Гълъб Донев: Министерският съвет никога не е изразявал позиция за участие във война

Гълъб Донев: Министерският съвет никога не е изразявал позиция за участие във война

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Министерският съвет никога и никъде не е изразявал своя позиция за участие във война. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев по време на участието си в днешния парламентарен контрол. Думите му бяха в отговор на въпрос от лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя поиска Донев да обясни дали думите на говорителя на кабинета Антон Кутев, казани в интервю за БНР, че България е „преди война“, са негова лична позиция или позиция на целия кабинет, съобщава БТА.

„Точно обратното, позицията на Министерския съвет винаги е била в посока на усилията за възстановяването на мира в региона по пътя на дипломацията. В случай на обстоятелства, които да предполагат евентуалното участие на страната ни във военен конфликт, струва ми се е известно, че подобно нелеко решение се обсъжда в тази зала. Народното събрание разполага с правомощията за подобно решение. Да се твърди обратното е грубо изопачаване на истината“, посочи Донев.  

„Министерският съвет следи внимателно развитието на военния конфликт между Русия и Украйна и оценява рисковете и заплахите за националната сигурност. Българското правителство, макар и служебно, прави необходимото, за да бъде готова държавата ни в случай на ескалация и разширяване на конфликта“, увери Гълъб Донев. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Не нам

    29 Ное 2022 18:41ч.

    Гълъбице нежна, в същото време МС никога не е изразявал позиция ПРОТИВ участието на България във евентуална война срещу Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ге нам

    29 Ное 2022 18:46ч.

    В същото време българското правителство, макар и служебно, правело необходимото, за да бъде подготвена държавата ни в случай на ескалация и разширяване на конфликта да вземе участие, ни уверява Гълъбица Донева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    29 Ное 2022 19:07ч.

    Министерския съвет никога не е изразявал позиция за оръжейни доставки на Украйна, ама доставяме оръжие и непрекъснато намират складове с оръжие и боеприпаси, произведени в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    29 Ное 2022 19:08ч.

    МС никога не е изразявал позиция в подкрепа на изгрева на слънцето, ама се оказва, че и без петел се съмва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изказването на Нинова в НС

    29 Ное 2022 19:43ч.

    След започването на войната в Украйна, едни от най-големите страхове на българските граждани са за последиците от тази война за България и за народа ни. Разбира се икономически, финансови и социални последици има, но досега не е ставало въпрос за близка заплаха за въвличане на България във войната. Позицията на нашата парламентарна група относно износа на оръжия за Украйна е кристално ясна и последователна. Ние смятахме, че това решение не трябваше да се взима, защото именно то е рисково България да бъде намесена във войната. Но всичко това бледнее пред изказването на говорителя на Министерски съвет Антон Кутев, който казва така: “Страната трябва да даде пари за изтребители, а не за социални помощи, защото има война. Когато си преди война, на теб ти трябва оръжие. Със социални помощи война не се печели“. Г-н министър-председател, това позиция на Министерски съвет ли е? Кое ви кара да мислите, че България е преди война? Има ли обективни фактори за такова нещо след решението за износ на оръжия за Украйна или това е лично мнение на говорителя на МС, което би било недопустимо, защото той изразява мнението на правителството? Кристално ясно ни стана, че служебният кабинет на президента Радев замразява доходите и социалните плащания. Но изказване като: “Със социални помощи война не се печели“ е цинизъм към българския народ в тази тежка икономическа, социална криза и на прага на предстоящата криза. Войната вилнее сега, а това оръжие, за което говори Антон Кутев, ще дойде през 2030 г. – става въпрос за самолетите на чертежи. Г-н министър-председател, казахте, че не е ваша работа да коментирате говорителя си, а обратно. От вашия отговор разбирам, че това не е позицията на Министерски съвет. Тогава някаква отговорност ще се търси ли от този човек? Той може ли да си говори свободно каквото му хрумне, особено по такива опасни въпроси, като война, намираме се преди война, въвличане във война? От отговора ви разбирам още, че служебното правителство изпълнява разходите за отбрана, гласувани от Народното събрание. Ние сме били в няколко от последните и не сме чули НС да се занимава с разходи и да възлага на което и да е правителство търсене на оферти за десет “Грипени“, които временно да се наемат или да бъдат на лизинг докато дойдат новите F-16. Днес за пореден път се обръщате към нас, като ни нареждате да съставим редовно правителство и да поемем отговорността за управлението на страната. Ние това го знаем, че е наша отговорност. Вашата, обаче е, докато това се случи, да водите политика първо – която не внася страх и паника сред населението от сорта на това изказване. Второ – да не се отклонявате от политиките, начертани от последното НС, в които няма такива предвидени разходи за превъоръжаване, каквото вашето правителство започна да прави. И трето – проявявайте повече уважение към институцията Народно събрание. Народното събрание в България контролира Министерски съвет, а не обратното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    29 Ное 2022 20:21ч.

    Когато Наполеон бягайки от Русия, пристигнал в Париж, го попитали: "Какво е положението на армията?" А той отговорил: „Армията вече я няма!“. Наполеон е трябвало да бъде съден, защото по негова вина били загинали няколкостотин хиляди войници, но той бил „велик“ и затова бил неподвластен на закона…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи