Гълъб Донев: Числата в бюджета на служебния кабинет отразяват реалността

Гълъб Донев: Числата в бюджета на служебния кабинет отразяват реалността

Числата в бюджета, предложен от служебното правителство, отразяват реалността, с която трябва да се съобразяваме, независимо дали ни харесва или не. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев преди началото на днешното правителствено заседание. 

„След като в края на миналата седмица, заедно с министъра на финансите Росица Велкова, представихме проект на Закон за държавния бюджет, една част от реакциите на политиците и коментаторите показват, че някои съществени моменти, съзнателно или несъзнателно, са останали неразбрани. Няма да гадая по какви причини и с каква цел, но заради грешките в преразказа, се налага да внеса някои допълнителни ясноти“, посочи Донев. 

„В последните дни не всички говорят за бюджета, но мнозина говорят за него с прилагателни и съществителни имена. Вероятно, за да звучи по-ефектно техният прочит на бюджетните редове. Коментарите в стилистиката „перо по перо“ са много и от различен характер. Министерството на финансите е в готовност да предостави на политическите партии детайлна информация ред по ред, за да може да стане по-ясно за тях какво всъщност означава бюджетът на държавата“, допълни още той. 

Министър-председателят увери, че проектът на Закона за държавния бюджет за 2023 г. е разработен в съответствие с действащото законодателство, както в приходната, така и в разходната си част. 

„Казано иначе – в този бюджет се оглеждат решенията на Народното събрание от последните две години. Когато политиците критикуват служебното правителство за бюджета, те всъщност критикуват собствените си законодателни решения, довели до 6,4% бюджетен дефицит. В мотивите към законопроекта са посочени възможни мерки за намаляване на дефицита до 3%, но те не са включени в разчетите за 2023 година. В случай, че сред посочените мерки има такива, които привлекат вниманието на народните представители, тяхното финансово въздействие върху бюджета ще бъде отразено в план-сметката на държавата“, каза още Донев. 

Той припомни, че „точното място“ за обсъждане на бюджета на е парламентът. „Всяка идея на финансист или политик за общите ни пари е необходимо да срещне разбиране в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, а впоследствие да получи парламентарна подкрепа. Всичко друго е надприказване с нулева стойност“, смята служебният министър-председател. 

Донев коментира и темата с националния План за възстановяване и устойчивост (ПВУ), като посочи, че за него се говори единствено като приход и разход. „За служебното правителство ПВУ е 12 законопроекта, които очакват вниманието и одобрението на 49-ото Народно събрание. Това са 12 закона за реформи“, отбеляза Донев. 

Премиерът обяви още, че на днешното си заседание правителството предстои да разгледа проект на разпореждане за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата за 2022 г. на държавните предприятия и търговски дружества с държавно участие на капитала в размер на 50%. „Да върнем обратно в бюджета 100% от печалбата на държавните предприятия изглежда примамливо, но крие сериозни рискове. Отговорното управление на държавата предполага обмислени, а не лесни решения“, каза в заключение на изказването си Гълъб Донев.

Източник: БТА, Нова тв

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • отвратен

    26 Апр 2023 11:11ч.

    Вече сме края на април, а от МФ не съобщават какви са резултатите от изпълнението на бюджета, дори и за март. Колко са приходите, разходите, има ли или не дефицит и в какъв размер. Тези 6.4% дефицит към какъв период се отнасят, защото има анализи, че този дефицит евентуално ще бъде доостигнат през следващата година, ако няма мерки за намаляване на разходите и увеличаване на приходите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    26 Апр 2023 11:18ч.

    Дебелата лелка- хигиенистка от министерството на финансите, как така за един ден два пъти си смени гледната точка по въпроса за фалита на държавата, май не са ви така точни сметките и цифрите?! Аз предлагам да купим още чертежи за самолети и експериментални инжекции с каквото е останало като бюджет, и после да се закрива тази кочина, в която думата отговорност е непозната....националните предатели все са скътали нещо под леглото и в нощните шкафчета, пожелавам им най искрено да не могат да си изхарчат крадените пари и да им изгорят!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Увеличете

    26 Апр 2023 11:23ч.

    Плоският данък. 22 милиарда лева печалби са изнесени от България, само за една година - миналата. Престанете да теглите заеми за текущи разходи, ще харчите наличното. Срамота е осигурителната тежест при данъкоплатец с 4000 лева доходи и милионер да е една и съща, 3400 лв. Спрете спекулативното нарастване на цените. И не, не е от незнание, това е някакъв порочен план за разрушаване на България, на ниво треторазрядна африканска територия. Само за миналата година 20 милиарда заеми, раздавани безобразно на фирми със стотици милиони печалби, и нито един малък и среден бизнес не получиха помощ от познатите ми. Перете пари чрез строителни фирми, имотни балони, инфлацията достига сто процента. Земеделците държат в складове зърното, за да печелят безобразно от субсидии и цени, до ко га??? Халал да са ни обедненият уран на Британия в Черно море, ядрено гориво складирано в почвата и батериите с изтекла годност, Концесиите 60% загуба на вода, сключени от Борисов като кмет и преподписвани от него като премиер. Съсипахте България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи