семейство Columbidae. Все по-трудно ми е да отлича Донев от гълъба, който често каца на перваза на прозореца, върти глава и любопитно наднича да разбере какво става в стаята. Може би дяволски вярна е сентенцията"Nomen est omen" - името е съдбовно преодпределение. Навярно си внушавам, но и речта, и поведението на Донев са гълъбови. Той не говори, а гука. Речта му е с характерна гълъбова стакато интонация. Подобно на събратята си градски гълъби Донев рядко лети - аз никога не съм го виждал да го прави. Предпочита да се мотка по тротоарите около Дондуков и кълве каквото намери там. За съжаление бай Гълъб Донев можеше, но така и не възстанови гълъбовата поща. А тя щеше да радва и внася свежест в огрубялото ежедневие на българина. Колко красиво ще е ако влюбените си разменят с гълъбова поща кратки любовни послания и дребни трогателни подаръчета! Тифани дори предлага специално изработени за пренос с гълъбова поща годежни пръстени - бяло злато с брилянти. И непременно изгледайте фолма на Рой Андершон "Гълъб кацнал на клонка рацмишлява за битието" - A Pigeon Sat On A Branch Reflecting on Existence.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джордж Сорос призова зa използването на източноевропейски войници като пушечно месо с цел „намаляване на риска от чували за трупове за страните от НАТО“

    18 Март 2023 14:49ч.

    George Soros Urged Use Of Eastern European Soldiers To "Reduce The Risk Of Body-Bags For NATO Countries" In 'New World Order' Article HTTPS://WWW.ZEROHEDGE.COM/GEOPOLITICAL/GEORGE-SOROS-URGED-USE-EASTERN-EUROPEAN-SOLDIERS-REDUCE-RISK-BODY-BAGS-NATO-COUNTRIES?UTM_SOURCE=&UTM_MEDIUM=EMAIL&UTM_CAMPAIGN=1208

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи,

    18 Март 2023 15:04ч.

    Всяко изказване на държавник на подобен пост, следва да се чете и разбира с отрицателна конотация...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    18 Март 2023 17:23ч.

    Най-добре са пенсионерите с втора пенсия от ЧПФ!!! По 2-3 000 лв ежемесечно от УПФ....какво те плашат цените.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    18 Март 2023 20:01ч.

    Да почнат да плащат пенсии и заплати на копейкаджиите в рубли и дефицита ще намалее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи