Гълъб Донев: Лъжа е, че близо 4 млрд. лв. са раздадени на строителни фирми. Освободих зам.-министрите, защото това е нормалната практика

Гълъб Донев: Лъжа е, че близо 4 млрд. лв. са раздадени на строителни фирми. Освободих зам.-министрите, защото това е нормалната практика

Бившият служебен премиер Гълъб Донев защити решението на АПИ да разпредели милиарди по няколко 4-годишни договора за поддръжка на пътищата, което провокира напрежение в току-що встъпилото в длъжност ново правителство.

Пред bTV Донев обяви, че "няма нито един подписан договор" по обществените поръчки и че ударното им разпределение е направено, "за да не се окаже редовното правителство в ситуацията, в която ние се оказахме" - т.е. да няма яснота кой ще ремонтира пътищата в следващите месеци.

Той определи като "лъжа и внушение" твърдението, че близо 4 млрд. лв. са раздадени на фирмите, защото до момента не е платено нищо по договорите, а изборът на фирмите-победители се обжалва пред КЗК.

Разследването на "Медиапул" всъщност показа, че АПИ прилага странни тактики за отстраняване на всички конкуренти по формални причини, докато оставя за разглеждане само една оферта и така предпоставя избора си.

Донев отказа да отговаря на конкретни въпроси по процедурата и пренасочи въпросите към бившия регионален министър Иван Шишков. А на новото правителство препоръча да развали поръчките, ако прецени за добре.

"Явили са се фирми и обществената поръчка не е приключила. Тя е на финалния етап. Следващият министър може да реши да прекрати конкурса, да не сключи договори, да прекласира фирмите", каза той пред bTV.

Действията на АПИ бяха засечени от "Медиапул" в последните дни на управлението на кабинета "Донев" - въпреки че поръчките бяха обявени още през февруари и се очакваше да има избрани фирми към април.

Едва в началото на юни ръководството на пътната агенция е започнало ударно отваряне на оферти и класиране на пътни строители, които си осигуряват стабилни държавни плащания отсега до 2027 г.

"За мен двете най-големи коалиции нямат кадри за управление на властта във втория ешелон. Затова поискаха  някои зам.-министри да не бъдат освобождавани. Иначе е нормална логика политическият кабинет да си замине заедно със старото правителство", поясни Гълъб Донев.

"Всички, които пожелаха да останат, са останали - например в Министерството на външните  работи. Мария Габриел ми се обади да оставя зам.-министъра, която ще представлява България пред външни институции.

Също и зам.-министър на правосъдието остава", уточни Донев.

"Администрацията подготвя процесите, включително и за матурите. Да не мислите, че зам.-министър ги подготвя? 

Аз назначих зам.-министрите в служебното правителство още първия ден, когато встъпих в длъжност", каза Донев.  Освободил съм сега 50-60 човека, каза той.

Не е пипан фискалният резерв, твърди Донев.  "Той е в изключително добро състояние. Това са внушения, за да се прикрие несигурността в работата, която предстои", смята бившият служебен премиер.

Не се страхуваме от ревизия, за тези 10 месеца някъде да е излязъл корупционен скандал?, попита риторично Донев. 

Къде приемствеността и защо смениха шефа на НАП и назначават новия стар директор на НАП Румен Спецов, попита още Донев. Според него е нараснала събираемостта от данъци, има над 30% повишение на приходите в бюджета, няма чадъри над фирми.

България в момента се позиционира като енергиен лидер в региона, каза Донев. Решенията за българските граждани се случват тук, в България, подчерта той.  След като предал властта, получил 150 есемеса с благодарности.

 

 

Коментари

  • Има нещо, което не разбирам

    08 Юни 2023 2:06ч.

    Става дума за пари. Парите ВИНГИ са под отчетност и се знае с точност до стотинка колко са похарчени и за какво. Но когато става дума за пари, управляващите и политиците говорят на едро, общи приказки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Асен Василев нали заръча с кръв да се подпишат ПП-министрите, че ще уволняват заварените кадри

    08 Юни 2023 3:42ч.

    Тъй че е чудно защо се разреваха всички, включително много активно и бъдещата майка гуру на ПП се нахвърли върху Радев за пореден път. А защо да не допуснем, че зам.-министрите НЕ ИСКАТ да работят с кироленакокорите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да не плачат

    08 Юни 2023 9:43ч.

    Като искат да ги назначат отново за да може те да ги уволнят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pesho

    08 Юни 2023 10:45ч.

    В Република България трудът е свободен. Новото правителство може да преназначи предишните зам-министри, ако двете страни пожелаят това. Не по вина на Донев, а поради непопулярността на партиите, страната повечето време се управлява от служебни правителства. А пътищата се ползват, трябва да се ремонтират и строят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи