Гълъб Донев: Не е вярно, че спираме газовата връзка с Гърция, поправяме грешки на предишното правителство

Гълъб Донев: Не е вярно, че спираме газовата връзка с Гърция, поправяме грешки на предишното правителство

Ще търсим диверсификация и да осигурим цялото необходимо количество газ за бита и бизнеса. Това обеща в първото си интервю след назначаването му на поста служебният премиер Гълъб Донев. Той говори във вечерното предаване “Още от деня” на БНТ.

“7-те танкера, за които нямаме сигурни доставки до нашата мрежа, са само оферта. Казват “Сключете договор”, но с кого да сключим. В тази система има два търговеца, търсим прекия контакт с производителя, а ни е завещана схема, в която трябва да преговаряме с търговци. Да, ще преговаряме с тези доставчици, но ще разширим кръга и затова правим търг”, обясни Донев по темата с офертата за 7 танкера втечнен газ, оставена от Кирил Петков. Не отговори и на въпроса ще се възползва ли България от покана на Гърция, която обяви допълнителни възможности за слотове на терминала за втечнен газ в Ревитуса.

Донев бе категоричен, че няма опит за забавяне на интерконекторната връзка с Гърция, чието строителство бе ударно довършено при кабинета “Петков”.

“Интерконекторът с Гърция ще е готов до края на август, ще положим всички усилия, той гарантира доставката на азербайджанския газ. Но има много неща, които не са били приключени през тези 7 месеца, няма акт 15 и 16. Отмяната на решението за промяна в надзорния съвет е във връзка с допуснатите грешки в имената. Критикуват ни за нещо, което те са сбъркали - имената на членовете на надзора. Отменя се, за да бъдат записани правилно”, коментира Донев фалшиви новини,  които се появиха в издания, финансирани от "Америка за България". 

Не спира работата по интерконектора, категоричен бе той. По същия начин не спираме България към “Клуба на богатите” ОИСР, подчерта служебният премиер.

След края на септември не били предвидени средства за компенасации на бизнеса за скъпия ток. Не можело да се разчита на ресурс само от държавните енергийни дружества за това подпомагане. Ще опитаме да намерим решение,

ще подтикнем големите консуматори да пестят, обясни Донев. Сега с механизма за подкрепа те били насърчавани да изразходват колкото си искат.

Вдигането на линията на бедност ще вдигне и финансовата подкрепа за уязвимите групи от населението, успокои Донев.

В конституцията ясно е разписано кога може да се въведе извънредно положение,

отхвърли той подозренията, че президентът е имал подобно намерение, а служебният му кабинет е конструиран като военен щаб.

Подобни изявления направи Калоян Методиев, допреди дни шеф на кабинета на Корнелия Нинова като вицепремиер, а преди година за кратко и шеф на кабинета на Румен Радев.

“Ще покажем истинската информация в държавата, за да не може партиите да си правят кампания върху гърба на кабинета - което вече се случва и не е много честна игра, но имаме здрави нерви и ще излезем от тази ситуация. Няма да правим политически коментари и да участваме в политическата надпревара”, заяви още Донев. Но когато хората имат пълната информация, ще знаят за коя партия да гласуват.

-----

Румен Радев: Определени кръгове нагнетяват лъжи и напрежение срещу служебния кабинет още от първия му ден. Там, където пиарът е повече от работата, наследството е тежко. Така беше и след Борисов, така е и след Петков.

----

Бойко Борисов: В тази катастрофа, в която е вкарана държавата, Радев е човекът с най-голямо обществено одобрение и истински се надявам да намери поне за някои от проблемите механизми да ги реши. Страната е оставена в хаос, а служебното правителство сега всеки ден дава отговорите на въпросите, които ние задавахме. Иначе ГЕРБ били последните, които може да бъдат свързвани с Радев.

Още малко трябва на народа да разбере измяната - не е “Промяна”, а “Измама”, това са последните ѝ издихания”, отсече Борисов. Контрабандата била “страховита в момента”, а “момчетата натрупаха много пари”. ПП са ненужен, пагубен експеримент, заключи Борисов.

 

Източници: БНТ, "24 часа"

 

 

Коментари

 • Бай Гълъбе,

  05 Авг 2022 22:26ч.

  естествено е, че преди газовата връзка да се попривърши, няма как да има Акт 15. А Акт 16 се издава накрая, преди рязането на лентата. Трябваше да помолиш строителния си министър, да ти обясни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  06 Авг 2022 8:33ч.

  На теб пък ако мислиш че някой ти вярва за нещо... айде подготвяйте изборите, че да си изберем правилните хора, които ще сключат дългосрочен договор с Газпром, а няма да ми обявяват търгове за втечнен газ, при наличието на договор за газ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Служебни правителства може да ни управляват цяла година

  06 Авг 2022 14:23ч.

  Както вървят нещата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи