Гълъб Донев и Димитър Ковачевски правят първа копка на жп линията Куманово-Крива паланка

Гълъб Донев и Димитър Ковачевски правят първа копка на жп линията Куманово-Крива паланка

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Премиерите на България Гълъб Донев и на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще участват в церемония в местността Шупли камен, край Куманово, където ще бъде поставено началото на строителството на източната част на железопътния Коридор 8, участък Куманово – Беляковце – Крива Паланка, съобщава БТА.

На събитието ще присъстват и ресорни министри и представители на институции, предприятия и компании, които участват в проекта, съобщават от правителствената пресслужба в Северна Македония.

Паневропейският Коридор 8 свързва България с Република Северна Македония, Албания и Италия и е ключов маршрут по отношение на свързаността на региона, създавайки интермодална връзка между Черно и Адриатическо море. 

Работата по първите два участъка от железопътния Коридор 8 - от Куманово до Беляковце и от Беляковце до Крива Паланка трябва да приключи до края на 2025 г. , за което са осигурени всички необходими средства и е извършено отчуждаването на терена, съобщи преди месец директорът на "Железници - инфраструктура" в Северна Македония Хари Локвенец. Участъкът от Куманово до Беляковце, който е дълъг 31 километра, ще бъде изграден от консорциума "Щрабаг", срокът за изпълнение на този участък е 24 месеца, но от компанията смятат, че ще приключат в по-кратък срок.  

Вторият участък ще бъде изпълнен от турската компания "Гюлермак", като срокът за изпълнение на този проект се очаква да бъде в рамките на 36 месеца. До края на годината трябва да бъде обявен търг за избор на изпълнител за третия участък от Крива паланка до границата с България.

България работи за включването на Коридор 8 в приоритетната европейска транспортна мрежа в направлението София – Скопие – Дурас – Тирана да бъде определено като част от европейския коридор „Западни Балкани“. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Насилена работа

  29 Окт 2022 10:03ч.

  На тая снимка Донев и Ковачевски стоят като наказани деца, които са ги строили да правят "пътен коридор".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  29 Окт 2022 10:52ч.

  Нашият премиер Донев можеше да подари на Ковачевски някакви капки за стомах, че пак, ако Митрето го заболи корема сякаш го решат с нож, ние ще излезем виновни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бат Ваньо

  29 Окт 2022 11:31ч.

  И тази жп връзка ще се строи като гръцката газова връзка, надали ще доживея

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  29 Окт 2022 11:41ч.

  Къде ги вадят такива еднакво плешиви и изляти като по калъп? Само вратовръзките им са различни. И после македонците ще спорят за различен "идентитет". Ето и техният плешив и нашият също. Да бяха си облекли, барем, работни дрехи като ще правят първа копка, за да не си омърлят саката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТРИ МОРЕТА

  29 Окт 2022 12:40ч.

  Някой още да не е разбрал, че това е отново поръчение от Козяк и Радев по проекта ТРИ МОРЕТА, за продължаване на ж.п. линията, прекъсната единствено в тази ОТСЕЧКА между България и Македония, която трябва да свързва Адриатическо море, Черно море, Балтийско море и да оформи окончателно буферната зона за разделяне на Европа и по-конкретно отделянето на Русия от Старата Европа!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пишман псевдоинтелектуалец

  29 Окт 2022 15:35ч.

  Още през 1980-те се говореше за жп линия София-Скопие, а още сме под кривата круша. Ако бяхме цивилизован регион, отдавна тази линия щеше да е факт. Говореше се, че сърбите умишлено я саботират, защото нямат геополитически интерес от засилени връзки между България и Сев.Македония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелен Чорап от НАТО

  29 Окт 2022 16:24ч.

  Строителството е започнало през 1942 година и 2 години по- късно прекратено..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що за глупост

  29 Окт 2022 15:56ч.

  Какво общо има Донев с това което си строят македонците на македонска територия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи